Skocz do zawartości

PZInż 7TP (1/35)

Gość widd

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 295
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Oto moje dwie koncepcje na ten znak na wz.34:

1/ Tradycja batalionu pancernego, w którym było dużo FT-17.

2/ Załoga, która przesiadła się z FT-17 na wz.34 i była to pamiątka

Ta druga opcja jest dla mnie najbliższa.

Raport z dalszych prac.

Wykonałem lakierowanie i washa. Po drodze były kalki.

I tu pojawia się element dramatyczny.

Użyłem decal fixa, nałożyłem żubra na lewą stronę wieży i polakierowałem. Kiedy robiłem washa pod żubrem pojawił się...pęcherzyk, potem drugi i farba w tym miejscu zaczęła pęcznieć! :(

Ostatecznie uratowałem sytuację. Nie ma śladu po pęcherzu, ale dóż żubra się zabrudził :/ Wygląda po prostu jak brudny, ale jestem szczęśliwy, że farba z blaszki nie odpadła. UFFFF....

Przeglądnąłem dużo zdjęć 7TP dzisiaj. Konkluzja była taka, że czysty 7TP jest praktycznie tylko na zdjęciach tzw. oficjalnych (czyli próby, pokazy). Na poligonowych zdjęciach 7TP ma sporo zacieków na farbie. Nie robię więc zadrapań (poza kilkoma w miejscach, w których załoga się poruszała), ale robię zacieki i kurz.

DSC00741.jpg

DSC00742.jpg

Teraz czas na łopaty i inny osprzęt. Potem pastele.

sorki Jendrass, może się średnio z kolegą Skalą lubicie ale to zdjęcie które dał właśnie fajnie pokazuje kolorystykę i wiele osób może je wykorzystać. Chyba o to w tym wszystkim chodzi

Skala ale po co to zdjęcie ... ? wszyscy wiedzą jaki kolor ma mosiądz.

Jak widać nie wszyscy wiedza jak wygląda zespół wykonany z mosiądzu i używany w pojeździe wojskowym. Jak będę miał okazję, to dam nawet zdjęcia ruch wydechowych, aby inni modelarze mogli dobrać kolorystykę i zobaczyć zużycie w/w. Mam kilka zdjęć gąsienic czołgów np. Sherman, które jeździły w rożnym terenie i są równie zużyte. W MWP sa trzy eksponaty czołgów które są na chodzie, np. Sherman / Sexton / T-34/85.

Uwaga: Muzeum przy Czerniakowskie zostało zamknięte dla zwiedzających, fort się wali.

Uwaga: Muzeum przy Czerniakowskie zostało zamknięte dla zwiedzających, fort się wali.

Rano podawali w tvn warszawa że przyznali kasę i jest juz projekt na renowację ma być gotowe 2012 roku

Rano podawali w tvn warszawa że przyznali kasę i jest juz projekt na renowację ma być gotowe 2012 roku

Hmm, ale to własność MON, dobra wiadomość, mam nadzieje, że dobrze zagospodarują, dzisiaj gadałem z wojakami z MWP, podobno mają eksmisje, a do Cytadeli wchodzą Archeolodzy, dopiero się zacznie jak znajdą jakąś kulkę albo kostkę

Jak widać nie wszyscy wiedza jak wygląda zespół wykonany z mosiądzu i używany w pojeździe wojskowym. Jak będę miał okazję, to dam nawet zdjęcia ruch wydechowych, aby inni modelarze mogli dobrać kolorystykę i zobaczyć zużycie w/w. Mam kilka zdjęć gąsienic czołgów np. Sherman, które jeździły w rożnym terenie i są równie zużyte.

To przykre, że nie wiedzą. Stopy metali to temat pierwszych lekcji chemii na poziomie gimnazjum... A zespół wykonany z mosiądzu w niewojskowym pojeździe wygląda inaczej, kolorystycznie ? to jakiś inny mosiądz ? A to gąsienice też były z mosiądzu ?

sorki Jendrass, może się średnio z kolegą Skalą lubicie ale to zdjęcie które dał właśnie fajnie pokazuje kolorystykę i wiele osób może je wykorzystać. Chyba o to w tym wszystkim chodzi

Rollingstones nie masz mnie za co przepraszać, jeśli ktoś nie wie, to wystarczy używając śladowych ilości mózgu użyć ilustrowanej encyklopedii - hasło "mosiądz" lub wpisać w google.com "mosiądz", "brass" lub "yellow metal" i kliknąć "grafika".

Dzięki Skala. Już zauważyłem własnie po wstawieniu zdjęć. Antenka już wyleciała. Zobaczyłem jaka jest grupa dopiero w piątek w pracy na zdjęciach, a ponieważ dziś wróciłem do domu po weekendzie, w tygodniu prace ruszą dalej

Najgorsze jest to, że mam genialny pomysł na dioramkę, ale wymaga on budowy...7tp z częścią wnętra Nie wiem czy jestem na to ponownie gotowy )

Jendrass, to byłby tajny projekt

Zbudować 7TP to pestka, ale wyciąć z tego modelu parę kilo plastiku pod wieżą to dopiero robota...

Poniewaz jest to watek o 7TP zamieszcze swe pytanie tutaj . Chodzi mianowicie o zestaw lewarka(chyba) czyli cos co zazwyczaj było montowane na lewym błotniku. W budowanym tutaj modelu akurat nie ma tego elementu. Czy ma ktos moze wiedze jak to wygladało w szczególe??? Nie znalazłem jak dotychczas foty na której dobrze widac ten element.

Poniewaz jest to watek o 7TP zamieszcze swe pytanie tutaj . Chodzi mianowicie o zestaw lewarka(chyba) czyli cos co zazwyczaj było montowane na lewym błotniku. W budowanym tutaj modelu akurat nie ma tego elementu. Czy ma ktos moze wiedze jak to wygladało w szczególe??? Nie znalazłem jak dotychczas foty na której dobrze widac ten element.

To zestaw do podnoszenia lub przynajmniej mówiąc z grubsza obsługi żółwi i wózków tak bym stawiał. Na błotnichach C7P tego nie ma bo pewnie przewozili to w skrzynkach ale ja stawiam na żółwie & wózki.

Ja stawiam na lewar skoro na wiekszości 7TP były zapasowe koła nosne to musiało cos byc aby podnieśc wózek i je wymienic.
Na błotnichach C7P tego nie ma bo pewnie przewozili to w skrzynkach ale ja stawiam na żółwie & wózki.

No to mówimy o tym samym