marcinfire Napisano 1 Grudnia 2008 Share Napisano 1 Grudnia 2008 łooooo pojechałeś po całości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 1 Grudnia 2008 Share Napisano 1 Grudnia 2008 hmm... zalozylem ze jak to ma byc stabilizator plomienia to mowa jest o wylocie, gdzie w silniku dwuprzeplywowym widac skrzydelka turbiny. Na fotkach ktore wrzuciles widac wlot do silnika, wiec to bedzie wentylator. Juz koncze to moje medrkowanie. Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 1 Grudnia 2008 Share Napisano 1 Grudnia 2008 Też bym chciał zrobić tego kolosa... Na razie mogę się pochwalić tylko skalą 1:144, jeśli idzie o ten model. Zasiadam na widowni i patrzę, co się dzieje. Mam nadzieję, że będzie z tego piękny model. A jeśli tak, to mam nadzieję kiedyś go ujrzeć "na żywo". Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 2 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 2 Grudnia 2008 Tak wygląda pierwsza cześć formy z matką w środku: Potem trzeba upchać to między klocki i natłuścić (tym razem nie zapomniałem ): I zalewamy : W tzw. miedzy czasie dokończyłem AGM-131 (na razie bez "lotek, łopatek" czy jak to tam...)...: I przygotowałem pierwszą część formy: Sorry, za brak fotki gotowej AGM-131 SRAM, ale przypomniało mi się jak już zalałem silikonem... 500g silikonu kosztuje 40zł, a jak dotąd zużyłem dokładnie 35ml, chyba niedroga zabawa, patrząc na fakt, że nie muszę robić ośmiu bomb (po 2 godziny, jak nie więcej na każdą), ani dokupować drugiego modeli MiGa-29 żeby uzyskać 4 "kółeczka" ... Następne fotki nie wiem kiedy, bo zbliżają się nieuchronnie czynności budowy tego modelu, których nie warto opisywać, a tym bardziej fotografować. No... może opiszę co nieco Pozdrawiam i dobranoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 2 Grudnia 2008 Share Napisano 2 Grudnia 2008 A element z czego będzie? Z żywicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 2 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 2 Grudnia 2008 Oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 2 Grudnia 2008 Share Napisano 2 Grudnia 2008 No to ja się z moim patentem mogę...schować dawaj dalej bo idzie ci super... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek44 Napisano 2 Grudnia 2008 Share Napisano 2 Grudnia 2008 Ja też mam ten model, z tym że ja będę do niego używał blach eduarda a fotele mam z airesa. Poza tym planuje zakup kalek begemotu. Z zestawu masz możliwość wykonania tylko pierwszego B-2, a z dodatkowych kalek masz 5 innych, seryjnych. Daje adres www abyś sobie pooglądał. http://begemotdecals.ru/showpos.php?lang=2&id=7 I uważaj jeszcze na łączenia skrzydeł. Powstają wtedy duże szpary i skrzydła mogą nie być w linii z kadłubem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 2 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 2 Grudnia 2008 (edytowane) Hej! Dzięki Artur! Dzięki Marek, kalki już zamówiłem w Hanntas'ie. Właśnie! Co do kalek... Na moich zobaczyłem coś... dziwnego, nie wiem czemu producent tak zrobił. Wyświetlacze LCD są szare. Nie mogłem tego tak zostawić: Zrobiłem fotkę AGM-131 jak już pisałem bez lotek, bo by się nie odlały: Tutaj dwie części formy* "kółka" i gotowa część formy SRAM'ki: I zacząłem prace nad kokpitem. Warto zaznaczyć, że tylną ścianę dorabiałem kompletnie z głowy, bo w sieci praktycznie nie ma fotek tyłu kokpitu Spirita: Początki malowania...: Potem kolor i delikatny wash (ciągle się go uczę). Drążki pójdą w czerń. Na panele oczywiście przyjdą kalki: Kurcze... dopiero co pomalowałem tą "dechę" przed kokpitem na czarno, a już wypłowiała ;) Nie wiadomo jak w oryginale, ale spoko wygląda. Tak patrzę... fotka okropnie wyszła, potem dam lepszą: I przymiarka: * - za krótko czekałem, aż silikon dokładnie zwiąże i zacząłem robić drugą część formy. Tak się stało, że pod wpływem dalszego sieciowania silikony się połączyły i uzyskałem cześć uwięzioną w silikonowym klocku... udało mi się jakoś rozciąć to skalpelem o długim ostrzu. Straty niewielkie, a zapamiętam sobie ten błąd. Aktualnie zalana jest druga cześć formy SRAM'ki, tyle że teraz nie czekałem z tym 6h, a 20. Ponadto bardziej natłuściłem. Powinno być OK, jutro rano wyjmę to z klocków i zobaczymy. Co ja to jeszcze chciałem... Aha! - do odlewania wolę poczekać 2, 3 dni aż silikon stwardnieje na maksa, nie chciałbym akurat w tym miejscu czegoś zepsuć. Sorry za przydługiego posta. Chciałbym się jednak pochwalić przejściem z Fotosika na Picasę. To ogromny skok dla mnie. Zauważyłem też postępy w washowaniu. Kurcze, przydają się te Zimowe Konkursy do czegoś, dzięki! Pozdro. Edytowane 19 Grudnia 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 2 Grudnia 2008 Share Napisano 2 Grudnia 2008 Chciałbym się jednak pochwalić przejściem z Fotosika na Picasę. To ogromny skok dla mnie. Tak trzymać! Ścianka z tyłu wygląda bardzo dobrze. Twoje zmagania z silikonem sobie dokładnie zapamiętam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinfire Napisano 2 Grudnia 2008 Share Napisano 2 Grudnia 2008 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 3 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 3 Grudnia 2008 Cześć, cześć. Chcesz marcinie upić nieletniego przed śniadaniem xD Nieładnie... I dzięki Ostachu za miłe słowa. Przydadzą się. Muszę się wprawić do walki z wlotami powietrza... Więc... ekhem...tego... Forma znów się zlepiła i znów byłem zmuszony rozcinać. Powiem jednak, że tym razem miałem farta! Wyszło na plus. Uzyskałem jednoczęściową, rozwieraną formę. Doszedłem do wniosku, że zostawię tak i nie będę rozcinał do końca. Po co się męczyć potem, przy odcinaniu nadlewki, z bomby? Oczywiście nie udało się uzyskać idealnie gładkiej powierzchni formy, więc odlew będzie raczej średniej jakości. Mam nadzieję, że z czasem dojdę do wprawy: A koledzy z forum PWM powiedzieli mi, że używam złego rozdzielacza - poradzili też co mam kupić. Więc będzie spacerek do sklepu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 3 Grudnia 2008 Share Napisano 3 Grudnia 2008 Jak zamierzasz odgazowywac zywice? Masz jakas pomke prozniowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 3 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 3 Grudnia 2008 Mam. Tzn jestem w trakcie załatwiania ;) Dzięki za spostrzeżenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 3 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 3 Grudnia 2008 Sry że post pod postem. Pokleiłem kalki w kokpicie. Spasowanie? OKROPNE!! Kładą się nawet nieźle. Każdą z czterech trzeba było docinać o około 1.5mm. Mogą być jeszcze pomarszczone od sola. Wydaje mi się, że trzeba je jakoś stonować (drazki też). Co powiecie na lekko szarego filtra z aerografu? Czerń wyblaknie jak decha przed kokpitem (moze słabiej) i wszystko się zgra... Potem satyna jakaś do kokpitu Ogólnie jestem zadowolony, bo wiem, ze dużo jeszcze roboty przede mną z kokpitem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 4 Grudnia 2008 Share Napisano 4 Grudnia 2008 Taka moja drobna sugestia, zanim bedzie za pozno... Wez te drazki zrob z jakiegos drucika, bo te tutaj, w 72-krotnym powiekszeniu to by mialy srednice rury kanalizacyjnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 4 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 4 Grudnia 2008 Czekałem aż koś to powie... już się biorę do roboty Słuchajcie! Potrzebuję pożyczyć do odlania turbinę (z jakiegokolwiek samolotu, bo nie wiem jak w B-2 wygląda) o średnicy około 10mm. To byłoby we wnętrzu wlotów tym razem... Pomoże ktoś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 4 Grudnia 2008 Share Napisano 4 Grudnia 2008 Chyba nie turbine, tylko sprezarke, co? Jest taka sama jak w F-14, F-15, F-16 i we wszystkim innym co lata na silnikach GE F110. Co prawda w B-2 sa silniki F118, ale paskudnie uogolniajac, to sa F110-ki pozbawione dopalaczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mipan Napisano 4 Grudnia 2008 Share Napisano 4 Grudnia 2008 Nie robię modeli samolotów ale wydaje mi się,że w kokpicie samolotu jest więcej kolorowych kontrolek.Mógłbyś coś pomyśleć w tym temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 4 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 4 Grudnia 2008 Mam Majku problemy nazewnictwem. Tak, miałem na myśli sprężarkę. Jest taka sama jak w F-14, F-15, F-16 Właśnie dlatego napisałem z dowolnego. Przypasi nawet MiG-29, czy Su jakiś, mimo że mają inne silniki, ale tej sprężarki praktycznie w ogóle nie widać, więc może być podobna. A ja nie znam się tak dobrze na tych sprawach, dzięki za wyjaśnienie. Mipan - pomyślę, ale i nie chcę przesadzić w drugą stronę. Podziałam delikatnie Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raptorf22 Napisano 4 Grudnia 2008 Share Napisano 4 Grudnia 2008 Czekałem aż koś to powie... już się biorę do roboty Słuchajcie! Potrzebuję pożyczyć do odlania turbinę (z jakiegokolwiek samolotu, bo nie wiem jak w B-2 wygląda) o średnicy około 10mm. To byłoby we wnętrzu wlotów tym razem... Pomoże ktoś? Puk ,puk a nie prościej wziąść kawałek ramki wlewowej, zrobić stożek, wyciąć z kawałka polistyrenu łopatki , posklejać i masz turbine jak ta lala albo wyciąć krążek o średnicy 10 mm, ponacinać na całości, wygiąć lekko piórka i efekt ten sam. Po co odlewanie, szybciej zrobisz jak napisałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 4 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 4 Grudnia 2008 Nie mam jeszcze takich umiejętności, żeby zrobić 4 takie same sprężarki. Jak nie znajdę nikogo kto ma, to zrobię sam. Wieczorkiem pokażę, co tam dziś wydłubałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SmokHaosu Napisano 4 Grudnia 2008 Share Napisano 4 Grudnia 2008 Sprężarkę zrobisz jedną, a 3 odlejesz sobie.Albo nawet wszystkie cztery Jak będzie to pokaż kokpit z nowymi drążkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 4 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 4 Grudnia 2008 Drążki poprawiłem, ale wielkiego przełomu nie ma. Chciałem zrobić cieńsze, ale wyszły za cienkie, to zostawiłem te. Malowanie: Zrobiłem tak jak chciałem... efekt? Marny. Chciałem rozjaśnić panele, wyszło za mocno. Więc pomyślałem, że czarnym przyciemnię i będzie OK. Spróbowałem na środkowym panelu i co? Kupa. Poprawiłem jednak kolorystycznie płytę przed kokpitem Najpierw całość na czarno, a potem jasnym antracytowym, tak, ze brzegi zostały czarne, a centralna cześć nieco się rozjaśniła. Moim zdaniem wyszło fajnie. Całość popsiukałem Sidoluxem. Teraz czekam na fotele i zamykam kokpit do kadłuba. Na całe szczęście po wszystkich niepowodzeniach z kokpitu widać tylko tylną ścianę, z której akurat jestem bardzo zadowolony No i fotele, które mam nadzieję, że też wyjdą... Zrobiłem coś więcej ponad kokpit, ale o tym w następnej części relacji... PS: O fak, maznęło mi się czarnym po tylnej ścianie - do poprawki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 4 Grudnia 2008 Share Napisano 4 Grudnia 2008 Wybacz, że to napiszę, ale w tylnej ściance masz merytoryczny błąd, niestety. Żałuję, że wczoraj nie pojawiłem się na forum, ale mój stan fizyczno-percepcyjny nie był odpowiedni. ;) Tylna ścianka ma drzwi, które prowadzą do 'sypialni' oraz WC. A u Ciebie jakoś ich nie ma... Mam w ogóle DVD z filmem o B-2. Jeśli chcesz, mogę Ci przesłać wraz z turbiną do wypożyczenia. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi