zyziek Napisano 30 Października 2008 Share Napisano 30 Października 2008 Po otrzymaniu wczorajszej przesyłki zabieram się za takie cacko: Model będzie wykonany "prosto z pudła" w malowaniu z Berlina 45 (Mały relaks w 72 ) Pod szlifowałem i podmalowałem koła : Przejechałem metalizerem gąski : (Przebieg prac nie będzie posuwał się szybko z powodu braku czasu ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ShaDow FoX Napisano 30 Października 2008 Share Napisano 30 Października 2008 aj tam rób, rób Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zyziek Napisano 30 Października 2008 Autor Share Napisano 30 Października 2008 No teraz to jeszcze jakoś idzie (byle do piątku ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 30 Października 2008 Share Napisano 30 Października 2008 O sunia to był mój drugi w karierze model. Całkiem przyjemny w składaniu, troszkę chyba tył musiałem minimalnie podszpachlować z tego co pamiętam. Za to gąsienice pasują jak ulał. Hmmm a nie lepiej było na odwrót pomalować gąsienice? Najpierw czarny a później przecierać metalizerem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 31 Października 2008 Share Napisano 31 Października 2008 też bym proponował najpierw machnąć gąski mieszanką czarnego z dark earth a później przecierać. chętnie popatrzę co będzie dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saj4 Napisano 31 Października 2008 Share Napisano 31 Października 2008 O ja jego U mnie w Malborku stoi taki wynalazek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 31 Października 2008 Share Napisano 31 Października 2008 Te modele UM są naprawdę bardzo przyjemnie, wczoraj stałem sę posiadaczem Pz.35 (t) z Attack Hobby (Cz) i powiem szczerze, że jest makabrycznie wykonany, chyba kupię Pz. 35 i 38 z UM, są dużo dokładniej wykonane i lepsze odlewy. Tego SU-85 to sklejałem jak miałem chyba 12 lat, nie pamiętam w jakiej to było skali, ale był duży, kupiony w CSH przy Marszałkowskiej (prod. USSR) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zyziek Napisano 31 Października 2008 Autor Share Napisano 31 Października 2008 Gąski nie były przejechane czarna farbą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 31 Października 2008 Share Napisano 31 Października 2008 Nie wiem czy wszyscy się zgodzą, ale ja maluje je na czarno, a następnie maluje srebrnym flamastrem i zacieram wypukłości, tak na początku, później brudzę itd.... Oglądałem wiele zdjęć gąsienic i 90% z nich były oksydowane, tak wyglądał odlew lub odkucie, bo gąski były takie i takie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zyziek Napisano 31 Października 2008 Autor Share Napisano 31 Października 2008 No i jedziemy dalej Pomalowałem wannę,jeszcze muszę trochę koła przejechać papierem ściernym i git Fotki: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 31 Października 2008 Share Napisano 31 Października 2008 wiesz co, chyba dwa razy malowałeś i to za gęstą farbą. Czy odtłuściłeś ramki, inaczej farba nie będzie się trzymała i łuszczyła. Kolor dobry, to farba MM? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zyziek Napisano 31 Października 2008 Autor Share Napisano 31 Października 2008 Nie to vallejo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artez Napisano 31 Października 2008 Share Napisano 31 Października 2008 Domaluj kolejną warstwę , plastik prześwita Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kasa Napisano 1 Listopada 2008 Share Napisano 1 Listopada 2008 Już wiem dlaczego kupuje sobie aerek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 1 Listopada 2008 Share Napisano 1 Listopada 2008 Już wiem dlaczego kupuje sobie aerek A ja nie. Dleczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kasa Napisano 1 Listopada 2008 Share Napisano 1 Listopada 2008 Bo pędzel zalewa detale-za gruba warstwa farby,robią się smugi,nierówno pokryta powierzchnia .A żeby opanować chociaż w podstawach pędzel trzeba ćwiczyć parę ładnych lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 1 Listopada 2008 Share Napisano 1 Listopada 2008 Spoko, to spód, jakoś wyjdziesz z tego, mnie też tak wylazło na t-34, poćwicz na wnętrzu czołgu, ja tak robię, wiej jak rozcieńczyć farbę. Nie wiem jak u ciebie, ale ta części - "wanna" jest taka sama jak w Teciakach i jedna strona jest mniej dokładna. Koniecznie odtłuść ramki najprościej w wodzie z mydłem lub jakimś płynie do garów, niech sobie poleży, a później umyj bardzo delikatnie szczoteczką, sodę kaustyczną ZOSTAW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 1 Listopada 2008 Share Napisano 1 Listopada 2008 Bo pędzel zalewa detale-za gruba warstwa farby,robią się smugi,nierówno pokryta powierzchnia .A żeby opanować chociaż w podstawach pędzel trzeba ćwiczyć parę ładnych lat. Jak masz w miarę równą powierzchnie farby (nie zalany farbą model) to samo smużenie można wyciągnąć jako ostatnią warstwę kładąc tapowaniem lekko suchy pędzel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rollingstones Napisano 1 Listopada 2008 Share Napisano 1 Listopada 2008 Z tego co piszesz to malujesz vallejo - to najlepsze farby pod pędzel. Sądze że ich nie rozcieńczasz, tylko malujesz prosto z opakowania. Wystarczy zwykła woda, rozcieńcz farby do konsystencji chudego mleka i maluj kilka warstw. Sprawa jest naprawdę prosta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 1 Listopada 2008 Share Napisano 1 Listopada 2008 Ja także maluję Vallejo pędzlem i rozcieńczam ją z dedykowanym rozicińczalnikiem w stosunku farba:rozicieńczalnik ok. 2:5. Oczywiście wcześniej sprawdzam, najczęściej na spodach czołgów, czy dobrze się maluje. Nakładam przeważnie 4 warstwy i mimo, że po pierwszych dwóch są lekkie smugi, to po 4 nic nie widać i efekty są zadowalające. Warstwy nakładam w odstępach min. 1,5 h, a czasami nawet na następny dzień. Jeżeli nie posiadasz tego rozcieńczalnika spróbuj z podobnymi proporcjami ze zwykłą wodą. Aha i jeszcze jedno. Na pędzel staraj się brać niewiele farby, dosłownie na dwa, trzy machnięcia pędzlem. Pierwsza warstwa będzie słabo widoczna, po 4 takich powinno byc dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zyziek Napisano 1 Listopada 2008 Autor Share Napisano 1 Listopada 2008 Farba jest rozcieńczona (boki były malowane pactrą i dlatego takie ślady) Fotki "tyłu" działa : Niestety producent nie postarał się tylną płytą silnika na której widać ślady po wypychaczu Słabe zdjęcie ale chyba wiadomo o co chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 2 Listopada 2008 Share Napisano 2 Listopada 2008 Wszystko ok, ale ten tył farba ci zwaliła, też tak miałem, zapomniałem wyczyścić dobrze pędzel i farba byłe już za gęsta, jak to jest akryl, to dolewaj wody, ale strasznie szybko schną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zyziek Napisano 2 Listopada 2008 Autor Share Napisano 2 Listopada 2008 Skala72 przecież piszę,że to ślad po wypychaczu Jutro postaram się na dokładniejszą fote Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zyziek Napisano 4 Listopada 2008 Autor Share Napisano 4 Listopada 2008 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 4 Listopada 2008 Share Napisano 4 Listopada 2008 Witam! Na zamieszczonym zdjęciu widnieje czarna bryła, widoczny jest jedynie jakiś jej zarys . Przed wstawieniem na forum poraw fotografie to wtedy będzie można wystawić jakiś odnośny komentaż. Na podstawie powyższego obiektu jest to niestety niemożliwe . Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi