MAREK74 Napisano 3 Kwietnia Share Napisano 3 Kwietnia (edytowane) 9 kwietnia 1936 Bułgaria zamówiła 12 sztuk PZL P.24B. W styczniu 1937r. samoloty były gotowe do wysyłki i wiosną tego roku zmontowano pierwsze sześć sztuk. Bułgarskie P.24B otrzymały nazwę „Jastreb”. Z zakupionych samolotów utworzono 3 eskadry. Model przedstawia samolot o numerze 1 z 1ej eskadry, który z okazji narodzin następcy tronu otrzymał 27 czerwca 1937 na obu bokach kadłuba napis „Simeon Kniaź Trnowski”. Powyższe informacje zaczerpnięte z publikacji PZL P.24 A-G Andrzeja Glassa wydawnictwa Kagero. Model z zestawu IBG Models. Użyłem też zestawu Master do P.11 A/B/C –lufy k.m. celownik i venturi. Koła i ich osłony wziąłem z zestawu Azura. Bardziej podobały mi się w nich „gniazda” na koła od tych z IBG i nie miały jamek skurczowych. Nity na osłonach z kulek BGA. Użyłem farb Hataka i Mr.hobby. Brudzenie farbami olejnymi i cieniami Tamiya. Całość polakierowana mieszanką GX-110 i GX-113. Przy kalkach miałem problem z napisem na kadłubie, który częściowo oderwał się przy zdejmowaniu maskowania. Xmen poratował przysyłając brakujące napisy- dziękuję. Zapraszam do oglądania i komentowania. Edytowane 7 Kwietnia przez MAREK74 30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 3 Kwietnia Share Napisano 3 Kwietnia super wyszedł 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 3 Kwietnia Share Napisano 3 Kwietnia Świetny Bułgar . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 4 Kwietnia Share Napisano 4 Kwietnia W dniu 3.04.2025 o 21:07, MAREK74 napisał: Xmen poratował przysyłając brakujące napisy- dziękuję. Expand Cieszę się że mogłem pomóc bo świetny model wyszedł. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szkodnik Napisano 4 Kwietnia Share Napisano 4 Kwietnia Piękna robota! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 4 Kwietnia Share Napisano 4 Kwietnia Obrodziło latoć w dwudziestkiczwórki. Zapytam: czy spływ za owiewką ma się tak odcinać od grzbietu kadłuba? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 5 Kwietnia Share Napisano 5 Kwietnia Ładnie wygląda z tymi czerwonymi akcentami 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzejo Napisano 6 Kwietnia Share Napisano 6 Kwietnia Świetny, podoba mi się zmalowanie , detale i subtelność brudzenia. Z pytań - kabina zestawowa bezbarwny plastik, czy rzeźbiona z fototrawionki i kliszy? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAREK74 Napisano 6 Kwietnia Autor Share Napisano 6 Kwietnia Dziękuję za komentarze. W dniu 4.04.2025 o 20:47, Baas ArK napisał: Zapytam: czy spływ za owiewką ma się tak odcinać od grzbietu kadłuba? Expand Jeżeli dobrze rozumiem to chodzi o linie oddzielającą ten spływ za oszkleniem od grzbietu kadłuba. Przyznam się, że nie zastanawiałem się nad tym. Może trochę pomocne będzie zdjęcie z monografii wspomnianej we wstępie (tu w wersji P.24C): W dniu 6.04.2025 o 13:33, Dzejo napisał: Z pytań - kabina zestawowa bezbarwny plastik, czy rzeźbiona z fototrawionki i kliszy? Expand Wykorzystałem plastikowe elementy z zestawu. Niestety są grube. Krawędzie bocznych szybek przedniej części sfazowałem pod kątem ok.45 st. by nie wyglądały tak grubo. Następnie je wypolerowałem. Tylne boczne szybki odciąłem od przeźroczystego "dachu" i spiłowałem zmniejszając ich grubość i też wypolerowałem. Następnie wszystko skleiłem w całość przymierzając do kadłuba. Nie chciałem wykorzystać limuzynki jako całości, bo ma boczne duże szybki, których wydaje mi się w P.24 nie powinno być. Przynajmniej tak jest na znanych mi zdjęciach. W pierwszym podejściu próbowałem je odciąć, niestety, mimo że starałem się to robić ostrożnie powstały naprężenia i zniszczyłem element. Blaszki sobie odpuściłem. Na sposób z blaszkami zdecydowałem się przy P.11g ale efekt jest dyskusyjny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 7 Kwietnia Share Napisano 7 Kwietnia A ten egzemplarz nie powinien mieć tylko owiewki kabiny, bez odsuwanej części ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAREK74 Napisano 7 Kwietnia Autor Share Napisano 7 Kwietnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 7 Kwietnia Share Napisano 7 Kwietnia W dniu 6.04.2025 o 22:41, MAREK74 napisał: Jeżeli dobrze rozumiem to chodzi o linie oddzielającą ten spływ za oszkleniem od grzbietu kadłuba. Expand Dokładnie. troszkę za duży uskok mi się wydawał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi