Evildead Napisano 19 Marca Share Napisano 19 Marca (edytowane) Ciężarówka Faun L 900 była niemieckim pojazdem ciężarowym produkowanym w latach 30. XX wieku przez firmę Fahrzeugfabrik Ansbach Nürnberg (FAUN). Była popularną konstrukcją używana zarówno w celach cywilnych, jak i wojskowych. Wersja z przyczepą Sd.Ah. 115 była często wykorzystywana do transportu ciężkiego sprzętu, takiego jak czołgi, działa artyleryjskie lub inne pojazdy wojskowe. Pojazd ten miał solidne podwozie przystosowane do przewozu dużych ładunków, co czyniło go idealnym do zadań logistycznych, przyczepa Sd.Ah. 115 była specjalnie zaprojektowana do transportu ciężkiego sprzętu, miała stalową konstrukcję, wyposażoną w systemy zabezpieczające ładunek podczas transportu. Cały zestaw Faun L 900 + Sd.Ah. 115 mógł przewozić ładunki o wadze do 15-20 ton, w zależności od konfiguracji. Używany był głównie do przewozu czołgów lekkich Panzer I i II , czy też Panzer 35t, 38t oraz dział artyleryjskich.Pojazd był kluczowy także w transporcie amunicji, paliwa i innych zaopatrzeniowych materiałów na froncie. W trakcie inwazji na Polskę w 1939 roku, Faun L 900 był intensywnie wykorzystywany przez Wehrmacht do transportu ciężkiego sprzętu i zaopatrzenia. Jego niezawodność i duża ładowność sprawiały, że był ważnym elementem niemieckiej machiny wojennej. Największe zalety czyli solidna konstrukcja i duża ładowność sprawiały, że był niezastąpiony w logistyce w początkowym okresie wojny, dzięki niemu Niemcy mogli skutecznie realizować swoje plany militarne, zapewniając swoim jednostkom niezbędne wsparcie techniczne i logistyczne. Relacja z budowy Zapraszam do galerii, zestaw długi dosyć ciężki do fotografowania, także tak to wyszło . Edytowane 19 Marca przez Evildead 25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 19 Marca Share Napisano 19 Marca (edytowane) Świetnie odany kolor dunkelgrau. Brudzenie wykonane bardzo spójnie i dobrze stonowane. Figurki również na dobrym poziomie. Jedynie podstawka mogłaby być nieco mocniej przykurzona. Widac tez duzo wlozonej pracy w detale. Edytowane 19 Marca przez patrykd 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 19 Marca Autor Share Napisano 19 Marca (edytowane) 26 minut temu, patrykd napisał: Świetnie odany kolor dunkelgrau. Brudzenie wykonane bardzo spójnie i dobrze stonowane. Figurki również na dobrym poziomie. Jedynie podstawka mogłaby być nieco mocniej przykurzona. Widac tez duzo wlozonej pracy w detale. Dzięki, kolorek ładnie wszedł, fajnie że się podoba, bo mi także , już w takich kolorach moje przyszłe dunkelgrau będę robił, przekonałem się, figurki jak słusznie zauważyłeś były poprawiane, sporo z tym zeszło, dobrze że nie psuja odbioru, co do podstawki masz rację , miałem to delikatnie przykurzyć pigmentem, bo jednak dałem kurz punktowo olejami, ale słabo się przebiło , ale pigment to jednak intensywniejszy efekt, miałem to dać, zapomniałem , ale to akurat da się poprawić Edytowane 19 Marca przez Evildead Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 19 Marca Share Napisano 19 Marca świetnie to wyszło bardzo mi się podoba jakbyś dorobił lekkie ugięcie na oponach to by było jeszcze bardziej realistycznie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lestat Napisano 19 Marca Share Napisano 19 Marca moje klimaty, bardzo się podoba. powiedz jakiej farby na dunkelgrau użyłeś? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 19 Marca Autor Share Napisano 19 Marca (edytowane) 12 minut temu, M.A.V. napisał: świetnie to wyszło bardzo mi się podoba jakbyś dorobił lekkie ugięcie na oponach to by było jeszcze bardziej realistycznie Dzięki, no takie opony dostałem :), fakt mogło by to być ciut ugięte, bo na przyczepie są :), ale już na innym wątku podobnym widziałem że też zdarzały się dobrze napompowane pod obciążeniem , jest jak jest, ale słuszna uwaga . 11 minut temu, Lestat napisał: moje klimaty, bardzo się podoba. powiedz jakiej farby na dunkelgrau użyłeś? To fajnie, moje klimaty również , farba to Mr Paint - Mrp 034 jako dunkelgrau Edytowane 19 Marca przez Evildead Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikemc Napisano 19 Marca Share Napisano 19 Marca Świetny model. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 19 Marca Share Napisano 19 Marca Zrobił byś coś z góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 19 Marca Autor Share Napisano 19 Marca (edytowane) 33 minuty temu, Konrad-Ciba napisał: Zrobił byś coś z góry. Edytowane 19 Marca przez Evildead 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz 72 Napisano 2 Kwietnia Share Napisano 2 Kwietnia Prawie bym przegapił. Niezły pomysł. Dobrze wykonane. Przyjemnie popatrzeć. Dawno nie widziałem podobnie fajnej pracy. Gratulacje :). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 2 Kwietnia Share Napisano 2 Kwietnia Przyjemnie popatrzeć. Facjaty figurek bardzo ładnie namalowane. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 2 Kwietnia Autor Share Napisano 2 Kwietnia (edytowane) 2 godziny temu, Mariusz 72 napisał: Prawie bym przegapił. Niezły pomysł. Dobrze wykonane. Przyjemnie popatrzeć. Dawno nie widziałem podobnie fajnej pracy. Gratulacje :). Dzięki za opinie Mariusz , no starałem się na ile mogłem, tak to miałem dużo fanu przy tej budowie, w końcu dosyć rozwlekły projekt, mam na kiedyś podobny gabarytowo zestaw to będąc mądrzejszy lepiej wszystko rozplanuję, może będzie mniej problemów. 38 minut temu, Lipstein napisał: Przyjemnie popatrzeć. Facjaty figurek bardzo ładnie namalowane. Dzięki, poprawiałem do skutku, sporo z tym nerwów wiadomo jak z tym jest . Edytowane 2 Kwietnia przez Evildead Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 3 Kwietnia Share Napisano 3 Kwietnia Robi wrażenie ten zestaw. Podoba się. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz 72 Napisano 3 Kwietnia Share Napisano 3 Kwietnia Wrzuć jeszcze jakieś foty z bliska Narobiłeś się. Praktycznie 4 modele... Daj pls linka do warsztatu 38t. Mam w marzeniach Ausf. A Dałbym troszkę kępek trawek między płytami bo trochę za sterylnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 3 Kwietnia Autor Share Napisano 3 Kwietnia No narobiłem się lepiej oglądać na warsztacie jakieś tam rzeczy, łatwiej fotografować mniejsze pojazdy, etapy, to wszystko smartfonem zdjęcia , bo jeszcze aparatu normalnego nie kupiłem, ciężko robić zdjęcia przytwierdzonego modelu i tak długiego i wąskiego, a wersja 38 A to tyle ile dało się wyczaić, na przyszłość antenę ramową chyba lepiej z rurki mosiężnej robić, łatwiej kąt ustawić, tył trochę bardziej powinien iść ku górze. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 3 Kwietnia Share Napisano 3 Kwietnia Kawał porządnej roboty. Bardzo miło się patrzy na takie modele. Gratuluję. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz 72 Napisano 3 Kwietnia Share Napisano 3 Kwietnia (edytowane) Też mam to samo. Marzyła mi się kiedyś lustrzanka. Minęło prawie 20 lat i nie kupiłem. Ciągle coś ważniejszego... Dzięki za foty Przy antenie ramowej zwykle nie było anteny 2 metrowej... no ale znalazłem fotę , że też jest więc ok Edytowane 3 Kwietnia przez Mariusz 72 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz 72 Napisano 3 Kwietnia Share Napisano 3 Kwietnia BTW . Ktoś wie do czego służyły te sprężynki na błotnikach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 3 Kwietnia Autor Share Napisano 3 Kwietnia (edytowane) 1 godzinę temu, Markuz napisał: Kawał porządnej roboty. Bardzo miło się patrzy na takie modele. Gratuluję. Dzięki, starałem się ,ale jak to zawsze mogło wyjść lepiej , miałem problemy z lakierami i trochę syfu osiadło , ale już posprzątałem i będe bardzie ostrożnie podchodził do etapów malarskich, to jest do poprawienia, Ulga ze skończenia najlepsza @Mariusz 72 jeszcze taka z kogutem jest Edytowane 3 Kwietnia przez Evildead Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Ciesielski Napisano 7 Kwietnia Share Napisano 7 Kwietnia świetny kawał modelu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 7 Kwietnia Autor Share Napisano 7 Kwietnia 45 minut temu, Bartosz Ciesielski napisał: świetny kawał modelu Dzięki Bartosz , polecam ten zestaw, dokładnie jest to kawał modelu, można go zrobić w różnych konfiguracjach, także cywilnych, sporo ciekawych malowań, duża kalkomania, sporo opcji do wyboru, można się różnie wykazać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian76 Napisano 7 Kwietnia Share Napisano 7 Kwietnia Bardzo mi się podoba. Mnóstwo włożonej pracy, która przełożyła się w świetny efekt końcowy. Gratulacje. Fajnie popatrzeć na takie prace! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano Czwartek o 17:44 Super Moderator Share Napisano Czwartek o 17:44 kolejne upolowane 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi