Skocz do zawartości

FM-2 Wildcat Mk.VI - Eduard 1:48

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

1 godzinę temu, jachud3 napisał:

Czy te MRP jeszcze dodatkowo trochę rozcieńczasz przed malowaniem, czy prosto z butli?

Raczej prosto z butli, zwłaszcza jak nowe. Przy dłuższej, precyzyjnej pracy, napełniam psikawkę małymi porcjami farby i co drugą, trzecią dolewkę, przepłukuję sprzęt. Starsze farby odrobinę rozcieńczam, ale tylko do długich prac. 

Edytowane przez barszczo
  • Thanks 1
Napisano (edytowane)

Zrobiłem małą próbę kolorów według różnych internetowych podpowiadaczy. W odcień OG nie bardzo chciało mi się wierzyć, bezpośrednio pod źródłem światła jest dość jasny, ale są kolorowe zdjęcia mocno jasnych Martletów i takie zestawienie z OD ma sens. Porównując próbki z ostatnim, kolorowym zdjęciem, ostatecznie zostaję przy oryginalnych brytyjskich kolorach:

NTKKbZk.jpg

4ltRd8d.jpg

mfQS0Es.jpg

Zdjęcie z archiwum Gettyimages

Edytowane przez barszczo
  • Like 1
Napisano

Czekaj czy ja dobrze rozumiem że chciałeś brytola malować Olive Drabem?

Napisano
5 minut temu, Moses napisał:

Czekaj czy ja dobrze rozumiem że chciałeś brytola malować Olive Drabem?

Amerykańca w brytolskich barwach. Jak najbardziej przymierzałem się do OD. 

Napisano (edytowane)

Grumman malował swoje samoloty dla Royal Navy schematem Temperate Sea.  Używano amerykańskich odpowiedników, ale mówimy o odpowiednikach brytyjskich kolorów, nie zamiennikach wprowadzonych przez JAC. A tylko w tym drugim przypadku w grę wchodziłby OD.

Małe zamieszanie powstaje przy kolorze spodu, bo konfuzja z wprowadzeniem koloru Sky type S przeniosła się za ocean w spotęgowany sposób. Amerykańscy producenci używali przeróżnych nazw kojarzonych z tym kolorem (Duck Egg Blue w przypadku Grummana) i zbliżonych do  oryginalnej nazwy, ale w szczegółowych opisach wszystkie one prowadzą do Sky type S Grey  wg  DuPonta.

Jeżeli ktoś wprowadza jakieś OG itp do tematu Martletów/Wildcatów, to chyba tylko na podstawie osobistej interpretacji zdjęć.

Edytowane przez greatgonzo
Napisano
7 godzin temu, greatgonzo napisał:

Jeżeli ktoś wprowadza jakieś OG itp do tematu Martletów/Wildcatów, to chyba tylko na podstawie osobistej interpretacji zdjęć.

Taki właśnie był zamysł, chodziło o odcień, a nie o nazwę farby wink4

• Like 1
Napisano
2 godziny temu, greatgonzo napisał:

W sensie, że producent farbki modelarskiej przestrzelił kolor i wyszło mu bardziej EDSG, niż kolor do Day Fighter?

Widzę że mogłem nie stawiać tych buteleczek do zdjęcia, nazwa koloru nie ma tu nic do rzeczy. Znalazłem w sieci kilka różnych interpretacji zamienników stosowanych na Martletach i jeden z tych kolorów był mocno zbliżony odcieniem do koloru OG. Po prostu chciałem zobaczyć jak to będzie wyglądało na modelu. Tych próbek miałem dobranych dużo więcej, dobrze że ich nie położyłem... 😂

Napisano

Na te buteleczki nie zwróciłem uwagi. Zrozumiałem, że ktoś w sieci proponował OG, Moses dorzucił wątpliwość do OD, założyłem, że zagląda tu ktoś, kto może się poczuć lekko skonfudowany i stąd mój post.

Post, dla którego to,  co się tu dzieje z modelem też nie ma nic do rzeczy :).

Napisano

Jeszcze jedna ciekawostka w temacie kolorów wczesnego Martleta I (a w zasadzie Grummana G-26A) przejętego przez Anglików z zamówień francuskich w lipcu 1940 roku.

Samolot w oryginalnym ex-francuskim malowaniu - Muzeum Fleet Air Arm Yeovilton , listopad 2023

20231110_110116.jpg

20231110_110202.jpg

20231110_110219.jpg

• 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
Napisano (edytowane)

Panie, na spokojnie z tymi kaleczkami - daj im solidnie wyschnąć (tak 24h), weź benzynę do zapalniczek albo zwykły White Spirit i masuj zmoczonym patyczkiem uchogrzebem - film sam zejdzie 😉 żadnego mechanicznego ściągania.

Edytowane przez jachud3
  • Like 1
Napisano (edytowane)

Do tej pory robiłem tak tylko na tych nowych Eduardowych, ale ostatnio Plasmo pokazał na YT, że działa też z innymi producentami jak Techmod. Nie działa na Cartografowych za to.

Edytowane przez jachud3
  • Thanks 1
Napisano

Dzięki.

Pytam, bo ostatnio pracowałem z naklejkami Special Hobby i mimo, że nowe, wydawały mi się wyjątkowo kruche. Przy drobnych elementach film pękał przy wycinaniu.

Napisano

Special Hobby nie drukuje u siebie, tez prawdopodobnie u Eduarda. Ostatni model jaki sklejałem od SH, czyli T-6 Texan, miał kalki ze ściąganym filmem.

• Like 1
Napisano

A skąd wiadomo, że konkretna kalka jest tą, która ma zdejmowalny film (pomijam producenta, bo to już wiadomo)? Czy może metodą prób i błędów?

Przepraszam, że pytam, ale jeszcze tego nie próbowałem☺️ 

Napisano

Wizualnie odnoszę wrażenie, że kalki ze zdejmowalną kliszą wyglądają "grubo" i są jakby "zmatowione", a kolor jest nierównomiernie nasycony.

• Thanks 1
Napisano
52 minuty temu, Danio napisał:

A skąd wiadomo, że konkretna kalka jest tą, która ma zdejmowalny film (pomijam producenta, bo to już wiadomo)? Czy może metodą prób i błędów?

Przepraszam, że pytam, ale jeszcze tego nie próbowałem☺️ 

Zasadniczo wszystkie kalkomanie Eduarda wydrukowane po 2020 roku to Dry-water

• Thanks 1
Napisano

Bardzo podoba mi się to zróżnicowanie powierzchni - tak w sam raz nie za mocno, ale też dobrze widoczne.

• Thanks 1
  • 2 weeks later...
Napisano

Kalki położone, chwila prawdy za dwa dni:

j99Brl1.jpg

M05bon3.jpg

zT0Xw9K.jpg

Az2zh03.jpg

W dniu 23.03.2026 o 21:54, jachud3 napisał:

Wizualnie odnoszę wrażenie, że kalki ze zdejmowalną kliszą wyglądają "grubo" i są jakby "zmatowione", a kolor jest nierównomiernie nasycony.

To nierównomierne nasycenie jak dla mnie ma swój sens wink4.

• Like 8
Napisano

Super wygląda w tym malowaniu już z kalkami. Trzymam kciuki. Będziesz podważał pęsetą czy pędzlował white spiritem?

• Thanks 1