peter Napisano 28 Września 2009 Share Napisano 28 Września 2009 Buuu !!! Ale nota bene fajnie ci, zarobisz na modelu nei sprzedajac go :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 28 Września 2009 Autor Share Napisano 28 Września 2009 Pewnie dwa miesiące po wyjściu gazety będę mógł umieścić pełną galerię na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 28 Września 2009 Share Napisano 28 Września 2009 Tylko pogratulować. No i oczywiście, jak tylko Twój model się tam pojawi, masz natychmiast dać nam znać! ;) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 26 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 26 Czerwca 2010 No i się nie pojawi:( A model przez kilka miesięcy przeleżał w szafie. Przestała działać instalacja elektryczna i musiałem wywalić mu niezłą dziurę w brzuchu. Szpecący widok rozwalonego modelu zdemotywował mnie do dalszych prac. Wyciągnąłem jednak model i zrobiłem mu podwozie. Później wkleiłem owiewkę, przeszlifowałem ją, a szpary pociaprałem musztardą. Po spryskaniu jej acetonem, stwardniała tworząc świetną szpachlówkę. Byłem też w OBI, kupiłem listwy i kazałem wyciąć sobie deskę na podstawkę. Jak tylko dorwę piłę, to dotnę listwy, posklejam wszystko w całość i zaszpachluję ramkę podstawki. Także musztardą. Tak to wszystko wygląda: Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 26 Czerwca 2010 Share Napisano 26 Czerwca 2010 Powrót mistrza Co to za patent z musztardą? pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 28 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 28 Czerwca 2010 Musztarda to blef ;-) Zapomniałem wkleić Wam zdjęcia z momentu łatania dziury powstałej w już pomalowanym modelu powstałej przy naprawie instalacji elektrycznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 17 Lipca 2010 Autor Share Napisano 17 Lipca 2010 Niewiele zrobiłem :( Musztardę wyszlifowałem i nałożyłem surfacera w celu zaszpachlowania ewentualnych mikro szczelinek. Których jak się po jego powierzchni okazało - nie było. Teraz to "szlifnę" i pozostaje kwestia............... jak to wypolerować? Pewnikiem jest szlifowanie coraz to drobniejszymi papierami. Jak na razie mogę zejsć tylko do 1200, to niczego "cieńszego" w gradacji nie mam. Ale pójdę do jakiegoś kosmetycznego w poniedziałek i nakupię polerek do paznokci. Wyjdzie mi lekko mleczka kabinka z mikro ryskami. Wtedy chyba zamaskuję z grubsza na około i poleję sidoluxem, po czym dam mu ocieknąć na papier, który będzie na około. Później przeszlifuję krawędzie (poza owiewką) i przystąpię do malowania ram. Co Wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 17 Lipca 2010 Share Napisano 17 Lipca 2010 Pojęcia nie mam, czy Twój sposób się sprawdzi, ale poniżej opiszę co zrobiłem z grubą kabinką, za dużą, w stosunku do modelu, chcąc ją dopasować i zmienić jej obły kształt. Powierzchnię kabiny przyklejonej do modelu zdzierałem pilnikami, aby jej nadać odpowiedni kształt i dopasować do kadłuba, do tego stopnia, że wklęsłe trójkąty wiatrochronu udało się zrobić "na prosto". Następnie papierami wodnymi szlifowałem aż do gradacji 2000, następnie pasta do zębów ( to działa!), raz robiłem z pianką , następnie pozwalałem paście lekko zaschnąć i ją ścierałem. Na koniec użyłem przyrządu do pielęgnacji szponów i polerowałem. Efekt był nawet dla mnie zaskakujący, nie było śladów po pociągnięciach pilnikami, a przejrzystość, a produkt wyjściowy był tragiczny, świetna. Pozdrawiam Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blitzaaa Napisano 17 Lipca 2010 Share Napisano 17 Lipca 2010 Ja mam podobne doświadczenia, ale użyłem pasty tamii na modelu X-1. Szkło miało inna krzywiznę niż kadłub, więc też - papier, potem pasta, a na końcu kalka udająca ramy okien. Powiem tylko, że wyszło super. Kalka jest na tyle cięnka, że nie zaburzy bryły twojego pięknego B-2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qalimar Napisano 17 Lipca 2010 Share Napisano 17 Lipca 2010 Papier ścierny jak najbardziej, ale na koniec zamiast pasty do zębów( najlepsza jest stara Nivea z lat przaśnego socjalizmu, gdyż ma bardzo dużą zawartość kredy) zastosuj pastę lekko ścierną Automax- dostępną w sklepie z częściami na rogu. Kosztuje jakieś 3 złote, albo w porywach 10 (zależne od wielkości tuby) i co najważniejsze działa szybko i bez żadnych bóli. Satysfakcja gwarantowana. Zamiast automaxa może być pasta Tempo- dzisiaj widziałem, że jest dostępna w Kauflandzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 17 Lipca 2010 Share Napisano 17 Lipca 2010 Ramiaki z kalki ciętej w cienkie paski też robiłem i potwierdzam, sposób bardzo dobry, a i problem maskowania kabiny odpada. Dodam tylko, że użyłem, może z lenistwa, również mini szlifierki z krążkami filcowymi, pilnując w miarę wolnych obrotów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 17 Lipca 2010 Autor Share Napisano 17 Lipca 2010 Wielkie dzięki za rady! Spróbuję z pastą do zębów, polerkami do szponów i pastą polerską. Jak wyszlifuję owiewkę do mlecznej powierzchni, to ta pasta Automax/Tempo wypoleruje ją aż do idealnej [fabrycznej] przejrzystości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 17 Lipca 2010 Share Napisano 17 Lipca 2010 Podejrzewam, że tak, gdyż są to pasty lekko ścierne i po użyciu lakier na mojej kolasie pięknie połyskuje. Przy okazji Twojego pytania też skorzystałem, człek się całe życie uczy... . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qalimar Napisano 18 Lipca 2010 Share Napisano 18 Lipca 2010 Po użyciu Automaxa będziesz miał idealną przejrzystość. Gwarantuję Ci, że mile się zaskoczysz. Możesz wcześniej szaleć z papierem ściernym ile wlezie, mieć totalne mleko na "szkle"-nie zrób tylko głębokich rys, bo się później przy polerowaniu namęczysz. Jedź od razu pastą, zaoszczędzisz czas i nerwy, a pierdoły o ile będą, można usuwać polerkami do pazurów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 19 Lipca 2010 Autor Share Napisano 19 Lipca 2010 Dziękuję za pomoc koledzy! Przejechałem się na rowerze do sklepu lakierniczego. 20 km machnięte, więc przyjemne w pożytecznym - pojeździłem sobie. Zakupiłem papiery ścierne 1500, 2000, 2500, 3000 oraz pastę polerską TEMPO. Wyszlifowałem owiewką na mokro papierami, a później wypolerowałem watą. I jestem bardzo zadowolony! Na zdjęciach sama powierzchnia owiewki wygląda dużo gorzej, natomiast nie widać oparów CA i paproszków, które zaplątały się jakoś od wewnątrz. Myślę, ze jak pomaluję ramy owiewki, to będzie wyglądało bardzo dobrze. Teraz efekt psuje widok szpachlówki, kleju itd. I obyło się bez sidoluxu! Przepoleruję to jeszcze kilka razy w różnych kierunkach przed malowaniem, żeby pozbyć się mikro rys. Dziękuję raz jeszcze, jestem w siódmym niebie wiedząc, że wybroniłem się jakoś z podbramkowej sytuacji z tą owiewką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławko Napisano 19 Lipca 2010 Share Napisano 19 Lipca 2010 Z tą polerką to kawał świetnej roboty Już teraz to wygląda całkiem do rzeczy a po malowaniu powinno być tylko lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 19 Lipca 2010 Share Napisano 19 Lipca 2010 Ale do zdjęcia, to szybę byś mógł założyć! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 Lipca 2010 Share Napisano 19 Lipca 2010 No Łukaszu powiem Ci, że uzyskałeś całkiem niezły efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 19 Lipca 2010 Share Napisano 19 Lipca 2010 Nieźle ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qalimar Napisano 20 Lipca 2010 Share Napisano 20 Lipca 2010 A nie mówiłem?;-) Zamiast waty możesz szaleć miękką szmatką, jest łatwiejsza i bardziej poręczna w użyciu. Nakładasz tyle ile potrzebujesz pasty na szmatę i jedziesz. Mniej się ufajdolisz niż przy nakładaniu na całą owiewkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 26 Lipca 2010 Autor Share Napisano 26 Lipca 2010 Ok, wróciłem z wakacji i zabrałem się za B-2. Owiewkę wypolerowałem ponownie, zamaskowałem i pomalowałem model tam gdzie trza było. Okazało się, że po zdjęciu maskowania zszedł wosk, który fajnie nabłyszczał powierzchnię. Trzeba będzie więc to zgrubnie zamaskować, psiknąć model lakierem matowym, wypolerować i pędzelkiem ramy oszklenia zmatowić. Granice ram jeszcze podretuszuję wykałaczką, żeby były proste i równe. Jestem bardzo zadowolony z efektu, bo z czegoś takiego: Wybrnąłem do tego i po polerce będzie jeszcze lepiej: Widoczek dla ukazania rozmiarów modelu: Oraz obecne miejsce zamieszkania Ducha [nie, korsarz nie jest na zimowej podstawce. To tylko biały podkład przed jej pomalowaniem]: I tak na marginesie. To czym zajmuję się, kiedy nie kleję. Warto zwrócić uwagę na opisy, tłumaczą one pewne niedoskonałości jak i zamysł. Ten akurat dzisiejszy: http://www.youtube.com/user/LucasStrat#p/u/0/A0Zg7og1Mdk Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 26 Września 2010 Autor Share Napisano 26 Września 2010 Ducha odłożyłem na półkę i znów do niego wróciłem wczoraj Wkleiłem osłony podwozia głównego. Chcę go skończyć w tym tygodniu i zawieźć do Warszawy na konkurs. Ew. nie zrobię pokryw komory bombowej - bo te będą robione od podstaw. No ale zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qalimar Napisano 26 Września 2010 Share Napisano 26 Września 2010 Działaj chopie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemekgksw3 Napisano 26 Września 2010 Share Napisano 26 Września 2010 Chcę go skończyć w tym tygodniu i zawieźć do Warszawy na konkurs. Liczę że się uda, chciałbym zobaczyć tego potwora na żywo Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 26 Września 2010 Autor Share Napisano 26 Września 2010 Fotki pokryw podwozia przedniego, nad którymi właśnie pracuję - teraz są w trakcie malowania na biało, te szpreje to wygodne jednak są! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi