Skocz do zawartości

ORP Władysławowo, kuter rakietowy typu 205 Osa, 1/350

socjo1

Rekomendowane odpowiedzi

Melduję się do raportu! @Szydercza Gała @Sampo @zaruk

W końcu coś drgnęło w rajstopach. Pora kończyć Osę.

Z mosiężnego pręcika 0,3 mm dorobiłem lufy działek. Niestety żyiwczne były pokrzywione. Powstają też relingi, normalna sprawa.

6QF9Mqz.jpeg

IXFZMqy.jpeg

(Będzie prostowane, chociaż na żywo tej krzywości nie dostrzegłem)

No i dobiega końca męka z masztem - tak, jak pisałem to około 30 elementów. Zerwałem poprzednio przyklejone przeze mnie klamry drabinki z blaszki i dorobiłem z drucika miedzianego. 

Musze jeszcze oderwać radar i raz jeszcze go przykleić - prosto. Niestety, zginął mi jeden spory element kratownicowy od masztu, ale już tak musi zostać.

fYYBd0x.jpeg

hSeGfbG.jpeg

• Like 3

Wygląda dobrze. Bardzo ładnie wyszedł pas burtowy

Ja też zgubiłem element masztu więc..zamówiłem drugą.

Którego elementu Tobie brakuje, daj znać to Cię poratuję.

• Thanks 1

1 godzinę temu, Sampo napisał:

Wygląda dobrze. Bardzo ładnie wyszedł pas burtowy

Ja też zgubiłem element masztu więc..zamówiłem drugą.

Którego elementu Tobie brakuje, daj znać to Cię poratuję.

Bardzo Ci dziękuję za miłe słowo i propozycję pomocy. Wysłałem PW.

Pozdrawiam!

A tam nie ma relingu w blaszkach?? Bo te słupy Heraklesa to są takie trochę nie teges Michu...  

W tej skali to 0.15 to max....

Ale ze się do roboty wziąłeś to ZUCH jesteś o wzór cnUt Fszelakich :wink:

Edytowane przez Szydercza Gała
  • Haha 1

Napisano (edytowane)
27 minut temu, Szydercza Gała napisał:

A tam nie ma relingu w blaszkach??

O, popatrz proszę:

tZez4cF.jpeg

I teraz pozwolę sobie wkleić swoje słowa z innego wątku, poświęconego Osie jako modelarskiej nowości:

Cytat

O ile się nie mylę, dla modelu w skali 1/350 blaszka jest zmniejszona 1:1 w stosunku do wcześniejszego modelu w skali 1:200. Co za tym idzie, relingi mają postać wolnostojacych słupków z przelotkami do samodzielnego przeciągnięcia nici. Konia z rzędem temu, komu się ta sztuka uda. Od razu może aplikować do Zakładu Kastracji Pcheł na kierownika zmiany.  Ja próbowałem tego dokonać na gołej blaszce, nie udało mi się to, a pamiętajmy że w modelu reling będzie pomalowany - co już samo w sobie prawdopodobnie spowoduje zalanie tego oczka. Do tego - na pokładzie nie ma żadnego wgłębienia, pozycjonującego te słupki, czyli trzeba samodzielnie szacować ich pozycję i liczyć, że się nie urwą przy operacjach przeciągania linek. Prawdę mówiąc - czysta abstrakcja.

Edytowane przez socjo1

Napisano (edytowane)
Godzinę temu, zaruk napisał:

się lufy co nieco rozjeżdżają...

To jest bardzo możliwe. Jednak patrząc na żywo na model nie jestem w stanie rozszyfrować które. Ergo - zostaje jak jest.  

Edytowane przez socjo1

OK, ale nawet jezeli nie robisz tych blaszanych a z drutu, z kontekstu wnioskuje że jest to drut 0.3 mm, to jest on co  najmniej dwukrotnie za gruby. Wiadomo z miedziaka 0,1 tego nie zrobisz, bo bedzie za miękki, ale 01, czy 0,15 mosiężny spokojnie da radę...

Tu maszty są z 0.3 a relingi to albo 0,15 albo 0.2 bo nie pamiętam. DA SIĘ

smu5-g6.jpg

Edytowane przez Szydercza Gała

Napisano (edytowane)
40 minut temu, Szydercza Gała napisał:

OK, ale nawet jezeli nie robisz tych blaszanych a z drutu, z kontekstu wnioskuje że jest to drut 0.3 mm, to jest on co  najmniej dwukrotnie za gruby. Wiadomo z miedziaka 0,1 tego nie zrobisz, bo bedzie za miękki, ale 01, czy 0,15 mosiężny spokojnie da radę...

Tu maszty są z 0.3 a relingi to albo 0,15 albo 0.2 bo nie pamiętam. DA SIĘ

smu5-g6.jpg

Dzięki. Bardzo fajnie to u Ciebie wygląda - następnym razem poszukam takiego mosiądzu 0,15. Na tym etapie, który pokazałem na zdjęciach musiałbym natomiast  te wszystkie słupki z powrotem wyrywać / odklejać, jeszcze raz wyrównywać i malować pokład itd.  Więc tym razem pozostanę jednak z tym, co mam... 

Edytowane przez socjo1

Napisano (edytowane)

O!

iIqXzT9.jpeg

I:

q96K1hB.jpeg

Też:

InhpJUU.jpeg

Więc tak. 

Pozdro!

(pewnie że smarki, za grubo i krzywo. Ale do przodu)

Edytowane przez socjo1
  • Like 4

Napisano (edytowane)
7 godzin temu, Szydercza Gała napisał:

Vorwärts, vorväts, bomben auf Engeland!!!

:haha:

Oj Michu, Michu, lepiej ty wracaj z tej wyspy owiec. Chyba że Ty jesteś Michał, pardon Michael... Collins?

Niby masz wielu kumpli Brytyjczyków na Brirmodellerze, ale jednak - pryncypia to pryncypia i ich Imperium trzeba zniszczyć. Szacun! Ja zdobyłem się tylko na tyle, żeby moim kolegom z Wlk. Brytanii powiedzieć , że wszyscy oni są "old imperialists". 

Rozumiem, że z Małżonką i dziatkami dzień rozpoczynacie od wspólnego odśpiewania:

Zaś przed snem:

???

PS. Ta Twoja podłodka to nie przypłynęła w zeszłym roku przypadkiem na warszawską Babęrybę?

Edytowane przez socjo1
  • Haha 1

Szanowni, 

Mam do Was pytanie. Kolega w swojej uprzejmości zgodził się zaprojektować do Osy kalki. Marzy mi się dodanie godła okrętów rakietowych na tabliczce na podstawce. Czy ktoś z was nie dysponuje lepszym wizerunkiem godła jak poniżej (może jest w zeszycie Kagero, poświęconym Osie - niestety nim nie dysponuję)?

Będę bardzo wdzięczny za pomoc. 

Pozdrawiam - Michal

DSC_4203.JPG

• 2 weeks later...

To teraz napiszę trochę więcej, co się dzieje w stoczni. A nuż kogoś to zainteresuje?...

TN92G8b.jpeg

A robota wre - Staszek-Stoczniowiec dorabia różne pierdułki. Czyżby zdanżał na Włocławek?

Gkdoihh.jpeg 

Na ten przykład powstała szybka-osłona przeciwwiatrowa wokół stanowiska dowodzenia. Fabryczna była masakrycznie gruba i nieprzejrzysta. Nowa powstała z folijki -okładki do bindowania. Wystarczyło wyciąć pasek i lekko nadciąć, żeby powstał lekko łamany kształt osłony oraz dokleić boczki. Przyklejone odrobinką rzadkiego CA. 

7OFvKqe.jpeg

W samym stanowisku dowodzenia mamy m.in. celownik kołonka. To taki rezerwowy, ręczny celownik dla działek AK-230 o kalibrze 30 mm. Dodałem mu jakiś blaszkowy celownik z zapasów. Lepszy taki niż żaden. 

yEP5GXv.jpeg

Do masztu doszło olinowanie. Z ultra cienkiego drucika. Pokryłem go farbą po prostu zanurzając w słoiczku (aerografem szło ciężko pomalowanie tak cienkiego drucika). Zacząłem dorabiać różne lampki - co ciekawe, zadziwiająco sporo tego było na maszcie. Zapewne część to lampy sygnalizacyjne i do nocnych ataków w formacji. Na razie widzicie 2, a jeszcze z 8 do dorobienia przede mną.

Na górnym pokładzie, zaraz za masztem widać też kompas na kolumnie. Do oryginalnego dołożyłem m.in. ... fototrawiony BULAJ (w poziomie, w górnej częśći). Tak, całość wygląda teraz znacznie lepiej i podobnie do oryginału.

And now something completely...

from dupy strony:

8xvHWVZ.jpeg

Na rufie, ponad działkiem znajduje się wyrzutnia Fasta. Śmieszna sprawa, bo to po prostu stelaż na wyrzutnie Strieła (takie sowieckie manpadsy -stingery). Mniej śmieszny był montaż tego ustrojstwa, bo składało się na niego z 10 miniaturowych blaszek. Projekt zakrawał o sadyzm, kilka elementów odpuściłem. Nie chciałbym powtarzać tego doświadczenia. Relingi w okolicach dały mi w kość. Wszędzie indziej mogłem nawiercić otworki, aby zakotwiczyć słupki. Tymczasem ten wąski, mały pokład między kontenerami pocisków tworzy blaszka fototrawiona. Tu niestety, nie było szans wywiercenia otworów. W rezultacie, podczas naciagania relingów (są zrobione z elastycznej linki Uschi fine) słupki-druciki kilkakrotnie mi się położyły. Trzeba było całość odklejać i zaczynać od początku. Bluzgów poleciało sporo. I sporo farfocli kleju zostało, co poradzić...

Acha, dlaczego czasem reling to majtkolinka, a czasem blaszka? Abo mamy na Osie kilka rodzajów relingów: począwszy od rurkowych (tu zastosowałem blaszkę), po klasyczny reling słupkowo-druciany z kilkoma rzędami linek (czyli to co widać powyżej - za to czasem o dość filuternym przebiegu, jak na hangarze pocisku), aż po taki, gdzie na szczycie słupka przebiega tylko pojedyncza linka (jak na górnym pokładzie). Będzie jeszcze taki ze zwisem - ale to jeszcze przede mną. 

A Staszek-Stoczniowiec zaplątał się w kadr również w celu zobrazowania skali elementów.

PS. Specjalnie dla Michała z Zielonej Wyspy, Co Owcze Bobki Liczy @Szydercza Gała:

flat,750x,075,f-pad,750x1000,f8f8f8.u4.j

Mam nadzieję, że znaleźliście niniejszy wpis choć śladowo interesującym.  Wracam do obróbki skrawaniem.

Michał

Edytowane przez socjo1
  • Like 3
  • Haha 1

• socjo1 changed the title to ORP Władysławowo, kuter rakietowy typu 205 Osa, 1/350
11 godzin temu, Endrju napisał:

No pięknie Panie, pięknie ale kogo za Staśka przebrałeś?

Przedstawia się jako Francuz jakiś. Le Go, cy jakoś tak, ale ja wiem że to heretyk od Duńcyków!

Cytat

W przedpotopowych czasach to ja chyba takie pływadło skleiłem. Ino że z kartonu. Z Małego Modelarza.

Całe szczęście, że nie mam ambicji doświadczyć osobiście każdego dziwactwa tego świata 😜.

• Haha 1

Kurczę, czy poza pokazywaniem nowości, to jeszcze jakieś okręty ktoś tu klei?

Mam cichą nadzieję, że tak...

Przyszła pora na kolejne detale. Zacznijmy może od Kermitów.

- Kermitów? Przecież my tu o osach, a nie o żabach!

- No to jeśli nie żaby, to może chociaż termity? 

- Termity? To co innego, Termity mogą być (bo to pociski przeciwokrętowe P-15).

No to są. Trochę powashowane, trochę ponacinane powierzchnie sterowe i dodane anteny skrzydłowe(?).  I pokrywy hangarów rakiet także.

Jeden z termitów będzie bardziej wykluty, więc jest bardziej odpicowany, drugi będzie się nieśmiało chował w swojej norce, więc trochę go po macoszemu traktowałem.

DSC_4320

Przeglądając dokumentację zauważyłem, że pod koniec służby Os rakiety bywały dekorowane różnymi motywami. Więc jeden z termitów dostał ryjek. Prosze się nie śmiać z tego zakazanego ryja - zdjęcie jest robione przez lupę, jest to naprawdę mikroskopijne - cały pocisk ma całe 16 mm długości w kłębie. 

DSC_4280.1

Potem zabrałem się za elementy, o których od początku budowy myślałem jako o wyzwaniu - koszykowate anteny na topach masztów. A przecież już wcześniej klejenie masztów i rej z blaszek dobrze zalazło mi za skórę... 

0000432_n

000.1

W modelu niestety nie było tych elementów. Postanowiłem spróbować wykonać "coś na ich kształt". Świadomie tak pisze, ponieważ od początku wiedziałem, że nie dam rady wykonać wiernej kopii i że będzie to raczej "wrażeniówka" - element nawiązujący kształtem i charakterem do oryginału. 

Do produkcji anten wykorzystałem druty o średnicy 0,2 mm oraz 0,1. Elementy okrągłe to pokrętła (flywheels) o średnicy 1,2 mm które znalazłem w swoim składziku. Ku mojej radości okazało się, że mają na środku otworek. Zbyt mały na drut 0,2 mm, ale udało sie go powiększyć igłą. Malutkie elementy okrągłe to z kolei przelotki (oczka). Kilku producentów  oferuje takie elementy z zastosowaniem albo jako przelotki w skali 1/350, albo do "szmatopłatów" w skali 1/72.  

DSC_4332

Nieocenione okazało się imadełko które wbiłem w kawałek pianki, dzięki czemu część, nad którą pracowałem była stabilnie zamocowana. Niedawno za parę złotych na zagranicznym portalu zakupowym kupiłem sobie taką oto igłę do kleju CA i mówiąc szczerze jestem nią zachwycony - szczerze polecam, zarówno w zastosowaniu zasadniczym, jak i jako "mikroprecyzera". 

Dla większości z Was to tzw. "oczywista oczywistość", ale pozwolę sobie napomknąć (a nuż komuś się przyda?), jak ważna jest stabilizacja dłoni przy precyzyjnej pracy. Dłoń z pęsetą opieram na kawałku pianki tak, aby zminimalizować drgania. Czasem drugą dłonią stabilizuję dłoń "roboczą". Kolorem zaznaczyłem sobie strefy, gdzie odkładałem miniaturowe druciki, które było mi trudno dostrzec.

DSC_4336

Poniewczasie okazało się, że anteny miały inne proporcje na planach, z których korzystałem, a inne na zdjęciach (bardziej wysmukłe). Niestety, potwierdziła się stara prawda, że co zdjęcie, to zdjęcie...

DSC_4333

DSC_4342

A na koniec coś z (nie)zupełnie innej beczki: taką oto piekną planszę z godłem Pierwszego Dywizjonu Okrętów Rakietowych (w którym w swoich ostatnich latach służyły Osy) przygotował mi sam Mistrz imć @Soris , Pan na Gdyniech siedzący. I nie było to Jego ostatnie słowo!

1528324729_OSAlogo.thumb.jpg.29021769c62e659f70aef2e5d5b9115e

Wygląda na to, że na szczęście w końcu Osa zbliża się do portu...

Michał 

Edytowane przez socjo1
  • Like 2

8 godzin temu, M.A.V. napisał:

tylko te "jednorazówki" na ostre strzelanie na poligonie....        tak samo było w przypadku tarantul   :szczerbol:

Powyższa informacja w żaden sposób nie zakłóca mojej harmonii i pogody ducha ani nie burzy mojej koncepcji przedstawienia modelu.

😉

Edytowane przez socjo1
  • Haha 1

17 minut temu, abtb napisał:

Zdążysz? 

Będziesz płynął na Włocławek Wisłą?:mrgreen:

Proszem Paaana,

A co mam nie zdanżyć?

Pan zdanża i ja zdanżam...

Edytowane przez socjo1
  • Haha 3

W dniu 13.10.2025 o 08:52, abtb napisał:

Zdążysz? 

Będziesz płynął na Włocławek Wisłą?:mrgreen:

Raczej postaram się dojechać z synem Dzikiem.

Obym tylko wyzdrowiał...

DSC_3623.JPG

Tymczasem Osa uzbrojona w Termity. Relingi też już skończone (choć na fotce tego nie widać).

Szanowni, mam pytanie. Ciekawi mnie, czemu dlugie biczowe anteny miały dziwny piaskowy kolor? Czy mogła to być jakaś specjalna farba, sposób ich zabezpieczania? Może to nie występowało tylko na Osie, tylko również na innych urządzeniach (samolotach, pojazdach)? Może @flynavy coś wie?

Michał.

DSC_4347.JPG

Edytowane przez socjo1