Skocz do zawartości

Projekt grupowy- Amerykańskie patrolowce typu PC-461, 1/350

Szydercza Gała

Rekomendowane odpowiedzi

10 godzin temu, socjo1 napisał:

Dajesz! 1132 ma kilka fotek, można się wzorować. https://www.navsource.net/archives/12/011132.htm

Na rufie będzie Bofors, na jednym ze zdjęć widać siatki bezpieczeństwa na relingach, co najmniej 3 Oerlikony, Moustraps na dziobie (moge się podzielić). I masz warshipa jak malowanie! Oczywiście, pozostaje spora doza interpretacji przy tak słabbym materiale ilustracyjnym. Możnaby np. założyć, że miał drugi możdzierz bomb głębinowych (K-gun) przed Boforsem, wraz z dodatkowymi zasobnikami b.g. Sporo młodszych okrętów było tak wyposażonych. Barwy kamuflażu sa znane, trzeba by tylko znaleźć "pattern" na drugą burtę, albo coś sobie założyć. 

Matko Boska Kusicielko co w modelarskiego stoisz drzwiach... Nie pozostaje nic innego jak tylko wejść w ten układ:szczerbol:

39 minut temu, zaruk napisał:

O, to żeś mnie zaciekawił. Granatowa pręga na szarym to byłoby coś. 

Czy jednak te rozważania o schematach malowania USN mają tu zastosowanie? Bandera, jaka nosi ten pływak, przypomina tylko w niewielkim stopniu amerykańską...

Takie coś? Zanim wytarzacie mnie w oryginalnej farbie i kartkach z próbnika RAL Classic, chciałbym poinformować, że pierwszy raz mam styczność z JuEs Nejwi

cwelemorele.thumb.JPG.6f1a7484854d97983d311009e333e97a.JPG

Szukając jakiegoś zestawu US Navy natrafiłem na coś takiego

https://www.mojehobby.pl/products/ATOM-20603-WWII-US-Navy-Ships-Camouflage-Colors-Set.html

Same farby to pewnie błoto z gruzem ale może kolorki by się nadawały jako odnośnik?

8 godzin temu, M.A.V. napisał:

jeszcze trochę spamu....    jakby kto chciał rzeźbić    :szczerbol:

20.jpg.3277eec5e7bef81a768949d23ae0458b.jpg

21.jpg.b6ae191184bc22b2bc11711fc8c9a990.jpg

Osobiście wybiorę opcję aftermarketową i zamówię ją sobie przez MojeHobby 🙂 Ale powiedz proszę - skąd masz te materiały? I jeszcze pociągnę Cię trochę za język, albo raczej - za twardy (dysk). Bardzo mnie interesuje elektroniczne wyposażenie tych okręcików - anteny, to co można zobaczeć na rei i co to oznacza. Czy masz może jakieś zblizenia, diagramy to ilustrujące? Kilkanaście patrolowców przebudowano na okręty kontroli lądowania inwazyjnego i jestem ciekaw, jak wyglądały u nich te różne systemy (IFF, LORAN/GEE itd). 

Godzinę temu, Szydercza Gała napisał:

Kolego @Kingfisher pomierzcie tego HS'owego boforsa proszę szczególnie podstawę, a już najlepiej byłoby jakbyśta mi zrobili scan stawiając go na skanerze jakby był pokladem. Do takiego obrazka jeden wymiar mi wystarczy. Szkoda bez sensu stać z robota i czekać aż te nasze przyjdą....

Sprawdź PW - wczoraj Ci wysłałem pomiary Tomka, nawet  ze zdjęciami. 

Godzinę temu, zaruk napisał:

Czy jednak te rozważania o schematach malowania USN mają tu zastosowanie? Bandera, jaka nosi ten pływak, przypomina tylko w niewielkim stopniu amerykańską...

Wersja krótka: tak, mają.

Wersja długa: będzie przy okazji któregoś z czwartków jako prezentacja playmate tygodnia.

Wersja lekkopółśrednia: okręt był darem USA dla Norwegii. Do 1945 stacjonował w USA i bujał sie z konwojami dyndającymi wzdłuż wschodzniego wybrzeża. Nie ma powodu zakładać, że Norwegowie sobie nagle wymyślili własny kamuflaż. Tak jak Polacy, Wolni Francuzi, Holendrzy i pewnie jeszcze parę innych nacji nie wymyślali własnych schematów, tylko korzystali z malowań państw, przy których boku dane im było słuzyć. 

