jachud3 Napisano Poniedziałek o 08:43 Share Napisano Poniedziałek o 08:43 Czy te MRP jeszcze dodatkowo trochę rozcieńczasz przed malowaniem, czy prosto z butli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano Poniedziałek o 10:15 Autor Share Napisano Poniedziałek o 10:15 (edytowane) 1 godzinę temu, jachud3 napisał: Czy te MRP jeszcze dodatkowo trochę rozcieńczasz przed malowaniem, czy prosto z butli? Raczej prosto z butli, zwłaszcza jak nowe. Przy dłuższej, precyzyjnej pracy, napełniam psikawkę małymi porcjami farby i co drugą, trzecią dolewkę, przepłukuję sprzęt. Starsze farby odrobinę rozcieńczam, ale tylko do długich prac. Edytowane Poniedziałek o 10:17 przez barszczo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano Poniedziałek o 19:17 Autor Share Napisano Poniedziałek o 19:17 (edytowane) Zrobiłem małą próbę kolorów według różnych internetowych podpowiadaczy. W odcień OG nie bardzo chciało mi się wierzyć, bezpośrednio pod źródłem światła jest dość jasny, ale są kolorowe zdjęcia mocno jasnych Martletów i takie zestawienie z OD ma sens. Porównując próbki z ostatnim, kolorowym zdjęciem, ostatecznie zostaję przy oryginalnych brytyjskich kolorach: Zdjęcie z archiwum Gettyimages Edytowane Poniedziałek o 19:21 przez barszczo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano Poniedziałek o 21:16 Share Napisano Poniedziałek o 21:16 Czekaj czy ja dobrze rozumiem że chciałeś brytola malować Olive Drabem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano Poniedziałek o 21:37 Autor Share Napisano Poniedziałek o 21:37 5 minut temu, Moses napisał: Czekaj czy ja dobrze rozumiem że chciałeś brytola malować Olive Drabem? Amerykańca w brytolskich barwach. Jak najbardziej przymierzałem się do OD. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano Poniedziałek o 22:42 Share Napisano Poniedziałek o 22:42 (edytowane) Grumman malował swoje samoloty dla Royal Navy schematem Temperate Sea. Używano amerykańskich odpowiedników, ale mówimy o odpowiednikach brytyjskich kolorów, nie zamiennikach wprowadzonych przez JAC. A tylko w tym drugim przypadku w grę wchodziłby OD. Małe zamieszanie powstaje przy kolorze spodu, bo konfuzja z wprowadzeniem koloru Sky type S przeniosła się za ocean w spotęgowany sposób. Amerykańscy producenci używali przeróżnych nazw kojarzonych z tym kolorem (Duck Egg Blue w przypadku Grummana) i zbliżonych do oryginalnej nazwy, ale w szczegółowych opisach wszystkie one prowadzą do Sky type S Grey wg DuPonta. Jeżeli ktoś wprowadza jakieś OG itp do tematu Martletów/Wildcatów, to chyba tylko na podstawie osobistej interpretacji zdjęć. Edytowane Poniedziałek o 23:00 przez greatgonzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 22 godziny temu Autor Share Napisano 22 godziny temu 7 godzin temu, greatgonzo napisał: Jeżeli ktoś wprowadza jakieś OG itp do tematu Martletów/Wildcatów, to chyba tylko na podstawie osobistej interpretacji zdjęć. Taki właśnie był zamysł, chodziło o odcień, a nie o nazwę farby . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 15 godzin temu Share Napisano 15 godzin temu W sensie, że producent farbki modelarskiej przestrzelił kolor i wyszło mu bardziej EDSG, niż kolor do Day Fighter? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 12 godzin temu Autor Share Napisano 12 godzin temu 2 godziny temu, greatgonzo napisał: W sensie, że producent farbki modelarskiej przestrzelił kolor i wyszło mu bardziej EDSG, niż kolor do Day Fighter? Widzę że mogłem nie stawiać tych buteleczek do zdjęcia, nazwa koloru nie ma tu nic do rzeczy. Znalazłem w sieci kilka różnych interpretacji zamienników stosowanych na Martletach i jeden z tych kolorów był mocno zbliżony odcieniem do koloru OG. Po prostu chciałem zobaczyć jak to będzie wyglądało na modelu. Tych próbek miałem dobranych dużo więcej, dobrze że ich nie położyłem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 12 godzin temu Share Napisano 12 godzin temu Na te buteleczki nie zwróciłem uwagi. Zrozumiałem, że ktoś w sieci proponował OG, Moses dorzucił wątpliwość do OD, założyłem, że zagląda tu ktoś, kto może się poczuć lekko skonfudowany i stąd mój post. Post, dla którego to, co się tu dzieje z modelem też nie ma nic do rzeczy :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy z wąsami Napisano 9 godzin temu Share Napisano 9 godzin temu Jeszcze jedna ciekawostka w temacie kolorów wczesnego Martleta I (a w zasadzie Grummana G-26A) przejętego przez Anglików z zamówień francuskich w lipcu 1940 roku. Samolot w oryginalnym ex-francuskim malowaniu - Muzeum Fleet Air Arm Yeovilton , listopad 2023 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 4 godziny temu Share Napisano 4 godziny temu Tak, jasne. Jednak wczesne Martlety to jest zupełnie inna historia. Ale istotnie ciekawostka i fajne foty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi