Skocz do zawartości

Il-14P A-Model 1/72

Adamo722

Rekomendowane odpowiedzi

Kawał modelu👍

Już za samo ukończenie zestawu A-model, w szczególności o takich gabarytach, należy się słowo uznania!

Mnie zaintrygował kolor łopat śmigła, zaglądałem do warsztatu ale może trochę rzadko, zakładam że masz na to kwity, wygląda niecodzienne 🙂

Co do głównego koloru to ja bym musiał zobaczyć model na żywo, czasem wyjdzie faktycznie ziarno czasem efekt podbija fotka (jak byś napisał jaką farbą malowałeś to też by nie zaszkodziło 😉), zapewne sam po zdjęciach widzisz co wyszło a gdzie można by poprawić ale ogólnie model przyjemny i nietuzinkowy.

Podsumowując - szacun za A-model, plusik za szachownicę i jeszcze jeden plusik za rzadko widywany model 👍

Pozdr ww 

Godzinę temu, wuwumaster napisał:

Mnie zaintrygował kolor łopat śmigła

Na egzemplarzu 3067 był taki:

image.png.fec166982efac4acbece9a3b1cec4d03.png

Edytowane przez Grzes
  • Thanks 1

No niestety widać ziarno. Z tego co widzę to błąd zrobiłeś, że jako podkład dałeś farbę matową której nie przejechałeś choćby papierem dla wyrównania powierzchni i sreberko poszło na powierzchnię z widocznym ziarnem. Niestety ale metaliki są ciężkim tematem i powierzchnia pod nie musi być wymuskana...  Nie wiem co Ciebie pokusiło do preshaidingu według mnie jest to proces bezsensu w przypadku metalików. I jeszcze jedno pytanie czym malowałeś bo jeszcze coś jednego widzę na powierzchni, pewne farby tak się zachowują ale to jest proste do zniwelowania poprzez przepolerowanie.

Vallejo to mam raptem kilka kolorów i  do aero tego nie pcham, tylko i wyłącznie do pędzla. Z metalikow najlepsze jakie używam to Gunze Metal Color oraz supermetalic, no i Alclad, ale one są już ciężkie do dostania. Polecam Gunze.

Z początku myślałem że Gunze używałeś, bo na skrzydle taki charakterystyczny odkurz masz, a Gunziaki takie coś robią, ale szmatką traktujesz i metalik jak się patrzy. A i co jest istotne - pod metaliki tylko podkład błyszczący no i powierzchnia musi byc idealnie wyciagnieta. No cóż całe życie się uczymy. Następny model będzie lepszy 😀

Malowałem już modele ta farbą 

IMG_20251110_225430.jpg

Był predashing i nie było problemu.

Użyłem nowego aerografu i nie mogłem sobie z nim poradzić. Trudno jak go opanuję to może pomaluję Ilka jeszcze raz :piwo:

Edytowane przez Adamo722

O ole ma japoncu wygląda to ok, tak malowanie Iła już wygląda słabo . Mi osobiście najbardziej rzucają się w oczy nie domalowania powierzchni, widać je w szczególności na zdjęciach spodu.

Jak dla mnie to zemściła się chęć szybkiego zakończenia pracy z modelem i  słabe przygotowanie powierzchni do malowania. Skoro juz ma być znowu malowany , wyprowadź na równo powierzchnię z lewej strony kabiny, ten styk części przezroczystęj z burtą. Nie jest równo i brak linii podziałowych widocznych na zalączonym planie ogólnym Iła -14. Potrafisz dobrze budować co widac choćby po tym że nie widać linii podziałowych połówek kadluba. To tylko troche roboty. Ten papier o którym pisze smalus to chyba miękka tektura zwilżona najlepiej sliną, no dobra wodą. Wygładza , szlifuje i daje blask. Dobry, ładnie zrobiony model tylko jeszcze te pare rzeczy.