meser262 Napisano 21 Marca Share Napisano 21 Marca 1 godzinę temu, Cypis napisał: Na drugim zdjęciu (na tle 251) widzę wygięty błotnik do góry , tak jak na pierwszym zdjęciu . Żółta linia poziom błotnika przedniego - czerwona błotnik boczny obok ta sama fotka bez kolorowych linii. Na drugiej fotce tej z boku po prawej stronie cały błotnik boczny uniesiony do góry razem z usztywnieniami. 1 godzinę temu, Cypis napisał: wyrzutniki granatów , to że powinien się znajdować po lewej stronie to tylko gdybanie , a nie fakt co jest na pierwszym zdjęciu (lewej strony nie widać). Tak możliwe że go zdemontowali, uległ uszkodzeniu lub coś innego. 1 godzinę temu, Cypis napisał: Tłumik armaty , na pierwszym zdjęciu ja go nie widzę , na drugim jest wczesny. A na to już nic nie poradzę - pisałem wyraźnie i podałem gdzie jest fotka do której się odnoszę. W dniu 16.03.2025 o 11:12, meser262 napisał: Zdjęcie można zobaczyć na stronie 106 wydawnictwa Canfora - AFV Photo Album część 1. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 21 Marca Share Napisano 21 Marca (edytowane) Skorzystałem z Twojego zdjęcia do mojej wersji. Tak podobne wygięcie błotnika/osłony w dwóch różnych pojazdach , aż nieprawdopodobne . ale ..... Edytowane 21 Marca przez Cypis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 22 Marca Share Napisano 22 Marca (edytowane) Wydawnictwo o którym pisałem że tam jest ta fotka - "Canfora" - wydało nową edycję tej książki. Fajnie że Oni też pokazują ten pojazd z kołami drogowymi w wersji wczesnej - choć to tylko kolorowanka. Pozdrawiam Krzysztof Edytowane 22 Marca przez meser262 Aktualizacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 22 Marca Share Napisano 22 Marca W dniu 21.03.2025 o 14:19, meser262 napisał: Przepraszam że się wcinam w dyskusję, ale jeśli chodzi o Tygrysa I to w kategorii jakość/cena to na pierwszym miejscu jest TAKOM. Dragona w skali 1:35 w sklepie nie dostaniesz, a TAKOM jest dostępny bez przecen za około 150.- - w promocji jeszcze mniej. Pozdrawiam Krzysztof Tak samo mozna by powiedzieć King Tiger jakość/cena to Airfix za 66zł na promocji w skali 1:35 przepak Academy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 22 Marca Share Napisano 22 Marca (edytowane) Dubel do usunięcia. Edytowane 22 Marca przez DamianosPL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 22 Marca Share Napisano 22 Marca 58 minut temu, DamianosPL napisał: Tak samo mozna by powiedzieć King Tiger jakość/cena to Airfix za 66zł na promocji w skali 1:35 przepak Academy W Twoim przykładzie najistotniejsza jest cena. Nie tędy droga. Najpierw musisz poszukać producenta o porównywalnej jakości modelu do tego którego Ty masz.. W Twoim przykładzie Airfix/Academy do ..................... . Jeśli jakość jest podobna to cena będzie wyznacznikiem. (powinna być) Ja porównywałem dwie firmy które mają Tygrysy na mniej więcej tej samej jakości - moim zdaniem najlepszej jakości. I w stosunku do jakości który jest atrakcyjniejszy cenowo dla modelarza. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 22 Marca Share Napisano 22 Marca W dniu 21.03.2025 o 14:19, meser262 napisał: Dragona w skali 1:35 w sklepie nie dostaniesz Bez przesady. Na Moje Hobby samych Tigerów masz 14. Tylko za jaką cenę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 22 Marca Share Napisano 22 Marca W dniu 21.03.2025 o 15:41, Adams M1A1 napisał: złożony hełmofon w skali 1/35 a rozwiniesz to bardziej , złożony tj.? Epoka , kraj ? Razem z głową , czy osobno ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 22 Marca Share Napisano 22 Marca 45 minut temu, _OldMan_ napisał: W dniu 21.03.2025 o 14:19, meser262 napisał: Dragona w skali 1:35 w sklepie nie dostaniesz Bez przesady. Na Moje Hobby samych Tigerów masz 14. Tylko za jaką cenę. Do tej odpowiedzi dodaj część pytania Autora - Limit cenowy za sztukę to 2 stówy. I teraz widać sens mojej odpowiedzi. Właśnie są - lecz ponad 2 stówki. Pozdrawiam Krzysztof 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 22 Marca Share Napisano 22 Marca 5 godzin temu, Cypis napisał: a rozwiniesz to bardziej , złożony tj.? Epoka , kraj ? Razem z głową , czy osobno ? Wyglądający dokładnie tak jak na zdjęciu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 23 Marca Share Napisano 23 Marca 2 godziny temu, Adams M1A1 napisał: Wyglądający dokładnie tak jak na zdjęciu: Takiego złożonego nie znalazłem , ale może coś by się udało zrobić z tych : https://magazin-soldatikov.ru/producers/?proizvoditel=291&mashtab=44&PAGEN_1=15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 23 Marca Share Napisano 23 Marca 15 godzin temu, meser262 napisał: Wydawnictwo o którym pisałem że tam jest ta fotka - "Canfora" - wydało nową edycję tej książki. Fajnie że Oni też pokazują ten pojazd z kołami drogowymi w wersji wczesnej - choć to tylko kolorowanka. Pozdrawiam Krzysztof Udało mi się zdobyć pierwsze zdjęcie z hamulcem . Dla mnie na obu zdjęciach jest ten sam typ hamulca wylotowego . Dodatkowo koledzy z ML zidentyfikowali prawdopodobny napis na przedniej płycie na drugim zdjęciu , jest to "Rammbock". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 23 Marca Share Napisano 23 Marca (edytowane) 16 godzin temu, Cypis napisał: Udało mi się zdobyć pierwsze zdjęcie z hamulcem . Dla mnie na obu zdjęciach jest ten sam typ hamulca wylotowego . Dodatkowo koledzy z ML zidentyfikowali prawdopodobny napis na przedniej płycie na drugim zdjęciu , jest to "Rammbock". Tak David Byrden (spec od Tygrysów) tak stwierdził - choć wczesny powinien być "grubaśny/owalny. Trzeba słuchać mądrzejszych. Można powiedzieć że to jeden pojazd na obu zdjęciach choć mam jeszcze małe "ale" co do jego prawego boku. Tygrys No.I05 miał wczesne koła jezdne. Model który ma wyjść z Takoma będzie wymagał dodania tylko zimmeritu. Dziękuję koledze "Cypis" za super merytoryczną dyskusję. Kolejny pojazd w mojej bazie danych przeniesiony z nieznany do właściwego folderu. Pozdrawiam Krzysztof PS. Prawy bok/błotnik tego Tygrysa. Prawdopodobnie podczas przejazdów różnego rodzaju sprzętów usuwających/przesuwających złom wojenny, prawy uniesiony błotnik został skierowany w dół . Efekt widoczny na zdjęciu od przodu. Blacha błotnika to kawał żelastwa. Ciekawe że obydwa warianty zostały uwiecznione na fotografii. Może kiedyś wyjdzie na jaw jakieś jeszcze inne zdjęcie tego Tygrysa opisujące dalsze jego losy jeszcze przed hutą. Edytowane 23 Marca przez meser262 PS 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 23 Marca Share Napisano 23 Marca (edytowane) 11 godzin temu, meser262 napisał: Tak David Byrden (spec od Tygrysów) tak stwierdził - choć wczesny powinien być "grubaśny/owalny. Trzeba słuchać mądrzejszych. Można powiedzieć że to jeden pojazd na obu zdjęciach choć mam jeszcze małe "ale" co do jego prawego boku. Tygrys No.I05 miał wczesne koła jezdne. Model który ma wyjść z Tamki będzie wymagał dodania tylko zimmeritu. Dziękuję koledze "Cypis" za super merytoryczną dyskusję. Kolejny pojazd w mojej bazie danych przeniesiony z nieznany do właściwego folderu. Pozdrawiam Krzysztof PS. Prawy bok/błotnik tego Tygrysa. Prawdopodobnie podczas przejazdów różnego rodzaju sprzętów usuwających/przesuwających złom wojenny, prawy uniesiony błotnik został skierowany w dół . Efekt widoczny na zdjęciu od przodu. Blacha błotnika to kawał żelastwa. Ciekawe że obydwa warianty zostały uwiecznione na fotografii. Może kiedyś wyjdzie na jaw jakieś jeszcze inne zdjęcie tego Tygrysa opisujące dalsze jego losy jeszcze przed hutą. Wstawiam jeszcze jeden link z dyskusji na M-L dotyczący tego czołgu. https://www.tapatalk.com/groups/missinglynx/tiger-1-in-czechoslovakia-1947-t339398.html Podsumowując zdjęcia i analizy można przyjąć , że jest to Tiger wersji wczesnej , produkcji czerwiec/lipiec 1943 , z numerem na wieży I05 , zimmeritem na kadłubie , wyrzutnią s-mine , kołami oczywiście wczesnymi i napisem na pancerzu czołowym "Rammbock". I jeszcze jedna rewelacja , jest trzecie zdjęcie tego czołgu , ale ono chyba nie wniesie za dużo do dyskusji . Edytowane 23 Marca przez Cypis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 24 Marca Share Napisano 24 Marca 23 godziny temu, Cypis napisał: Takiego złożonego nie znalazłem , ale może coś by się udało zrobić z tych : https://magazin-soldatikov.ru/producers/?proizvoditel=291&mashtab=44&PAGEN_1=15 Widzisz Przyjacielu tu jest problem , bo na tej stronie do której wrzuciłeś linka, to są albo hełmofony II wojenne, albo ten nowy ruski współczesny, a ja potrzebuję dokładnie taki, jak jest na zdjęciu czyli UW lub LWP lata 60-80, także mnie to nie ratuje, ja wiem że można przerobić , ale myślałem ,że może gdzieś jest gotowiec o którym nie wiem (nieosiągalny prehistoryczny Verlinden się nie liczy ) , faktycznie chyba go będę musiał przerobić i dać do odlania bo tych hełmofonów potrzebuję coś z 8-10 szt. gdyż były używane wraz z radiostacjami pokładowymi R105 w które były wyposażone wszystkie pojazdy specjalistyczne jak radiolinie, stacje radarowe, STZ itp. będące na wyposażeniu LWP. Pozdrawiam A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 24 Marca Share Napisano 24 Marca 8 godzin temu, Adams M1A1 napisał: Widzisz Przyjacielu tu jest problem , bo na tej stronie do której wrzuciłeś linka, to są albo hełmofony II wojenne, albo ten nowy ruski współczesny, a ja potrzebuję dokładnie taki, jak jest na zdjęciu czyli UW lub LWP lata 60-80, także mnie to nie ratuje, ja wiem że można przerobić , ale myślałem ,że może gdzieś jest gotowiec o którym nie wiem (nieosiągalny prehistoryczny Verlinden się nie liczy ) , faktycznie chyba go będę musiał przerobić i dać do odlania bo tych hełmofonów potrzebuję coś z 8-10 szt. gdyż były używane wraz z radiostacjami pokładowymi R105 w które były wyposażone wszystkie pojazdy specjalistyczne jak radiolinie, stacje radarowe, STZ itp. będące na wyposażeniu LWP. Pozdrawiam A. Wiesz dla mnie laika od hełmofonów , to na oko to jest ten sam co na zdjęciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek78555 Napisano 24 Marca Share Napisano 24 Marca Cześć wszystkim. Macie jakieś fajne poradniki jak pomalować silnik pojazdu wojskowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 24 Marca Share Napisano 24 Marca 1 minutę temu, wojtek78555 napisał: Cześć wszystkim. Macie jakieś fajne poradniki jak pomalować silnik pojazdu wojskowego? Przyjacielu, a jaki ma to być silnik, jakieś konkrety???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek78555 Napisano 24 Marca Share Napisano 24 Marca 2 godziny temu, Adams M1A1 napisał: Przyjacielu, a jaki ma to być silnik, jakieś konkrety???? Proszę bardzo, silnik Stara. Nigdy silników nie malowałem chciałem tylko zapytać lub zobaczyć jakie techniki są używane podczas malowania takiego silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 25 Marca Share Napisano 25 Marca 22 godziny temu, wojtek78555 napisał: Proszę bardzo, silnik Stara. Nigdy silników nie malowałem chciałem tylko zapytać lub zobaczyć jakie techniki są używane podczas malowania takiego silnika. Widzisz Przyjacielu, na swoje pytanie sam już sobie w znacznym stopniu odpowiedziałeś wrzucając to zdjęcie masz tutaj wszystko: kolory podstawowe , i ślady eksploatacji jak zaolejone obudowy filtrów (te dwa podłużne na dole) oraz ślady wycieku z turbosprężarki ( to coś na górze podobne do silnika do motocykla) , nie potrzebne Ci żadne jakieś tam toturale, najważniejsze są dobrej jakości zdjęcia Ty je znalazłeś tak trzymać. Ale bez obaw napiszę Ci też jak to malować -po pierwsze ustalić z jakiego materiału wykonany jest silnik tu widać wyraźnie że jest z aluminium jak większość współczesnych, mogą być też stalowe, żeliwne itp. malujesz więc na odpowiedni kolor tj. stal lub aluminium , wyjątkiem są silniki II wojenne np. do Jeepa GMC czy też niemieckie które były malowane należy je więc pomalować na odpowiedni kolor ( szukasz zdjęć tych silników) -po drugie malujesz osprzęt i instalacje na odpowiednie kolory np. rury , węże i paski na kolor gumowy czy też np. pokrywy zaworowe na kolor czarny ( też szukasz zdjęć) - po trzecie dodajesz ślady eksploatacji, czyli najpierw robisz mu "łosza" aby się tak nie błyszczał jak nówka , ja robię go sobie sam. ale są gotowce ( wystarczy sprawdzić w sklepach), potem malujesz kolektory wydechowe i ich połączenia z rurami wydechowymi na kolor rdzawy, przepalony metal (też są gotowce), tak jak na zdjęciu dodajesz ślady wycieków oleju ,paliwa itp. też ze zdjęć ( i też są do tego gotowce) -po czwarte w modelach zazwyczaj komora silnika jest zrobiona w sposób uproszczony, więc jeżeli chcesz wykonać dokładną makietę jak zwykle musisz zaopatrzyć się w zdjęcia i po prostu podorabiać własnymi siłami brakujące elementy, przewody itp. są też gotowe akcesoria np. blaszki fototrawione czy wydruki 3D jak np. akumulatory. I to by było na tyle . Pozdrawiam A. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 25 Marca Share Napisano 25 Marca 5 godzin temu, Adams M1A1 napisał: ( to coś na górze podobne do silnika do motocykla) To wygląda raczej jak kompresor do sprężonego powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 25 Marca Share Napisano 25 Marca Godzinę temu, Barthass napisał: To wygląda raczej jak kompresor do sprężonego powietrza. Przyjacielu . Turbosprężarka i kompresor sprężonego powietrza to prawie jedno i to samo , ale jak dla mnie kompresor sprężonego powietrza wygląda dokładnie tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 25 Marca Share Napisano 25 Marca W dniu 24.03.2025 o 13:54, wojtek78555 napisał: . Co kraj to obyczaj , malują na rożne sposoby . W jednych dyscyplina obowiązuje w innych temat na luzie , jeśli masz podany dokładny typ tego silnika wrzuć w wyszukiwarkę jego nazwę + słowo foto i wyskoczą ci różne fotki tego silnika. Star 266 Star T359E luźne przykłady malowań silnków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 26 Marca Share Napisano 26 Marca 7 godzin temu, Adams M1A1 napisał: Turbosprężarka i kompresor sprężonego powietrza to prawie jedno i to samo No własne nie Turbosprężarka składa się z turbiny i sprężarki a tu jest tłokowy kompresor napędzany paskiem. Oba urządzenia pełnią też zupełnie inne funkcje w pojeździe 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halset Napisano 27 Marca Share Napisano 27 Marca Czy ktoś ma pomysł co mogło być napisane na tej żółtej tablicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi