barszczo Napisano 20 Listopada 2025 Autor Share Napisano 20 Listopada 2025 4 godziny temu, greatgonzo napisał: A te wywody do czego się sprowadzają? Trochę uogólniłem bo chodzi o propozycje w instrukcji, czyli kolor spodu. Akademicką dysputę z BM znam. Gdzieś widziałem też budowę Martleta z tym wnętrzem w Sky. Wygląda to ładnie, ale chyba jednak przemaluję, minuta roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 20 Listopada 2025 Share Napisano 20 Listopada 2025 Ale na co pomalujesz? I z jakiego powodu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 20 Listopada 2025 Autor Share Napisano 20 Listopada 2025 29 minut temu, Moses napisał: Ale na co pomalujesz? I z jakiego powodu? Szary, tak jak w maszynach US Navy. Golenie i drobne elementy podwozia, i tak mają być częściowo w tym kolorze. Też się biłem z myślą dlaczego Brytol miałby tam być w kolorze Sky? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 20 Listopada 2025 Share Napisano 20 Listopada 2025 no ale po wejsciu 3 kolorowego kamo, to wnętrze było białe. Gdy w Sea Blue, to był w seablue. Wiec jeżeli robili dla brytoli i nakładali kamuflaż to czemu miało by zrobić inaczej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 20 Listopada 2025 Share Napisano 20 Listopada 2025 W Wildcatach mamy trzy strefy malowania wnętrza z przodu. Okapotowanie silnika (do ściany ogniowej), przedział dostępu do osprzętu silnika (za ścianą ogniową) i wnęka koła, sprowadzająca się do wcięcia w kadłubie. Tylko ta ostania była obowiązkowo malowana na kolor spodu. Malowanie pozostałych elementów (i ich odpowiedników w innych samolotach) na kolor kamuflażu jest jedną z wnętrzarskich legend i w zasadzie dotyczy tylko czasów malowania Blue Gray/Light Gray. Później działy się różne rzeczy. Np. w przypadku trzykolorowych FM-1 okapotowanie silnika było Light Grey. Przestrzeń za silnikiem Light Grey we wszystkich FM. Z tradycyjnymi w takich razach zastrzeżeniami. Problem pojawia się z samolotami dla FAA. Chodzi o to, że malowanie wg wytycznych z Brytanii skończyło się wraz z przystąpieniem USA do wojny i uruchomieniem programu Lend-Lease. Wcześniej Wielka Brytania była po prostu klientem wytwórni lotniczej, który miał życzenia i za nie płacił. Teraz klientem/zamawiającym był już rząd federalny Stanów Zjednoczonych. Beneficjenci programu L-L mogli uzgadniać swoje oczekiwania, ale nie mogli ich po prostu narzucać i GB nie była tu wyjątkiem. A z praktyki, także innych wytwórni widzimy, że generalnie przestrzenie wnętrza samolotów nie podlegały zmianom, gdy samoloty miały trafić do Brytyjczyków. Owszem delegaci Brytanii wciąż próbowali ugrywać coś w wytwórniach i czasem im się to udawało, ale śmiem twierdzić, że to w przypadkach, gdy podążanie za ich oczekiwaniami było logistycznie uzasadnione. Na tym można by coś zbudować, ale wiadomo też, że już na wyspach zdarzało się, że przemalowywano MAPowskimi farbami całe samoloty dostarczone w uzgodnionym przez JAC brytyjskim malowaniu. Czy tak było w przypadku Wildcatów - nie wiem. Ani co przy tej, hipotetycznej, okazji działoby się z wnętrzem Wildcatów. Jednak przemalowywanie przestrzeni za silnikiem wydaje mi się w tym przypadku wyjątkowo kłopotliwe, ze względu na specyfikę podwozia tego myśliwca. Ale też może mi się wydawać... . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 7 Grudnia 2025 Autor Share Napisano 7 Grudnia 2025 Malowanki wnętrza ostatecznie zostawiłem bez zmian, tymczasem kokpit w całości na miejscu: 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej R Napisano 7 Grudnia 2025 Share Napisano 7 Grudnia 2025 Bardzo ładnie. Ja pewnie dodałbym trochę więcej zadrapań oraz pomalował kable na rożne kolory. Kwestia gustu. I tak będzie widoczne z tego pewnie 1/4. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 13 Grudnia 2025 Autor Share Napisano 13 Grudnia 2025 Zmontowana przestrzeń za silnikiem, można sklejać kadłub. Dołożyłem kilka przewodów instalacji olejowej, ale to bardziej tak dla siebie. Mało co tam będzie widać: 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bedrzich Napisano 17 Grudnia 2025 Share Napisano 17 Grudnia 2025 (edytowane) Ładny kociak się szykuje! Trochę już po ptokach, ale może się przyda komuś na przyszłość! W książce Dana Hall Aircraft Pictorial No.4 F4F Wildcat z 2012r znalazłem takie coś. Oczywiście chodzi bardziej o opis niż same obrazki… Edytowane 17 Grudnia 2025 przez Bedrzich 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 20 Grudnia 2025 Share Napisano 20 Grudnia 2025 Trzeba trochę ostrożnie. Dana zrobił błąd w opisie. DDG nie był używany w Wildcatach Grummana. W Hellcatach też raczej niekoniecznie, choć tu istnieją poszlaki. Także z tym standardem to też bez szarży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bedrzich Napisano 20 Grudnia 2025 Share Napisano 20 Grudnia 2025 7 godzin temu, greatgonzo napisał: Trzeba trochę ostrożnie. Dana zrobił błąd w opisie. DDG nie był używany w Wildcatach Grummana. W Hellcatach też raczej niekoniecznie, choć tu istnieją poszlaki. Także z tym standardem to też bez szarży. Zapewne, zapewne… Moja wiedza jest raczej „salonowego latacza-sklejacza” bym powiedział - gdzie mi tam do Ciebie! Znalazłem jakieś źródło to zacytowałem, ot co… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 20 Grudnia 2025 Share Napisano 20 Grudnia 2025 Dobre źródło. I Dana Bell (nie Hall) to autorytet w temacie. Trudno o większy. Ale akurat w tym opisie zwyczajnie się rąbnął. Zdarza się najlepszym, ale właśnie ze względu na 'wagę' autora warto o tym wspomnieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bedrzich Napisano 21 Grudnia 2025 Share Napisano 21 Grudnia 2025 8 godzin temu, greatgonzo napisał: Dobre źródło. I Dana Bell (nie Hall) to autorytet w temacie. Trudno o większy. Ale akurat w tym opisie zwyczajnie się rąbnął. Zdarza się najlepszym, ale właśnie ze względu na 'wagę' autora warto o tym wspomnieć. Poprawiłem na Bell! Oj muszę czytać dokładniej co napisałem… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano Wtorek o 20:42 Autor Share Napisano Wtorek o 20:42 Chwilę nic nie wrzucałem ale prace powolutku się toczyły. Na ten moment całość kadłuba jest zmontowana, przygotowana jest osłona silnika i skrzydła które pasują wręcz perfekcyjnie i będą wklejone po pomalowaniu całości. Zamówiłem też drukowany silnik SBSa na który muszę chwilę poczekać. I w związku z tym, a także z trwającym konkursem u sąsiadów, mam zamiar rozgrzebać kolejny projekt. A tymczasem: 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi