Skocz do zawartości

ZLIN Z-526 AFS, eduard, skala 1/48

MaCHpoint75

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

Przedstawiam Wam wczoraj skończonego ZLINa Z-526 AFS zbudowanego z zestawu eduard 82184 ProfiPACK w malowaniu Grupy Akrobacyjnej "Żelazny".

Zbudowałem samolot numer 2, ponieważ byłem w Radomiu 1 września 2007 i widziałem tragedię, której ten samolot był częścią. Miałem też kontakt z "Żelaznymi" podczas mojej lotniczej kariery, zatem model nabrał wartości sentymentalnej i osobistej.

Sam model przyjemny i dość prosty w budowie. Zajęła mi ona nieco ponad dwa miesiące, co przy moim trybie pracy, warunkach mieszkaniowych i potrzebach rodzinnych jest dużym sukcesem. Przyznam, że w ostatnich dniach praktycznie "rzuciłem wszystko" i cały czas wolny poświęciłem na dokończenie modelu.

Model pomalowałem głównie farbami Mr. HOBBY (Mr.COLOR i AQUEOUS).

Dodałem od siebie wydechy zrobione z pręcików plastikowych, przewody hamulcowe i rurkę Pitota zrobioną z igły do strzykawki.

Pierwszy raz miałem do czynienia z nowymi kalkomaniami eduarda i muszę przyznać, że film nośny zszedł bardzo ładnie - używam Mr. MARK SETTERa i Mr. MARK SOFTERa. Jedyny mankament jaki zauważyłem, to fakt, że gdy nałożyłem jedną kalkomanię na drugą, to oczywiście ta druga pięknie schodziła z filmem nośnym pierwszej. Na szczęście wydarzyło się to w niewielu miejscach na modelu. Rady dla siebie na przyszłość: dodatkowe planowanie, nakładanie wierzchnich kalkomanii po wyschnięciu i zdjęciu filmu z tych pierwszych - co oczywiście wydłuży proces budowy.

Delikatny wash przy użyciu MODELLERS WORD OIL WASH oraz TAMIYA PANEL LINE ACCENT COLOR.

Zdjęcia niestety wykonane telefonem.

Zapraszam do oglądania i oceniania.

Pozdrawiam!

Z526-1.jpeg

Z526-2.jpeg

Z526-3.jpeg

Z526-4.jpeg

Z526-5.jpeg

Z526-6.jpeg

Z526-7.jpeg

Z526-9.jpeg

Z526-11.jpeg

Z526-13.jpeg

Z526-15.jpeg

Z526-16.jpeg

Z526-18.jpeg

• Like 20

Bardzo ładny ten "Żelazny" podoba się.

Jakiś warsztat prowadziłeś bo jakoś nie widziałem.

Mam tego Zlina niestety w weekendzie, bedzie inne malowanie. Żelazny  będzie u mnie Zlin 50.

• Like 1

3 godziny temu, jmx62 napisał:

Bardzo ładny ten "Żelazny" podoba się.

Jakiś warsztat prowadziłeś bo jakoś nie widziałem.

Mam tego Zlina niestety w weekendzie, bedzie inne malowanie. Żelazny  będzie u mnie Zlin 50.

Dziękuję.

Z braku czasu i miejsca nie prowadziłem warsztatu.

Też się może kiedyś i na Z-50 skuszę.

• Thanks 1

Piękny model :super: Do SP-ELE mam sentyment z dzieciństwa bo często widywałem go na bydgoskim niebie gdy kręcił akro. Na pewno go kojarzę miedzy 1989, a 1993 rokiem bo w 1994 odleciał już na stałe do Przylepu. Dłubie sobie go z KP w 1/72 ale chwilowo zarzuciłem projekt, a będzie w takim malowaniu jak na tym zdjęciu nad Bydgoszczą wink3

92536666_965993_653938467973457_1912623685_o(1).thumb.jpg.226e7af33402168254c39edf8c28f42e.jpg

• Like 1