PKD4GA Napisano 1 Grudnia 2008 Napisano 1 Grudnia 2008 hmm... zalozylem ze jak to ma byc stabilizator plomienia to mowa jest o wylocie, gdzie w silniku dwuprzeplywowym widac skrzydelka turbiny. Na fotkach ktore wrzuciles widac wlot do silnika, wiec to bedzie wentylator. Juz koncze to moje medrkowanie. Pozdr. Pawel Cytuj
Kermit Napisano 1 Grudnia 2008 Napisano 1 Grudnia 2008 Też bym chciał zrobić tego kolosa... Na razie mogę się pochwalić tylko skalą 1:144, jeśli idzie o ten model. Zasiadam na widowni i patrzę, co się dzieje. Mam nadzieję, że będzie z tego piękny model. A jeśli tak, to mam nadzieję kiedyś go ujrzeć "na żywo". Pozdrawiam Cytuj
Lucas HS Napisano 2 Grudnia 2008 Autor Napisano 2 Grudnia 2008 Tak wygląda pierwsza cześć formy z matką w środku: Potem trzeba upchać to między klocki i natłuścić (tym razem nie zapomniałem ): I zalewamy : W tzw. miedzy czasie dokończyłem AGM-131 (na razie bez "lotek, łopatek" czy jak to tam...)...: I przygotowałem pierwszą część formy: Sorry, za brak fotki gotowej AGM-131 SRAM, ale przypomniało mi się jak już zalałem silikonem... 500g silikonu kosztuje 40zł, a jak dotąd zużyłem dokładnie 35ml, chyba niedroga zabawa, patrząc na fakt, że nie muszę robić ośmiu bomb (po 2 godziny, jak nie więcej na każdą), ani dokupować drugiego modeli MiGa-29 żeby uzyskać 4 "kółeczka" ... Następne fotki nie wiem kiedy, bo zbliżają się nieuchronnie czynności budowy tego modelu, których nie warto opisywać, a tym bardziej fotografować. No... może opiszę co nieco Pozdrawiam i dobranoc! Cytuj
artoor_k Napisano 2 Grudnia 2008 Napisano 2 Grudnia 2008 No to ja się z moim patentem mogę...schować dawaj dalej bo idzie ci super... Cytuj
Marek44 Napisano 2 Grudnia 2008 Napisano 2 Grudnia 2008 Ja też mam ten model, z tym że ja będę do niego używał blach eduarda a fotele mam z airesa. Poza tym planuje zakup kalek begemotu. Z zestawu masz możliwość wykonania tylko pierwszego B-2, a z dodatkowych kalek masz 5 innych, seryjnych. Daje adres www abyś sobie pooglądał. http://begemotdecals.ru/showpos.php?lang=2&id=7 I uważaj jeszcze na łączenia skrzydeł. Powstają wtedy duże szpary i skrzydła mogą nie być w linii z kadłubem. Cytuj
Lucas HS Napisano 2 Grudnia 2008 Autor Napisano 2 Grudnia 2008 (edytowane) Hej! Dzięki Artur! Dzięki Marek, kalki już zamówiłem w Hanntas'ie. Właśnie! Co do kalek... Na moich zobaczyłem coś... dziwnego, nie wiem czemu producent tak zrobił. Wyświetlacze LCD są szare. Nie mogłem tego tak zostawić: Zrobiłem fotkę AGM-131 jak już pisałem bez lotek, bo by się nie odlały: Tutaj dwie części formy* "kółka" i gotowa część formy SRAM'ki: I zacząłem prace nad kokpitem. Warto zaznaczyć, że tylną ścianę dorabiałem kompletnie z głowy, bo w sieci praktycznie nie ma fotek tyłu kokpitu Spirita: Początki malowania...: Potem kolor i delikatny wash (ciągle się go uczę). Drążki pójdą w czerń. Na panele oczywiście przyjdą kalki: Kurcze... dopiero co pomalowałem tą "dechę" przed kokpitem na czarno, a już wypłowiała ;) Nie wiadomo jak w oryginale, ale spoko wygląda. Tak patrzę... fotka okropnie wyszła, potem dam lepszą: I przymiarka: * - za krótko czekałem, aż silikon dokładnie zwiąże i zacząłem robić drugą część formy. Tak się stało, że pod wpływem dalszego sieciowania silikony się połączyły i uzyskałem cześć uwięzioną w silikonowym klocku... udało mi się jakoś rozciąć to skalpelem o długim ostrzu. Straty niewielkie, a zapamiętam sobie ten błąd. Aktualnie zalana jest druga cześć formy SRAM'ki, tyle że teraz nie czekałem z tym 6h, a 20. Ponadto bardziej natłuściłem. Powinno być OK, jutro rano wyjmę to z klocków i zobaczymy. Co ja to jeszcze chciałem... Aha! - do odlewania wolę poczekać 2, 3 dni aż silikon stwardnieje na maksa, nie chciałbym akurat w tym miejscu czegoś zepsuć. Sorry za przydługiego posta. Chciałbym się jednak pochwalić przejściem z Fotosika na Picasę. To ogromny skok dla mnie. Zauważyłem też postępy w washowaniu. Kurcze, przydają się te Zimowe Konkursy do czegoś, dzięki! Pozdro. Edytowane 19 Grudnia 2008 przez Gość Cytuj
Ostach Napisano 2 Grudnia 2008 Napisano 2 Grudnia 2008 Chciałbym się jednak pochwalić przejściem z Fotosika na Picasę. To ogromny skok dla mnie. Tak trzymać! Ścianka z tyłu wygląda bardzo dobrze. Twoje zmagania z silikonem sobie dokładnie zapamiętam Cytuj
Lucas HS Napisano 3 Grudnia 2008 Autor Napisano 3 Grudnia 2008 Cześć, cześć. Chcesz marcinie upić nieletniego przed śniadaniem xD Nieładnie... I dzięki Ostachu za miłe słowa. Przydadzą się. Muszę się wprawić do walki z wlotami powietrza... Więc... ekhem...tego... Forma znów się zlepiła i znów byłem zmuszony rozcinać. Powiem jednak, że tym razem miałem farta! Wyszło na plus. Uzyskałem jednoczęściową, rozwieraną formę. Doszedłem do wniosku, że zostawię tak i nie będę rozcinał do końca. Po co się męczyć potem, przy odcinaniu nadlewki, z bomby? Oczywiście nie udało się uzyskać idealnie gładkiej powierzchni formy, więc odlew będzie raczej średniej jakości. Mam nadzieję, że z czasem dojdę do wprawy: A koledzy z forum PWM powiedzieli mi, że używam złego rozdzielacza - poradzili też co mam kupić. Więc będzie spacerek do sklepu... Cytuj
Majek Napisano 3 Grudnia 2008 Napisano 3 Grudnia 2008 Jak zamierzasz odgazowywac zywice? Masz jakas pomke prozniowa? Cytuj
Lucas HS Napisano 3 Grudnia 2008 Autor Napisano 3 Grudnia 2008 Mam. Tzn jestem w trakcie załatwiania ;) Dzięki za spostrzeżenie Cytuj
Lucas HS Napisano 3 Grudnia 2008 Autor Napisano 3 Grudnia 2008 Sry że post pod postem. Pokleiłem kalki w kokpicie. Spasowanie? OKROPNE!! Kładą się nawet nieźle. Każdą z czterech trzeba było docinać o około 1.5mm. Mogą być jeszcze pomarszczone od sola. Wydaje mi się, że trzeba je jakoś stonować (drazki też). Co powiecie na lekko szarego filtra z aerografu? Czerń wyblaknie jak decha przed kokpitem (moze słabiej) i wszystko się zgra... Potem satyna jakaś do kokpitu Ogólnie jestem zadowolony, bo wiem, ze dużo jeszcze roboty przede mną z kokpitem... Cytuj
Majek Napisano 4 Grudnia 2008 Napisano 4 Grudnia 2008 Taka moja drobna sugestia, zanim bedzie za pozno... Wez te drazki zrob z jakiegos drucika, bo te tutaj, w 72-krotnym powiekszeniu to by mialy srednice rury kanalizacyjnej. Cytuj
Lucas HS Napisano 4 Grudnia 2008 Autor Napisano 4 Grudnia 2008 Czekałem aż koś to powie... już się biorę do roboty Słuchajcie! Potrzebuję pożyczyć do odlania turbinę (z jakiegokolwiek samolotu, bo nie wiem jak w B-2 wygląda) o średnicy około 10mm. To byłoby we wnętrzu wlotów tym razem... Pomoże ktoś? Cytuj
Majek Napisano 4 Grudnia 2008 Napisano 4 Grudnia 2008 Chyba nie turbine, tylko sprezarke, co? Jest taka sama jak w F-14, F-15, F-16 i we wszystkim innym co lata na silnikach GE F110. Co prawda w B-2 sa silniki F118, ale paskudnie uogolniajac, to sa F110-ki pozbawione dopalaczy. Cytuj
Mipan Napisano 4 Grudnia 2008 Napisano 4 Grudnia 2008 Nie robię modeli samolotów ale wydaje mi się,że w kokpicie samolotu jest więcej kolorowych kontrolek.Mógłbyś coś pomyśleć w tym temacie Cytuj
Lucas HS Napisano 4 Grudnia 2008 Autor Napisano 4 Grudnia 2008 Mam Majku problemy nazewnictwem. Tak, miałem na myśli sprężarkę. Jest taka sama jak w F-14, F-15, F-16 Właśnie dlatego napisałem z dowolnego. Przypasi nawet MiG-29, czy Su jakiś, mimo że mają inne silniki, ale tej sprężarki praktycznie w ogóle nie widać, więc może być podobna. A ja nie znam się tak dobrze na tych sprawach, dzięki za wyjaśnienie. Mipan - pomyślę, ale i nie chcę przesadzić w drugą stronę. Podziałam delikatnie Dzięki. Cytuj
raptorf22 Napisano 4 Grudnia 2008 Napisano 4 Grudnia 2008 Czekałem aż koś to powie... już się biorę do roboty Słuchajcie! Potrzebuję pożyczyć do odlania turbinę (z jakiegokolwiek samolotu, bo nie wiem jak w B-2 wygląda) o średnicy około 10mm. To byłoby we wnętrzu wlotów tym razem... Pomoże ktoś? Puk ,puk a nie prościej wziąść kawałek ramki wlewowej, zrobić stożek, wyciąć z kawałka polistyrenu łopatki , posklejać i masz turbine jak ta lala albo wyciąć krążek o średnicy 10 mm, ponacinać na całości, wygiąć lekko piórka i efekt ten sam. Po co odlewanie, szybciej zrobisz jak napisałem. Cytuj
Lucas HS Napisano 4 Grudnia 2008 Autor Napisano 4 Grudnia 2008 Nie mam jeszcze takich umiejętności, żeby zrobić 4 takie same sprężarki. Jak nie znajdę nikogo kto ma, to zrobię sam. Wieczorkiem pokażę, co tam dziś wydłubałem Cytuj
SmokHaosu Napisano 4 Grudnia 2008 Napisano 4 Grudnia 2008 Sprężarkę zrobisz jedną, a 3 odlejesz sobie.Albo nawet wszystkie cztery Jak będzie to pokaż kokpit z nowymi drążkami Cytuj
Lucas HS Napisano 4 Grudnia 2008 Autor Napisano 4 Grudnia 2008 Drążki poprawiłem, ale wielkiego przełomu nie ma. Chciałem zrobić cieńsze, ale wyszły za cienkie, to zostawiłem te. Malowanie: Zrobiłem tak jak chciałem... efekt? Marny. Chciałem rozjaśnić panele, wyszło za mocno. Więc pomyślałem, że czarnym przyciemnię i będzie OK. Spróbowałem na środkowym panelu i co? Kupa. Poprawiłem jednak kolorystycznie płytę przed kokpitem Najpierw całość na czarno, a potem jasnym antracytowym, tak, ze brzegi zostały czarne, a centralna cześć nieco się rozjaśniła. Moim zdaniem wyszło fajnie. Całość popsiukałem Sidoluxem. Teraz czekam na fotele i zamykam kokpit do kadłuba. Na całe szczęście po wszystkich niepowodzeniach z kokpitu widać tylko tylną ścianę, z której akurat jestem bardzo zadowolony No i fotele, które mam nadzieję, że też wyjdą... Zrobiłem coś więcej ponad kokpit, ale o tym w następnej części relacji... PS: O fak, maznęło mi się czarnym po tylnej ścianie - do poprawki. Cytuj
Kermit Napisano 4 Grudnia 2008 Napisano 4 Grudnia 2008 Wybacz, że to napiszę, ale w tylnej ściance masz merytoryczny błąd, niestety. Żałuję, że wczoraj nie pojawiłem się na forum, ale mój stan fizyczno-percepcyjny nie był odpowiedni. ;) Tylna ścianka ma drzwi, które prowadzą do 'sypialni' oraz WC. A u Ciebie jakoś ich nie ma... Mam w ogóle DVD z filmem o B-2. Jeśli chcesz, mogę Ci przesłać wraz z turbiną do wypożyczenia. Pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi