MAREK74 Napisano Czwartek o 21:07 Share Napisano Czwartek o 21:07 (edytowane) 9 kwietnia 1936 Bułgaria zamówiła 12 sztuk PZL P.24B. W styczniu 1937r. samoloty były gotowe do wysyłki i wiosną tego roku zmontowano pierwsze sześć sztuk. Bułgarskie P.24B otrzymały nazwę „Jastreb”. Z zakupionych samolotów utworzono 3 eskadry. Model przedstawia samolot o numerze 1 z 1ej eskadry, który z okazji narodzin następcy tronu otrzymał 27 czerwca 1937 na obu bokach kadłuba napis „Simeon Kniaź Trnowski”. Powyższe informacje zaczerpnięte z publikacji PZL P.24 A-G Andrzeja Glassa wydawnictwa Kagero. Model z zestawu IBG Models. Użyłem też zestawu Master do P.11 A/B/C –lufy k.m. celownik i venturi. Koła i ich osłony wziąłem z zestawu Azura. Bardziej podobały mi się w nich „gniazda” na koła od tych z IBG i nie miały jamek skurczowych. Nity na osłonach z kulek BGA. Użyłem farb Hataka i Mr.hobby. Brudzenie farbami olejnymi i cieniami Tamiya. Całość polakierowana mieszanką GX-110 i GX-113. Przy kalkach miałem problem z napisem na kadłubie, który częściowo oderwał się przy zdejmowaniu maskowania. Xmen poratował przysyłając brakujące napisy- dziękuję. Zapraszam do oglądania i komentowania. Edytowane 4 godziny temu przez MAREK74 27 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano Czwartek o 21:10 Share Napisano Czwartek o 21:10 super wyszedł 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano Czwartek o 22:19 Share Napisano Czwartek o 22:19 Świetny Bułgar . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano Piątek o 03:06 Share Napisano Piątek o 03:06 5 godzin temu, MAREK74 napisał: Xmen poratował przysyłając brakujące napisy- dziękuję. Cieszę się że mogłem pomóc bo świetny model wyszedł. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szkodnik Napisano Piątek o 17:36 Share Napisano Piątek o 17:36 Piękna robota! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano Piątek o 20:47 Share Napisano Piątek o 20:47 Obrodziło latoć w dwudziestkiczwórki. Zapytam: czy spływ za owiewką ma się tak odcinać od grzbietu kadłuba? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano Sobota o 13:10 Share Napisano Sobota o 13:10 Ładnie wygląda z tymi czerwonymi akcentami 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzejo Napisano wczoraj o 13:33 Share Napisano wczoraj o 13:33 Świetny, podoba mi się zmalowanie , detale i subtelność brudzenia. Z pytań - kabina zestawowa bezbarwny plastik, czy rzeźbiona z fototrawionki i kliszy? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAREK74 Napisano 19 godzin temu Autor Share Napisano 19 godzin temu Dziękuję za komentarze. W dniu 4.04.2025 o 22:47, Baas ArK napisał: Zapytam: czy spływ za owiewką ma się tak odcinać od grzbietu kadłuba? Jeżeli dobrze rozumiem to chodzi o linie oddzielającą ten spływ za oszkleniem od grzbietu kadłuba. Przyznam się, że nie zastanawiałem się nad tym. Może trochę pomocne będzie zdjęcie z monografii wspomnianej we wstępie (tu w wersji P.24C): 8 godzin temu, Dzejo napisał: Z pytań - kabina zestawowa bezbarwny plastik, czy rzeźbiona z fototrawionki i kliszy? Wykorzystałem plastikowe elementy z zestawu. Niestety są grube. Krawędzie bocznych szybek przedniej części sfazowałem pod kątem ok.45 st. by nie wyglądały tak grubo. Następnie je wypolerowałem. Tylne boczne szybki odciąłem od przeźroczystego "dachu" i spiłowałem zmniejszając ich grubość i też wypolerowałem. Następnie wszystko skleiłem w całość przymierzając do kadłuba. Nie chciałem wykorzystać limuzynki jako całości, bo ma boczne duże szybki, których wydaje mi się w P.24 nie powinno być. Przynajmniej tak jest na znanych mi zdjęciach. W pierwszym podejściu próbowałem je odciąć, niestety, mimo że starałem się to robić ostrożnie powstały naprężenia i zniszczyłem element. Blaszki sobie odpuściłem. Na sposób z blaszkami zdecydowałem się przy P.11g ale efekt jest dyskusyjny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 12 godzin temu Share Napisano 12 godzin temu A ten egzemplarz nie powinien mieć tylko owiewki kabiny, bez odsuwanej części ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAREK74 Napisano 7 godzin temu Autor Share Napisano 7 godzin temu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi