Skocz do zawartości

Projekt grupowy- Amerykańskie patrolowce typu PC-461, 1/350

Szydercza Gała

Rekomendowane odpowiedzi

No i co tam u Was, chłopaki????

Naprawdę, nie musicie na mnie czekać.

Naprawiłem zepsuty przez siebie mostek. 

Podobnie uszkodzone od początku polery cumownicze. 

Podrasowałem kabestany kotwiczne i wentylatory - dorobiłem kratki z fototrawionej siateczki i detale w postaci krążków z wybijarki. 

DSC_5320.thumb.jpg.4afbf0a3d3292b0e1f84eb0e2b5b26ba.jpg

Z obydwu modeli odpiłowałem falochrony na dziobie i pozamieniałem je. Teraz, jak widzicie, na Seedzie jest półokrągły, a na L'Arsenalu v-kształtny. Pewnie po podkładzie wyjdą jeszcze farfocle do obróbki. 

DSC_5319.thumb.jpg.2f1c0c968dcfa76911b00a260e50a94d.jpg

Bulaje wziąłem z zestawu SHIPYARD T35042. Jest on o tyle ciekawy, że bulaje nie mają zadnych ramek do wycinania, są od razu oddzielone od blaszki, trzymając się folii. Oszczędza to trochę czasu przy instalacji. 

s-l1600.jpg

s-l1600.jpg

Na koniec takie przypomnienie: ja relacji z budowy Seeda prowadzić nie będę. Nie tak się umawialiśmy 😉  Ale skoro już sobie w nim podłubuję, to podzielę się kilkoma wrażeniami.

Pierwsze primo: Tworzywo druków 3 D jest bardzo twarde i kruche. Trzeba uważać, bo choćby potrafi mocno prysnąć w oko. Ale bardziej merytorycznie: uważajcie w czasie wycinania polerów cumowniczych, myślę że najlepiej jest wycinać je za pomocą żyletkowej piłki (np. czeskiej lub mojej ulubionej Hasegawy Trytool). W ten sposób ich nie połamiecie. Po drugie - w modelu jest za mało półkluz. Trzeba albo je dorobić, albo zaszpachlować otwory nań przeznaczone.  

DSC_5321.thumb.jpg.b9abca99c588d0b44c1f24b095244908.jpg

W swoim modelu "zagłuszyłem" duże otwory na ścianach nadbudówki (wskazane wykałaczką) . Jakkolwiek z blaszkowymi siateczkami będą na modelu wygladać efektownie, nie widziałem takich na żadnym ze zdjęć oryginałów. Choć na jednym z planów coś podobnego wydaje się być... EDIT: No jednak nie, na planie to zupełnie inaczej wygląda - jeden z bulajów ma siateczkę. Dobrze zrobiłem!

Pożegnam się z Wami starym norweskim porzekadłem:

Ukkaråpete sövsjon krikkæla!

Edytowane przez socjo1
  • Like 3