Lipa Napisano 28 Listopada Share Napisano 28 Listopada 10 godzin temu, socjo1 napisał: Dajesz! 1132 ma kilka fotek, można się wzorować. https://www.navsource.net/archives/12/011132.htm Na rufie będzie Bofors, na jednym ze zdjęć widać siatki bezpieczeństwa na relingach, co najmniej 3 Oerlikony, Moustraps na dziobie (moge się podzielić). I masz warshipa jak malowanie! Oczywiście, pozostaje spora doza interpretacji przy tak słabbym materiale ilustracyjnym. Możnaby np. założyć, że miał drugi możdzierz bomb głębinowych (K-gun) przed Boforsem, wraz z dodatkowymi zasobnikami b.g. Sporo młodszych okrętów było tak wyposażonych. Barwy kamuflażu sa znane, trzeba by tylko znaleźć "pattern" na drugą burtę, albo coś sobie założyć. Matko Boska Kusicielko co w modelarskiego stoisz drzwiach... Nie pozostaje nic innego jak tylko wejść w ten układ 39 minut temu, zaruk napisał: O, to żeś mnie zaciekawił. Granatowa pręga na szarym to byłoby coś. Czy jednak te rozważania o schematach malowania USN mają tu zastosowanie? Bandera, jaka nosi ten pływak, przypomina tylko w niewielkim stopniu amerykańską... Takie coś? Zanim wytarzacie mnie w oryginalnej farbie i kartkach z próbnika RAL Classic, chciałbym poinformować, że pierwszy raz mam styczność z JuEs Nejwi Szukając jakiegoś zestawu US Navy natrafiłem na coś takiego https://www.mojehobby.pl/products/ATOM-20603-WWII-US-Navy-Ships-Camouflage-Colors-Set.html Same farby to pewnie błoto z gruzem ale może kolorki by się nadawały jako odnośnik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 28 Listopada Share Napisano 28 Listopada 34 minuty temu, Lipa napisał: Same farby to pewnie błoto z gruzem ale może kolorki by się nadawały jako odnośnik? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 28 Listopada Share Napisano 28 Listopada (edytowane) 8 godzin temu, M.A.V. napisał: jeszcze trochę spamu.... jakby kto chciał rzeźbić Osobiście wybiorę opcję aftermarketową i zamówię ją sobie przez MojeHobby Ale powiedz proszę - skąd masz te materiały? I jeszcze pociągnę Cię trochę za język, albo raczej - za twardy (dysk). Bardzo mnie interesuje elektroniczne wyposażenie tych okręcików - anteny, to co można zobaczeć na rei i co to oznacza. Czy masz może jakieś zblizenia, diagramy to ilustrujące? Kilkanaście patrolowców przebudowano na okręty kontroli lądowania inwazyjnego i jestem ciekaw, jak wyglądały u nich te różne systemy (IFF, LORAN/GEE itd). Godzinę temu, Szydercza Gała napisał: Kolego @Kingfisher pomierzcie tego HS'owego boforsa proszę szczególnie podstawę, a już najlepiej byłoby jakbyśta mi zrobili scan stawiając go na skanerze jakby był pokladem. Do takiego obrazka jeden wymiar mi wystarczy. Szkoda bez sensu stać z robota i czekać aż te nasze przyjdą.... Sprawdź PW - wczoraj Ci wysłałem pomiary Tomka, nawet ze zdjęciami. Godzinę temu, zaruk napisał: Czy jednak te rozważania o schematach malowania USN mają tu zastosowanie? Bandera, jaka nosi ten pływak, przypomina tylko w niewielkim stopniu amerykańską... Wersja krótka: tak, mają. Wersja długa: będzie przy okazji któregoś z czwartków jako prezentacja playmate tygodnia. Wersja lekkopółśrednia: okręt był darem USA dla Norwegii. Do 1945 stacjonował w USA i bujał sie z konwojami dyndającymi wzdłuż wschodzniego wybrzeża. Nie ma powodu zakładać, że Norwegowie sobie nagle wymyślili własny kamuflaż. Tak jak Polacy, Wolni Francuzi, Holendrzy i pewnie jeszcze parę innych nacji nie wymyślali własnych schematów, tylko korzystali z malowań państw, przy których boku dane im było słuzyć. Edytowane 28 Listopada przez socjo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 28 Listopada Share Napisano 28 Listopada (edytowane) Godzinę temu, Lipa napisał: 1. Absolutnie świetne jest to powtórzenie kształtu dzioba w plamie która zaczyna się przy kotwicy... 2. Już nie powtarzaj proszę, że na USNavy się nie znasz - już to doczytaliśmy ;-). Ja też się nie znam , ale Koledzy pomagają, na tym polega grupowa zabawa. 3. Ad kolorki - mam nadzieję, że za jakiś czas pojawi się jakaś słowna rekomendacja co do uzycia farb w rodzaju Gunze. Ktoś mi tam wspominał, że nad tym pracuje :-). Tylko to wszystko wymaga chwilki czasu. 4. Godzinę temu, Lipa napisał: Matko Boska Kusicielko co w modelarskiego stoisz drzwiach... Nie pozostaje nic innego jak tylko wejść w ten układ Rozumiem, że nie przeszkadza Ci to, że dla 1123 i 1132 trochę detali trzeba sobie będzie po prostu wykoncypować: założyć ich obecność na zasadzie prawdopodobieństwa / tzw. "educated guess ;-)", jak to pisują na Britmodellerze, czyli chciejstwa uprawdopobnionego? Pytam, bo dla jednych jest to "spoko-opcja", inni bardzo nie lubią tego podejścia. Edytowane 28 Listopada przez socjo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 28 Listopada Autor Share Napisano 28 Listopada OK zwracam honor, jakoś mi umknął ten PW na PW od Ciebie Michu, a kolega Kingfihser też mi podesłał, teraz mam dwa komplety, więc mogę nawet jeden zgubić Jak kto ma kaie plany albo ta kartonówkę to niech daje znać 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 28 Listopada Share Napisano 28 Listopada Teraz, Szydercza Gała napisał: OK zwracam honor, jakoś mi umknął ten PW na PW od Ciebie Michu, a kolega Kingfihser też mi podesłał, teraz mam dwa komplety, więc mogę nawet jeden zgubić Jak kto ma kaie plany albo ta kartonówkę to niech daje znać Karotenówkę wysłałem Ci mailem bodaj przedwczoraj :-)))) Też od Kingfishera (Tomka). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 28 Listopada Autor Share Napisano 28 Listopada A to to nie, bo przed chwila ryłem w skrzynce i nic tam nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kingfisher Napisano 28 Listopada Share Napisano 28 Listopada 19 minut temu, Szydercza Gała napisał: A to to nie, bo przed chwila ryłem w skrzynce i nic tam nie było. Podesłałem Ci całość na PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa Napisano 28 Listopada Share Napisano 28 Listopada 3 godziny temu, socjo1 napisał: 1. Absolutnie świetne jest to powtórzenie kształtu dzioba w plamie która zaczyna się przy kotwicy... 2. Już nie powtarzaj proszę, że na USNavy się nie znasz - już to doczytaliśmy ;-). Ja też się nie znam , ale Koledzy pomagają, na tym polega grupowa zabawa. 3. Ad kolorki - mam nadzieję, że za jakiś czas pojawi się jakaś słowna rekomendacja co do uzycia farb w rodzaju Gunze. Ktoś mi tam wspominał, że nad tym pracuje :-). Tylko to wszystko wymaga chwilki czasu. 4. Rozumiem, że nie przeszkadza Ci to, że dla 1123 i 1132 trochę detali trzeba sobie będzie po prostu wykoncypować: założyć ich obecność na zasadzie prawdopodobieństwa / tzw. "educated guess ;-)", jak to pisują na Britmodellerze, czyli chciejstwa uprawdopobnionego? Pytam, bo dla jednych jest to "spoko-opcja", inni bardzo nie lubią tego podejścia. Pewnie będę miał takie samo podejście jak do sznelłutki, gdzie na koniec budUwy jedyne co będzie zgodne z oryginałem to kalkomanie. Choć i do tego będę miał wątpliwości. Ważne, że przez cały wątek sprawiałem wrażenie eksperta i wyglądało jakby mi zależało. Plusem jest to, że podczas prac sporo się doedukowałem wiec i tutaj taka jest myśl przewodnia. Troszeczkę pogrzebałem i cyk, znów człek mONdżejszy. https://ussslater.org/kgun 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 28 Listopada Share Napisano 28 Listopada 5 godzin temu, socjo1 napisał: Ale powiedz proszę - skąd masz te materiały? a są do tej myszołapki jakieś "gotowce" ? ( dla kolegi pytam ) a materiały są z publikacji o Braciach Mniejszych Drewnostruganych : 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 28 Listopada Share Napisano 28 Listopada (edytowane) 43 minuty temu, M.A.V. napisał: a są do tej myszołapki jakieś "gotowce" ? Zbychu, możesz sobie tę myszołapkę wyrzeźbić W dniu 10.11.2025 o 14:53, socjo1 napisał: Oczywiście (zestaw mousetraps) Eeeeech... Edytowane 28 Listopada przez socjo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 29 Listopada Share Napisano 29 Listopada Czyż nie jest przyjemny? 5 Oerlikonów, niebrzydkie malowanie, późny więc full-wypas i świetna sceneria. Pewnie 1945 rok... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 29 Listopada Share Napisano 29 Listopada (edytowane) 12 godzin temu, socjo1 napisał: ...Pewnie 1945 rok... na 200% , PC-1224 wszedł do służby pod koniec stycznia '45 EDIT ------------ Hopy idziemy na rekorda , nic nie ruszyło a już 6 strona wONtku Edytowane 29 Listopada przez M.A.V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 29 Listopada Share Napisano 29 Listopada 3 godziny temu, M.A.V. napisał: , nic nie ruszyło a już 6 strona wONtku Ale mam wrażenie, że z sensem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano Niedziela o 19:34 Autor Share Napisano Niedziela o 19:34 Cośtam sie dzieje, pierwsza przymiarka, nie było trzeba wielu korekt... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano Niedziela o 19:47 Super Moderator Share Napisano Niedziela o 19:47 Zapytałem Chat o listę korekt dla zestawu Seed Hobby SH350010 by zbudować model PC-496 Type Submarine Chaser 1/350. Oto co otrzymałem. Cytat Poniżej przygotowałem dokładną listę korekt i ulepszeń specyficznych dla zestawu Seed Hobby SH350010 – PC-461 Type Submarine Chaser 1/350, tak aby odwzorować konkretny USS PC-496 (1943) możliwie wiernie i zgodnie ze stanem historycznym. To wersja profesjonalna (modelarska) — oparta na rzeczywistej konfiguracji PC-496 i na analizie rozbieżności między zestawem Seed Hobby a rzeczywistym wyglądem okrętów z tej partii. LISTA KOREKT DO ZESTAWU SEED HOBBY SH350010 — USS PC-496 (1/350) Status docelowy: wiosna–lato 1943, bez radaru, Measure 22, konfiguracja wczesna. 1. KADŁUB – KOREKTY I DETALING ✔ Korekta 1 — Bulaje (okna kadłuba) Seed Hobby ma zbyt płytkie i zbyt duże bulaje. Korekta: pogłębić każdy bulaj wiertłem 0.3–0.4 mm, ewentualnie wkleić „szklistą” żywicę UV, aby uzyskać charakterystyczny połysk. ✔ Korekta 2 — Relingi w zestawie są uproszczone Zestaw dostarcza grube plastikowe relingi ➝ w rzeczywistości PC-461 miały cienkie, 2–3-szynowe metalowe barierki. Korekta: wymienić wszystkie relingi na fototrawione 1/350: Gold Medal Models / FlyHawk / Ocean Spirit / Micromaster. ✔ Korekta 3 — Zbyt gruba linia podziału pokładu Linia wodna i podział pokład/kadłub jest zbyt głęboki. Korekta: zaszpachlować lekko Mr.Surfacerem i przeszlifować. 2. POKŁAD GŁÓWNY – BŁĘDY W ROZMIESZCZENIU ELEMENTÓW ✔ Korekta 4 — Zbyt duże i za wysokie wentylatory Wentylatory (mushroom vents) są mocno przeskalowane. Co zrobić: skrócić o ok. 20–30%, zeszlifować „grzybek” do mniejszego promienia. ✔ Korekta 5 — Sarkowości pokładu (brak widocznych „klap” i włazów) W zestawie pokład jest zbyt gładki. Na prawdziwych PC-461 były: włazy, pokrywy wejściowe, skrzynie amunicyjne, antenowe stopy. Rozwiązanie: Dołożyć elementy fototrawione (drzwi/włazy) lub wykonać samodzielnie z polistyrenu 0.2 mm. 3. NADBUDÓWKA – ELEMENTY, KTÓRE TRZEBA POPRAWIĆ ✔ Korekta 6 — Okna mostka za duże i o złym kształcie Seed Hobby zrobił okna zbyt duże i zbyt kwadratowe. Korekta: zwęzić pionowo ok. 10–15%, odtworzyć ramy z cienkiego polistyrenu lub fototrawienia. ✔ Korekta 7 — Błędne drzwi boczne W zestawie są nowoczesne, prostokątne drzwi. W 1943 PC-461 miały drzwi zaokrąglone (okrętowe). Korekta: wymiana drzwi na fototrawione „okrętowe” (oval navy watertight doors). ✔ Korekta 8 — Brak charakterystycznego wzmocnienia pod Oerlikonami Platformy 20 mm miały dodatkowe płyty i skrzynie. W zestawie są bardzo uproszczone. Dodaj: skrzynie amunicyjne, małe barierki z PE. 4. MASZT – POPRAWKA KONIECZNA DLA PC-496 ✔ Korekta 9 — Model ma MASZT RADAROWY, PC-496 go NIE posiadał Zestaw Seed Hobby zawiera platformę i antenę radaru SG. W 1943 PC-496 nie miała żadnego radaru. Korekta: usunąć platformę, usunąć antenę, maszt wykonać z drutu mosiężnego 0.2 mm: jedno światło topowe, dwie linki odciągowe, antena HF biegnąca na rufę. 5. UZBROJENIE – KOREKTY I DOPASOWANIA ✔ Korekta 10 — Działo 3"/50 (dziobowe) Działko Seed Hobby jest uproszczone i ma zbyt grubą lufę. Korekta: wymienić lufę na metalową Master Model 1/350 (3in/50), dodać tarczę boczną i drobne detale (uchwyty, piny). ✔ Korekta 11 — 40 mm Bofors Element w zestawie jest poprawny, ale uproszczony i krótki. Korekta: wymiana na: MicroMaster 1/350 Bofors single (najlepszy wybór) lub doposażenie wzorując się na zdjęciach PC-472/PC-461. ✔ Korekta 12 — Oerlikon 20 mm (x2 lub x3) W zestawie są zbyt grube, bez magazynków. Korekta: wymienić na 3D (MicroMaster / Veteran Models) lub dodać magazynki bębnowe i cienkie podstawy. ✔ Korekta 13 — Zrzutnie bomb i K-guny Seed Hobby dostarcza uproszczone bomb rails. Korekta: poprawić ramy prowadnic (cienkie jak w prawdziwych), wymienić bomby głębinowe na żywiczne (lepszy kształt), dodać drobne łańcuchy i zabezpieczenia. 6. ŁÓDŹ MOTOROWA I ŻURAWIKI ✔ Korekta 14 — Kształt łodzi Łódź w zestawie jest „pełna” i ma za grube burty. Korekta: wydrążyć wnętrze, dodać panele pokładu wewnętrznego, dorobić silnik / skrzynię centralną (opcjonalnie). ✔ Korekta 15 — Żurawiki Zestaw ma bardzo grube. Wymienić na fototrawione. 7. RELINGI I OLINOWANIE ✔ Korekta 16 — Relingi z plastiku → wymiana na PE Jak wspomniano wcześniej, plastikowe relingi są za grube. ✔ Korekta 17 — Olinowanie Zestaw nie zapewnia żadnych anten. Korekta: wykonać anteny z nitki elastycznej 0.08 mm: od masztu do rufy, dwie do relingów bocznych. 8. MALOWANIE – POPRAWKI POD PC-496 Seed Hobby sugeruje najczęściej US Navy Gray overall. To niepoprawne dla PC-496 w 1943. Prawidłowy schemat: burty: Navy Blue 5-N nadbudówki: Haze Gray 5-H pokłady: Deck Blue 20-B Pełne kolory podałem wcześniej (FS, RGB, farby Tamiya/Vallejo). 9. ELEMENTY, KTÓRYCH POWINIENEŚ NIE MONTOWAĆ platforma radaru anteny radaru numerów burtowych dodatkowych platform AA z późniejszego okresu wojny 10. ELEMENTY, KTÓRE POWINIENEŚ DODAĆ, ABY MODEL BYŁ „PC-496-SPECYFICZNY” ✔ dodaj 3 × Oerlikon (a nie 4–5, jak w późniejszych PC) ✔ umieść łódź w konfiguracji centralnej ✔ zostaw pokład tylny z pojedynczym Boforsem ✔ dodaj głębsze ślady eksploatacji (zacieki, rdzę) – PC-496 był mocno eksploatowany na Atlantyku i w Afryce ✔ brak radarów, brak nowoczesnych anten ✔ bomby głębinowe w konfiguracji wczesnej (mniej sztuk na szynach) LISTA DODATKÓW, KTÓRE POLECAM DO TEGO ZESTAWU 1. Fototrawienia (PE): FlyHawk 1/350 USN Railings Gold Medal Models – US Navy Doors & Hatches Ocean Spirit – generic USN 1/350 PE 2. Uzbrojenie 3D: MicroMaster 1/350 – 3"/50 gun MicroMaster 1/350 – Bofors 40 mm single MicroMaster 1/350 – Oerlikon 20 mm 3. Bomby: Model Monkey / Black Cat Models – depth charges 1/350 Czy zgadzacie się z tym? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano Niedziela o 20:09 Share Napisano Niedziela o 20:09 21 minut temu, jawkers napisał: Zapytałem Chat o listę korekt dla zestawu Seed Hobby SH350010 by zbudować model PC-496 Type Submarine Chaser 1/350. Oto co otrzymałem. Czy zgadzacie się z tym? Chat chyba był pijany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano Niedziela o 20:11 Autor Share Napisano Niedziela o 20:11 (edytowane) Stek bzdur Jakie plastikowe relingi? jaka linia podziału na linii wodnej. Edytowane Niedziela o 20:11 przez Szydercza Gała 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano Niedziela o 20:30 Share Napisano Niedziela o 20:30 (edytowane) 14 godzin temu, Szydercza Gała napisał: Stek bzdur Jakie plastikowe relingi? jaka linia podziału na linii wodnej. Czytało się to jak humor zeszytów szkolnych (kiedyś była taka rubryka w przekroju). Przepraszam @jawkers ale nie oczekuj że odniosę się szczegółowo do tych wykwitów czata, bo to by zajęło kupę czasu i miejsca. Trochę w tej odpowiedzi chata jest tak, jak pisał kiedyś ks. Tischner, że jest cała prawda, pół - prawda i gówno - prawda. I tej pierwszej kategorii w czatowym wykwicie jest najmniej. Możemy porozmawiać o konkretach, ale po prostu musisz o te konkrety pytać. Mi się wydawało, że po tym jak zrobiłem reaserch i naprawdę czasochłonny opis historyczno - dodatkowy na str. 1szej, + to co się tu już wcześniej pojawiało (informacje) w wątku + materiały w dokumentacji która Wam powysyłałem, będzie mocno rozjaśniające. Chyba się myliłem... Natomiast zasada ogólna jest taka: Subchasery to nie są Jajamoty i Podwójne smarcki, opisane i obfotografowane i splanowane na wszystkie strony. Posobnie jak Fowerki inne tego typu niepozorne jednostki - trałowce itd. Nik się nimi specjalnie nie podniecał, nie dokumentował. Dobrze obfotografowane jednostki sa wyjątkiem. Więc albo szukamy takiej właśnie dobrze obfotografowanej / opisanej itd. jednostki ,albo dla całej reszty - pozostaje rekonstrukcja ich wyglądu, często na podstawie jednej foty o nędznej jakości. Czyli wypadkowa szacowania/rachunku prawdopodobieństwa i nasze chciejstwa względem pokazania detali, malowania itd. Ze wszystkimi wadami i zaletami takiego podjeścia. Oczywiście, ta dokumentacja istnieje zapewne - ale w muzeach. archiwach itd. Czyli dla 99% z nas - niedostępna. Ale żeby nie było, że tylko ględzę i marudzę, (jak na starego pierdziela przystało!), to mam dla Ciebie rzecz nieczęstą i fajnego ficzura: - na topie masztu Twojego PeCeta zainstalowano kanadyjski radar systemu SW1C (nader nieudana konstrukcja). Imć @Szydercza Gała by w swej łaskawości narysował do blaszki? https://en.wikipedia.org/wiki/SW1C Nie napisałem o tym radarze w "kompendium", bo jak wspomniałem jest to "szalenie rzadka rzecz". Uzupełnię za jakiś czas i to... Taki, jak tu: Michał Edytowane Poniedziałek o 10:22 przez socjo1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano Niedziela o 23:11 Autor Share Napisano Niedziela o 23:11 Całego 4 kreski?? No nie wiem czy dam radę, to bardzo skomplikowane Ale jakiś rysunek ze statkiem albo jakiś wymiar to by sie przydał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano Poniedziałek o 10:09 Share Napisano Poniedziałek o 10:09 (edytowane) 11 godzin temu, Szydercza Gała napisał: Całego 4 kreski?? No nie wiem czy dam radę, to bardzo skomplikowane Trochę tak, choć trochę też i nie: Cytat Ale jakiś rysunek ze statkiem albo jakiś wymiar to by sie przydał Szukam. Ale jest to na tyle niemainstrimowe ustrojstwo, że nie jest to najłatwiejsze do znalezienia. @jawkers - uważam, że są bardzo duże szanse na to, że Twój okręcik w momencie zatopienia nosił Boforsa zamiast rufowej trójcalówki. Nie opieram tego tylko na jakimś widzi-misiu, jest kilka poszlak, tóre na to wskazują. Twój PeCet ostatecznie przepłynął na drugą stronę Atlantyku. Jest prawdopodobne, że wcześniej przeszedł przezbrojenie. W odróżnieniu od Stanów Zjednoczonych, w okolicach Afryki i Europy zagrożenie lotnicze było poważne. I teraz tak: W literaturze, którą Wam wysyłałem sa szkice detali PC 543. On również trafił na akwen śródziemnomorski. Istnieją jego zdjęcia (wcześniej tu pokazywane), ktore pokazują ten okręt we wczesnym stadium służby - nosił wtedy dwie trójcalówki. Natomiast przed przekazaniem ich Francuzom w połowie 1944 r. miał Boforsa. Podobnie pokazuje dokumentacja np. PC 565: https://www.navsource.net/archives/12/010565.htm Więc - najprawdopodobniej półcalówka + Bofors. A co z Oerlikonami? Dwa na skrzydłach mostku - to standard. Trzeci na czele sterówki? Ja go tam nie widzę. Być może jest tam raczej namiernik lub inne (mi nieznane) urządzenie. Ale może założyć, że trzeci Oerlikon był asymetrycznie za kominem, tak jak to jest pokazane w książce, której fragmenty Wam wysłałem i które przedstawiają PC 543 z lat 1943-1944. Poptrzecie: Oerlikon mamy tutaj za kominem, przy lewej burcie. W osi symetrii, wzdłuż ustawiono dwa magazynki do Oerlikonów. ( @Szydercza Gała - myślałeś o magazynku do Boforsa? Jeśli nie - to z Black Cata można podebrać. Podobnie, śwetnie wyrysowane są w książce schowki na kamizelki ratunkowe, których było po 6 na okręt). Łódż - przesunięta w prawo. Winda do operowania żurawikiem - nie wiem, jak jest w modelu Seeda, ale wiem, że taki zestaw naprawdę fajnie wyglądających wind oferuje Black Cat. Mamy na rzuce z góry jeszcze przylegajace do komina schowki. Nie wiem, czy one są odtworzone w modelu, ale zdaje sie, że być może Michu je zaprojektuje. Z tych szkiców (ale i zdjęć) wynika, że w toku walk na wyposażenie wszedł jeszcze jeden ciekawy gadżet. Zwykle lokowano go w pobliżu komina: Edytowane Poniedziałek o 10:19 przez socjo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
donalyah00 Napisano Poniedziałek o 10:16 Share Napisano Poniedziałek o 10:16 (edytowane) 14 godzin temu, jawkers napisał: Czy zgadzacie się z tym? Zastanawiałem się nad takim użyciem "AI". Jakieś pierwsze moje próby analizy źródeł historycznych (na znany mi temat) przyniosły mnóstwo halucynacji maszynowych. Jednakże z doświadczenia w innej dziedzinie, wiem że taka analiza wykonana przez stosowny program to dobry i sprawny sposób na sprawdzenie swojej pracy w odniesieniu do udostępnionych wcześniej źródeł. Czy możesz przybliżyć czym nakarmiłeś maszynę przed zadaniem właściwego zapytania? Pozdrawiam, Marek Edytowane Poniedziałek o 10:20 przez donalyah00 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano Poniedziałek o 11:34 Share Napisano Poniedziałek o 11:34 15 godzin temu, Szydercza Gała napisał: Te relingi to zestawowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano Poniedziałek o 11:41 Share Napisano Poniedziałek o 11:41 (edytowane) 6 minut temu, zaruk napisał: Te relingi to zestawowe? Nie, to jest to co Michu nam rysuje do blaszki... Przymiarka projektu wydrukowanego na papierze, zanim zleci się do trawienia. Zestawowe mają jakiś nieprzyjemny feler z tą siatką, czy też w ogóle jej nie mają... Edytowane Poniedziałek o 11:42 przez socjo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano Poniedziałek o 12:54 Share Napisano Poniedziałek o 12:54 Godzinę temu, socjo1 napisał: ...w ogóle jej nie mają... TAK 2 godziny temu, donalyah00 napisał: moje próby analizy źródeł historycznych (na znany mi temat) przyniosły mnóstwo halucynacji maszynowych.... przeprowadziłem jakiś czas temu podobne dwa eksperymenty i efekty podobne - może to kwestia że te darmowe maszyny wypluwają na szybko byle co lub to co znajdą przez google @jawkers - a próbowałeś mu zadać jakieś bardziej pomocne rzeczy - np. wynajdywanie zdjęć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi