barszczo Napisano Poniedziałek o 16:57 Share Napisano Poniedziałek o 16:57 7 godzin temu, Grzes napisał: Fotki na negatywach z lat 70. mają swoje charakterystyczne przebarwienia. Tutaj kolory wyglądają jak na Mi-2 z tamtych lat. Chyba poszedłbym w tą stronę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano Poniedziałek o 17:34 Autor Share Napisano Poniedziałek o 17:34 (edytowane) 2 godziny temu, em napisał: 103,105,107 na górę bym dał... Miałem właśnie takiego zestawu użyć, ale bliżej im do tego jedynego przeżółconego zdjęcia które wcześniej wrzucałem. Brakuje mi w tym zestawie właśnie jasno zielonego PS. Znalazłem fotkę po korekcji kolorystycznej, zdjęty żółty. Edytowane Poniedziałek o 17:43 przez Moses Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Dmitruk Napisano Poniedziałek o 19:33 Share Napisano Poniedziałek o 19:33 (edytowane) Monografia Aeromax Edytowane Poniedziałek o 19:47 przez Piotr Dmitruk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano Poniedziałek o 22:22 Share Napisano Poniedziałek o 22:22 Polish Wings nr 36 podaje taki zestaw kolorów: FS 30145 Brązowy FS 34108 Zielony FS 33481 Piaskowy FS 35622 Błękitno-Szary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleksander z Zalasu Napisano Wtorek o 04:23 Share Napisano Wtorek o 04:23 (edytowane) Aby do prawdy dojść, należy popatrzeć na oryginalny rysunek malowania samolotu. Tyle że tam zapewne farby są opisane tak: Emalia EP-140 kolor piasek pustyni, lub jasnozielony czy też szaro błękitny. Kolor miał być zgodny ze wzorcem, gdzie ktoś kiedyś zmieszał farby, komuś się spodobało i tak ma być. Później co dostawa to nieco inny odcień, zależy jak się składniki zmieszały, jak ktoś popatrzył i jak światło padało na próbkę. Więc właściwie doszukiwanie się jakiejś palety barw (FS czy RAL) jest moim zdaniem lekko nie zasadne gdyż takowej nigdy nie było. Każdy kolor będzie dobry, i ile będzie się zgadzał tak plus minus. Piszę o tym bo wiem jak wygląda typowa dokumentacja malowania statków powietrznych tamtej epoki. Niedawno walczyłem z farbą, która na rysunku miała być szarobłękitna później stała się turkusowa a ostatecznie części będą prawie zielone Edytowane Wtorek o 05:16 przez Aleksander z Zalasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano Wtorek o 05:43 Autor Share Napisano Wtorek o 05:43 Dziękuję za głosy w dyskusji. Przemalowalem Iskrę, i wygląda u mnie tak. Patrząc na Dziwnowskie zdjęcia, taka kolorystyka mnie bardziej przekonuje (ten oliwkowy mógłby iść bardziej w stronę Dark Earth). Jakoś nie jestem w stanie sobie wyobrazić aby kolor żółto zielony, wypłowiał na jasno trawiasto zielony A jako że jest to mój model, i mi ma się podobać zakańczamy dyskusje dotycząca malowania. Można tylko dawać ohy, ahy, oraz ehy 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleksander z Zalasu Napisano Wtorek o 07:17 Share Napisano Wtorek o 07:17 1 godzinę temu, Moses napisał: Można tylko dawać ohy, ahy, oraz ehy No to ja daję Oh 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano Wtorek o 09:21 Share Napisano Wtorek o 09:21 3 godziny temu, Moses napisał: Przemalowalem Iskrę, i wygląda u mnie tak. Jest zielone światło do dalszych prac 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano Wtorek o 17:10 Share Napisano Wtorek o 17:10 11 godzin temu, Moses napisał: A jako że jest to mój model, i mi ma się podobać zakańczamy dyskusje dotycząca malowania. Można tylko dawać ohy, ahy, oraz ehy BRAWO, się bardzo podoba . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano Wtorek o 21:18 Autor Share Napisano Wtorek o 21:18 To jak jest zielone światło to pokolorowałem akrylami dziubek. A także barw dostały środki zagłady przenoszone przez Iskrę, nazwane odpowiednio do swego przeznaczenia Mars (NPK) i Zeus (Km). A tak, to co jest błędnie brane za dodatkowe zbiorniki paliwa, to są zasobniki z kmem 7,62 PKM) I drobnica od podwozia, czyli klapy z blaszek i podwozie z elementami Army które dostałem. W prezencie od kolegi ABTB. Cała goleń przednia została dopasowane do modelu ZTS i żywicy, w podwoziu głównym wymieniłem koła z na te z Army, 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano Wtorek o 21:27 Autor Share Napisano Wtorek o 21:27 (edytowane) dublet Edytowane 22 godziny temu przez Moses Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano wczoraj o 06:38 Share Napisano wczoraj o 06:38 To jeszcze prośba byś napisał jakich ostatecznie kolorów kamuflażu użyłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 22 godziny temu Autor Share Napisano 22 godziny temu Bilmodel 073 - Light Green Polish AF 103 - Dark Green Polish AF 70/90 104 - Light Blue Polish AF 70/90 105 - Olive Polish AF 70/90 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 22 godziny temu Share Napisano 22 godziny temu W dniu 4.08.2026 o 07:43, Moses napisał: A jako że jest to mój model, i mi ma się podobać zakańczamy dyskusje dotycząca malowania. Można tylko dawać ohy, ahy, oraz ehy Podoba się nie tylko Tobie więc ohy i ahy jak najbardziej Ale pozwolę sobie pokazać jeszcze takie foto pana Wacława Hołysia, które pokazuje że kolorki chyba sa gites 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 11 godzin temu Share Napisano 11 godzin temu 21 godzin temu, Moses napisał: A tak, to co jest błędnie brane za dodatkowe zbiorniki paliwa, to są zasobniki z kmem 7,62 PKM) A lufki będą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 9 godzin temu Autor Share Napisano 9 godzin temu 1 godzinę temu, Wymysl napisał: A lufki będą? oczywiscie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 12 minut temu Share Napisano 12 minut temu a jednak skrzydla w tej wersji byly inne a co to jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi