Skocz do zawartości

Lukgraph zapowiada Iskrę i Irydę

tomaszzt

Rekomendowane odpowiedzi

Arma chciała wypuścić swojego Orlika jeszcze kiedy robiła w żywicy, no i właśnie sprawa się rypnęła przez brak udzielenia licencji na wzór przemysłowy lub jej koszt, a miała już chyba zaprojektowane lub nawet odlane jakieś elementy

Żywicznego Orlika i to w kilku wersjach w 1:72 wypuściła też firma Yellow Box. Można też upolować stareńkie vacu od Marfix ( w tym kanadyjczyka ) i wtryskowego od Aster ( chyba olali licencje ).

1 or.jpg

Tego Orlika z Astera to nawet nie ma co szukać, straszne badziewie. To już lepiej rzeźbić od podstaw. Miałem go robić ale jak przyłożyłem do planów z Aeroplanu i do tego jeszcze dorobić od podstaw cały kokpit i nie tylko to sobie darowałem. Szkoda czasu na tego gniota.

Napisano (edytowane)
  W dniu 4.03.2025 o 21:56, kopernik napisał:

Żywicznego Orlika i to w kilku wersjach w 1:72 wypuściła też firma Yellow Box. Można też upolować stareńkie vacu od Marfix ( w tym kanadyjczyka ) i wtryskowego od Aster ( chyba olali licencje ).

1 or.jpg

Expand  

To chyba coś do mycia jest.

Jakiś balsam, żel albo inne MYDŁO w płynie?

Ale wartość zabytkowa oczywiście jest.

Nawet jest taka szacowna kategoria: "zabytek klasy ZEROWEJ". 

Zdrówka! Michał

Edytowane przez socjo1

Napisano (edytowane)
  W dniu 4.03.2025 o 21:56, kopernik napisał:

1 or.jpg

Expand  

Miałem ten model. Ukazał się w latach, gdy każdy nowy polonik powodował (u mnie) skutki jak cygańskie wesele - tydzień świętowania we wsi.

Nie jestem obiektywny w temacie - do każdego modelu z naszego lotnictwa podchodzę entuzjastycznie i z dużym kredytem zaufania.

Ale przy Orliku z Astera nawet u mnie tego entuzjazmu nie starczyło. Odlew był tragiczny - nadlewki, niedolewki, niektóre części trudne do zidentyfikowania...

Ten z powyższego zdjęcia wygląda naprawdę dobrze.

Wyjątkowo pozbyłem się go tak szybko, jak nabyłem, uznając że nie jest wart nawet zostawienia w domowym archeo.

Edytowane przez Grzes
  • Like 1

Napisano (edytowane)
  W dniu 5.03.2025 o 14:15, Wymysl napisał:

Wypuścili w czasach, kiedy Airbusowi jeszcze nikt nie podpowiedział, że może "żąć tam, gdzie nie posiał". Albo może podpowidział i dlatego Aster musiał zniknąć 🤪?

Expand  

Raczej Airbusa jeszcze w Polsce nie było.

Przepraszam. Był. Aster to wypuścił ok. 2008

Edytowane przez Wojtek59

W dniu 5.03.2025 o 18:55, caughtinthemiddle napisał:

W tym przypadku wygląda na to, że wstawiający informację na Scalemates machnął się o rok:

Expand  

Kurde.

Muszę odszukać tego RWD-13 Astera w szafie.

Dla kalek, oczywiście.

• Haha 1