Skocz do zawartości

PZL TS-11 Iskra czyli kurtuazyjna wymiana prezentów, Arma Hobby, 1/72

abtb

Rekomendowane odpowiedzi

5 godzin temu, greatgonzo napisał:

Tyle, mniej więcej, potrafię pomóc w temacie Iskry... .

Dobre i tyle :mrgreen:

4 godziny temu, mig napisał:

Zasugerowałem się obrazkiem na pudełku.

W przypadku mojego modelowania nie należy się sugerować żadnym obrazkiem :wink:

A teraz info dnia - zawieszam warsztat na dni kilka w celu wyciszenia średniowiecznego awanturnictwa i darcia szat w temacie zdrad  (tak po prawdzie chodzi o skończenie PF-a ale przecież muszę podać jakiś "mocny" argument :mrgreen:)

Ale blachy we wnętrzu kadłuba i kabinie nalepiłem :yahoo:

• Like 1

Ok, daję foty z warsztatu:

IMG20250928181505.thumb.jpg.c5ea384ac19b0387b74a15c9c9f97d5b.jpg

I pytanie do znawców, bo ja się nie znam ( @greatgonzo też  nie)  - czy tak powinno być?

IMG20250928183217.thumb.jpg.158a9c80c85fef40df76ea044d2229a1.jpg

IMG20250928183243.thumb.jpg.f725fcc99206af71802ec714806b614d.jpg

tzn.  góra wlotu jest dłuższa niż dół :hmmm:

Edytowane przez abtb

10 godzin temu, Wymysl napisał:

dla hindusa trzeba usunąć owiewki aparatów z wlotów powietrza.

To jeszcze dam radę 

10 godzin temu, Wymysl napisał:

I bez belek podwieszeń.

Żartujesz chyba :kwasny:

Trochę pogrzebałem i znalazłem takie dziwne fotki:

BrVucS0.jpg

mfvSSdV.jpg

asEhAzC.jpg

Tak więc "cosie" trzeba zeszlifować, ale dziur pod węzły uzbrojenia nie będę kitował - zrobię wersję przed wysyłką do odbiorcy a więc z węzłami . I dołożę jeszcze vyzbroja :chytry:

6 minut temu, Grzes napisał:

To nasz SP-YYI, tylko indyjskiej kurcie

A czy ci to w czymś przeszkadza? :wpier:

Ja nie wnikam czy to egzemplarz specjalny czy też nie odebrany przez Hindusów albo im nie sprzedany :wink:

Zaczynam odnosić wrażenie, że coraz częściej jestem rozliczany z liczby  nitów  i ich kształtu - chcę poinformować, że z Zakonu Liczynitów się wypisałem, i to dawno temu:mrgreen:

10 minut temu, abtb napisał:

A czy ci to w czymś przeszkadza? :wpier:

Ja nie wnikam czy to egzemplarz specjalny czy też nie odebrany przez Hindusów albo im nie sprzedany :wink:

Zaczynam odnosić wrażenie, że coraz częściej jestem rozliczany z liczby  nitów  i ich kształtu - chcę poinformować, że z Zakonu Liczynitów się wypisałem, i to dawno temu:mrgreen:

Wiesz... To w porównaniu ze sklejaniem MiG-a z szachownicami to praktycznie brak "rozliczeń" 😉

• Haha 1

3 minuty temu, Kon_Bar napisał:

To w porównaniu ze sklejaniem MiG-a z szachownicami to praktycznie brak "rozliczeń"

Dla tego MiG-i z szachownicami pozostawiam Tobie do zrobienia - ja preferuję mniej stresujące malowania :mrgreen:

Taka sytuacja targała mną od początku - czy Arma nie zapomniała o czymś w arkuszu kalek - a mianowicie o numerze na dolnych powierzchniach skrzydeł:

2e7hRt7.jpg

QKzjXDz.jpg

Fakt ten może być gwoździem do trumny wybranego malowania. Chyba że W1770 takiego numeru nie posiadał, w co bardzo powątpiewam :kwasny:

Chyba że maski - ale zanim majster wystruga to .................:benc:

Edytowane przez abtb

1 minutę temu, Soris napisał:

Na razie majster biega po drabinie

O właśnie. Plan zakładał zrobienie Iskry na konkurs we Włocławku czyli na 18 października. Chyba plan będzie trzeba zweryfikować :neutral:

2 godziny temu, barszczo napisał:

Niestety, nie widać dołu. Ale resztę całkiem nieźle:

002.JPG.e9c71af03a8a66bbd38be07524ccd85a.JPG

Odszczekuję co napisałem wcześniej o pylonach. Ponoć nawet były użyte bojowo:

"Idąc w ślady swojego poprzednika, Vampire'a, Iskry zostały użyte operacyjnie podczas walk o Kargil. Samoloty wyposażone w działko i rakiety kal. 57 mm latały do Srinagaru, aby wykonywać misje przeciwko bezzałogowym statkom powietrznym, gdziekolwiek było to potrzebne. Iskra była jedynym uzbrojonym samolotem, który mógł operować z niską prędkością w ograniczonych obszarach wysuniętych. Kiran MkII z karabinami maszynowymi kal. 7,62 mm uznano za zbyt słabo uzbrojony do tej roli."

https://www.bharat-rakshak.com/iaf/aircraft/past/iskras/

Edytowane przez Wymysl