Skocz do zawartości

[Pojazdy wojsk.] Zadajemy pytania. Otrzymujemy odpowiedzi.

Złośliwiec

Rekomendowane odpowiedzi

Tygrys wczesny z nałożoną pastą "zimmerit".

Zdjęcie można zobaczyć na stronie 106 wydawnictwa Canfora - AFV Photo Album część 1.

Nie jest to hybryda tylko wczesny kadłub i wieża - widać reflektory na dachu podwozia, wyrzutniki granatów i mocowanie dla filtrów na tylnej płycie - czyli kadłub wczesny.

Patrząc na zdjęcie nie można odpowiedzieć na pytanie czy ten pojazd miał "metalowe koła". Innych zdjęć tego pojazdu nie widziałem.

1445338677_meser262@000.thumb.jpg.bd2074487ff2a075816ae2e7c4e78bda.jpg

W książce jest lepsza jakość zdjęcia.

Pozdrawiam

Krzysztof

17 godzin temu, kamiolszewski90 napisał:

Potrzebuję pomocy . Jaki model i producenta wybrać by zbudować  model z zdjęcia? Jest to Tiger VI z okolic Teplic . Lepszego zdjęcia nie mogłem znaleźć 

fotkaii-004.jpg

tutaj masz trochę dyskusji i danych dotyczących tego Tygrysa , jest też tam odnośnik do czeskiej strony gdzie można znaleźć film z ujęciem prawdopodobnie tego samego Tygrysa na składzie wraków . Tutaj wrzucam kadr . Jeżeli to ten sam czołg to koła wczesne

https://www.dws.org.pl/viewtopic.php?f=2&t=139732&st=0&sk=t&sd=a&start=25

tiger.jpg

Co do zasadniczego pytania - 

W dniu 16.03.2025 o 07:59, kamiolszewski90 napisał:

Potrzebuję pomocy . Jaki model i producenta wybrać by zbudować  model z zdjęcia?

Konieczna jest odpowiedz o koła jezdne tego Tygrysa. Ja przychylam się do wariantu z kołami wczesnymi.

Myślę że warto jest poczekać z decyzją kupna modelu na nowy/zapowiadany model firmy Takom.

Jeśli zdecydujesz się na metalowe koła to też Takom - 2202. Niestety model ten nie ma wyrzutników granatów i nie ma późnego tłumika armaty.

W dniu 17.03.2025 o 01:35, Cypis napisał:

Tutaj wrzucam kadr . Jeżeli to ten sam czołg to koła wczesne

To niestety nie ten sam pojazd.

Pozdrawiam

Krzysztof

2 godziny temu, meser262 napisał:

Pozdrawiam

Krzysztof

Po czym to wnosisz , że to nie ten sam pojazd . Ja na 90% jestem pewien , że to ten sam . Numer na wieży to (wg. mnie) I05. Czesi , gdzie przebywał ten pojazd , też podają te zdjęcia jako jeden egzemplarz.

Edytowane przez Cypis

18 minut temu, Cypis napisał:

Po czym to wnosisz , że to nie ten sam pojazd .

Na drugim zdjęciu z prawej strony błotnik jest skierowany w dół - jego górna część. Na zdjęciu w książce jest całkowicie podniesiony/wygięty do góry wraz z usztywnieniami.
Na drugim zdjęciu nie ma wyrzutników granatów z lewej strony. Jak wiemy ze zdjęcia z książki ma takowe zamontowane i powinny być za reflektorem z lewej strony. - "Ten z prawej strony zasłania otwarty właz strzelca".
Na drugim zdjęciu widać tłumik armaty w wersji wczesnej, na zdjęciu z książki ma późny.
Co do numeru na wieży to czytanie z fusów - mi wydaje się że druga cyfra to 3.

19 minut temu, Cypis napisał:

Czesi , gdzie przebywał ten pojazd , też podają te zdjęcia jako jeden egzemplarz.

Ja opisuje co widzę na zdjęciu. Różne cuda opisują inni - nie raz przerabiana taka historia. Widzisz, co niektórzy widzą tam koła "metalowe" i kadłub w wersji średniej. Trudno niech dalej tak myślą - nic na to nie poradzę. Koła dalej pozostają zagadką, kadłub wyjaśniony - wczesny z zimmeritem. Nie potwierdzę zdjęcia żeby udowodnić że koła były wczesne.:sorry:

Trochę w tym siedzę i różne sytuację nauczyły mnie pokory i ostrożności. 

Pozdrawiam

Krzysztof

ok wiadomo , że póki nie pojawi się jakieś inne zdjęcie to potwierdzenia na 100% nie ma .

Co do cyferki to wg. mnie na dole brzuszek , na górze kreseczka . więc raczej 5.

tiger.thumb.jpg.a864136b64d9188b0c6219f58a9b1ab8.jpg

36 minut temu, Cypis napisał:

ok wiadomo , że póki nie pojawi się jakieś inne zdjęcie to potwierdzenia na 100% nie ma .

Nie ma nawet (u mnie) potwierdzenia na 10%. Detale które podałem są oczywiste i wykluczające że to  jeden i ten sam  pojazd.

39 minut temu, Cypis napisał:

Co do cyferki to wg. mnie na dole brzuszek , na górze kreseczka . więc raczej 5.

I znów nieporozumienie - tym razem z mojej winy
Ja ten numer na wieży traktuje jako - TRZY CYFRY - dopóki nie ma dowodów na inny system oznaczenia. 
Dlatego środkową nazwałem drugą cyfrą. Dalej nie wnikam nie ma sensu.

34 minuty temu, Cypis napisał:

tu jeszcze krótka dyskusja o tym czołgu.

Ta dyskusja jak wiele innych o wszystkim i o niczym. Bez konkretów same domysły i przypuszczenia.

Tym podobnych dyskusji o niczym czytałem mnóstwo - szkoda czasu. Wolę książki i na potwierdzenie zdjęcia.

Pozdrawiam
Krzysztof

6 godzin temu, meser262 napisał:

Co do zasadniczego pytania - 

Konieczna jest odpowiedz o koła jezdne tego Tygrysa. Ja przychylam się do wariantu z kołami wczesnymi.

Myślę że warto jest poczekać z decyzją kupna modelu na nowy/zapowiadany model firmy Takom.

Jeśli zdecydujesz się na metalowe koła to też Takom - 2202. Niestety model ten nie ma wyrzutników granatów i nie ma późnego tłumika armaty.

Pozdrawiam

Krzysztof

Dziękuję za odpowiedz , czyli warto poczekać na ten model Takom 2195 TIGER I EARLY-PRODUCTION Sd.Kfz.181 Pz.Kpfw.VI Ausf.E Command Tiger 1/35

Edytowane przez kamiolszewski90

3 godziny temu, meser262 napisał:

Dowódcza wersja nie potrzebna, wystarczy 2196 - wczesny. Zobaczymy co będzie w zestawie z częściami.

Pozdrawiam

Krzysztof

Co jest w środku to już można podejrzeć np. tu:

https://i-modelist.ru/goods/2819/89315.html?srsltid=AfmBOoqjFnpoeC43ahf6_b6DQOGIXLF09WuNYKDIFwMyE3_eqLESHRpk

Godzinę temu, Cypis napisał:

Co jest w środku to już można podejrzeć np. tu:

https://i-modelist.ru

:sorry:  , aż tak mi się nie spieszy. Poczekam na informacje dostępne na stronach innych niż (.ru). 
Zakładam że wszystkie części do wersji z kołami wczesnymi na pewno będą - za wyjątkiem późnego tłumika , no i oczywiście pasty "zimmerit". Zakładam to nie znaczy że jestem pewien. Ogólny pogląd już mam, ale co będzie w "pudle" zobaczymy jak będzie w "pudle".

Pozdrawiam
Krzysztof

• Like 1

Witajcie.

Temat "Duże niemieckie Koty" 1/35.

Tiger I ,

King Tiger .

Pantera.

Limit cenowy za sztukę to 2 stówy.

Co wybrać,  żeby się miło poskładało i gąski były na jakimś poziomie, bo nie ogarnąłem nigdy tego tematu a oferta sklepów wręcz poraża ilością. Byłem poza tematem  kilka ładnych latek.

Pozdrawiam.

3 godziny temu, Rektor napisał:

Witajcie.

Temat "Duże niemieckie Koty" 1/35.

Tiger I ,

King Tiger .

Pantera.

KT to moim zdaniem Hobby Boss jako lider. Czołówka bardzo ciasna bo każdy będzie miał jakieś wady.

Pantery to Takom (das werk je pakuje).

Tygrysy to chyba nadal broni się Dragon... 

• Like 2

Dziękuję Enten!

Czy w w/w propozycjach modeli będą satysfakcjonujące gąsienice ogniwkowe? Bez szału, ale żeby w miarę realistycznie wyglądały.

Pytanie o Zimmerit:

czy stosowanie Zimmeritu było ograniczone do frontu wschodniego?

1 minutę temu, Rektor napisał:

Dziękuję Enten!

Czy w w/w propozycjach modeli będą satysfakcjonujące gąsienice ogniwkowe? Bez szału, ale żeby w miarę realistycznie wyglądały.

Pytanie o Zimmerit:

czy stosowanie Zimmeritu było ograniczone do frontu wschodniego?

Odnośnie gasienic to w ww.  zestawach są znośne. Zawsze jest możliwa wymiana na jakieś inne/lepsze. 

Zimmerit to indywidualna kwestia dla danego pojazdu. Był okres w którym stosowano zimmerit, niezależnie od tego gdzie pojazd był stosowany. 

Wczesne pantery czyli generalnie D bez zimmu, A generalnie z zimmem tak jak i wczesne G a G juz bez. 

Wczesne KT z zimmem, później już bez. 

Tygrysy wczesne bez, midy już miewały a pozne z zimmem. 

• Like 1
  • Thanks 1

18 godzin temu, Rektor napisał:

Tiger I ,

Limit cenowy za sztukę to 2 stówy.

15 godzin temu, enten napisał:

Tygrysy to chyba nadal broni się Dragon... 

Przepraszam że się wcinam w dyskusję, ale jeśli chodzi o Tygrysa I to w kategorii jakość/cena to na pierwszym miejscu jest TAKOM.

Dragona w skali 1:35 w sklepie nie dostaniesz, a TAKOM jest dostępny bez przecen za około 150.- - w promocji jeszcze mniej.

Pozdrawiam

Krzysztof

• Like 1

No dobra. Panowie wałkujecie temat o tych hitlerowskich tankach , które wszystkie  i tak ,skończyły tak marnie jak ten niezniszczalny pancer , równie niezniszczalnego SS-owca  Wittmanna:szczerbol: już prawie stronę😉. Ja z kolei mam pytanie czy wie ktoś ,czy można gdzieś dostać w czeluściach internetu złożony hełmofon w skali 1/35??? Pozdrawiam A.

W dniu 18.03.2025 o 14:11, meser262 napisał:

Na drugim zdjęciu z prawej strony błotnik jest skierowany w dół - jego górna część. Na zdjęciu w książce jest całkowicie podniesiony/wygięty do góry wraz z usztywnieniami.
Na drugim zdjęciu nie ma wyrzutników granatów z lewej strony. Jak wiemy ze zdjęcia z książki ma takowe zamontowane i powinny być za reflektorem z lewej strony. - "Ten z prawej strony zasłania otwarty właz strzelca".
Na drugim zdjęciu widać tłumik armaty w wersji wczesnej, na zdjęciu z książki ma późny.
Co do numeru na wieży to czytanie z fusów - mi wydaje się że druga cyfra to 3.

Jeżeli opisujesz to co na zdjęciu to każdy widzi co innego >

Na drugim zdjęciu (na tle 251) widzę wygięty błotnik do góry , tak jak na pierwszym zdjęciu .

wyrzutniki granatów , to że powinien się znajdować po lewej stronie to tylko gdybanie , a nie fakt co jest na pierwszym zdjęciu (lewej strony nie widać).

Tłumik armaty , na pierwszym zdjęciu ja go nie widzę , na drugim jest wczesny.

Cypis