Szydercza Gała Napisano 28 Stycznia Autor Share Napisano 28 Stycznia W tym temacie to przeliczam wielkość podstawki Ale miło popatrzeć jak ktoś inny sie męczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa Napisano 28 Stycznia Share Napisano 28 Stycznia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano Wtorek o 18:55 Share Napisano Wtorek o 18:55 (edytowane) No i co tam u Was, chłopaki???? Naprawdę, nie musicie na mnie czekać. Naprawiłem zepsuty przez siebie mostek. Podobnie uszkodzone od początku polery cumownicze. Podrasowałem kabestany kotwiczne i wentylatory - dorobiłem kratki z fototrawionej siateczki i detale w postaci krążków z wybijarki. Z obydwu modeli odpiłowałem falochrony na dziobie i pozamieniałem je. Teraz, jak widzicie, na Seedzie jest półokrągły, a na L'Arsenalu v-kształtny. Pewnie po podkładzie wyjdą jeszcze farfocle do obróbki. Bulaje wziąłem z zestawu SHIPYARD T35042. Jest on o tyle ciekawy, że bulaje nie mają zadnych ramek do wycinania, są od razu oddzielone od blaszki, trzymając się folii. Oszczędza to trochę czasu przy instalacji. Na koniec takie przypomnienie: ja relacji z budowy Seeda prowadzić nie będę. Nie tak się umawialiśmy Ale skoro już sobie w nim podłubuję, to podzielę się kilkoma wrażeniami. Pierwsze primo: Tworzywo druków 3 D jest bardzo twarde i kruche. Trzeba uważać, bo choćby potrafi mocno prysnąć w oko. Ale bardziej merytorycznie: uważajcie w czasie wycinania polerów cumowniczych, myślę że najlepiej jest wycinać je za pomocą żyletkowej piłki (np. czeskiej lub mojej ulubionej Hasegawy Trytool). W ten sposób ich nie połamiecie. Po drugie - w modelu jest za mało półkluz. Trzeba albo je dorobić, albo zaszpachlować otwory nań przeznaczone. W swoim modelu "zagłuszyłem" duże otwory na ścianach nadbudówki (wskazane wykałaczką) . Jakkolwiek z blaszkowymi siateczkami będą na modelu wygladać efektownie, nie widziałem takich na żadnym ze zdjęć oryginałów. Choć na jednym z planów coś podobnego wydaje się być... EDIT: No jednak nie, na planie to zupełnie inaczej wygląda - jeden z bulajów ma siateczkę. Dobrze zrobiłem! Pożegnam się z Wami starym norweskim porzekadłem: Ukkaråpete sövsjon krikkæla! Edytowane Wtorek o 23:41 przez socjo1 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi