whiteeagle Napisano 4 Marca 2009 Share Napisano 4 Marca 2009 Oto ciekawe zdjęcie: No i co o nim myślicie? Cóż to za oznakowanie? Przypomina francuski sposób oznakowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 4 Marca 2009 Share Napisano 4 Marca 2009 Nic tylko nieregulaminowy składak polsko-francuski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 4 Marca 2009 Share Napisano 4 Marca 2009 Nic tylko nieregulaminowy składak polsko-francuski. W jakim sensie nieregulaminowy i na dodatek składak ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 4 Marca 2009 Share Napisano 4 Marca 2009 Polski system znaków taktycznych: Oraz francuski (stosowany też w Polsce na Renault FT-17): Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 4 Marca 2009 Share Napisano 4 Marca 2009 Oto moje dwie koncepcje na ten znak na wz.34: 1/ Tradycja batalionu pancernego, w którym było dużo FT-17. 2/ Załoga, która przesiadła się z FT-17 na wz.34 i była to pamiątka Ta druga opcja jest dla mnie najbliższa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 4 Marca 2009 Share Napisano 4 Marca 2009 I tego trzeba się trzymać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 5 Marca 2009 Share Napisano 5 Marca 2009 Raport z dalszych prac. Wykonałem lakierowanie i washa. Po drodze były kalki. I tu pojawia się element dramatyczny. Użyłem decal fixa, nałożyłem żubra na lewą stronę wieży i polakierowałem. Kiedy robiłem washa pod żubrem pojawił się...pęcherzyk, potem drugi i farba w tym miejscu zaczęła pęcznieć! :( Ostatecznie uratowałem sytuację. Nie ma śladu po pęcherzu, ale dóż żubra się zabrudził :/ Wygląda po prostu jak brudny, ale jestem szczęśliwy, że farba z blaszki nie odpadła. UFFFF.... Przeglądnąłem dużo zdjęć 7TP dzisiaj. Konkluzja była taka, że czysty 7TP jest praktycznie tylko na zdjęciach tzw. oficjalnych (czyli próby, pokazy). Na poligonowych zdjęciach 7TP ma sporo zacieków na farbie. Nie robię więc zadrapań (poza kilkoma w miejscach, w których załoga się poruszała), ale robię zacieki i kurz. Teraz czas na łopaty i inny osprzęt. Potem pastele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 6 Marca 2009 Share Napisano 6 Marca 2009 Co do koloru zbiornika paliwa: Proszę bardzo, to zdjęcie przyda się wielu, kolor mosiądzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 6 Marca 2009 Share Napisano 6 Marca 2009 Skala ale po co to zdjęcie ... ? wszyscy wiedzą jaki kolor ma mosiądz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boozy Napisano 6 Marca 2009 Share Napisano 6 Marca 2009 wszyscy wiedzą jaki kolor ma mosiądz. A skąd wiesz, że wszyscy wiedzą? (żeby nie bylo, ja wiem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rollingstones Napisano 6 Marca 2009 Share Napisano 6 Marca 2009 sorki Jendrass, może się średnio z kolegą Skalą lubicie ale to zdjęcie które dał właśnie fajnie pokazuje kolorystykę i wiele osób może je wykorzystać. Chyba o to w tym wszystkim chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 6 Marca 2009 Share Napisano 6 Marca 2009 A ja nie wiem jaki kolor ma mosiądz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 6 Marca 2009 Share Napisano 6 Marca 2009 Skala ale po co to zdjęcie ... ? wszyscy wiedzą jaki kolor ma mosiądz. Jak widać nie wszyscy wiedza jak wygląda zespół wykonany z mosiądzu i używany w pojeździe wojskowym. Jak będę miał okazję, to dam nawet zdjęcia ruch wydechowych, aby inni modelarze mogli dobrać kolorystykę i zobaczyć zużycie w/w. Mam kilka zdjęć gąsienic czołgów np. Sherman, które jeździły w rożnym terenie i są równie zużyte. W MWP sa trzy eksponaty czołgów które są na chodzie, np. Sherman / Sexton / T-34/85. Uwaga: Muzeum przy Czerniakowskie zostało zamknięte dla zwiedzających, fort się wali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Myski79 Napisano 6 Marca 2009 Share Napisano 6 Marca 2009 Uwaga: Muzeum przy Czerniakowskie zostało zamknięte dla zwiedzających, fort się wali. Rano podawali w tvn warszawa że przyznali kasę i jest juz projekt na renowację ma być gotowe 2012 roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 6 Marca 2009 Share Napisano 6 Marca 2009 Uwaga: Muzeum przy Czerniakowskie zostało zamknięte dla zwiedzających, fort się wali. Rano podawali w tvn warszawa że przyznali kasę i jest juz projekt na renowację ma być gotowe 2012 roku Hmm, ale to własność MON, dobra wiadomość, mam nadzieje, że dobrze zagospodarują, dzisiaj gadałem z wojakami z MWP, podobno mają eksmisje, a do Cytadeli wchodzą Archeolodzy, dopiero się zacznie jak znajdą jakąś kulkę albo kostkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 6 Marca 2009 Share Napisano 6 Marca 2009 Jak widać nie wszyscy wiedza jak wygląda zespół wykonany z mosiądzu i używany w pojeździe wojskowym. Jak będę miał okazję, to dam nawet zdjęcia ruch wydechowych, aby inni modelarze mogli dobrać kolorystykę i zobaczyć zużycie w/w. Mam kilka zdjęć gąsienic czołgów np. Sherman, które jeździły w rożnym terenie i są równie zużyte. To przykre, że nie wiedzą. Stopy metali to temat pierwszych lekcji chemii na poziomie gimnazjum... A zespół wykonany z mosiądzu w niewojskowym pojeździe wygląda inaczej, kolorystycznie ? to jakiś inny mosiądz ? A to gąsienice też były z mosiądzu ? sorki Jendrass, może się średnio z kolegą Skalą lubicie ale to zdjęcie które dał właśnie fajnie pokazuje kolorystykę i wiele osób może je wykorzystać. Chyba o to w tym wszystkim chodzi Rollingstones nie masz mnie za co przepraszać, jeśli ktoś nie wie, to wystarczy używając śladowych ilości mózgu użyć ilustrowanej encyklopedii - hasło "mosiądz" lub wpisać w google.com "mosiądz", "brass" lub "yellow metal" i kliknąć "grafika". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 7 Marca 2009 Share Napisano 7 Marca 2009 Czy tą antenkę masz zamiar taką zostawić, czy to taka prowizorka, wydaje mi się, że jest sa gruba to niego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 8 Marca 2009 Share Napisano 8 Marca 2009 Dzięki Skala. Już zauważyłem własnie po wstawieniu zdjęć. Antenka już wyleciała. Zobaczyłem jaka jest grupa dopiero w piątek w pracy na zdjęciach, a ponieważ dziś wróciłem do domu po weekendzie, w tygodniu prace ruszą dalej Najgorsze jest to, że mam genialny pomysł na dioramkę, ale wymaga on budowy...7tp z częścią wnętra Nie wiem czy jestem na to ponownie gotowy ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 8 Marca 2009 Share Napisano 8 Marca 2009 Jaki pomysł ? To ja Ci pomogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 8 Marca 2009 Share Napisano 8 Marca 2009 Jaki pomysł ? To ja Ci pomogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 9 Marca 2009 Share Napisano 9 Marca 2009 Jendrass, to byłby tajny projekt Zbudować 7TP to pestka, ale wyciąć z tego modelu parę kilo plastiku pod wieżą to dopiero robota... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarusgoral Napisano 12 Marca 2009 Share Napisano 12 Marca 2009 Poniewaz jest to watek o 7TP zamieszcze swe pytanie tutaj . Chodzi mianowicie o zestaw lewarka(chyba) czyli cos co zazwyczaj było montowane na lewym błotniku. W budowanym tutaj modelu akurat nie ma tego elementu. Czy ma ktos moze wiedze jak to wygladało w szczególe??? Nie znalazłem jak dotychczas foty na której dobrze widac ten element. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 12 Marca 2009 Share Napisano 12 Marca 2009 Poniewaz jest to watek o 7TP zamieszcze swe pytanie tutaj . Chodzi mianowicie o zestaw lewarka(chyba) czyli cos co zazwyczaj było montowane na lewym błotniku. W budowanym tutaj modelu akurat nie ma tego elementu. Czy ma ktos moze wiedze jak to wygladało w szczególe??? Nie znalazłem jak dotychczas foty na której dobrze widac ten element. To zestaw do podnoszenia lub przynajmniej mówiąc z grubsza obsługi żółwi i wózków tak bym stawiał. Na błotnichach C7P tego nie ma bo pewnie przewozili to w skrzynkach ale ja stawiam na żółwie & wózki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarusgoral Napisano 12 Marca 2009 Share Napisano 12 Marca 2009 Ja stawiam na lewar skoro na wiekszości 7TP były zapasowe koła nosne to musiało cos byc aby podnieśc wózek i je wymienic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 12 Marca 2009 Share Napisano 12 Marca 2009 Ja stawiam na lewar skoro na wiekszości 7TP były zapasowe koła nosne to musiało cos byc aby podnieśc wózek i je wymienic. Na błotnichach C7P tego nie ma bo pewnie przewozili to w skrzynkach ale ja stawiam na żółwie & wózki. No to mówimy o tym samym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi