Skocz do zawartości

Su 85 1/72 UM

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Po otrzymaniu wczorajszej przesyłki zabieram się za takie cacko:

UM_333_SU-85.JPG

Model będzie wykonany "prosto z pudła" w malowaniu z Berlina 45

(Mały relaks w 72 )

Pod szlifowałem i podmalowałem koła :

5xolh9871x4dtjm8gkms.jpg

Przejechałem metalizerem gąski :

w2i4chmkdag3wbqc3g4z.jpg

lfqorfm2d3ygkgc0kfm.jpg

(Przebieg prac nie będzie posuwał się szybko z powodu braku czasu )

Napisano

O sunia to był mój drugi w karierze model.

Całkiem przyjemny w składaniu, troszkę chyba tył musiałem minimalnie podszpachlować z tego co pamiętam. Za to gąsienice pasują jak ulał.

Hmmm a nie lepiej było na odwrót pomalować gąsienice? Najpierw czarny a później przecierać metalizerem?

Napisano

też bym proponował najpierw machnąć gąski mieszanką czarnego z dark earth a później przecierać. chętnie popatrzę co będzie dalej.

Napisano

Te modele UM są naprawdę bardzo przyjemnie, wczoraj stałem sę posiadaczem Pz.35 (t) z Attack Hobby (Cz) i powiem szczerze, że jest makabrycznie wykonany, chyba kupię Pz. 35 i 38 z UM, są dużo dokładniej wykonane i lepsze odlewy. Tego SU-85 to sklejałem jak miałem chyba 12 lat, nie pamiętam w jakiej to było skali, ale był duży, kupiony w CSH przy Marszałkowskiej (prod. USSR)

Napisano

Nie wiem czy wszyscy się zgodzą, ale ja maluje je na czarno, a następnie maluje srebrnym flamastrem i zacieram wypukłości, tak na początku, później brudzę itd.... Oglądałem wiele zdjęć gąsienic i 90% z nich były oksydowane, tak wyglądał odlew lub odkucie, bo gąski były takie i takie.

Napisano

wiesz co, chyba dwa razy malowałeś i to za gęstą farbą. Czy odtłuściłeś ramki, inaczej farba nie będzie się trzymała i łuszczyła. Kolor dobry, to farba MM?

Napisano

Bo pędzel zalewa detale-za gruba warstwa farby,robią się smugi,nierówno pokryta powierzchnia .A żeby opanować chociaż w podstawach pędzel trzeba ćwiczyć parę ładnych lat.

Napisano

Spoko, to spód, jakoś wyjdziesz z tego, mnie też tak wylazło na t-34, poćwicz na wnętrzu czołgu, ja tak robię, wiej jak rozcieńczyć farbę. Nie wiem jak u ciebie, ale ta części - "wanna" jest taka sama jak w Teciakach i jedna strona jest mniej dokładna. Koniecznie odtłuść ramki najprościej w wodzie z mydłem lub jakimś płynie do garów, niech sobie poleży, a później umyj bardzo delikatnie szczoteczką, sodę kaustyczną ZOSTAW.

Napisano
Bo pędzel zalewa detale-za gruba warstwa farby,robią się smugi,nierówno pokryta powierzchnia .A żeby opanować chociaż w podstawach pędzel trzeba ćwiczyć parę ładnych lat.

Jak masz w miarę równą powierzchnie farby (nie zalany farbą model) to samo smużenie można wyciągnąć jako ostatnią warstwę kładąc tapowaniem lekko suchy pędzel.

Napisano

Z tego co piszesz to malujesz vallejo - to najlepsze farby pod pędzel. Sądze że ich nie rozcieńczasz, tylko malujesz prosto z opakowania. Wystarczy zwykła woda, rozcieńcz farby do konsystencji chudego mleka i maluj kilka warstw. Sprawa jest naprawdę prosta.

Napisano

Ja także maluję Vallejo pędzlem i rozcieńczam ją z dedykowanym rozicińczalnikiem w stosunku farba:rozicieńczalnik ok. 2:5. Oczywiście wcześniej sprawdzam, najczęściej na spodach czołgów, czy dobrze się maluje. Nakładam przeważnie 4 warstwy i mimo, że po pierwszych dwóch są lekkie smugi, to po 4 nic nie widać i efekty są zadowalające. Warstwy nakładam w odstępach min. 1,5 h, a czasami nawet na następny dzień. Jeżeli nie posiadasz tego rozcieńczalnika spróbuj z podobnymi proporcjami ze zwykłą wodą. Aha i jeszcze jedno. Na pędzel staraj się brać niewiele farby, dosłownie na dwa, trzy machnięcia pędzlem. Pierwsza warstwa będzie słabo widoczna, po 4 takich powinno byc dobrze.

Napisano

Farba jest rozcieńczona (boki były malowane pactrą i dlatego takie ślady)

Fotki "tyłu" działa :

zxejxq394wbn5lofsn1l.jpg

3hdfytdfnk26ec3moqxh.jpg

Niestety producent nie postarał się tylną płytą silnika na której widać ślady po wypychaczu

Słabe zdjęcie ale chyba wiadomo o co chodzi

32jdl0ccgvxpn50nlc6.jpg

Napisano

Wszystko ok, ale ten tył farba ci zwaliła, też tak miałem, zapomniałem wyczyścić dobrze pędzel i farba byłe już za gęsta, jak to jest akryl, to dolewaj wody, ale strasznie szybko schną.

Napisano

Witam!

Na zamieszczonym zdjęciu widnieje czarna bryła, widoczny jest jedynie jakiś jej zarys . Przed wstawieniem na forum poraw fotografie to wtedy będzie można wystawić jakiś odnośny komentaż. Na podstawie powyższego obiektu jest to niestety niemożliwe .

Pozdrawiam!