dweler Napisano 16 Grudnia 2008 Share Napisano 16 Grudnia 2008 tez czekam na tego plota,przeciez nik nie powiedzial ze nie wolno robic modeli ktore byly tylko w czyjejs glowie.wolna amerykanka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 19 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 19 Grudnia 2008 Postępy prac, doklejone drzwi z zawiasami, uchwyty na stelaż opończy, nawiercone reflektory z wkładką (ten lekko krzywy już poprawiony), lusterko kierowcy, skrzynki na szpej, uchwyty do karabinów i trochę blaszanych wykończeń. Dzisiaj kupiłem też to: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 19 Grudnia 2008 Share Napisano 19 Grudnia 2008 No niezłe, nieźle wygląda, poobserwuję trochę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 19 Grudnia 2008 Share Napisano 19 Grudnia 2008 Jendrass, wygląda bomba Zanim zaczniesz go malować, polecam trening na jakimś „pudle” farby podkładowej. Wcześniej tego nie testowałem, jednak w przypadku samodzielnej budowy uważam ją za niezbędną. Farba uwidoczni Ci wszystkie szczeliny i rysy. Malując pistoletem, będziesz kładł bardzo cienką warstwę farby. Nie pokryje ona rys i szczelin. Podkład, podkład, podkład PS. Nie zapomniej o detalach, to one dodają smaku modelowi. PS2. Reflektory do reklamacji. Wyglądają nienaturalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 19 Grudnia 2008 Share Napisano 19 Grudnia 2008 PS2. Reflektory do reklamacji. Wyglądają nienaturalnie. Zgadzam się, wyglądają jak szklane kulko, chyba coś za wypukłe. Czy na siedzeniach i na oparciach będą jakieś deski i czy będzie jakiś stopień do wchodzenia na pakę ?? Na chwilę obecną bardzo mi się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 19 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 19 Grudnia 2008 Jarku, w najbliższym czasie (sobota czyli już dziś) kupię pewnie szpachlówkę w płynie pod aero i nią przeciągnę model, może też chyba pełnić rolę farby podkładowej (szara barwa). Boki wozu są porysowane pilnikami, farba zaraz by to uwidoczniła. Reflektory faktycznie mają wytrzeszcz, muszę je oddać Kasi do poprawki w laborze. Podpowiedz mi proszę co do detali, zastanawiam się nad jakimiś narzędziami na burtach lub tylnych drzwiach ? Chociaż na zdjęciach wozu ich nie ma, co jeszcze ? Skala - dzięki za ciepłe słowo, miłe zaskoczenie. Na tylne siedzenia tak jak w PF 618 są przygotowane poduszki, wkleję je na końcu. Stopień ... bingo skala ! Zapomniałem, coś muszę wymyślić. Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 Grudnia 2008 Share Napisano 19 Grudnia 2008 Jendrass, jak chcesz to daj znać, wyśle Ci rysunek z polskimi narzędziami saperskimi z Podręcznika Dowódcy Plutonu z 1939 roku. Bardzo ładnie Jak puszcze w niedzielę 7TP to zacznie się wojna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 19 Grudnia 2008 Share Napisano 19 Grudnia 2008 Skala - dzięki za ciepłe słowo, miłe zaskoczenie. Na tylne siedzenia tak jak w PF 618 są przygotowane poduszki, wkleję je na końcu. Stopień ... bingo skala ! Zapomniałem, coś muszę wymyślić. Dzięki! No to będzie luksus, co do stopnia, to w starych Starach 25 (chyba) i inny samochodach ciężarowych, konstrukcja była stara jak świat, był przyspawany gruby pręt (U), jakieś 30 cm od prawej burty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 19 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 19 Grudnia 2008 Bardzo ładnie Jak puszcze w niedzielę 7TP to zacznie się wojna Poproszę o zdjęcia niezbędnika małego sapera, maila znasz. Jaka wojna, zrobisz bebechy do 7TP do niedzieli ? Nie bądź burkach i lisek wisusek tylko podeślij zdjęcia tego co masz, ile Cię mam prosić co ? Wiesz dobrze co masz obiecane w ramach gwiazdora ode mnie ! ;) Skala - pręt ? Nie będziemy tak wulgarni, to przecież PZInż, zastosujemy stopień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 19 Grudnia 2008 Share Napisano 19 Grudnia 2008 Skala - pręt ? Nie będziemy tak wulgarni, to przecież PZInż, zastosujemy stopień To niech będzie stopień z pręta stalowego o zawartości węgla X. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 20 Grudnia 2008 Share Napisano 20 Grudnia 2008 Hehe, niestety, przez 3 dni znalazłem czas jedynie aby wykonać pocisk 37 mm, wykonać formę do niego, odlać 4 sztuki oraz wykonać stojak na pociski w wieży, które stały pionowo. Problem jest taki, że muszę wykonać jeszcze stojak na chorągiewki w wieży i pomaować ją wewnątrz, tak aby móc wkleić jarzmo z bronią oraz lecieć z siedzeniami, bo inaczej to nie sięgnę do środka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 20 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 20 Grudnia 2008 Rozumiem, co nie zmienia faktu, że mógłbyś się pochwalić dostępną wiedzą odnośnie bebeszków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 20 Grudnia 2008 Share Napisano 20 Grudnia 2008 Ale ja nie wiem nic ponad monografię - stojaki robię według uznania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cieciwa Napisano 30 Stycznia 2009 Share Napisano 30 Stycznia 2009 Oj, Jendrass, Jendrass ... Z przykrością muszę Ci powiedzieć, że masz w zasadzie cały model do przebudowy :( Tu masz pokazane jak wygląda podwozie, zwróć uwagę, że niespecjalnie możesz mieć koła łączone "pod kątem". Zauważ też, że rama w okolicach kół napędowych nie jest prosta a wygięta - patrząc z boku rama nie jest prosta. Zauważ też na jakiej wysokości powinna być podłoga skrzyni ładunkowej - to jest prawie na poziomie gąsienic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 30 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2009 Cieciwa... Adamowi Jońcy się spodobał wózek, nawet mi gąski rozrysował wiec wiesz :P http://www.shermany.webd.pl/forum/viewtopic.php?t=2798&start=30&sid=b70884f8d9bd92d055c977a3581004b6&PHPSESSID=cc2048bc8c6b96c04f07477cbe74c10b Ale tak na poważnie to masz sporo racji. Kabina jest dość nisko, może dałoby radę jeszcze niżej. Rama jest trefna, tu masz rację. Widać to ładnie na papierowym PZInz 222 z sieci. Nie bardzo wiem co rozumiesz przez te koła łączone pod kątem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cieciwa Napisano 30 Stycznia 2009 Share Napisano 30 Stycznia 2009 Hmmm, nie mam żadnych podstaw, żeby negować kształt wózka. Mnie się jednak on nie podoba, a dokładniej nie podoba mi się sposób jego mocowania - wydaje mi się, że tylko w PZInż. 603/703/713 resory były mocowane "obok" ramy. W pozostałych przypadkach resory były mocowane "pod" ramą. A co do kół - przy łączeniu takim jak proponowaliście - bezpośrednio piastami "zęby" gąsienic nie mieściły by się między piastami, bo widać, że margines między śrubami a wysokością zęba gąsienicy nie jest wielki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 30 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2009 Napisałeś to Jońcy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 21 Marca 2009 Autor Share Napisano 21 Marca 2009 Ponieważ to co mogłem na wyjeździe zrobić z wieżą do 7TP AA już zrobiłem, z PZInż 202 w zasadzie bez domowego warsztatu nic nie wyczaruję, więc zacząłem dłubać nad tymi figurkami: Przerobieni na Polaków, będą stanowić załogę PZInż 222, w nieco mniej bojowych pozach rzecz jasna. Nie ma już sprzączek "Gott..." na paskach, wron, przerabiają się kołnierze. Szczęśliwie w tym zestawie mają już kieszenie bez zakładek więc nie trzeba się bawić w szlif. Pojawić się za to muszą dodatkowe guziki oraz lekkie korekty patek dużych kieszeni. Jeśli ktoś na jakiś dobry sposób na robienie sprzączek od pasów to chętnie wysłucham. Rzecz najważniejsza. Wracając do domu chciałbym wiedzieć co jeszcze dodać, zmienić itp w modelu, ciągle wydaje mi się, że czegoś zasadniczego tu brakuje. Model jest już nieco bardziej wypieszczony, np. koła napędowe gąsienic, ale nadal zionie pustką. Liczę na Wasze uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 21 Marca 2009 Share Napisano 21 Marca 2009 Do dioramy można skrzynię zapakować gratami, ale teraz to ładnie mu będzie z rurkami stelaża i zrolowaną plandeką plus oczywiście tylne siedzenia. Jak dla mnie wystarczy. Poproszę podkład, korekty szpar, rys i … do lakierni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 21 Marca 2009 Share Napisano 21 Marca 2009 Jendrass, zdejmuj gąsienice i wywal Jak już używasz tych z 7TP to już kup ogniwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 21 Marca 2009 Autor Share Napisano 21 Marca 2009 Dobrze WWW (Wielki Wuju Widdzie), te są tylko poglądowo. Ogniwa mam, musiałbym poduszki podoklejać do każdego... Benedyktyńska robota, ale trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 21 Marca 2009 Share Napisano 21 Marca 2009 Jendarss, jak Cię znam i to byłby mój model, to byś nie dał mi spokoju i cały czas gadał o poduszkach :p Więc do roboty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 21 Marca 2009 Autor Share Napisano 21 Marca 2009 ach tam gadasz i tak Ci dużo odpuściłem odnośnie 7TP Jak chcesz, to możesz mi pomóc z tymi gąskami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 21 Marca 2009 Share Napisano 21 Marca 2009 Odpuściłeś? Oj uważaj... :p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 26 Marca 2009 Autor Share Napisano 26 Marca 2009 Znalazłem dziś wreszcie w Brukseli sklep modelarski... jest średniej wielkości ale ilość modeli przekracza ludzkie pojęcie. Część leży na półkach, a część w kartonach, a te jeden na drugim. Normalną praktyką jest przestawianie kartonów w celu poszukiwania interesującego zestawu. Poza tym pierwszy raz zobaczyłem szafę z zestawami Verlindena, podkreślam, nie półkę, szafę. Jest tu na prawdę wszystko czego dusza zapragnie w tym zestawy o które trudno w PL. Nowy zestaw dragona z armatą schneider 75mm to koszt 35 euro. Oto mój, znacznie skromniejszy zakup: Wiem, zaraz się podniesie larum, że szkoda pieniędzy, bo niedokładne itp Ja z tego zestawu potrzebuję kilka elementów, m.in. przyczepkę do przerobienia oraz niektóre mechanizmy działka, celownik, pokrętła... Działko będzie podpięte pod ciągniki mniej więcej tak: tyle, że ciągnikiem będzie właśnie tematowy PZInż 222. Jak ma wyglądać samo działko (siedzenie, celownik itp) ? Tak poglądowo bo w praktyce i tak pewnie wyjdzie inaczej ;) PS W sklepie jest też RPM, Mirage i S Model ! Odgrzebałem zestawy jeszcze w starych (bardzo brzydkich) pudłach - same ursusy A30. Cena była jeszcze we frankach belgijskich - 1250 ! czyli ok 30-31 euro. S modelowy zestaw to vacu+żywica, jak otworzyłem to zrezygnowałem. Zdjęcia: odkrywca.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi