Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

wczoraj zacząłem dobierać się do Schneiderki ale nie ma co pokazywać jeszcze. dziś zacząłem pracę w tartaku bo postanowiłem, że tym razem pokażę wszystkie barwy polskiej jesieni. tylko jak pomyślę, ile jeszcze gałązek trzeba dokleić to trochę mnie osłabia...

tree.jpg

skończyłem pierwszego łosia na nadwoziu i przedstawia się tak:

wash3.jpg

wash4.jpg

wash5.jpg

wash6.jpg

nawet kolory wydają się jakieś takie realistyczne na tych fotkach. ale będzie jeszcze co robić oj będzie...

• Odpowiedzi 172
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Andrzej - przepraszam, że nie zaglądałem ale jakoś mi Twój ciągnik wypadł z listy mailingowej.

Wygląda rewelacyjnie, jestem po głębokim wrażeniem. Poproszę garść informacji nt malowania na pw.

Gratuluję. No i Schneiderka Piękna sprawa.

Napisano

TankRed napisał:

No pełen wypas po prostu. Nie wiem co kombinujesz z tymi gałązkami ale wiesz co robisz.

nie wiem czy wiem, co robię plan jest taki - ciągnik będzie sobie stał porzucony na drodze pod drzewami a na drzewach wszystkie kolory września... natomiast przydałoby mi się kilku Chińczyków albo benedyktynów do pomocy

Napisano

Andrzej w książce p. Majki "Brygada płk Maczka" jest bardzo klimatyczne zdjęcie. Kolumna C4P na na drodze i wszystkie "ubrane" w maskujące gałęzie, nie mogę teraz trafić ale na pewno jest w sieci (odkrywca?). Jak byś zrobił taki działon zamaskowany gałęziami... to Cię normalnie ozłocę

Napisano

Gra jest warta świeczki... nigdy nie byłem ozłocony więc brzmi to kusząco. tylko znajdź tę fotkę/ powiedz/napisz gdzie jej szukać. spieszyć się nie musisz bo nie darmo jestem herbu Żółwik :-)

Napisano

Po zdjęciach które zamieścił Jendrass1 widzę, że będziesz musiał trochę przerobić koła w Schneiderce.

Ciągnik jak żywy (a raczej prawdziwy).

Drzewko...

Napisano

Jendrass, czy mi się glupiemu wydaje, czy też otwór w pancerzu przednim Schneiderki jest nieco większy niż w normalnej wersji? A może to już mi się dwoi w oczach?

Napisano

Widzę, że w naszych jest zupełnie inny...

Ja już zgłupiałem, siadam i oglądam a potem tylko zpapuguję Andrzeja

Napisano

Dziękuję za zdjęcia i zainteresowanie. Póki co plan jest taki: koniec września 39. na drodze pod drzewem porzucony ciągnik, w którym skończyło się paliwo. działo podczepione bezpośrednio do ciągnika (brak jakiegokolwiek zestawu lub choćby kół do zrobienia jaszcza). wszędzie opadłe liście - żółte, czerwone, pomarańczowe... chociaż bardzo spodobało mi się działo z napisem Nach Berlin. ciekawe, kto go wymalował? Złośliwcze - masz w planie coś podobnego lub też Schneiderkę? coś tam knujesz - napisz więcej do czego się przymierzasz? na pewno wymyśliłbym coś lepszego, gdyby tylko ktokolwiek produkował sensowne figurki Polaków z Września. taka luka na rynku to po prostu kryminał.

Napisano
Dziękuję za zdjęcia i zainteresowanie. Póki co plan jest taki: koniec września 39. na drodze pod drzewem porzucony ciągnik, w którym skończyło się paliwo. działo podczepione bezpośrednio do ciągnika (brak jakiegokolwiek zestawu lub choćby kół do zrobienia jaszcza). wszędzie opadłe liście - żółte, czerwone, pomarańczowe... chociaż bardzo spodobało mi się działo z napisem Nach Berlin. ciekawe, kto go wymalował? Złośliwcze - masz w planie coś podobnego lub też Schneiderkę? coś tam knujesz - napisz więcej do czego się przymierzasz? na pewno wymyśliłbym coś lepszego, gdyby tylko ktokolwiek produkował sensowne figurki Polaków z Września. taka luka na rynku to po prostu kryminał.

O kołach już Ci napisałem na PW. Głowy Ci nie zetnę, punktów nie stracisz Za to za liście duży plus. swoją drogą dobrze by było sprawdzić czy w 1939 roku pod koniec września faktycznie liście już spadały, wrzesień jak całe lato był upalny...

Nach Berlin - to działa 10BKZmot z Węgier, myślę że po przekroczeniu granicy mieli na tyle silne morale, że zdobycie Berlina było w ich zasięgu ;) Warto zaznaczyć że stracili tylko 1 działo i to w drodze do granicy, a nie w boju.

Brak polskich figurek w 1/72 - to co jest to bida, nisza czeka na przedsiębiorcę.

Złośliwy co kombinuejsz ?

Napisano

Co kombinuję? Jeszcze dokładnie nie wiem, ale z pewnością w pewnych rzeczach będę się na Tobie wzorował. Przegrzebałem szafy i wyciągnąłem wszystkie modele września 39. Patrząc na to co mam czyli kilka TKSów z ESO, Polskie Fiaty 621 L/III i 621 L/c, ambulans PZInż wz.34 i 40mm Boforsa mógłbym zrobić jakąś kolumnę w marszu, coś na wzór skończonej niedawno "Via Balbia". Muszę jeszcze przemyśleć co i jak. Najbardziej się boję, że trzeba będzie coś dokupić (Schneiderkę zamówiłem wczoraj w Martoli a dziś się okazało, że nie mam C4P ).

Co do żołnierzy to... Zostało mi kilka figurek włoskich żołnierzy z DOC i tak się zastanawiam czy dało by im się jakoś obywatelstwo zmienić

Napisano

Wszystko w 1/72 ?, wnioskuję po ESO

ambulans PZInż wz.34 - co to jest ? Ta półgąsienicówka z wersji ambulansu ?

jeśli schneiderka to raczej z C4P, ciężarówka nie dała by chyba rady.

Co do przerabiania Włochów na naszych to pogadaj z Widdem, on jest "Ojcem przeróbkowiczem"

W razie czego służę pomocą.

Napisano

a może C7P? model jest łatwo dostępny a na pewno będzie bardziej przyjazny w obróbce. można tam podczepić jakieś działo, np. 155mm - jest spory wybór tego w internecie. zapowiada się na ciekawy projekt, już zaczynam trzymać kciuki...

Napisano

Andrzeju nie, nie , nie. Będę starał się ograniczyć do tego co mam. Jak na razie króluje wizja kolumny.

A kciuki to ja trzymam za Ciebie.

Co do figurek to myślałem o tych:

DM60001.jpg

DM60002.jpg

Są z białego metalu, którego niestety nie lubię

Napisano
Witam, co do figurek, firma HaT produkuje zestaw WWII Polish Infantry (nr. 8115), tu jest inbox;

http://www.plasticsoldierreview.com/Review.aspx?id=827

Firma Mirage Hobby, Załoga czołgu - Polska 1939 (nr.MH701).

Manufaktura modelarska, Polska Policja Granatowa 1939 (nr. 72004).

Oraz z HaT-a, WWII Polish Artillery with 75 Gun (nr. 8157).

I wszytko tak biedne, że aż się płakać chce.

Napisano

Wojtas B - nie bucz, trzeba żyć w przekonaniu, że prędzej czy później ktoś zrobi dobre, przemyślane i zgodne z realiami figurki. Ja jestem optymistą i uważam, że to nastąpi jeszcze za mojego życia.

Napisano

Złośliwcze, nawet fajnie wyglądają te figurki, można z nich coś fajnego zrobić, chociaż biały metal ma swoje wady. Wojtek - dziękuję bardzo za informacje o zestawach. wiedziałem o ich istnieniu, natomiast Jendrass wyraził doskonale moje wrażenia, może w bardziej kulturalnej formie. niestety, szkoda na nie pieniędzy. póki co nie mam czego pokazać bo zarobiony jestem w pracy, co gorsza nie widać perspektywy na wolniejszy czas :-(

Napisano

postanowiłem odpocząć od sklejania i zająć sięzielenią. otworzyłem mały tartak, powstała już jedna lipa i klon. później zacząłem procedurę nielegalnego klonowania:

cloning.jpg

tartak.jpg

trees.jpg