Edytowane przez socjo1

Godzinę temu, Lipa napisał:

cwelemorele.thumb.JPG.6f1a7484854d97983d311009e333e97a.JPG

1. Absolutnie świetne jest to powtórzenie kształtu dzioba w plamie która zaczyna się przy kotwicy...

2. Już nie powtarzaj proszę, że na USNavy się nie znasz - już to doczytaliśmy ;-). Ja też się nie znam , ale Koledzy pomagają, na tym polega grupowa zabawa.

3. Ad kolorki - mam nadzieję, że za jakiś czas pojawi się jakaś słowna rekomendacja co do uzycia farb w rodzaju Gunze. Ktoś mi tam wspominał, że nad tym pracuje :-). Tylko to wszystko wymaga chwilki czasu.

4. 

Godzinę temu, Lipa napisał:

Matko Boska Kusicielko co w modelarskiego stoisz drzwiach... Nie pozostaje nic innego jak tylko wejść w ten układ:szczerbol:

Rozumiem, że nie przeszkadza Ci to, że dla 1123 i 1132 trochę detali trzeba sobie będzie po prostu wykoncypować: założyć ich obecność na zasadzie prawdopodobieństwa / tzw. "educated guess ;-)", jak to pisują na Britmodellerze, czyli chciejstwa uprawdopobnionego? Pytam, bo dla jednych jest to "spoko-opcja", inni bardzo nie lubią tego podejścia.

Edytowane przez socjo1

OK zwracam honor, jakoś mi umknął ten PW na PW od Ciebie Michu, a kolega Kingfihser też mi podesłał, teraz mam dwa komplety, więc mogę nawet jeden zgubić :haha:Jak kto ma kaie plany albo ta kartonówkę to niech daje znać :szczerbol:

• Haha 1

Teraz, Szydercza Gała napisał:

OK zwracam honor, jakoś mi umknął ten PW na PW od Ciebie Michu, a kolega Kingfihser też mi podesłał, teraz mam dwa komplety, więc mogę nawet jeden zgubić :haha:Jak kto ma kaie plany albo ta kartonówkę to niech daje znać :szczerbol:

Karotenówkę wysłałem Ci mailem bodaj przedwczoraj :-)))) Też od Kingfishera (Tomka). 

3 godziny temu, socjo1 napisał:

1. Absolutnie świetne jest to powtórzenie kształtu dzioba w plamie która zaczyna się przy kotwicy...

2. Już nie powtarzaj proszę, że na USNavy się nie znasz - już to doczytaliśmy ;-). Ja też się nie znam , ale Koledzy pomagają, na tym polega grupowa zabawa.

3. Ad kolorki - mam nadzieję, że za jakiś czas pojawi się jakaś słowna rekomendacja co do uzycia farb w rodzaju Gunze. Ktoś mi tam wspominał, że nad tym pracuje :-). Tylko to wszystko wymaga chwilki czasu.

4. 

Rozumiem, że nie przeszkadza Ci to, że dla 1123 i 1132 trochę detali trzeba sobie będzie po prostu wykoncypować: założyć ich obecność na zasadzie prawdopodobieństwa / tzw. "educated guess ;-)", jak to pisują na Britmodellerze, czyli chciejstwa uprawdopobnionego? Pytam, bo dla jednych jest to "spoko-opcja", inni bardzo nie lubią tego podejścia.

Pewnie będę miał takie samo podejście jak do sznelłutki, gdzie na koniec budUwy jedyne co będzie zgodne z oryginałem to kalkomanie. Choć i do tego będę miał wątpliwości.🙃 Ważne, że przez cały wątek sprawiałem wrażenie eksperta i wyglądało jakby mi zależało.:szczerbol: Plusem jest to, że podczas prac sporo się doedukowałem wiec i tutaj taka jest myśl przewodnia.:super:

Troszeczkę pogrzebałem i cyk, znów człek mONdżejszy. 

https://ussslater.org/kgun

• Like 2

43 minuty temu, M.A.V. napisał:

a są do tej myszołapki jakieś "gotowce"  ?  

Zbychu, możesz sobie tę myszołapkę wyrzeźbić 🙂

W dniu 10.11.2025 o 14:53, socjo1 napisał:

Oczywiście 🐈‍⬛ (zestaw mousetraps)

Eeeeech...

Edytowane przez socjo1

925288859_PC1224.thumb.jpg.4350dc48a8132530b2a7a6fe36b481d6.jpg

Czyż nie jest przyjemny? 5 Oerlikonów, niebrzydkie malowanie, późny więc full-wypas i świetna sceneria. Pewnie 1945 rok...

12 godzin temu, socjo1 napisał:

...Pewnie 1945 rok...

na 200% ,  PC-1224 wszedł do służby pod koniec stycznia '45 :szczerbol:

EDIT  ------------ 

Hopy idziemy na rekorda  , nic nie ruszyło a już 6 strona wONtku :haha:

Edytowane przez M.A.V.