Skocz do zawartości

GAZ 69M AWGŁ

Bartosz Ciesielski

Rekomendowane odpowiedzi

Nie będę was zanudzał kolejnym warsztatem od pudełka. 

Więc do rzeczy jeden z kolegów sprzedawał w okazyjnej cenie model GAZ a 69M na ajednej z giełd modelarskich. Już od jakiegoś czasu chodził mi po głowie pojazd służb mundurowych z okresu PRL i padło na pojazd z Automatyczną Wyrzutnią Granatów Gazowych.

Edytowane przez Bartosz Ciesielski

Model który kupiłem, był już częściowo zbudowany ,znaczy rama mosty i silnik wyżej wymienione udało mi się rozebrac.

I poprawić po mojemu. Troszkę czasu zajęło mi zebranie dokumentacji foto. Ciekawostką jest że gazy 69 napędzane były silnikami M20 czyli tymi samymi co Warszawa czy Pobieda 

20250423_145720.jpg

• Like 2

Świetny temat, lubię ten okres historyczny :super:

Bartoszu, dopisz proszę jeszcze w temacie skalę i producenta.

No i jeszcze... 

3 godziny temu, Bartosz Ciesielski napisał:

Wyżutnią

Wyrzutnia

2 godziny temu, Grzes napisał:

Oki zapomniałem  dodać GAZ to wypust Bronco , kalkomanie są od Toro Models, kalkomanie 3D Qinta studio, dojdą  jescze gadżety od Resin Labor dodatkowe kalkomanie od mojego kumpla Xiedzu z X Decals, i galeryjka i kogut wydrukowany przez@Przemek Przybulewski. Skala jedyna słuszna 1:35,

Edytowane przez Bartosz Ciesielski

7 minut temu, chorąży napisał:

"One" były zielone ?  Wiele razy nad tym sie zastanawiałem, sklejając wop-owskiego uaza szukałem materiałów, jednoznacznie nie udało mi się ...

Pojazdy Milicyjne były w różnych kolorach jak dobrze pamiętam chyba w 1975, zmieniły się przepisy i wozy na kolor niebieski z białym pasem. Wcześniej Nysy, STARY, GAZ y, UAZ y były zielone. 

Fiaty były białe, czerwone , zielone, jak trafiła się Wołga lub Mercedes to potrafiły być czarne wtedy te samochody miały niebieski pas 

Tak wygląda wnętrze z kalkomaniami 3d.

Pierwszy raz stosowałem ten dodatek i jestem z niego bardzo zadowolony, jak malowałem karoserie byl zaklejony taśma Tamya. Po zdjęciu maskowania żadnych uszkodzeń. Jak by ktoś pytał jak ten wynalazek używać. Potrzebna nam woda moczymy i układamy w wyznaczonym miejscu, lekko dociskamy, producent podaje że mogą być elementy które warto podkleić klejem CA. I nie wolno używać do nich płynów do kalkomanii. 

20250419_192924.jpg

• Like 4