kazio Napisano 17 Stycznia 2009 Share Napisano 17 Stycznia 2009 Rafale, to ja teraz pozwolę sobie trochę namieszać. Zapewne ta diorama nie ma w założeniach żadnego przekazu symbolicznego - ot, "zwyczajne" muzeum w skali. A ja tak sobie myślę, jak patrzę na całokształt (a szczególnie na sam pojazd), to widzę tutaj symbolikę w kontekście historycznym, tzn. PzInż. - nadgryziony zębem czasu, podrdzewiały, można by rzec zapomniany. Jak dla mnie to walorem tej pracy jest najprawdopodobniej nieplanowana przez autora refleksja nad historią (nie tylko wojskowości i konkretnie sprzętu bojowego II RP), zapominanie. Coś jest, ale jakby tego nie było widać, nie zwraca sie na to uwagi ... Fajne wynurzenia (nie, nic nie piłem)? A może się mylę i masz Rafale taką "poetycką duszę"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 18 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 18 Stycznia 2009 "Bo widzisz synu..." Kazio, miło mi, że praca wzbudza refleksje, jak mi się uda zakończyc projekt, opiszę kilka słów - dla czego, i zasadniczo po co.. dzięki, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 18 Stycznia 2009 Share Napisano 18 Stycznia 2009 No niestety [a może stety, w końcu to redukcyjne modelarstwo] przypomina to wszystko teraz polskie muzealnictwo tak bardzo, aż się trochę smutno zrobiło i refleksyjnie... Chodnik w kiepskim stanie, latarnia obfajdana i niemalowana od lat, ławka z powyłamywanymi deskami oparcia, zaniedbany trawnik , no i - last but not least - eksponat niszczejący na świeżym, zdrowym powietrzu... ile takich obecnych sprzętów-eksponatów przetrwało wojnę, a tera wręcz dogorywa :( ja wiem co tam chce mieć, i jak ma finalnie wygladać...poczekajmy, ok?;) No...hmm, sorry, faktycznie całe stado rzuciło się z radami, przepraszam za swoją nadaktywnośc grafitti kibolskie na muzealnej ławce?? A o to to nietrudno, naprawdę... cud, że w warszawskim muzeum wojska tak mało widac napisów na stojących na zewnątrz eksponatach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mart72 Napisano 18 Stycznia 2009 Share Napisano 18 Stycznia 2009 możesz dać tabliczkę: "przepraszamy, obiekt w trakcie konserwacji" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 18 Stycznia 2009 Share Napisano 18 Stycznia 2009 Czy widziałeś takie karteczki z poszukiwaniem mieszkania w jakimś muzeum?? Lub grafitti kibolskie na muzealnej ławce?? A czemu by nie? Na ławkach piszą gdzie się da, nawet w kościele widziałem (nieźli popaprańcy). heh, zaraz, spokojnie gawiedź, ja wiem co tam chce mieć, i jak ma finalnie wygladać...poczekajmy, ok?;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rollingstones Napisano 18 Stycznia 2009 Share Napisano 18 Stycznia 2009 dla mnie to jest najlepsza z tych trzech prac które dałeś. I nie słuchaj nikogo tylko rób to co umyśliłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
[EC]Duke Napisano 18 Stycznia 2009 Share Napisano 18 Stycznia 2009 nawet przez worki z cementem skakałem Wiesz, ja tylko wyraziłem swoje sugestywne odczucie. Mam tendencje do idealizowania polskiej rzeczywistości, a Ty widze robisz pod hasłem prawda czasu Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 18 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 18 Stycznia 2009 możesz dać tabliczkę: "przepraszamy, obiekt w trakcie konserwacji" Smile Na tanku stanie także tabliczka z informacją "eksponat w trakcie rekonstrukcji", a po boku, na nieco wyższym podstawku także tabliczka, z krótkim rysem historycznym/opisem pojazdu. [EC]Duke, ze mną jest troche inaczej - przykładowo widząc most(chcąc sfotografować) - jednych interesuje co sie na nim dzieje, a mnie interesuje co sie pod nim dzieje. ;) Tu moje wypociny z masą, jak widać nie zabijają, źle, że nie zrobiłem fałd jeszcze na miękkiej masie...ale chyba na 1 przeróbki figur aż tak tragicznie nie jest.: pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kabanos Napisano 18 Stycznia 2009 Share Napisano 18 Stycznia 2009 Przeszlifujesz jeszcze młodemu kieszeń na tyłku? Bo odciski paluchów chyba widać Ogólnie dioramka powala na kolana.. x) Pozdrawiam :] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 18 Stycznia 2009 Share Napisano 18 Stycznia 2009 Bardzo ładne futerko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mart72 Napisano 18 Stycznia 2009 Share Napisano 18 Stycznia 2009 A ja prośbę mam, Rafale, uniżoną: abyś przynajmniej jedną figurkę pokazał krok po kroku jak malujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Treevill Napisano 18 Stycznia 2009 Share Napisano 18 Stycznia 2009 Rafale mam nadzieje ze nie pomalowałeś jeszcze tej panienki . Futro wygląda mega słabo. Delikatnie oderwij tą warstwę GS'u i zrób od nowa. podam ci sposób na futerko w gsie szpilką lub igłą wykonujesz sporo nakłuć (pod kątem) następnie krótkimi i lekko zygzakowatymi ruchami wykonujesz fakturę futra. Zaczynasz od dołu jeden rząd zygzaków a następnie robisz drugi powyżej tak aby zygzaki na siebie nachodziły. I jedziesz tak z rzędami od dołu do góry aż powstanie ci fajne futerko. przykład wykonałem w masie patex i oczywiście w dużo większej skali . zapewne posiadasz taka masę wiec potrenuj sobie Szkoda ze nie pozbyłeś się tych odcisków zanim gs stwardniał (pisałem o tym w temacie "na manewrach"). Teraz po malowaniu widać je jak cholera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 18 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 18 Stycznia 2009 A ja prośbę mam, Rafale, uniżoną: viewtopic.php?t=8790 Maluje wedle powyższego. Treevill bardzo dziekuje za cenna poradę Moja rodzina na stan teraźniejszy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 19 Stycznia 2009 Share Napisano 19 Stycznia 2009 Czy widziałeś takie karteczki z poszukiwaniem mieszkania w jakimś muzeum?? Lub grafitti kibolskie na muzealnej ławce?? W latach 80-tych, bodajże w '86 wyryłem scyzorykiem na ławce w MWP napis Polonia Bytom. Dość spory zresztą i głęboki. Byliśmy na wycieczce szkolnej z liceum No cóż - tak było. Może nic chwalebnego, ale ile się wtedy miało lat? Nawet jeszcze 18 nie miałem, heh. Rafaello! To jest (będzie) Twój NAJLEPSZY model. Niesamowity jest (mówię o całości - pojeździe, kompozycji, wykonaniu). Tylko ramka mi się nie podoba, ale to już wiesz (wygląda trochę jak patera na owoce bądź słodycze - ornament z boku przytłacza wszystko co jest 'na tacy'). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 19 Stycznia 2009 Share Napisano 19 Stycznia 2009 W latach 80-tych, bodajże w '86 wyryłem scyzorykiem na ławce w MWP napis Polonia Bytom. Dość spory zresztą i głęboki. Byliśmy na wycieczce szkolnej z liceum No cóż - tak było. Może nic chwalebnego, ale ile się wtedy miało lat? Nawet jeszcze 18 nie miałem, heh. "niegrzeczny" AVI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 19 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 19 Stycznia 2009 Avi, to chyba lekka pochwała na wyrost. Za każdym razem mi mówicie, że jest najlepszy ;) Ramka, Avi, mozesz mi wierzyc, że na żywo prezentuje sie to o niebo lepiej, ta polerowana stal mocno się błyszczy od żarówek, normalnie jest stonowana i tylko widac minimalne refleksy;) Dłubnąłem nieco w ramce. "wyblakłem" trawe pod czołgiem: tu, taki subtelny przekaz pt. "nadzieja" - wyrastajacy mały dąb;) tu rodzinka zestandaryzowana 2+1+piesek: tu terażniejszy wygląd rodzinki: tu natomiast farbkii,jakimi pomalowałem całe figurki. Tak jak sądziłem, malowanie samymi olejami(POMIMO TEGO ZE SCHNĄ DŁUUUUUGO) jakoś bardziej mi podchodzi: I całość: scenka zaczyna nabierac po woli kolorytu. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 19 Stycznia 2009 Share Napisano 19 Stycznia 2009 Z psem ich wpuścili ? Hmmm... no, szczeniak, to może odźwiernych rozczulił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 19 Stycznia 2009 Share Napisano 19 Stycznia 2009 Z psem ich wpuścili ? Hmmm... no, szczeniak, to może odźwiernych rozczulił. Powiedzieli, że to Szarik i wpuścili ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 19 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 19 Stycznia 2009 Lordzie, jaki odźwierny, ile razu nie odwiedzam...to hulaj dusza, jakby człek siłe miał, hetzerka by na plecach wytaszczył..a i tak by nie dojrzeli haha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 19 Stycznia 2009 Share Napisano 19 Stycznia 2009 ...cwiczyc trzeba, cwiczyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 19 Stycznia 2009 Share Napisano 19 Stycznia 2009 Popracuj nad kolorem skóry w figurkach reszta wiadomo jest GIT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 19 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 19 Stycznia 2009 Dumo, dzieki za sugestię, ale zasadniczo to te części ciała będa dopiero malowane, na razie zabarwiłem nogi mamuśce i rece ojca,chłopiec nie ruszany w ogóle;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazio Napisano 19 Stycznia 2009 Share Napisano 19 Stycznia 2009 ćwiczyć trzeba, ćwiczyć Wyginaj śmiało ciało... i Hetzerek Twój . tu, taki subtelny przekaz pt. "nadzieja" - wyrastajacy mały dąb A jednak poeta... tu rodzinka zestandaryzowana 2+1+piesek "Model chiński"? Rafale - już całość wymiata. Na pomysł "wyblakania" trawy pod eksponatem to bym nie wpadł... Myślisz bardzo kreatywnie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pala127 Napisano 19 Stycznia 2009 Share Napisano 19 Stycznia 2009 Rafale, mam propozycję- pomyśl może o zrobieniu zeszłorocznych liści (albo stojącej wody) zalegających w zakamarkach czołgu. Lata temu jak byłem w jednostce wojskowej w Darłówku to stał tam na postumencie, przy kasynie oficerskim samolot Bies. W każdym jego zakamarku była cała masa igliwia (sosny dookoła) wymieszanego ze stojącą wodą zalegającego tam od lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 19 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 19 Stycznia 2009 (edytowane) Kazik ! (krzyknęła Danka) - uspokój się ! pala127 - wcześniej rozmyślałem nad "breją" - jednak musiałbym zrobić ostro jesienną scenkę, wymienić dzieciaka(jest w koszuli). Znów costam dosztukowałem, ale to juz znajdziecie sami(chyba): pzdr. Edytowane 20 Stycznia 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi