MaCHpoint75 Napisano 18 Maja Share Napisano 18 Maja Dzień dobry, Przedstawiam Wam wczoraj skończonego ZLINa Z-526 AFS zbudowanego z zestawu eduard 82184 ProfiPACK w malowaniu Grupy Akrobacyjnej "Żelazny". Zbudowałem samolot numer 2, ponieważ byłem w Radomiu 1 września 2007 i widziałem tragedię, której ten samolot był częścią. Miałem też kontakt z "Żelaznymi" podczas mojej lotniczej kariery, zatem model nabrał wartości sentymentalnej i osobistej. Sam model przyjemny i dość prosty w budowie. Zajęła mi ona nieco ponad dwa miesiące, co przy moim trybie pracy, warunkach mieszkaniowych i potrzebach rodzinnych jest dużym sukcesem. Przyznam, że w ostatnich dniach praktycznie "rzuciłem wszystko" i cały czas wolny poświęciłem na dokończenie modelu. Model pomalowałem głównie farbami Mr. HOBBY (Mr.COLOR i AQUEOUS). Dodałem od siebie wydechy zrobione z pręcików plastikowych, przewody hamulcowe i rurkę Pitota zrobioną z igły do strzykawki. Pierwszy raz miałem do czynienia z nowymi kalkomaniami eduarda i muszę przyznać, że film nośny zszedł bardzo ładnie - używam Mr. MARK SETTERa i Mr. MARK SOFTERa. Jedyny mankament jaki zauważyłem, to fakt, że gdy nałożyłem jedną kalkomanię na drugą, to oczywiście ta druga pięknie schodziła z filmem nośnym pierwszej. Na szczęście wydarzyło się to w niewielu miejscach na modelu. Rady dla siebie na przyszłość: dodatkowe planowanie, nakładanie wierzchnich kalkomanii po wyschnięciu i zdjęciu filmu z tych pierwszych - co oczywiście wydłuży proces budowy. Delikatny wash przy użyciu MODELLERS WORD OIL WASH oraz TAMIYA PANEL LINE ACCENT COLOR. Zdjęcia niestety wykonane telefonem. Zapraszam do oglądania i oceniania. Pozdrawiam! 20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 18 Maja Share Napisano 18 Maja Fajny podoba się Ja wtedy w Radomiu wyjechałem po pierwszej części, szkoda pilota 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 18 Maja Share Napisano 18 Maja Bardzo ładny ten "Żelazny" podoba się. Jakiś warsztat prowadziłeś bo jakoś nie widziałem. Mam tego Zlina niestety w weekendzie, bedzie inne malowanie. Żelazny będzie u mnie Zlin 50. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 18 Maja Share Napisano 18 Maja Rzadki ptaszek, cywili tu mało w galerii, pewnie sypnie dopiero Dromaderem. Świetny Zlin, podoba się . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaCHpoint75 Napisano 18 Maja Autor Share Napisano 18 Maja 3 godziny temu, jmx62 napisał: Bardzo ładny ten "Żelazny" podoba się. Jakiś warsztat prowadziłeś bo jakoś nie widziałem. Mam tego Zlina niestety w weekendzie, bedzie inne malowanie. Żelazny będzie u mnie Zlin 50. Dziękuję. Z braku czasu i miejsca nie prowadziłem warsztatu. Też się może kiedyś i na Z-50 skuszę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 18 Maja Share Napisano 18 Maja Bardzo mi się podoba ten model. Chyba się wezmę za cywile w 1/48. Parę fajnych modeli jest na rynku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 18 Maja Share Napisano 18 Maja 4 godziny temu, barszczo napisał: pewnie sypnie dopiero Dromaderem. Tak jak sypnęło Biesem. Podoba mi się 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaCHpoint75 Napisano 18 Maja Autor Share Napisano 18 Maja 6 godzin temu, barszczo napisał: Rzadki ptaszek, cywili tu mało w galerii, pewnie sypnie dopiero Dromaderem. Świetny Zlin, podoba się . Dziękuję. Sam czekam na Dromadera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 20 Maja Share Napisano 20 Maja Piękny model Do SP-ELE mam sentyment z dzieciństwa bo często widywałem go na bydgoskim niebie gdy kręcił akro. Na pewno go kojarzę miedzy 1989, a 1993 rokiem bo w 1994 odleciał już na stałe do Przylepu. Dłubie sobie go z KP w 1/72 ale chwilowo zarzuciłem projekt, a będzie w takim malowaniu jak na tym zdjęciu nad Bydgoszczą 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 22 Maja Share Napisano 22 Maja Fajny model. Gratulacje. Kokpit robi wrażenie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi