MaCHpoint75 Napisano 18 Maja 2025 Napisano 18 Maja 2025 Dzień dobry, Przedstawiam Wam wczoraj skończonego ZLINa Z-526 AFS zbudowanego z zestawu eduard 82184 ProfiPACK w malowaniu Grupy Akrobacyjnej "Żelazny". Zbudowałem samolot numer 2, ponieważ byłem w Radomiu 1 września 2007 i widziałem tragedię, której ten samolot był częścią. Miałem też kontakt z "Żelaznymi" podczas mojej lotniczej kariery, zatem model nabrał wartości sentymentalnej i osobistej. Sam model przyjemny i dość prosty w budowie. Zajęła mi ona nieco ponad dwa miesiące, co przy moim trybie pracy, warunkach mieszkaniowych i potrzebach rodzinnych jest dużym sukcesem. Przyznam, że w ostatnich dniach praktycznie "rzuciłem wszystko" i cały czas wolny poświęciłem na dokończenie modelu. Model pomalowałem głównie farbami Mr. HOBBY (Mr.COLOR i AQUEOUS). Dodałem od siebie wydechy zrobione z pręcików plastikowych, przewody hamulcowe i rurkę Pitota zrobioną z igły do strzykawki. Pierwszy raz miałem do czynienia z nowymi kalkomaniami eduarda i muszę przyznać, że film nośny zszedł bardzo ładnie - używam Mr. MARK SETTERa i Mr. MARK SOFTERa. Jedyny mankament jaki zauważyłem, to fakt, że gdy nałożyłem jedną kalkomanię na drugą, to oczywiście ta druga pięknie schodziła z filmem nośnym pierwszej. Na szczęście wydarzyło się to w niewielu miejscach na modelu. Rady dla siebie na przyszłość: dodatkowe planowanie, nakładanie wierzchnich kalkomanii po wyschnięciu i zdjęciu filmu z tych pierwszych - co oczywiście wydłuży proces budowy. Delikatny wash przy użyciu MODELLERS WORD OIL WASH oraz TAMIYA PANEL LINE ACCENT COLOR. Zdjęcia niestety wykonane telefonem. Zapraszam do oglądania i oceniania. Pozdrawiam! 21 Cytuj
Adamo722 Napisano 18 Maja 2025 Napisano 18 Maja 2025 Fajny podoba się Ja wtedy w Radomiu wyjechałem po pierwszej części, szkoda pilota 1 Cytuj
jmx62 Napisano 18 Maja 2025 Napisano 18 Maja 2025 Bardzo ładny ten "Żelazny" podoba się. Jakiś warsztat prowadziłeś bo jakoś nie widziałem. Mam tego Zlina niestety w weekendzie, bedzie inne malowanie. Żelazny będzie u mnie Zlin 50. 1 Cytuj
barszczo Napisano 18 Maja 2025 Napisano 18 Maja 2025 Rzadki ptaszek, cywili tu mało w galerii, pewnie sypnie dopiero Dromaderem. Świetny Zlin, podoba się . 1 Cytuj
MaCHpoint75 Napisano 18 Maja 2025 Autor Napisano 18 Maja 2025 3 godziny temu, jmx62 napisał: Bardzo ładny ten "Żelazny" podoba się. Jakiś warsztat prowadziłeś bo jakoś nie widziałem. Mam tego Zlina niestety w weekendzie, bedzie inne malowanie. Żelazny będzie u mnie Zlin 50. Dziękuję. Z braku czasu i miejsca nie prowadziłem warsztatu. Też się może kiedyś i na Z-50 skuszę. 1 Cytuj
kowal76 Napisano 18 Maja 2025 Napisano 18 Maja 2025 Bardzo mi się podoba ten model. Chyba się wezmę za cywile w 1/48. Parę fajnych modeli jest na rynku. 1 Cytuj
mig Napisano 18 Maja 2025 Napisano 18 Maja 2025 4 godziny temu, barszczo napisał: pewnie sypnie dopiero Dromaderem. Tak jak sypnęło Biesem. Podoba mi się 1 2 Cytuj
MaCHpoint75 Napisano 18 Maja 2025 Autor Napisano 18 Maja 2025 6 godzin temu, barszczo napisał: Rzadki ptaszek, cywili tu mało w galerii, pewnie sypnie dopiero Dromaderem. Świetny Zlin, podoba się . Dziękuję. Sam czekam na Dromadera Cytuj
Artek82 Napisano 20 Maja 2025 Napisano 20 Maja 2025 Piękny model Do SP-ELE mam sentyment z dzieciństwa bo często widywałem go na bydgoskim niebie gdy kręcił akro. Na pewno go kojarzę miedzy 1989, a 1993 rokiem bo w 1994 odleciał już na stałe do Przylepu. Dłubie sobie go z KP w 1/72 ale chwilowo zarzuciłem projekt, a będzie w takim malowaniu jak na tym zdjęciu nad Bydgoszczą 1 Cytuj
Kon_Bar Napisano 22 Maja 2025 Napisano 22 Maja 2025 Fajny model. Gratulacje. Kokpit robi wrażenie 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi