Lipa Napisano wczoraj o 07:07 Share Napisano wczoraj o 07:07 10 godzin temu, socjo1 napisał: Dajesz! 1132 ma kilka fotek, można się wzorować. https://www.navsource.net/archives/12/011132.htm Na rufie będzie Bofors, na jednym ze zdjęć widać siatki bezpieczeństwa na relingach, co najmniej 3 Oerlikony, Moustraps na dziobie (moge się podzielić). I masz warshipa jak malowanie! Oczywiście, pozostaje spora doza interpretacji przy tak słabbym materiale ilustracyjnym. Możnaby np. założyć, że miał drugi możdzierz bomb głębinowych (K-gun) przed Boforsem, wraz z dodatkowymi zasobnikami b.g. Sporo młodszych okrętów było tak wyposażonych. Barwy kamuflażu sa znane, trzeba by tylko znaleźć "pattern" na drugą burtę, albo coś sobie założyć. Matko Boska Kusicielko co w modelarskiego stoisz drzwiach... Nie pozostaje nic innego jak tylko wejść w ten układ 39 minut temu, zaruk napisał: O, to żeś mnie zaciekawił. Granatowa pręga na szarym to byłoby coś. Czy jednak te rozważania o schematach malowania USN mają tu zastosowanie? Bandera, jaka nosi ten pływak, przypomina tylko w niewielkim stopniu amerykańską... Takie coś? Zanim wytarzacie mnie w oryginalnej farbie i kartkach z próbnika RAL Classic, chciałbym poinformować, że pierwszy raz mam styczność z JuEs Nejwi Szukając jakiegoś zestawu US Navy natrafiłem na coś takiego https://www.mojehobby.pl/products/ATOM-20603-WWII-US-Navy-Ships-Camouflage-Colors-Set.html Same farby to pewnie błoto z gruzem ale może kolorki by się nadawały jako odnośnik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano wczoraj o 07:42 Share Napisano wczoraj o 07:42 34 minuty temu, Lipa napisał: Same farby to pewnie błoto z gruzem ale może kolorki by się nadawały jako odnośnik? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano wczoraj o 07:49 Share Napisano wczoraj o 07:49 (edytowane) 8 godzin temu, M.A.V. napisał: jeszcze trochę spamu.... jakby kto chciał rzeźbić Osobiście wybiorę opcję aftermarketową i zamówię ją sobie przez MojeHobby Ale powiedz proszę - skąd masz te materiały? I jeszcze pociągnę Cię trochę za język, albo raczej - za twardy (dysk). Bardzo mnie interesuje elektroniczne wyposażenie tych okręcików - anteny, to co można zobaczeć na rei i co to oznacza. Czy masz może jakieś zblizenia, diagramy to ilustrujące? Kilkanaście patrolowców przebudowano na okręty kontroli lądowania inwazyjnego i jestem ciekaw, jak wyglądały u nich te różne systemy (IFF, LORAN/GEE itd). Godzinę temu, Szydercza Gała napisał: Kolego @Kingfisher pomierzcie tego HS'owego boforsa proszę szczególnie podstawę, a już najlepiej byłoby jakbyśta mi zrobili scan stawiając go na skanerze jakby był pokladem. Do takiego obrazka jeden wymiar mi wystarczy. Szkoda bez sensu stać z robota i czekać aż te nasze przyjdą.... Sprawdź PW - wczoraj Ci wysłałem pomiary Tomka, nawet ze zdjęciami. Godzinę temu, zaruk napisał: Czy jednak te rozważania o schematach malowania USN mają tu zastosowanie? Bandera, jaka nosi ten pływak, przypomina tylko w niewielkim stopniu amerykańską... Wersja krótka: tak, mają. Wersja długa: będzie przy okazji któregoś z czwartków jako prezentacja playmate tygodnia. Wersja lekkopółśrednia: okręt był darem USA dla Norwegii. Do 1945 stacjonował w USA i bujał sie z konwojami dyndającymi wzdłuż wschodzniego wybrzeża. Nie ma powodu zakładać, że Norwegowie sobie nagle wymyślili własny kamuflaż. Tak jak Polacy, Wolni Francuzi, Holendrzy i pewnie jeszcze parę innych nacji nie wymyślali własnych schematów, tylko korzystali z malowań państw, przy których boku dane im było słuzyć. Edytowane wczoraj o 07:53 przez socjo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano wczoraj o 08:02 Share Napisano wczoraj o 08:02 (edytowane) Godzinę temu, Lipa napisał: 1. Absolutnie świetne jest to powtórzenie kształtu dzioba w plamie która zaczyna się przy kotwicy... 2. Już nie powtarzaj proszę, że na USNavy się nie znasz - już to doczytaliśmy ;-). Ja też się nie znam , ale Koledzy pomagają, na tym polega grupowa zabawa. 3. Ad kolorki - mam nadzieję, że za jakiś czas pojawi się jakaś słowna rekomendacja co do uzycia farb w rodzaju Gunze. Ktoś mi tam wspominał, że nad tym pracuje :-). Tylko to wszystko wymaga chwilki czasu. 4. Godzinę temu, Lipa napisał: Matko Boska Kusicielko co w modelarskiego stoisz drzwiach... Nie pozostaje nic innego jak tylko wejść w ten układ Rozumiem, że nie przeszkadza Ci to, że dla 1123 i 1132 trochę detali trzeba sobie będzie po prostu wykoncypować: założyć ich obecność na zasadzie prawdopodobieństwa / tzw. "educated guess ;-)", jak to pisują na Britmodellerze, czyli chciejstwa uprawdopobnionego? Pytam, bo dla jednych jest to "spoko-opcja", inni bardzo nie lubią tego podejścia. Edytowane wczoraj o 08:30 przez socjo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano wczoraj o 09:41 Autor Share Napisano wczoraj o 09:41 OK zwracam honor, jakoś mi umknął ten PW na PW od Ciebie Michu, a kolega Kingfihser też mi podesłał, teraz mam dwa komplety, więc mogę nawet jeden zgubić Jak kto ma kaie plany albo ta kartonówkę to niech daje znać 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano wczoraj o 09:43 Share Napisano wczoraj o 09:43 Teraz, Szydercza Gała napisał: OK zwracam honor, jakoś mi umknął ten PW na PW od Ciebie Michu, a kolega Kingfihser też mi podesłał, teraz mam dwa komplety, więc mogę nawet jeden zgubić Jak kto ma kaie plany albo ta kartonówkę to niech daje znać Karotenówkę wysłałem Ci mailem bodaj przedwczoraj :-)))) Też od Kingfishera (Tomka). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano wczoraj o 09:45 Autor Share Napisano wczoraj o 09:45 A to to nie, bo przed chwila ryłem w skrzynce i nic tam nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kingfisher Napisano wczoraj o 10:05 Share Napisano wczoraj o 10:05 19 minut temu, Szydercza Gała napisał: A to to nie, bo przed chwila ryłem w skrzynce i nic tam nie było. Podesłałem Ci całość na PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa Napisano wczoraj o 11:56 Share Napisano wczoraj o 11:56 3 godziny temu, socjo1 napisał: 1. Absolutnie świetne jest to powtórzenie kształtu dzioba w plamie która zaczyna się przy kotwicy... 2. Już nie powtarzaj proszę, że na USNavy się nie znasz - już to doczytaliśmy ;-). Ja też się nie znam , ale Koledzy pomagają, na tym polega grupowa zabawa. 3. Ad kolorki - mam nadzieję, że za jakiś czas pojawi się jakaś słowna rekomendacja co do uzycia farb w rodzaju Gunze. Ktoś mi tam wspominał, że nad tym pracuje :-). Tylko to wszystko wymaga chwilki czasu. 4. Rozumiem, że nie przeszkadza Ci to, że dla 1123 i 1132 trochę detali trzeba sobie będzie po prostu wykoncypować: założyć ich obecność na zasadzie prawdopodobieństwa / tzw. "educated guess ;-)", jak to pisują na Britmodellerze, czyli chciejstwa uprawdopobnionego? Pytam, bo dla jednych jest to "spoko-opcja", inni bardzo nie lubią tego podejścia. Pewnie będę miał takie samo podejście jak do sznelłutki, gdzie na koniec budUwy jedyne co będzie zgodne z oryginałem to kalkomanie. Choć i do tego będę miał wątpliwości. Ważne, że przez cały wątek sprawiałem wrażenie eksperta i wyglądało jakby mi zależało. Plusem jest to, że podczas prac sporo się doedukowałem wiec i tutaj taka jest myśl przewodnia. Troszeczkę pogrzebałem i cyk, znów człek mONdżejszy. https://ussslater.org/kgun 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano wczoraj o 13:04 Share Napisano wczoraj o 13:04 5 godzin temu, socjo1 napisał: Ale powiedz proszę - skąd masz te materiały? a są do tej myszołapki jakieś "gotowce" ? ( dla kolegi pytam ) a materiały są z publikacji o Braciach Mniejszych Drewnostruganych : 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano wczoraj o 13:36 Share Napisano wczoraj o 13:36 (edytowane) 43 minuty temu, M.A.V. napisał: a są do tej myszołapki jakieś "gotowce" ? Zbychu, możesz sobie tę myszołapkę wyrzeźbić W dniu 10.11.2025 o 14:53, socjo1 napisał: Oczywiście (zestaw mousetraps) Eeeeech... Edytowane wczoraj o 13:48 przez socjo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 13 godzin temu Share Napisano 13 godzin temu Czyż nie jest przyjemny? 5 Oerlikonów, niebrzydkie malowanie, późny więc full-wypas i świetna sceneria. Pewnie 1945 rok... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 56 minut temu Share Napisano 56 minut temu (edytowane) 12 godzin temu, socjo1 napisał: ...Pewnie 1945 rok... na 200% , PC-1224 wszedł do służby pod koniec stycznia '45 EDIT ------------ Hopy idziemy na rekorda , nic nie ruszyło a już 6 strona wONtku Edytowane 54 minuty temu przez M.A.V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi