HKK Napisano 10 Września Autor Share Napisano 10 Września W końcu coś się udało wydrukować. Kadłub złożony na sucho z dwóch połówek. 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 10 Września Share Napisano 10 Września Składaj więcej i się chwal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 10 Września Autor Share Napisano 10 Września (edytowane) 27 minut temu, Grzes napisał: Składaj więcej i się chwal Praktycznie po każdym pierwszym druku wychodzą jakieś niedociągnięcia czy to w projekcie czy w ustawieniach podpór. Więc proces jest nieco iteracyjny. Np po wydrukowaniu kadłuba okazało się, że zapomniałem zrobić wpustów w burtach pod zastrzały skrzydeł. W paru miejscach trzeba było dołożyć podpór, bo były drobne deformacje. Ale na razie jestem zadowolony, bo poprawek nie ma dużo a wydruki wychodzą dość zgrabnie. Ma szansę powstać całkiem ciekawy zestaw, któy da się zbudować bez nadmiernej frustracji. Edytowane 10 Września przez HKK 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 10 Września Share Napisano 10 Września Chcieć znaczy móc . Chociaż lotnictwo cywilne to nie mój temat i nie wniosę nic do merytoryki ani techniki to kibicuję projektowi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 16 Września Share Napisano 16 Września Dziś 91. rocznica wielkiego zwycięstwa! 16 września 1934 załoga w składzie: kpt. pil. Jerzy Bajan i mechanik Gustaw Pokrzywka na samolocie RWD-9S SP-DRD "71" zwyciężyła w Międzynarodowym Konkursie Samolotów Turystycznych - "Challenge 1934". Na drugim miejscu załoga: por. pil. Stanisław Płonczynski i mech. Stanisław Ziętek, samolot to również RWD-9S SP-DRC "75" 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 29 Września Autor Share Napisano 29 Września Kadłub po paru poprawkach okazał się składalny. Kratownicę pod oszkleniem łatwo można źle wkleić, co mi się zresztą zdarzyło - stąd przycięte boczne słupki. W związku z czym nie wiem, czy uda mi się dokładnie dopasować osłonę. Dla pocieszenia, wydrukowana góra osłony po wyszlifowaniu i pryśnięciu lakierem nie wygląda gorzej niż vacu Squadrona (tutaj osłona wieżyczki do B-24), choc na żywo mój wydruk jest minimalnie mniej przejrzysty. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soris Napisano 7 Października Share Napisano 7 Października Rysuję maski do RWD-9 i do końca nie jestem przekonany, co do nieproporcjonalności/ asymetrii kolorów srebrnego i czerwonego na "myślnikach" między SP, a DR ... Mam wrażenie, ale oczywiście mogę się mylić, że to co widać na okładce książki i to jak narysował to@Wojtek59 w kalkomaniach, jest raczej wynikiem specyficznego zachowania bardzo jasnych kolorów na zdjęciach. Na tym zdjęciu widać to przesunięcie kolorów: Na tych już raczej nie: Tutaj jasny pasek wydaje się raczej dłuższy niż wyższy: To samo ujęcie, dwa pierwsze z "wyższym" jasnym paskiem, ostatnie z równymi: 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 8 Października Autor Share Napisano 8 Października Wg mnie ta niesymetryczność to złudzenie. Zresztą nie widze powodu dla którego ktoś miałby namalować niesymetrycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 9 Października Share Napisano 9 Października Może poniższy szkic rzuci trochę światła na 'niesymetryczność' rejestracji: Przy założeniu, że zdjęcie zostało zrobione w osi samolotu , skrócenie jest praktycznie niedostrzegalne (ok0,5 stopnia). Przy założeniu, że zdjęcie zostało zrobione z poz. 1, to skrócenie 'dolnej połówki rejestracji' jest o ok. cosinus (9,5)=0,986-. 3,64 % nominału. I odwrotnie dla pozycji 2. Plus różnica kontrastów kolorów na ich tle (odpowiednio srebrny na czerwonym i czerwony na srebrnym). Nie wiem czy pomogłem. Ja się nie znam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 10 Października Autor Share Napisano 10 Października (edytowane) Zestaw jest w zasadzie gotowy. @Soriszrobił maski do kabiny i oznaczeń. @Wojtek59zaprojektował kalki. Zmontowałem prototyp z wydruków, więc da się to poskładać do kupy, choć oczywiście wymaga trochę pracy przy polerowaniu oszklenia i montażu. Ale w stosunku do mojego Caudrona CR.714 jest zdecydowany postęp jeśli chodzi o skladalność. Ja na razie nie będę go budował, ale dwa egzemplarze poszły do doświadczonych modelarzy którzy mają szczery zamiar przetestować go w boju. Sam jestem ciekaw co wyjdzie. Model umieszczę na Cults ale jestem gotów przekazać nieodpłatnie (minus przesyłka z UK) dwa wydrukowane zestawy dla dwóch pierwszych oferentów którzy zobowiążą się do zbudowania z relacją na Forum. Powiedzmy,z zakończeniem do połowy przyszłego roku. O wybranych poinformuję tutaj, żeby mieli motywację;) Zestaw obejmie wydruk i maski. Kalki od @Wojtek59jeśli się zgodzi. @Sorisi @Wojtek59też dostaną wydruki za udział w projekcie. Jeśli są chętni oczywiście. Co dalej, nie jestem pewien. Na mojej małej drukarce produkcja komercyjna odpada. Ale jestem otwarty na propozycje. Jeśli ktoś podejmie się "produkcji" mogę rozważyć udzielenie licencji i dostarczyć gotowe pliki z podporami. Edytowane 10 Października przez HKK 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soris Napisano 11 Października Share Napisano 11 Października W dniu 9.10.2025 o 09:46, Wojtek59 napisał: ... Też się nie znam, ale to raczej kwestia jakości zdjęć. To samo ujęcie, ten sam fragment, tylko różna jakość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 14 Października Share Napisano 14 Października W dniu 10.10.2025 o 18:22, HKK napisał: Zestaw jest w zasadzie gotowy. @Soriszrobił maski do kabiny i oznaczeń. @Wojtek59zaprojektował kalki. Zmontowałem prototyp z wydruków, więc da się to poskładać do kupy, choć oczywiście wymaga trochę pracy przy polerowaniu oszklenia i montażu. Ale w stosunku do mojego Caudrona CR.714 jest zdecydowany postęp jeśli chodzi o skladalność. Ja na razie nie będę go budował, ale dwa egzemplarze poszły do doświadczonych modelarzy którzy mają szczery zamiar przetestować go w boju. Sam jestem ciekaw co wyjdzie. Model umieszczę na Cults ale jestem gotów przekazać nieodpłatnie (minus przesyłka z UK) dwa wydrukowane zestawy dla dwóch pierwszych oferentów którzy zobowiążą się do zbudowania z relacją na Forum. Powiedzmy,z zakończeniem do połowy przyszłego roku. O wybranych poinformuję tutaj, żeby mieli motywację;) Zestaw obejmie wydruk i maski. Kalki od @Wojtek59jeśli się zgodzi. @Sorisi @Wojtek59też dostaną wydruki za udział w projekcie. Jeśli są chętni oczywiście. Co dalej, nie jestem pewien. Na mojej małej drukarce produkcja komercyjna odpada. Ale jestem otwarty na propozycje. Jeśli ktoś podejmie się "produkcji" mogę rozważyć udzielenie licencji i dostarczyć gotowe pliki z podporami. Czyli jeszcze konkretów, dla zdecydowanych nabyć model, maski i kalki nie ma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 15 Października Autor Share Napisano 15 Października 9 godzin temu, Jarekk napisał: Czyli jeszcze konkretów, dla zdecydowanych nabyć model, maski i kalki nie ma? Dzięki uprzejmości @Soriskilka kompletów masek mam. Również kilka kompletów lalek zlecę we własnym zakresie. Ale tylko tyle mogę zrobić. Staram się mówić otwarcie. Chciałabym móc sprzedawać zestaw wszystkim chętnym, ale nie mam warunków do takiej produkcji. Jeden komplet zajmuje mi drukarkę na dobre dwa dni. Potem pakowanie, przesyłka z UK. Ja oprócz tego normalnie pracuję zawodowo, chociaż zdalnie. Uczciwie, aby mi się choć zwrócił czas i koszty, musiałbym brać za jeden zestaw co najmniej 200 zł plus przesyłka przy tak małej skali produkcji ( a podatki?). I obsłużył bym góra dwóch-trzech klientów na miesiąc. Pomysły? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleksander z Zalasu Napisano 15 Października Share Napisano 15 Października (edytowane) 15 minut temu, HKK napisał: obsłużył bym góra dwóch-trzech klientów na miesiąc. Pomysły? Tak, mówisz że czas realizacji zamówienia to minimum jeden miesiąc. Kto będzie chciał to cierpliwie poczeka . Edytowane 15 Października przez Aleksander z Zalasu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 15 Października Share Napisano 15 Października (edytowane) 14 godzin temu, Aleksander z Zalasu napisał: Tak, mówisz że czas realizacji zamówienia to minimum jeden miesiąc. Kto będzie chciał to cierpliwie poczeka . Jak się wczytasz w słowa HKK, to raczej jest dla niego problem i tzw. "zawracanie kontrafałdy" realizować nam jeszcze wydruki, wysyłkę i może jeszcze nakapać po kropelce cały baczek benzynki i do tego pierdnąć w oponkę? Moja propozycja jest taka: lepiej znaleźć kogoś, kto to wydrukuje. Nawet na forum można znaleźć parę osób, które to zrobią komercyjnie. I z doświadczenia mówię, że są naprawdę elastyczni i można się z nimi dogadać. Nie przeginajmy, bo szanse, że jeszcze ktoś się z nami podzieli efektami swoich prac - znacznie zmaleją. A HKK - super inicjatywa, wielkie dzięki! Edytowane 15 Października przez socjo1 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleksander z Zalasu Napisano 15 Października Share Napisano 15 Października 45 minut temu, socjo1 napisał: jest dla niego problem i tzw. "zawracanie kontrafałdy" realizować nam jeszcze wydruki, wysyłkę i może jeszcze nakapać po kropelce cały baczek benzynki i do tego pierdnąć w oponkę? Moja propozycja jest taka: lepiej znaleźć kogoś, kto to wydrukuje. Ten sam problem mają wszyscy modelarze dysponujący drukarkami 3D. My też pracujemy, mamy rodziny i mało czasu na hobby. Owszem można znaleźć kogoś, kto wydrukuje pojedynczy zestaw, ale dla niego też to będzie jak w zacytowanym fragmencie Twojej wypowiedzi. Tylko ja bym się nie odważył udostępniać plików 3D, bo traci się nad nimi kontrolę i jest ryzyko, że na pracy autora zacznie zarabiać jakaś firma. Jest jeszcze opcja: autor projektu sprzedaje swoją pracę profesjonalnej firmie, która wypuści model na rynek. 56 minut temu, socjo1 napisał: Nie przeginajmy, bo szanse, że jeszcze ktoś się z nami podzieli efektami swoich prac - znacznie zmaleją. Tutaj jest poruszony nieco inny problem, bo jeśli ktoś chce podzielić się swoją pracą za odpowiednią gratyfikacją, to musi poświęcić trochę wysiłku na druk i wysyłkę. Jeśli chce zrobić to pro publico bono, wtedy jest łatwiej, bo można projekt wypuścić w internet i radźcie sobie sami . Podsumowując: Chcesz zarobić na swojej pracy, musisz podjąć dodatkowy wysiłek lub sprzedać projekt profesjonalistom. Chcesz się podzielić swoją pracą z innymi za darmo - dajesz ludziom projekt 3D (ale ktoś może wtedy zacząć pasożytować na pracy autora) Trzecia opcja to zamykamy temat, nie ma wydruków, nie ma udostępniania plików, nie ma nic, rozchodzimy się do domów, nie było tematu RWD-9 . Jest ryzyko że moja wypowiedź może zostać odczytana negatywnie, lub jako atak. Nie jest moim zamiarem atakowanie nikogo, ani podważania autorytetu. To jest tylko moja, nikogo nie wiążąca opinia . Z lotniczym pozdrowieniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 16 Października Share Napisano 16 Października 8 godzin temu, Aleksander z Zalasu napisał: Ten sam problem mają wszyscy modelarze dysponujący drukarkami 3D. My też pracujemy, mamy rodziny i mało czasu na hobby. Owszem można znaleźć kogoś, kto wydrukuje pojedynczy zestaw, ale dla niego też to będzie jak w zacytowanym fragmencie Twojej wypowiedzi. Tylko ja bym się nie odważył udostępniać plików 3D, bo traci się nad nimi kontrolę i jest ryzyko, że na pracy autora zacznie zarabiać jakaś firma. Jest jeszcze opcja: autor projektu sprzedaje swoją pracę profesjonalnej firmie, która wypuści model na rynek. Tutaj jest poruszony nieco inny problem, bo jeśli ktoś chce podzielić się swoją pracą za odpowiednią gratyfikacją, to musi poświęcić trochę wysiłku na druk i wysyłkę. Jeśli chce zrobić to pro publico bono, wtedy jest łatwiej, bo można projekt wypuścić w internet i radźcie sobie sami . Podsumowując: Chcesz zarobić na swojej pracy, musisz podjąć dodatkowy wysiłek lub sprzedać projekt profesjonalistom. Chcesz się podzielić swoją pracą z innymi za darmo - dajesz ludziom projekt 3D (ale ktoś może wtedy zacząć pasożytować na pracy autora) Trzecia opcja to zamykamy temat, nie ma wydruków, nie ma udostępniania plików, nie ma nic, rozchodzimy się do domów, nie było tematu RWD-9 . Jest ryzyko że moja wypowiedź może zostać odczytana negatywnie, lub jako atak. Nie jest moim zamiarem atakowanie nikogo, ani podważania autorytetu. To jest tylko moja, nikogo nie wiążąca opinia . Z lotniczym pozdrowieniem Chyba najlepiej, gdyby sam Autor opracowania się wypowiedział o swoich preferencjach, tak abyśmy uniknęli naszych błędnych interpretacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleksander z Zalasu Napisano 16 Października Share Napisano 16 Października 46 minut temu, socjo1 napisał: Chyba najlepiej, gdyby sam Autor opracowania się wypowiedział o swoich preferencjach, 100% zgodności. Autor prosił o opinie/sugestie, niech teraz zagospodaruje wg własnego uznania otrzymane porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arhtus Napisano 19 Października Share Napisano 19 Października (edytowane) A może Arma Hobby by była zainteresowana dystrybucją tego projektu Drukarki mają, kalki by Im druknął Techmod, pudełka by mogły być szare... PS Z punktu widzenia odbiorcy taki darmowy projekt rzucony w internety to super sprawa, ale z drugiej strony HKK trochę w ten projekt swojej pracy i czasu włożył i fajnie by było to jakoś docenić.. Edytowane 19 Października przez arhtus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 21 Października Autor Share Napisano 21 Października (edytowane) W dniu 16.10.2025 o 07:13, socjo1 napisał: Chyba najlepiej, gdyby sam Autor opracowania się wypowiedział o swoich preferencjach, tak abyśmy uniknęli naszych błędnych interpretacji. Nie odzywałem się od kiku dni, zajęty podróżą do UK i ogarnianiem spraw na miejscu. W dniu 15.10.2025 o 21:38, socjo1 napisał: Jak się wczytasz w słowa HKK, to raczej jest dla niego problem i tzw. "zawracanie kontrafałdy" (...) Nie przeginajmy, bo szanse, że jeszcze ktoś się z nami podzieli efektami swoich prac - znacznie zmaleją. Jeśli o mnie chodzi, to zupełnie nie. Jeśli nie będę mógł, czy chciał komuś (czy w ogóle) drukować usługowo, to po prostu grzecznie odmówię. Na pewno się nie obrażę. Na razie podszedłem do problemu w ten sposób: Zainwestowałem jak widać w większy sprzęt. Czy zainwestowałem, czy zrobiłem sobie prezent to się zresztą okaże. Na razie kalibruję, testuję, ogarniam. Jak pójdzie dobrze, to zacznę przyjmować zlecenia na druk i zobaczymy, czy dam radę to jakoś ciągnąć bez uszczerbku dla życia pozamodelarskiego. Na jednym stoliku mieszczą się dwa komplety kadłuba i skrzydeł RWD-9 Wszystkie pozostałe elementy w dwóch kompletach to następne dwa stoliki. W sumie jekieś kilkanaście godzin druku. Czyli powiedzmy mogę bez zbytnich poświęceń wyprodukować dwa zestawy na tydzień. Nie sądzę żebyście mnie zasypali zamówieniami, więc takie moce przerobowe powinny wystarczyć. Edytowane 21 Października przez HKK 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 21 Października Share Napisano 21 Października No i super. Serdeczne dzięki za wyklarowanie i za bardzo pro-społecznościwą postawę. Szacun. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi