Skocz do zawartości

FM-2 Wildcat Mk.VI - Eduard 1:48

barszczo

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, jachud3 napisał:

Czy te MRP jeszcze dodatkowo trochę rozcieńczasz przed malowaniem, czy prosto z butli?

Raczej prosto z butli, zwłaszcza jak nowe. Przy dłuższej, precyzyjnej pracy, napełniam psikawkę małymi porcjami farby i co drugą, trzecią dolewkę, przepłukuję sprzęt. Starsze farby odrobinę rozcieńczam, ale tylko do długich prac. 

Edytowane przez barszczo
  • Thanks 1

Zrobiłem małą próbę kolorów według różnych internetowych podpowiadaczy. W odcień OG nie bardzo chciało mi się wierzyć, bezpośrednio pod źródłem światła jest dość jasny, ale są kolorowe zdjęcia mocno jasnych Martletów i takie zestawienie z OD ma sens. Porównując próbki z ostatnim, kolorowym zdjęciem, ostatecznie zostaję przy oryginalnych brytyjskich kolorach:

NTKKbZk.jpg

4ltRd8d.jpg

mfQS0Es.jpg

Zdjęcie z archiwum Gettyimages

Edytowane przez barszczo
  • Like 1

Czekaj czy ja dobrze rozumiem że chciałeś brytola malować Olive Drabem?

Grumman malował swoje samoloty dla Royal Navy schematem Temperate Sea.  Używano amerykańskich odpowiedników, ale mówimy o odpowiednikach brytyjskich kolorów, nie zamiennikach wprowadzonych przez JAC. A tylko w tym drugim przypadku w grę wchodziłby OD.

Małe zamieszanie powstaje przy kolorze spodu, bo konfuzja z wprowadzeniem koloru Sky type S przeniosła się za ocean w spotęgowany sposób. Amerykańscy producenci używali przeróżnych nazw kojarzonych z tym kolorem (Duck Egg Blue w przypadku Grummana) i zbliżonych do  oryginalnej nazwy, ale w szczegółowych opisach wszystkie one prowadzą do Sky type S Grey  wg  DuPonta.

Jeżeli ktoś wprowadza jakieś OG itp do tematu Martletów/Wildcatów, to chyba tylko na podstawie osobistej interpretacji zdjęć.

Edytowane przez greatgonzo

7 godzin temu, greatgonzo napisał:

Jeżeli ktoś wprowadza jakieś OG itp do tematu Martletów/Wildcatów, to chyba tylko na podstawie osobistej interpretacji zdjęć.

Taki właśnie był zamysł, chodziło o odcień, a nie o nazwę farby wink4

2 godziny temu, greatgonzo napisał:

W sensie, że producent farbki modelarskiej przestrzelił kolor i wyszło mu bardziej EDSG, niż kolor do Day Fighter?

Widzę że mogłem nie stawiać tych buteleczek do zdjęcia, nazwa koloru nie ma tu nic do rzeczy. Znalazłem w sieci kilka różnych interpretacji zamienników stosowanych na Martletach i jeden z tych kolorów był mocno zbliżony odcieniem do koloru OG. Po prostu chciałem zobaczyć jak to będzie wyglądało na modelu. Tych próbek miałem dobranych dużo więcej, dobrze że ich nie położyłem... 😂

Na te buteleczki nie zwróciłem uwagi. Zrozumiałem, że ktoś w sieci proponował OG, Moses dorzucił wątpliwość do OD, założyłem, że zagląda tu ktoś, kto może się poczuć lekko skonfudowany i stąd mój post.

Post, dla którego to,  co się tu dzieje z modelem też nie ma nic do rzeczy :).