Skocz do zawartości

Faun L900 + Sd. Ah. 115 Das Werk 1/35

Evildead

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Ciężarówka Faun L 900 była niemieckim pojazdem ciężarowym produkowanym w latach 30. XX wieku przez firmę Fahrzeugfabrik Ansbach Nürnberg (FAUN). Była popularną konstrukcją używana zarówno w celach cywilnych, jak i wojskowych. Wersja z przyczepą Sd.Ah. 115 była często wykorzystywana do transportu ciężkiego sprzętu, takiego jak czołgi, działa artyleryjskie lub inne pojazdy wojskowe. Pojazd ten miał solidne podwozie przystosowane do przewozu dużych ładunków, co czyniło go idealnym do zadań logistycznych, przyczepa Sd.Ah. 115 była specjalnie zaprojektowana do transportu ciężkiego sprzętu, miała stalową konstrukcję, wyposażoną w systemy zabezpieczające ładunek podczas transportu. Cały zestaw Faun L 900 + Sd.Ah. 115 mógł przewozić ładunki o wadze do 15-20 ton, w zależności od konfiguracji. Używany był głównie do przewozu czołgów lekkich Panzer I i II , czy też Panzer 35t, 38t oraz dział artyleryjskich.Pojazd był kluczowy także w transporcie amunicji, paliwa i innych zaopatrzeniowych materiałów na froncie. W trakcie inwazji na Polskę w 1939 roku, Faun L 900 był intensywnie wykorzystywany przez Wehrmacht do transportu ciężkiego sprzętu i zaopatrzenia. Jego niezawodność i duża ładowność sprawiały, że był ważnym elementem niemieckiej machiny wojennej. Największe zalety czyli solidna konstrukcja i duża ładowność sprawiały, że był niezastąpiony w logistyce w początkowym okresie wojny, dzięki niemu Niemcy mogli skutecznie realizować swoje plany militarne, zapewniając swoim jednostkom niezbędne wsparcie techniczne i logistyczne.

Faun 012

Relacja z budowy

Zapraszam do galerii, zestaw długi dosyć ciężki do fotografowania, także tak to wyszło :) .

33

44

1010

5

1111

1414

1313

666.jpg

1212.jpg

1616.jpg

77.jpg

88.jpg

1717.jpg

Edytowane przez Evildead
  • Like 25

Napisano (edytowane)

Świetnie odany kolor dunkelgrau. Brudzenie wykonane bardzo spójnie i dobrze stonowane. Figurki również na dobrym poziomie. Jedynie podstawka mogłaby być nieco mocniej przykurzona. Widac tez duzo wlozonej pracy w detale. 

Edytowane przez patrykd
  • Thanks 1

Napisano (edytowane)
26 minut temu, patrykd napisał:

Świetnie odany kolor dunkelgrau. Brudzenie wykonane bardzo spójnie i dobrze stonowane. Figurki również na dobrym poziomie. Jedynie podstawka mogłaby być nieco mocniej przykurzona. Widac tez duzo wlozonej pracy w detale. 

Dzięki, kolorek ładnie wszedł, fajnie że się podoba, bo mi także :) , już w takich kolorach moje przyszłe dunkelgrau będę robił, przekonałem się, figurki jak słusznie zauważyłeś były poprawiane, sporo z tym zeszło, dobrze że nie psuja odbioru, co do podstawki masz rację , miałem to delikatnie przykurzyć pigmentem, bo jednak dałem kurz punktowo olejami, ale słabo się przebiło , ale pigment to jednak intensywniejszy efekt, miałem to dać, zapomniałem :), ale to akurat da się poprawić 

Edytowane przez Evildead

Napisano (edytowane)
12 minut temu, M.A.V. napisał:

świetnie to wyszło  :piwo:   bardzo mi się podoba   :super:  

jakbyś dorobił lekkie ugięcie na oponach to by było jeszcze bardziej realistycznie

Dzięki, no takie opony dostałem :), fakt mogło by to być ciut ugięte, bo na przyczepie są :), ale już na innym wątku podobnym widziałem że też zdarzały się dobrze napompowane  pod obciążeniem , jest jak jest, ale słuszna uwaga :) .

11 minut temu, Lestat napisał:

moje klimaty, bardzo się podoba. powiedz jakiej farby  na dunkelgrau użyłeś?

To fajnie, moje klimaty również :) , farba to Mr Paint - Mrp 034 jako dunkelgrau

Edytowane przez Evildead

• 2 weeks later...
Napisano (edytowane)
2 godziny temu, Mariusz 72 napisał:

Prawie bym przegapił.

Niezły pomysł. Dobrze wykonane. Przyjemnie popatrzeć. Dawno nie widziałem podobnie fajnej pracy. Gratulacje :).

Dzięki za opinie Mariusz 🙂, no starałem się na ile mogłem, tak to miałem dużo fanu przy tej budowie, w końcu dosyć rozwlekły projekt, mam na kiedyś podobny gabarytowo zestaw to będąc mądrzejszy lepiej wszystko  rozplanuję, może będzie mniej problemów.

38 minut temu, Lipstein napisał:

Przyjemnie popatrzeć.

Facjaty figurek bardzo ładnie namalowane.

Dzięki, poprawiałem do skutku, sporo z tym nerwów wiadomo jak z tym jest 🙂.

Edytowane przez Evildead

Wrzuć jeszcze jakieś foty z bliska :)

Narobiłeś się. Praktycznie 4 modele... Daj pls linka do warsztatu 38t.  Mam w marzeniach Ausf. A :)

Dałbym troszkę kępek trawek między płytami bo trochę za sterylnie.

No narobiłem się :) lepiej oglądać na warsztacie jakieś tam rzeczy, łatwiej fotografować mniejsze pojazdy, etapy, to wszystko smartfonem zdjęcia , bo jeszcze aparatu normalnego nie kupiłem,  ciężko robić zdjęcia przytwierdzonego modelu i tak długiego i wąskiego, a wersja 38 A to tyle ile dało się wyczaić, na przyszłość antenę ramową chyba lepiej z rurki mosiężnej robić, łatwiej kąt ustawić, tył trochę bardziej powinien iść ku górze.

2.jpg

3.jpg

11.jpg

44.jpg

55.jpg

66.jpg

77.jpg

1.jpg

3293372_f19cbeefbd39cb0a71405f86a6fbe643_t.jpg

• Like 2

Też mam to samo. Marzyła mi się kiedyś lustrzanka. Minęło prawie 20 lat i nie kupiłem. Ciągle coś ważniejszego...

Dzięki za foty 😉

Przy antenie ramowej zwykle nie było anteny 2 metrowej... no ale znalazłem fotę , że też jest więc ok :)

rama.jpg.04e6b1808e7ae8544132412bda8b9cb4.jpg

Edytowane przez Mariusz 72
  • Like 1

Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, Markuz napisał:

Kawał porządnej roboty. Bardzo miło się patrzy na takie modele. Gratuluję.

Dzięki, starałem się ,ale jak to zawsze mogło wyjść lepiej :) , miałem problemy z lakierami i trochę syfu osiadło , ale już posprzątałem i będe bardzie ostrożnie podchodził do etapów malarskich, to jest do poprawienia, Ulga ze skończenia najlepsza :) 

@Mariusz 72 jeszcze taka z kogutem jest :) 

524584624_SdAh24.JPG.f7e98e70f6c2de3e3bd00791e4b4bab8.JPG

Edytowane przez Evildead

45 minut temu, Bartosz Ciesielski napisał:

świetny kawał modelu 

Dzięki Bartosz :piwo:, polecam ten zestaw, dokładnie  jest to kawał modelu, można go zrobić w różnych konfiguracjach, także cywilnych, sporo ciekawych malowań, duża kalkomania, sporo opcji do wyboru, można się różnie wykazać 🙂.