Rzeznik Napisano 27 Stycznia Share Napisano 27 Stycznia piękna robota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robertas Napisano 27 Stycznia Share Napisano 27 Stycznia Mam tylko takie, MH-53J Pave Low. Może u HH-53C podobno. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacmin Napisano 27 Stycznia Autor Share Napisano 27 Stycznia Dzięki Robertas! Widzę, że na Ciebie można liczyć. Jak się mogę jakoś odwdzięczyć to daj znać! Lokalizacja jak najbardziej logiczna. Spodziewałem się, że to będzie prawa burta gdzieś w okolicach drzwi. Prawa strona jest zajęta przez miniguna i skrzynię ammo więc pozostaje lewa strona drzwi. Trochę szkoda, bo się narobiłem przy tym penetratorze a przy otwartych drzwiach to guzik go będzie widać. Trudno. Jeszcze raz dzięki! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robertas Napisano 27 Stycznia Share Napisano 27 Stycznia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacmin Napisano 28 Stycznia Autor Share Napisano 28 Stycznia W dniu 22.01.2025 o 11:11, pmroczko napisał: Ciężki temat, bo niszowy - takich ratowniczych śmigłowców było góra kilkadziesiąt sztuk, a pewnie mniej... Dokładnie 44 szt zamówione w konfiguracji ratowniczej dla USAF. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacmin Napisano 3 Lutego Autor Share Napisano 3 Lutego Witam ponownie! Minął kolejny zapiątek, śpieszę więc donieść co udało mi się podziałać przy projekcie. Przede wszystkim miniguny założyły sukienki: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacmin Napisano 3 Lutego Autor Share Napisano 3 Lutego Przygotowałem też przewody interkomu: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacmin Napisano 3 Lutego Autor Share Napisano 3 Lutego Po uzupełnieniu prowadnicami amunicji i przewodami, wnętrze ładowni jest gotowe; 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacmin Napisano 3 Lutego Autor Share Napisano 3 Lutego Teraz mogłem już wkleić sufit, połączyć obwody diod LED i wykonać próbę oświetlenia: 17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 3 Lutego Share Napisano 3 Lutego Podnosisz poprzeczkę coraz wyżej... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Albatros Napisano 3 Lutego Share Napisano 3 Lutego Fantastyczna robota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 3 Lutego Share Napisano 3 Lutego Takie wnętrze to warto podświetlać! Jakbym sam budował HH-53 to też bym chciał takie mieć w moim modelu... Powodzenia w dalszej budowie i pozdrawiam! Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 5 Lutego Share Napisano 5 Lutego Taki pomysł miałem z moim Ospray'em... Niestety umiejetności elektronicznych zabrakło i projekt zawisł. Ale jak się kiedyś nauczę, to do niego wrócę Przepiękna robota gratuluje 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacmin Napisano 5 Lutego Autor Share Napisano 5 Lutego (edytowane) Cytat Taki pomysł miałem z moim Ospray'em... Niestety umiejetności elektronicznych zabrakło i projekt zawisł. Ale jak się kiedyś nauczę, to do niego wrócę To nie jest żadna tajemna wiedza! Powiedz z czym masz problem a wszystko Ci dokładnie wytłumaczę i rozrysuję! Edytowane 5 Lutego przez jacmin 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 5 Lutego Share Napisano 5 Lutego 10 godzin temu, jacmin napisał: To nie jest żadna tajemna wiedza! Powiedz z czym masz problem a wszystko Ci dokładnie wytłumaczę i rozrysuję! Chętnie skorzystam Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacmin Napisano 3 Marca Autor Share Napisano 3 Marca Witam po długiej nieobecności. Na wstępie winien jestem kilka wyjaśnień dotyczących kolejnych błędów popełnionych przy budowie. Ponieważ wysłałem pakiet zdjęć do Stanów z prośbą o recenzję kolejnego etapu i otrzymałem odpowiedź, mogę już z całą pewnością poprawić kilka niedociągnięć. Przede wszystkim pasy bezpieczeństwa. Okazało się, że w 40th ARRS w Wietnamie nie używali żółtych lin do zawieszania nieużywanych pasów. Niestety, zmyliło mnie następujące zdjęcie: To był błąd. Okazało się, że wyglądało to w ten sposób, że załogant wstający z siedzenia odpinał pas a następnie zapinał sprzączkę, składał pas i luzem odkładał go na siedzenie. Musiałem liny z pasami zdemontować, pasy poprzeginać na nowo i wkleić na siedzenia: Kolejny błąd to kable interkomu. Okazało się, że nie używali "prosiaczków" a zwykłe, proste kable. Chodziło o to, że "prosiaczki" zaczepiały się o różne rzeczy a także plątały się ze sobą i rozplątywanie zabierało cenny czas. Musiałem odciąć stare kable i wkleić imitację prostych: To w sumie były proste poprawki. Gorzej sprawa wyglądała z prowadnicami amunicji. Znajomy zwrócił mi uwagę, że nie powinny leżeć na ziemi. Miniguny były bardzo wrażliwe na zabrudzoną amunicję i dlatego bardzo dbali aby taśmy leżały poskładane na zasobnikach. Z lewą prowadnicą nie było kłopotu ale przy prawej musiałem trochę pokombinować, bo miałem kolizję z ramieniem miniguna: Podstawowy błąd popełniłem również w przypadku worków na łuski. Ponieważ spadały do nich dziesiątki funtów łusek i ogniw, siłą rzeczy musiały stać na pokładzie a nie "wisieć". Po prostu nie wytrzymałyby ciężaru. Trzeba było wykonać nowe worki. Teraz bardziej przypominają te ze zdjęcia od Robertasa: Po poprawieniu błędów mogłem ruszyć dalej. Zabrałem się za przekładnię główną i jej okolice. Ponieważ postanowiłem wszystkie siatki zastąpić fototrawionymi, konsekwencją tej decyzji było to, że obszary za siatkami stały się widoczne. Niestety zdjęć obszaru przekładni głównej jest jak na lekarstwo dlatego będzie to mieszanka faktów i radosnej twórczości. Na szczęście przez siatki będzie widać jedynie zarysy, ale coś tam trzeba będzie umieścić. Najpierw przygotowałem elementy przekładni: Gdy miałem to już wklejone w prawą połówkę kadłuba, zabrałem się za wykonanie wałów zgodnie z poniższym schematem: Wały dotoczyłem z prętów polistyrenowych i wkleiłem na sucho na maskol, żeby sprawdzić jak to będzie wyglądało: I to na razie tyle. 12 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacmin Napisano 24 Marca Autor Share Napisano 24 Marca Witam po długiej nieobecności! Minęło trochę czasu, ale nie próżnowałem. Przede wszystkim porządnie odkurzyłem i "wytarłem" wilgotnym pędzlem wnętrze, aby pozbyć się wszelkich okruchów i kurzu (każdy wie jak bardzo irytujące są takie niespodzianki pojawiające się na oszkleniach po zamknięciu modelu) a następnie skleiłem połówki kadłuba. Po wyschnięciu mogłem opracować szwy i odtworzyć linie podziałowe. Ale zanim do tego doszło, trzeba było zabezpieczyć wnętrze przed kolejną porcją pyłu. Zwykle robię to za pomocą pianki i maskolu. Ten patent sprawdza mi się najlepiej. Pianka ładnie dopasowuje się do otworów a maskol uszczelnia i usztywnia całość. Po opracowaniu szwów mogłem się zabrać za zawartość "psiej budy". Tak jak pisałem wcześniej, nie ma wielu zdjęć tego obszaru, dlatego wykonałem to "mniej więcej". Częściowo ze zdjęć a częściowo na oko, tak żeby coś było w środku widać przez siatki. Poniżej zdjęci jakie udało mi się zdobyć: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacmin Napisano 24 Marca Autor Share Napisano 24 Marca I jeszcze kilka: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacmin Napisano 24 Marca Autor Share Napisano 24 Marca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacmin Napisano 24 Marca Autor Share Napisano 24 Marca Jak zapewne zauważyliście część tych zdjęć dotyczy MH-53E więc nie należy ich traktować dosłownie a jedynie poglądowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacmin Napisano 24 Marca Autor Share Napisano 24 Marca Na podstawie tych fotografii wykonałem "bambetle" do "psiej budy": Po wklejeni i uzupełnieniu drutem wygląda to tak: Niestety, po domknięciu góry widać tyle: Wychodzi na to, że zrobiłem kawał dobrej, nikomu niepotrzebnej roboty. Coś tam widać, ale dokładnie nie wiadomo co. 6 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacmin Napisano 24 Marca Autor Share Napisano 24 Marca I znowu to czego tygrysy nie znoszą najbardziej czyli maskowanie, szpachlowanie i docieranie: 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacmin Napisano 24 Marca Autor Share Napisano 24 Marca Żeby trochę odpocząć od kadłuba, zabrałem się za sponsony: I tu mała niespodzianka: Jeden z elementów był niedolany i musiałem robić wstawkę z białego polistyrenu: To wycięcie w prawym sponsonie to platforma robocza. Wytrzymywała ciężar 1 osoby: 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 24 Marca Share Napisano 24 Marca Powinien powstac dzial, z wzorcowymi warsztatam, instrukcjami, jak robić pewne zestawy. Ten wątek bezapelacyjnie tam by się znalazł 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacmin Napisano 25 Marca Autor Share Napisano 25 Marca Dzięki za dobre słowo Moses! Robię ten model od roku z czego 2/3 czasu to poszukiwania zdjęć, sprawdzanie informacji i takie tam. Mam nadzieję, że cała ta grafomania pozwoli komuś zaoszczędzić sporo czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi