kamiolszewski90 Napisano 16 Marca Share Napisano 16 Marca Potrzebuję pomocy . Jaki model i producenta wybrać by zbudować model z zdjęcia? Jest to Tiger VI z okolic Teplic . Lepszego zdjęcia nie mogłem znaleźć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 16 Marca Share Napisano 16 Marca Tygrys wczesny z nałożoną pastą "zimmerit". Zdjęcie można zobaczyć na stronie 106 wydawnictwa Canfora - AFV Photo Album część 1. Nie jest to hybryda tylko wczesny kadłub i wieża - widać reflektory na dachu podwozia, wyrzutniki granatów i mocowanie dla filtrów na tylnej płycie - czyli kadłub wczesny. Patrząc na zdjęcie nie można odpowiedzieć na pytanie czy ten pojazd miał "metalowe koła". Innych zdjęć tego pojazdu nie widziałem. W książce jest lepsza jakość zdjęcia. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 16 Marca Share Napisano 16 Marca 5 godzin temu, meser262 napisał: Patrząc na zdjęcie nie można odpowiedzieć na pytanie czy ten pojazd miał "metalowe koła". Innych zdjęć tego pojazdu nie widziałem. Koła wczesne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 17 Marca Share Napisano 17 Marca 17 godzin temu, kamiolszewski90 napisał: Potrzebuję pomocy . Jaki model i producenta wybrać by zbudować model z zdjęcia? Jest to Tiger VI z okolic Teplic . Lepszego zdjęcia nie mogłem znaleźć tutaj masz trochę dyskusji i danych dotyczących tego Tygrysa , jest też tam odnośnik do czeskiej strony gdzie można znaleźć film z ujęciem prawdopodobnie tego samego Tygrysa na składzie wraków . Tutaj wrzucam kadr . Jeżeli to ten sam czołg to koła wczesne https://www.dws.org.pl/viewtopic.php?f=2&t=139732&st=0&sk=t&sd=a&start=25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablok Napisano 18 Marca Share Napisano 18 Marca Witam ma ktoś zdjecią tego pojazdu głownie chodzi o rejestracje pojazd z 1 Bsp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablok Napisano 18 Marca Share Napisano 18 Marca Ktoś coś?.?.?.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 18 Marca Share Napisano 18 Marca Co do zasadniczego pytania - W dniu 16.03.2025 o 07:59, kamiolszewski90 napisał: Potrzebuję pomocy . Jaki model i producenta wybrać by zbudować model z zdjęcia? Konieczna jest odpowiedz o koła jezdne tego Tygrysa. Ja przychylam się do wariantu z kołami wczesnymi. Myślę że warto jest poczekać z decyzją kupna modelu na nowy/zapowiadany model firmy Takom. Jeśli zdecydujesz się na metalowe koła to też Takom - 2202. Niestety model ten nie ma wyrzutników granatów i nie ma późnego tłumika armaty. W dniu 17.03.2025 o 01:35, Cypis napisał: Tutaj wrzucam kadr . Jeżeli to ten sam czołg to koła wczesne To niestety nie ten sam pojazd. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 18 Marca Share Napisano 18 Marca (edytowane) 2 godziny temu, meser262 napisał: To niestety nie ten sam pojazd. Pozdrawiam Krzysztof Po czym to wnosisz , że to nie ten sam pojazd . Ja na 90% jestem pewien , że to ten sam . Numer na wieży to (wg. mnie) I05. Czesi , gdzie przebywał ten pojazd , też podają te zdjęcia jako jeden egzemplarz. Edytowane 18 Marca przez Cypis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 18 Marca Share Napisano 18 Marca 18 minut temu, Cypis napisał: Po czym to wnosisz , że to nie ten sam pojazd . Na drugim zdjęciu z prawej strony błotnik jest skierowany w dół - jego górna część. Na zdjęciu w książce jest całkowicie podniesiony/wygięty do góry wraz z usztywnieniami. Na drugim zdjęciu nie ma wyrzutników granatów z lewej strony. Jak wiemy ze zdjęcia z książki ma takowe zamontowane i powinny być za reflektorem z lewej strony. - "Ten z prawej strony zasłania otwarty właz strzelca". Na drugim zdjęciu widać tłumik armaty w wersji wczesnej, na zdjęciu z książki ma późny. Co do numeru na wieży to czytanie z fusów - mi wydaje się że druga cyfra to 3. 19 minut temu, Cypis napisał: Czesi , gdzie przebywał ten pojazd , też podają te zdjęcia jako jeden egzemplarz. Ja opisuje co widzę na zdjęciu. Różne cuda opisują inni - nie raz przerabiana taka historia. Widzisz, co niektórzy widzą tam koła "metalowe" i kadłub w wersji średniej. Trudno niech dalej tak myślą - nic na to nie poradzę. Koła dalej pozostają zagadką, kadłub wyjaśniony - wczesny z zimmeritem. Nie potwierdzę zdjęcia żeby udowodnić że koła były wczesne. Trochę w tym siedzę i różne sytuację nauczyły mnie pokory i ostrożności. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 18 Marca Share Napisano 18 Marca ok wiadomo , że póki nie pojawi się jakieś inne zdjęcie to potwierdzenia na 100% nie ma . Co do cyferki to wg. mnie na dole brzuszek , na górze kreseczka . więc raczej 5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 18 Marca Share Napisano 18 Marca tu jeszcze krótka dyskusja o tym czołgu. https://www.dws.org.pl/viewtopic.php?f=73&p=2005152 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 18 Marca Share Napisano 18 Marca 36 minut temu, Cypis napisał: ok wiadomo , że póki nie pojawi się jakieś inne zdjęcie to potwierdzenia na 100% nie ma . Nie ma nawet (u mnie) potwierdzenia na 10%. Detale które podałem są oczywiste i wykluczające że to jeden i ten sam pojazd. 39 minut temu, Cypis napisał: Co do cyferki to wg. mnie na dole brzuszek , na górze kreseczka . więc raczej 5. I znów nieporozumienie - tym razem z mojej winy. Ja ten numer na wieży traktuje jako - TRZY CYFRY - dopóki nie ma dowodów na inny system oznaczenia. Dlatego środkową nazwałem drugą cyfrą. Dalej nie wnikam nie ma sensu. 34 minuty temu, Cypis napisał: tu jeszcze krótka dyskusja o tym czołgu. Ta dyskusja jak wiele innych o wszystkim i o niczym. Bez konkretów same domysły i przypuszczenia. Tym podobnych dyskusji o niczym czytałem mnóstwo - szkoda czasu. Wolę książki i na potwierdzenie zdjęcia. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamiolszewski90 Napisano 18 Marca Share Napisano 18 Marca (edytowane) 6 godzin temu, meser262 napisał: Co do zasadniczego pytania - Konieczna jest odpowiedz o koła jezdne tego Tygrysa. Ja przychylam się do wariantu z kołami wczesnymi. Myślę że warto jest poczekać z decyzją kupna modelu na nowy/zapowiadany model firmy Takom. Jeśli zdecydujesz się na metalowe koła to też Takom - 2202. Niestety model ten nie ma wyrzutników granatów i nie ma późnego tłumika armaty. To niestety nie ten sam pojazd. Pozdrawiam Krzysztof Dziękuję za odpowiedz , czyli warto poczekać na ten model Takom 2195 TIGER I EARLY-PRODUCTION Sd.Kfz.181 Pz.Kpfw.VI Ausf.E Command Tiger 1/35 Edytowane 18 Marca przez kamiolszewski90 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 19 Marca Share Napisano 19 Marca 16 godzin temu, kamiolszewski90 napisał: ... model Takom 2195 ... . Dowódcza wersja nie potrzebna, wystarczy 2196 - wczesny. Zobaczymy co będzie w zestawie z częściami. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 19 Marca Share Napisano 19 Marca 3 godziny temu, meser262 napisał: Dowódcza wersja nie potrzebna, wystarczy 2196 - wczesny. Zobaczymy co będzie w zestawie z częściami. Pozdrawiam Krzysztof Co jest w środku to już można podejrzeć np. tu: https://i-modelist.ru/goods/2819/89315.html?srsltid=AfmBOoqjFnpoeC43ahf6_b6DQOGIXLF09WuNYKDIFwMyE3_eqLESHRpk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 19 Marca Share Napisano 19 Marca Godzinę temu, Cypis napisał: Co jest w środku to już można podejrzeć np. tu: https://i-modelist.ru , aż tak mi się nie spieszy. Poczekam na informacje dostępne na stronach innych niż (.ru). Zakładam że wszystkie części do wersji z kołami wczesnymi na pewno będą - za wyjątkiem późnego tłumika , no i oczywiście pasty "zimmerit". Zakładam to nie znaczy że jestem pewien. Ogólny pogląd już mam, ale co będzie w "pudle" zobaczymy jak będzie w "pudle". Pozdrawiam Krzysztof 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rektor Napisano 20 Marca Share Napisano 20 Marca Witajcie. Temat "Duże niemieckie Koty" 1/35. Tiger I , King Tiger . Pantera. Limit cenowy za sztukę to 2 stówy. Co wybrać, żeby się miło poskładało i gąski były na jakimś poziomie, bo nie ogarnąłem nigdy tego tematu a oferta sklepów wręcz poraża ilością. Byłem poza tematem kilka ładnych latek. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 20 Marca Share Napisano 20 Marca 3 godziny temu, Rektor napisał: Witajcie. Temat "Duże niemieckie Koty" 1/35. Tiger I , King Tiger . Pantera. KT to moim zdaniem Hobby Boss jako lider. Czołówka bardzo ciasna bo każdy będzie miał jakieś wady. Pantery to Takom (das werk je pakuje). Tygrysy to chyba nadal broni się Dragon... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rektor Napisano 21 Marca Share Napisano 21 Marca Dziękuję Enten! Czy w w/w propozycjach modeli będą satysfakcjonujące gąsienice ogniwkowe? Bez szału, ale żeby w miarę realistycznie wyglądały. Pytanie o Zimmerit: czy stosowanie Zimmeritu było ograniczone do frontu wschodniego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 21 Marca Share Napisano 21 Marca 1 minutę temu, Rektor napisał: Dziękuję Enten! Czy w w/w propozycjach modeli będą satysfakcjonujące gąsienice ogniwkowe? Bez szału, ale żeby w miarę realistycznie wyglądały. Pytanie o Zimmerit: czy stosowanie Zimmeritu było ograniczone do frontu wschodniego? Odnośnie gasienic to w ww. zestawach są znośne. Zawsze jest możliwa wymiana na jakieś inne/lepsze. Zimmerit to indywidualna kwestia dla danego pojazdu. Był okres w którym stosowano zimmerit, niezależnie od tego gdzie pojazd był stosowany. Wczesne pantery czyli generalnie D bez zimmu, A generalnie z zimmem tak jak i wczesne G a G juz bez. Wczesne KT z zimmem, później już bez. Tygrysy wczesne bez, midy już miewały a pozne z zimmem. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rektor Napisano 21 Marca Share Napisano 21 Marca I niezalenie czy front wschodni czy zachodni z tym zimmem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 21 Marca Share Napisano 21 Marca Tak, front nie decydował. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 21 Marca Share Napisano 21 Marca 18 godzin temu, Rektor napisał: Tiger I , Limit cenowy za sztukę to 2 stówy. 15 godzin temu, enten napisał: Tygrysy to chyba nadal broni się Dragon... Przepraszam że się wcinam w dyskusję, ale jeśli chodzi o Tygrysa I to w kategorii jakość/cena to na pierwszym miejscu jest TAKOM. Dragona w skali 1:35 w sklepie nie dostaniesz, a TAKOM jest dostępny bez przecen za około 150.- - w promocji jeszcze mniej. Pozdrawiam Krzysztof 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 21 Marca Share Napisano 21 Marca No dobra. Panowie wałkujecie temat o tych hitlerowskich tankach , które wszystkie i tak ,skończyły tak marnie jak ten niezniszczalny pancer , równie niezniszczalnego SS-owca Wittmanna już prawie stronę. Ja z kolei mam pytanie czy wie ktoś ,czy można gdzieś dostać w czeluściach internetu złożony hełmofon w skali 1/35??? Pozdrawiam A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 21 Marca Share Napisano 21 Marca W dniu 18.03.2025 o 14:11, meser262 napisał: Na drugim zdjęciu z prawej strony błotnik jest skierowany w dół - jego górna część. Na zdjęciu w książce jest całkowicie podniesiony/wygięty do góry wraz z usztywnieniami. Na drugim zdjęciu nie ma wyrzutników granatów z lewej strony. Jak wiemy ze zdjęcia z książki ma takowe zamontowane i powinny być za reflektorem z lewej strony. - "Ten z prawej strony zasłania otwarty właz strzelca". Na drugim zdjęciu widać tłumik armaty w wersji wczesnej, na zdjęciu z książki ma późny. Co do numeru na wieży to czytanie z fusów - mi wydaje się że druga cyfra to 3. Jeżeli opisujesz to co na zdjęciu to każdy widzi co innego > Na drugim zdjęciu (na tle 251) widzę wygięty błotnik do góry , tak jak na pierwszym zdjęciu . wyrzutniki granatów , to że powinien się znajdować po lewej stronie to tylko gdybanie , a nie fakt co jest na pierwszym zdjęciu (lewej strony nie widać). Tłumik armaty , na pierwszym zdjęciu ja go nie widzę , na drugim jest wczesny. Cypis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi