barszczo Napisano 3 Sierpnia Napisano 3 Sierpnia 7 godzin temu, Grzes napisał: Fotki na negatywach z lat 70. mają swoje charakterystyczne przebarwienia. Tutaj kolory wyglądają jak na Mi-2 z tamtych lat. Chyba poszedłbym w tą stronę Cytuj
Moses Napisano 3 Sierpnia Autor Napisano 3 Sierpnia (edytowane) 2 godziny temu, em napisał: 103,105,107 na górę bym dał... Miałem właśnie takiego zestawu użyć, ale bliżej im do tego jedynego przeżółconego zdjęcia które wcześniej wrzucałem. Brakuje mi w tym zestawie właśnie jasno zielonego PS. Znalazłem fotkę po korekcji kolorystycznej, zdjęty żółty. Edytowane 3 Sierpnia przez Moses Cytuj
Piotr Dmitruk Napisano 3 Sierpnia Napisano 3 Sierpnia (edytowane) Monografia Aeromax Edytowane 3 Sierpnia przez Piotr Dmitruk Cytuj
Grzes Napisano 3 Sierpnia Napisano 3 Sierpnia Polish Wings nr 36 podaje taki zestaw kolorów: FS 30145 Brązowy FS 34108 Zielony FS 33481 Piaskowy FS 35622 Błękitno-Szary Cytuj
Aleksander z Zalasu Napisano 4 Sierpnia Napisano 4 Sierpnia (edytowane) Aby do prawdy dojść, należy popatrzeć na oryginalny rysunek malowania samolotu. Tyle że tam zapewne farby są opisane tak: Emalia EP-140 kolor piasek pustyni, lub jasnozielony czy też szaro błękitny. Kolor miał być zgodny ze wzorcem, gdzie ktoś kiedyś zmieszał farby, komuś się spodobało i tak ma być. Później co dostawa to nieco inny odcień, zależy jak się składniki zmieszały, jak ktoś popatrzył i jak światło padało na próbkę. Więc właściwie doszukiwanie się jakiejś palety barw (FS czy RAL) jest moim zdaniem lekko nie zasadne gdyż takowej nigdy nie było. Każdy kolor będzie dobry, i ile będzie się zgadzał tak plus minus. Piszę o tym bo wiem jak wygląda typowa dokumentacja malowania statków powietrznych tamtej epoki. Niedawno walczyłem z farbą, która na rysunku miała być szarobłękitna później stała się turkusowa a ostatecznie części będą prawie zielone Edytowane 4 Sierpnia przez Aleksander z Zalasu Cytuj
Moses Napisano 4 Sierpnia Autor Napisano 4 Sierpnia Dziękuję za głosy w dyskusji. Przemalowalem Iskrę, i wygląda u mnie tak. Patrząc na Dziwnowskie zdjęcia, taka kolorystyka mnie bardziej przekonuje (ten oliwkowy mógłby iść bardziej w stronę Dark Earth). Jakoś nie jestem w stanie sobie wyobrazić aby kolor żółto zielony, wypłowiał na jasno trawiasto zielony A jako że jest to mój model, i mi ma się podobać zakańczamy dyskusje dotycząca malowania. Można tylko dawać ohy, ahy, oraz ehy 6 Cytuj
Aleksander z Zalasu Napisano 4 Sierpnia Napisano 4 Sierpnia 1 godzinę temu, Moses napisał: Można tylko dawać ohy, ahy, oraz ehy No to ja daję Oh 1 1 Cytuj
Grzes Napisano 4 Sierpnia Napisano 4 Sierpnia 3 godziny temu, Moses napisał: Przemalowalem Iskrę, i wygląda u mnie tak. Jest zielone światło do dalszych prac 1 Cytuj
barszczo Napisano 4 Sierpnia Napisano 4 Sierpnia 11 godzin temu, Moses napisał: A jako że jest to mój model, i mi ma się podobać zakańczamy dyskusje dotycząca malowania. Można tylko dawać ohy, ahy, oraz ehy BRAWO, się bardzo podoba . 1 Cytuj
Moses Napisano 4 Sierpnia Autor Napisano 4 Sierpnia To jak jest zielone światło to pokolorowałem akrylami dziubek. A także barw dostały środki zagłady przenoszone przez Iskrę, nazwane odpowiednio do swego przeznaczenia Mars (NPK) i Zeus (Km). A tak, to co jest błędnie brane za dodatkowe zbiorniki paliwa, to są zasobniki z kmem 7,62 PKM) I drobnica od podwozia, czyli klapy z blaszek i podwozie z elementami Army które dostałem. W prezencie od kolegi ABTB. Cała goleń przednia została dopasowane do modelu ZTS i żywicy, w podwoziu głównym wymieniłem koła z na te z Army, 2 Cytuj
Moses Napisano 4 Sierpnia Autor Napisano 4 Sierpnia (edytowane) dublet Edytowane 5 Sierpnia przez Moses 1 Cytuj
Grzes Napisano 5 Sierpnia Napisano 5 Sierpnia To jeszcze prośba byś napisał jakich ostatecznie kolorów kamuflażu użyłeś. Cytuj
Moses Napisano 5 Sierpnia Autor Napisano 5 Sierpnia Bilmodel 073 - Light Green Polish AF 103 - Dark Green Polish AF 70/90 104 - Light Blue Polish AF 70/90 105 - Olive Polish AF 70/90 Cytuj
Artek82 Napisano 5 Sierpnia Napisano 5 Sierpnia W dniu 4.08.2026 o 07:43, Moses napisał: A jako że jest to mój model, i mi ma się podobać zakańczamy dyskusje dotycząca malowania. Można tylko dawać ohy, ahy, oraz ehy Podoba się nie tylko Tobie więc ohy i ahy jak najbardziej Ale pozwolę sobie pokazać jeszcze takie foto pana Wacława Hołysia, które pokazuje że kolorki chyba sa gites 1 Cytuj
Wymysl Napisano 5 Sierpnia Napisano 5 Sierpnia 21 godzin temu, Moses napisał: A tak, to co jest błędnie brane za dodatkowe zbiorniki paliwa, to są zasobniki z kmem 7,62 PKM) A lufki będą? Cytuj
Moses Napisano 5 Sierpnia Autor Napisano 5 Sierpnia 1 godzinę temu, Wymysl napisał: A lufki będą? oczywiscie! 1 Cytuj
BRAVO112 Napisano 6 Sierpnia Napisano 6 Sierpnia a jednak skrzydla w tej wersji byly inne a co to jest? Cytuj
Wymysl Napisano 6 Sierpnia Napisano 6 Sierpnia 2 godziny temu, BRAVO112 napisał: a jednak skrzydla w tej wersji byly inne Dlaczego tak uważasz? Cytuj
BRAVO112 Napisano 6 Sierpnia Napisano 6 Sierpnia bo moja iskra wygladala troche inaczej- Male brzechwy na końcach skrzydel Cytuj
Wymysl Napisano 7 Sierpnia Napisano 7 Sierpnia W dniu 6.08.2026 o 12:19, BRAVO112 napisał: bo moja iskra wygladala troche inaczej- Male brzechwy na końcach skrzydel Masz na myśli to, czy coś innego? Cytuj
Wymysl Napisano 7 Sierpnia Napisano 7 Sierpnia 11 godzin temu, BRAVO112 napisał: tak To wzmocnienie poszycia. Pierwotnie Iskry tego nie miały. Nie wiem kiedy zaczęto stosować. "0823" to rok 1972 - nie ma. Tu "0505" z puławskiego pomnika (oblatany 1970, wycofany 1979) - nie ma. Ale G. Skowroński przedstawiając w Mini Replice wersję bis A pisze, że taką modyfikację przeszły już w 1966. 1 1 Cytuj
Wymysl Napisano 7 Sierpnia Napisano 7 Sierpnia W dniu 5.08.2026 o 10:29, Artek82 napisał: Podoba się nie tylko Tobie więc ohy i ahy jak najbardziej Ale pozwolę sobie pokazać jeszcze takie foto pana Wacława Hołysia, które pokazuje że kolorki chyba sa gites W tej pierwotnej postaci na wlotach są jednoczęściowe, niezdejmowane kratki. 1 Cytuj
BRAVO112 Napisano 8 Sierpnia Napisano 8 Sierpnia dzieki Moja Iskra kratek niestety nie ma choc próbowalem Cytuj
Moses Napisano 12 Sierpnia Autor Napisano 12 Sierpnia Kalkomanie położone. Numer boczny oryginalny z zestawu, szachownice Techmodowskie, bo te z zestawu trochę rozmyte były. Mam stencile od Model Makersa, ale z tego co na zdjeciach widzialem chyba ich nie było. Tez ciekawe jest ze na jednym zdjeciu z eksploatacji tej maszyny na prawej burcie pod kabiną jest napis SO-3W a na innym tego napisu juz nie ma. 5 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi