Skocz do zawartości

GAZ 69M AWGŁ

Bartosz Ciesielski

Rekomendowane odpowiedzi

Nie będę was zanudzał kolejnym warsztatem od pudełka. 

Więc do rzeczy jeden z kolegów sprzedawał w okazyjnej cenie model GAZ a 69M na ajednej z giełd modelarskich. Już od jakiegoś czasu chodził mi po głowie pojazd służb mundurowych z okresu PRL i padło na pojazd z Automatyczną Wyrzutnią Granatów Gazowych.

Edytowane przez Bartosz Ciesielski

Model który kupiłem, był już częściowo zbudowany ,znaczy rama mosty i silnik wyżej wymienione udało mi się rozebrac.

I poprawić po mojemu. Troszkę czasu zajęło mi zebranie dokumentacji foto. Ciekawostką jest że gazy 69 napędzane były silnikami M20 czyli tymi samymi co Warszawa czy Pobieda 

20250423_145720.jpg

• Like 2

Świetny temat, lubię ten okres historyczny :super:

Bartoszu, dopisz proszę jeszcze w temacie skalę i producenta.

No i jeszcze... 

3 godziny temu, Bartosz Ciesielski napisał:

Wyżutnią

Wyrzutnia

Napisano (edytowane)
2 godziny temu, Grzes napisał:

Oki zapomniałem  dodać GAZ to wypust Bronco , kalkomanie są od Toro Models, kalkomanie 3D Qinta studio, dojdą  jescze gadżety od Resin Labor dodatkowe kalkomanie od mojego kumpla Xiedzu z X Decals, i galeryjka i kogut wydrukowany przez@Przemek Przybulewski. Skala jedyna słuszna 1:35,

Edytowane przez Bartosz Ciesielski

"One" były zielone ?  Wiele razy nad tym sie zastanawiałem, sklejając wop-owskiego uaza szukałem materiałów, jednoznacznie nie udało mi się ...

7 minut temu, chorąży napisał:

"One" były zielone ?  Wiele razy nad tym sie zastanawiałem, sklejając wop-owskiego uaza szukałem materiałów, jednoznacznie nie udało mi się ...

Pojazdy Milicyjne były w różnych kolorach jak dobrze pamiętam chyba w 1975, zmieniły się przepisy i wozy na kolor niebieski z białym pasem. Wcześniej Nysy, STARY, GAZ y, UAZ y były zielone. 

Fiaty były białe, czerwone , zielone, jak trafiła się Wołga lub Mercedes to potrafiły być czarne wtedy te samochody miały niebieski pas 

Tak wygląda wnętrze z kalkomaniami 3d.

Pierwszy raz stosowałem ten dodatek i jestem z niego bardzo zadowolony, jak malowałem karoserie byl zaklejony taśma Tamya. Po zdjęciu maskowania żadnych uszkodzeń. Jak by ktoś pytał jak ten wynalazek używać. Potrzebna nam woda moczymy i układamy w wyznaczonym miejscu, lekko dociskamy, producent podaje że mogą być elementy które warto podkleić klejem CA. I nie wolno używać do nich płynów do kalkomanii. 

20250419_192924.jpg

• Like 5

• 3 weeks later...

Przez zawirowania życiowe związane z zmiana pracodawcy innymi problemami dnai codziennego prawie  2 tygodnie nie miałem czasu ,usiąść do modelu.

Ale dziś podziałałem

Efekty tego przerobiona plandeka, poskładane wszystko do kupy jedyne co to galeryjka jest tylko postawiona do fotki.

Niech porządnie wyschnie trzeba powklejać oszklaenie reflektorów, i go troszkę styrać, no i zostanie zbudowanie AWGŁ. 

Ostatnie foto jakieś takie artystyczne mi wyszło 🤔

20250518_205635.jpg

20250518_205749.jpg

20250518_205749.jpg

20250518_205702.jpg

20250518_205653.jpg

20250518_205713.jpg

20250518_205806.jpg

• Like 2

Tak, za dużo nienaturalnie wyglądających fałd... IMHO, oczywiście.