socjo1 Napisano 6 godzin temu Autor Share Napisano 6 godzin temu Melduję się do raportu! @Szydercza Gała @Sampo @zaruk W końcu coś drgnęło w rajstopach. Pora kończyć Osę. Z mosiężnego pręcika 0,3 mm dorobiłem lufy działek. Niestety żyiwczne były pokrzywione. Powstają też relingi, normalna sprawa. (Będzie prostowane, chociaż na żywo tej krzywości nie dostrzegłem) No i dobiega końca męka z masztem - tak, jak pisałem to około 30 elementów. Zerwałem poprzednio przyklejone przeze mnie klamry drabinki z blaszki i dorobiłem z drucika miedzianego. Musze jeszcze oderwać radar i raz jeszcze go przykleić - prosto. Niestety, zginął mi jeden spory element kratownicowy od masztu, ale już tak musi zostać. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sampo Napisano 5 godzin temu Share Napisano 5 godzin temu Wygląda dobrze. Bardzo ładnie wyszedł pas burtowy Ja też zgubiłem element masztu więc..zamówiłem drugą. Którego elementu Tobie brakuje, daj znać to Cię poratuję. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 4 godziny temu Autor Share Napisano 4 godziny temu 1 godzinę temu, Sampo napisał: Wygląda dobrze. Bardzo ładnie wyszedł pas burtowy Ja też zgubiłem element masztu więc..zamówiłem drugą. Którego elementu Tobie brakuje, daj znać to Cię poratuję. Bardzo Ci dziękuję za miłe słowo i propozycję pomocy. Wysłałem PW. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 1 godzinę temu Share Napisano 1 godzinę temu (edytowane) A tam nie ma relingu w blaszkach?? Bo te słupy Heraklesa to są takie trochę nie teges Michu... W tej skali to 0.15 to max.... Ale ze się do roboty wziąłeś to ZUCH jesteś o wzór cnUt Fszelakich Edytowane 1 godzinę temu przez Szydercza Gała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 59 minut temu Autor Share Napisano 59 minut temu (edytowane) 27 minut temu, Szydercza Gała napisał: A tam nie ma relingu w blaszkach?? O, popatrz proszę: I teraz pozwolę sobie wkleić swoje słowa z innego wątku, poświęconego Osie jako modelarskiej nowości: Cytat O ile się nie mylę, dla modelu w skali 1/350 blaszka jest zmniejszona 1:1 w stosunku do wcześniejszego modelu w skali 1:200. Co za tym idzie, relingi mają postać wolnostojacych słupków z przelotkami do samodzielnego przeciągnięcia nici. Konia z rzędem temu, komu się ta sztuka uda. Od razu może aplikować do Zakładu Kastracji Pcheł na kierownika zmiany. Ja próbowałem tego dokonać na gołej blaszce, nie udało mi się to, a pamiętajmy że w modelu reling będzie pomalowany - co już samo w sobie prawdopodobnie spowoduje zalanie tego oczka. Do tego - na pokładzie nie ma żadnego wgłębienia, pozycjonującego te słupki, czyli trzeba samodzielnie szacować ich pozycję i liczyć, że się nie urwą przy operacjach przeciągania linek. Prawdę mówiąc - czysta abstrakcja. Edytowane 58 minut temu przez socjo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 46 minut temu Share Napisano 46 minut temu Mam astygmatyzm, albo się lufy co nieco rozjeżdżają... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 30 minut temu Autor Share Napisano 30 minut temu 14 minut temu, zaruk napisał: Mam astygmatyzm, albo się lufy co nieco rozjeżdżają... To jest bardzo możliwe. Jednak patrząc na żywo na model nie jestem w stanie rozszyfrować które. Ergo - zostaje jak jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi