KP.Taurus Napisano 4 Marca Share Napisano 4 Marca Arma chciała wypuścić swojego Orlika jeszcze kiedy robiła w żywicy, no i właśnie sprawa się rypnęła przez brak udzielenia licencji na wzór przemysłowy lub jej koszt, a miała już chyba zaprojektowane lub nawet odlane jakieś elementy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 4 Marca Share Napisano 4 Marca Żywicznego Orlika i to w kilku wersjach w 1:72 wypuściła też firma Yellow Box. Można też upolować stareńkie vacu od Marfix ( w tym kanadyjczyka ) i wtryskowego od Aster ( chyba olali licencje ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 5 Marca Share Napisano 5 Marca W dniu 4.03.2025 o 21:56, kopernik napisał: chyba olali licencje Expand Wypuścili w czasach, kiedy Airbusowi jeszcze nikt nie podpowiedział, że może "żąć tam, gdzie nie posiał". Albo może podpowidział i dlatego Aster musiał zniknąć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 5 Marca Share Napisano 5 Marca Tego Orlika z Astera to nawet nie ma co szukać, straszne badziewie. To już lepiej rzeźbić od podstaw. Miałem go robić ale jak przyłożyłem do planów z Aeroplanu i do tego jeszcze dorobić od podstaw cały kokpit i nie tylko to sobie darowałem. Szkoda czasu na tego gniota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 5 Marca Share Napisano 5 Marca (edytowane) W dniu 4.03.2025 o 21:56, kopernik napisał: Żywicznego Orlika i to w kilku wersjach w 1:72 wypuściła też firma Yellow Box. Można też upolować stareńkie vacu od Marfix ( w tym kanadyjczyka ) i wtryskowego od Aster ( chyba olali licencje ). Expand To chyba coś do mycia jest. Jakiś balsam, żel albo inne MYDŁO w płynie? Ale wartość zabytkowa oczywiście jest. Nawet jest taka szacowna kategoria: "zabytek klasy ZEROWEJ". Zdrówka! Michał Edytowane 5 Marca przez socjo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 5 Marca Share Napisano 5 Marca (edytowane) W dniu 4.03.2025 o 21:56, kopernik napisał: Expand Miałem ten model. Ukazał się w latach, gdy każdy nowy polonik powodował (u mnie) skutki jak cygańskie wesele - tydzień świętowania we wsi. Nie jestem obiektywny w temacie - do każdego modelu z naszego lotnictwa podchodzę entuzjastycznie i z dużym kredytem zaufania. Ale przy Orliku z Astera nawet u mnie tego entuzjazmu nie starczyło. Odlew był tragiczny - nadlewki, niedolewki, niektóre części trudne do zidentyfikowania... Ten z powyższego zdjęcia wygląda naprawdę dobrze. Wyjątkowo pozbyłem się go tak szybko, jak nabyłem, uznając że nie jest wart nawet zostawienia w domowym archeo. Edytowane 5 Marca przez Grzes 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 5 Marca Share Napisano 5 Marca (edytowane) W dniu 5.03.2025 o 14:15, Wymysl napisał: Wypuścili w czasach, kiedy Airbusowi jeszcze nikt nie podpowiedział, że może "żąć tam, gdzie nie posiał". Albo może podpowidział i dlatego Aster musiał zniknąć ? Expand Raczej Airbusa jeszcze w Polsce nie było. Przepraszam. Był. Aster to wypuścił ok. 2008 Edytowane 5 Marca przez Wojtek59 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 5 Marca Share Napisano 5 Marca W dniu 5.03.2025 o 16:18, Grzes napisał: Odlew był tragiczny - nadlewki, niedolewki, niektóre części trudne do zidentyfikowania... Expand Najgorszy to plastik. Nie wiem, co to za tworzywo, ale zupełnie nieobrabialne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
caughtinthemiddle Napisano 5 Marca Share Napisano 5 Marca W dniu 5.03.2025 o 17:03, Wojtek59 napisał: Raczej Airbusa jeszcze w Polsce nie było. Przepraszam. Był. Aster to wypuścił ok. 2008 Expand W tym przypadku wygląda na to, że wstawiający informację na Scalemates machnął się o rok: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 6 Marca Share Napisano 6 Marca W dniu 5.03.2025 o 18:55, caughtinthemiddle napisał: W tym przypadku wygląda na to, że wstawiający informację na Scalemates machnął się o rok: Expand Kurde. Muszę odszukać tego RWD-13 Astera w szafie. Dla kalek, oczywiście. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi