Skocz do zawartości

[Pojazdy wojsk.] Zadajemy pytania. Otrzymujemy odpowiedzi.

Złośliwiec

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, halset napisał:

Czy ktoś ma pomysł co mogło być napisane na tej żółtej tablicy?

image.thumb.png.293f7acfce23c082cece7bff84b8b4ce.png

image.thumb.png.d7dda3bc3bf6d5791970741ff3a5a9ab.png

Wg mnie:

Gąsienicowy Ciągnik Alarmowy.

O to chodziło?

Przemek

7 minut temu, PrzemekW napisał:

Wg mnie:

Gąsienicowy Ciągnik Alarmowy.

O to chodziło?

Przemek

Jesteś pewien że alarmowy? Bo tak też wnioskowałem z tych kilku liter ale brzmi jakoś głupio :lol:  

2 minuty temu, enten napisał:

A nie sądzisz że to ten znak drogowy? 

Na bank nie, na obu zdjęciach jest ten sam pojazd:

6 minut temu, enten napisał:

Swoją drogą ciekawe!

Ano, mój padre pracował wtedy w Straży i pływał na tym PTS-ie z którego filmowano, nawet słychać go tam kilka razy jak gada przez radio albo w scenie z WZT mówi ze go nie wyciągniemy bo jest za ciężki - miałem wtedy niecałe 10 lat :)

Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, halset napisał:

Jesteś pewien że alarmowy? Bo tak też wnioskowałem z tych kilku liter ale brzmi jakoś głupio :lol:  

Nie jestem pewien, ale tak mi to pasuje. 

A w armii, to nie takie "głupoty" potrafią wymyślać.

Np. komenda wydana podchorążym, do wyjścia z basenu, na koniec zajęć z pływania:

"Baczność! Z wody!"

Tak, że ten...

Przemek

Edytowane przez PrzemekW

Napisano (edytowane)

Czy w przyrodzie występuje coś do Abramsa w skali 1:35 z aftermarketów jeśli chodzi o trał przeciwminowy? 

W zestawach ma go trumpeter, Tamiya, Dragon i RFM w swoim ABV.

Może jakiś projekt do wydruku? 

czolg-abrams-irak.jpg

Edytowane przez enten

Napisano (edytowane)
17 godzin temu, enten napisał:

RFM w swoim ABV.

Tu trzeba uważać,  trał FWMP występuje wyłącznie montowany na pojazdach M1150 ABV. Ma zupełnie inny system montażu do kadłuba na specjalnych przyspawanych uchwytach, których Abrams nie posiada i sterowany jest hydrauliczne z zamontowanej w pojeździe na stałe pompy.

abv547.thumb.jpg.cb56ece4d22f03b1eb532a110d7621a6.jpg

Edytowane przez Barthass
  • Like 1

4 godziny temu, patrykd napisał:

Czy ktoś wie z jakiego konkretnie modelu dragona (wydananego poprzednio) w zestawie poniżej pochodzi ten sdkfz 7?

Dragon Combo Set 6948 Transporter Sdkfz 7 Z Działem Flak 37 1:35 - Ceny i  opinie - Ceneo.pl

Dragon 6794

• Thanks 1

4 godziny temu, Endrju napisał:

Zajrzyj tutaj 

https://www.scalemates.com/kits/dragon-6948-sdkfz-7-8ton-halftrack-mit-88mm-flak-36-37--1223963

Jak przescrolujesz niżej znajdziesz Product Timeline i wszystko co Ci potrzebne.

Wskaż proszę, w którym miejscu _na tej stronie_ jest ta informacja. W którym miejscu po przewinięciu tak jak radzisz. 

Napisano (edytowane)
4 godziny temu, Thalgonis napisał:

Hej,

robił ktoś może model Hummela od Bronco? Konkretnie chodzi mi o ten: Hummel ?

Interesuje Cię jakiś szczegół czy sklejalność?  Model Bordera oczywiscie a nie Bronco. 

Edytowane przez enten
  • Like 1

12 minut temu, enten napisał:

Wskaż proszę, w którym miejscu _na tej stronie_ jest ta informacja. W którym miejscu po przewinięciu tak jak radzisz. 

Jezt tam historia ale nie wiadomo który z kilku modrli jest bazą. Czy to wersja wczeana czy ta z 43 bodajze. Chodzi mi po prostu o znalezienie blaszek odpowiednich do TEGO sdkfz. 

16 minut temu, patrykd napisał:

Jezt tam historia ale nie wiadomo który z kilku modrli jest bazą. Czy to wersja wczeana czy ta z 43 bodajze. Chodzi mi po prostu o znalezienie blaszek odpowiednich do TEGO sdkfz. 

Generalnie to w pudełku jest wersja z 43. Jak dobrze kojarzę to w niej masz też ramki do wcześniejszej czyli model 43 to wczesny plus dodatkowa ramka z częściami do późniejszego. 

3 minuty temu, enten napisał:

Generalnie to w pudełku jest wersja z 43. Jak dobrze kojarzę to w niej masz też ramki do wcześniejszej czyli model 43 to wczesny plus dodatkowa ramka z częściami do późniejszego. 

Ok dzięki za pomoc. Niestety dedykowanych blaszek nie ma do tego modelu. Trudno. 

• Like 1

8 godzin temu, patrykd napisał:

Z tej historii wynika, że była tylko jedna forma podstawowa (new tool) Dragon  6466. Pozostałe wersje były tworzone przez dodawanie kolejnych ramek (new parts). Nie ma więc znaczenia, który model był bazą. Blaszka wykreowana dla którejkolwiek wersji będzie pasowała do każdego. W najgorszym razie blaszki wydane do starszych modeli starszych wersji pojazdów nie będą zawierać elementów wyposażenia, które mogły się pojawić na nowszych wersjach pojazdu.  Piszę oczywiście o modelach ciągnika w konfiguracji podstawowej takiej jak w combo o  który pytałeś. Z tego co piszesz to problem sam się rozwiązał bo blaszek dedykowanych do modelu Dragona nie ma. Przykro mi że nie mogłem pomóc.

• Thanks 1

11 godzin temu, enten napisał:

Interesuje Cię jakiś szczegół czy sklejalność?  Model Bordera oczywiscie a nie Bronco. 

Nosz... Tak , Bordera, przepraszam :)

Tak, mam problem z jednym elementem PE, w sensie jak to powinno być osadzone, bo instrukcja jest do d... (lub moja kumatość ma pewne ograniczenia :) ). Zdjęć z realu nie mogę znaleźć, a publikacjami na temat Hummela nie dysponuję...  

Z resztą budowy jakoś dałem sobie radę :) 

IMG_6656.jpg

Edytowane przez Thalgonis