bulik58 Napisano Piątek o 06:12 Share Napisano Piątek o 06:12 15 godzin temu, Thalgonis napisał: Będzie miał tak jak na pudełku, wsio zakryte. A! I będzie też coś ciągnąć Jeśli ma posiadać rejestracje LW i być jak na pudełku to na haku będzie 88mm Flak albo i 88 Pak ew. przyczepa. Powodzenia w dalszej pracy ci życzę. P.S. Co do opcji szelki /pas jedno nie przeszkadzało drugiemu. , przysłowiowe ,, ordnung muss sein,, było i jest dobre na papierze a życie zwłaszcza żołnierza na froncie pokazuje co innego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano Piątek o 06:28 Share Napisano Piątek o 06:28 (edytowane) Czołem! Wracając do bańki na powietrze. To jest na prawdę zbiornik powietrza do układu hamulcowego. Pojazd ten posiadał bębnowe hamulce na kołach napędowych. W pudle od modelu zostały ci jeszcze dwa takie zbiorniki od wersji kołowej. Układ był bardziej rozbudowany i potrzeba było więcej powietrza dla samego pojazdu i ewentualne podpiętej przyczepy. Mariusz PS. Z lewej strony silnika, od przodu jest sprężarka, która to połączona pasem klinowym pracuje w sposób ciągły przy uruchomionym silniku. Aby ciśnienie nie rozwaliło układu hamulcowego, był zawór bezpieczeństwa który regulował ciśnienie w zbiorniku. Co pewien czas słychać było charakterystyczne " kichnięcie". To zawór spuszczał nadmiar powietrza. Jeśli ktoś pamięta stare Jelcze, Ogórki, Stary, IFY itp, to na pewno kojarzycie ten dźwięk. To taka ciekawostka Edytowane Piątek o 06:49 przez marioba 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano Piątek o 07:43 Autor Share Napisano Piątek o 07:43 Godzinę temu, bulik58 napisał: Jeśli ma posiadać rejestracje LW i być jak na pudełku to na haku będzie 88mm Flak albo i 88 Pak ew. przyczepa. ... kurteczka... Tylko 88-ka? Nie chciałem nic podpinać, ale całkiem przypadkowo dostałem w prezencie takie coś: i myślałem żeby podpiąć (bo „samotnej” artylerii nie robię)... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano Piątek o 08:08 Share Napisano Piątek o 08:08 Cytat Tylko 88-ka? No właśnie "88-ka" zupełnie nie, bo o wiele za ciężka. Nawet 8-tonowy SdKfz 7 był "88-ką" trochę przeciążony. 4,5-tonowy Maultier, to właśnie ciągnik dla Valkvierlinga, lub 3,7 cm Flak. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano Piątek o 10:44 Share Napisano Piątek o 10:44 2 godziny temu, Thalgonis napisał: kurteczka... Tylko 88-ka? 2 godziny temu, Merten napisał: No właśnie "88-ka" zupełnie nie, bo o wiele za ciężka. Nawet 8-tonowy SdKfz 7 był "88-ką" trochę przeciążony. 4,5-tonowy Maultier, to właśnie ciągnik dla Valkvierlinga, lub 3,7 cm Flak. Nie sprawdzałem tego nigdzie zasugerowałem się ilustracją gwiazdy gdzie widać wózek z Flaka 18 , ważącego 5 t, Pak-a 43 , 43/1 to chyba potrafił już uciągnąć na utwardzonej nawierzchni gdyż były lżejsze o parę set kilogramów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano Piątek o 10:55 Share Napisano Piątek o 10:55 (edytowane) Tylko tam mi "mignęło", że ma być rejestracja LW, a Pak 43 z Luftwaffe nie ma nic wspólnego. Edytowane Piątek o 10:56 przez Merten Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano Piątek o 17:01 Autor Share Napisano Piątek o 17:01 (edytowane) Paka teraz będzie malowana dunkelgelbem metodą na lakier do włosów Edytowane Piątek o 18:07 przez Thalgonis 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano Piątek o 18:10 Share Napisano Piątek o 18:10 (edytowane) W dniu 10.07.2025 o 11:52, PiterATS napisał: Do tego służyły jeśli już przydziałowe paski parciane, ze skórzaną regulacją i małą klamerką drutową, jak na zdjęciu. Ale tak jak mówię- albo szelki, albo pasek W dniu 10.07.2025 o 12:02, _OldMan_ napisał: A co jeśli koleś wpadł na pomysł, żeby nosić szelki i pasek ? Być może nieregulaminowo, ale jednak mogło się zdarzyć. Czyli h...wo ale bojowo , wszyscy mają paski , ten z lewej ma zaokrągloną klamrę ,z prawej chyba kwadratową oraz szerokie pasy, ten stojący w środku zasłania dłonią klamrę ale widoczny jest pas (podobny do tego z powyższej fotki) który się kończy zaraz za szlufką oraz szelki. 7 godzin temu, Merten napisał: Tylko tam mi "mignęło", że ma być rejestracja LW, a Pak 43 z Luftwaffe nie ma nic wspólnego. taką ifo znalazłem w sieci dlatego o tym wspomniałem : Ja, die Pak 43/41 wurde in den Felddivisionen der Luftwaffe eingesetzt. Die Pak 43/41, eine leistungsstarke 8,8-cm-Panzerabwehrkanone, wurde nicht nur von der Heer, sondern auch von der Luftwaffe in ihren Felddivisionen verwendet. Diese Divisionen wurden oft zur Unterstützung der Bodentruppen eingesetzt und benötigten daher leistungsfähige Panzerabwehrwaffen wie die Pak 43/41. Es ist wichtig zu beachten, dass die Luftwaffe im Laufe des Krieges immer stärker in Bodeneinsätze eingebunden wurde, was die Notwendigkeit für solche Waffen in ihren Felddivisionen erhöhte. Die Pak 43/41 war eine der besten Panzerabwehrkanonen ihrer Zeit und konnte mit ihrer Durchschlagskraft auch die stärksten alliierten Panzer bekämpfen. Pak 43/41, potężne działo przeciwpancerne kal. 8,8 cm, było używane nie tylko przez Heer, ale także przez Luftwaffe w dywizjach polowych. Dywizje te były często wykorzystywane do wsparcia wojsk lądowych i dlatego wymagały potężnej broni przeciwpancernej, takiej jak Pak 43/41. Należy zauważyć, że w miarę postępu wojny Luftwaffe coraz bardziej angażowała się w operacje lądowe, co zwiększało zapotrzebowanie na taką broń w dywizjach polowych. Pak 43/41 był jednym z najlepszych dział przeciwpancernych swoich czasów, a jego siła przebicia pozwalała pokonać nawet najpotężniejsze czołgi alianckie. 10 godzin temu, Merten napisał: No właśnie "88-ka" zupełnie nie, bo o wiele za ciężka. Nawet 8-tonowy SdKfz 7 był "88-ką" trochę przeciążony. 4,5-tonowy Maultier, to właśnie ciągnik dla Valkvierlinga, lub 3,7 cm Flak. wyglądają na PAK-a 43 Edytowane Piątek o 18:13 przez bulik58 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano Piątek o 18:21 Share Napisano Piątek o 18:21 O fakt. Nie pierwszy raz zapominam o tej części Luftwaffe. Niektóre Dywizje Polowe rzeczywiście je miały. To nawet ciągnie dwie na raz, ale ppanc. Chociaż pewnie znajdzie się i taki wyjątek od reguły, że będzie i fotka z 88-Flak. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano Piątek o 18:37 Share Napisano Piątek o 18:37 (edytowane) 1 godzinę temu, Merten napisał: To nawet ciągnie dwie na raz, ale ppanc. Chociaż pewnie znajdzie się i taki wyjątek od reguły, że będzie i fotka z 88-Flak. Fajnie że się dogadaliśmy , właśnie o tej wersji 43 myślałem od początku. Edytowane Piątek o 20:21 przez bulik58 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi