Skocz do zawartości

Projekt grupowy- Amerykańskie patrolowce typu PC-461, 1/350

Szydercza Gała

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

No i co tam u Was, chłopaki????

Naprawdę, nie musicie na mnie czekać.

Naprawiłem zepsuty przez siebie mostek. 

Podobnie uszkodzone od początku polery cumownicze. 

Podrasowałem kabestany kotwiczne i wentylatory - dorobiłem kratki z fototrawionej siateczki i detale w postaci krążków z wybijarki. 

DSC_5320.thumb.jpg.4afbf0a3d3292b0e1f84eb0e2b5b26ba.jpg

Z obydwu modeli odpiłowałem falochrony na dziobie i pozamieniałem je. Teraz, jak widzicie, na Seedzie jest półokrągły, a na L'Arsenalu v-kształtny. Pewnie po podkładzie wyjdą jeszcze farfocle do obróbki. 

DSC_5319.thumb.jpg.2f1c0c968dcfa76911b00a260e50a94d.jpg

Bulaje wziąłem z zestawu SHIPYARD T35042. Jest on o tyle ciekawy, że bulaje nie mają zadnych ramek do wycinania, są od razu oddzielone od blaszki, trzymając się folii. Oszczędza to trochę czasu przy instalacji. 

s-l1600.jpg

s-l1600.jpg

Na koniec takie przypomnienie: ja relacji z budowy Seeda prowadzić nie będę. Nie tak się umawialiśmy 😉  Ale skoro już sobie w nim podłubuję, to podzielę się kilkoma wrażeniami.

Pierwsze primo: Tworzywo druków 3 D jest bardzo twarde i kruche. Trzeba uważać, bo choćby potrafi mocno prysnąć w oko. Ale bardziej merytorycznie: uważajcie w czasie wycinania polerów cumowniczych, myślę że najlepiej jest wycinać je za pomocą żyletkowej piłki (np. czeskiej lub mojej ulubionej Hasegawy Trytool). W ten sposób ich nie połamiecie. Po drugie - w modelu jest za mało półkluz. Trzeba albo je dorobić, albo zaszpachlować otwory nań przeznaczone.  

DSC_5321.thumb.jpg.b9abca99c588d0b44c1f24b095244908.jpg

W swoim modelu "zagłuszyłem" duże otwory na ścianach nadbudówki (wskazane wykałaczką) . Jakkolwiek z blaszkowymi siateczkami będą na modelu wygladać efektownie, nie widziałem takich na żadnym ze zdjęć oryginałów. Choć na jednym z planów coś podobnego wydaje się być... EDIT: No jednak nie, na planie to zupełnie inaczej wygląda - jeden z bulajów ma siateczkę. Dobrze zrobiłem!

Pożegnam się z Wami starym norweskim porzekadłem:

Ukkaråpete sövsjon krikkæla!

Edytowane przez socjo1
  • Like 4

• 2 weeks later...

Trwają prace u podstaw, cegiełkowanie pokładu, wypełnianie ubytków... Ostatnio Wielki Mistrz raczył oznajmić, że żadnych wylotów klimatyzacji tam nie było. Cóż zrobić - piękne blaszki oderwałem, zaszpuntowałem nieistniejące w realu otwory. Dorobiłem brakujący bulaj, poręcze oraz zasobniki na kamizelki ratunkowe. Niewiele tego, ale na bezrybiu - wiadomo...

99.thumb.jpg.64416beba5c4d0c7baa679f73f02d7a8.jpg

• Like 4

8 godzin temu, Szydercza Gała napisał:

Nie desperuj.

Łatwo powiedzieć. A przecież ten czas mogłem poświęcić na przykład na jedzenie...

• Haha 2

• Super Moderator
19 godzin temu, zaruk napisał:

Chyba się wycofam. Przerasta mnie to intelektualnie...

Ty przynajmniej masz swoją łódkę. Moją chyba gość ciosa z bambusa i cholera wie kiedy ona będzie gotowa. :D

Niestety, z wysyłką blaszki Czesi się spóźnili, a teraz Marek w Maroko (:-)) , więc trzeba jeszcze poczekać. Myślę, że do końca miesiąca komplet materiałów (blacha, kalka, dodatkowe gadżety) dostaniecie. 

@jawkers @Szydercza Gała

Na E-bayu i Aliexpressie mam wrażenie, że jeśli chodzi o przyjazne cenowo (w granicach do 250 zł) Patrol Crafty na razie posucha panuje. Może jakaś przerwa w produkcji?

Wrzucam by zamieszać luft. Ostatnie poprawki i ruszamy dalej z kopyta:szczerbol: Wszystko jest rzecz jasna do starcia. Dopiero wtedy przyjdzie właściwy, rozumISZ, podkłąd.

DSC01429.thumb.JPG.95991ed97872126f33f22844f36467df.JPGDSC01428.thumb.JPG.fbe068f0806c74ca5d91ec5d7792b910.JPGDSC01427.thumb.JPG.d095866cb4b2dda89d6837982be23f66.JPG

• Super Moderator
W dniu 12.02.2026 o 23:04, Szydercza Gała napisał:

Jeszcze nie ma??? Gdzieś Ty to zamowił??

Na MojeHobby złożyłem rezerwację. Miało być do kilku tygodni, a już chyba ze 4 miesiące czekam.

Drugi termin realizacji rezerwacji był do 12.02, ale chyba nie dotarł, bo nie ma informacji ze sklepu.

Możliwe że przerwa w produkcji.

Nic czekam dalej.

A może są jakieś dostępne do druku, to bym sobie sam wydrukował.

Na przyszłość, zakładajcie takie projekty, do których modele będą dostępne od ręki :D

42 minuty temu, jawkers napisał:

Na MojeHobby złożyłem rezerwację. Miało być do kilku tygodni, a już chyba ze 4 miesiące czekam.

Drugi termin realizacji rezerwacji był do 12.02, ale chyba nie dotarł, bo nie ma informacji ze sklepu.

Możliwe że przerwa w produkcji.

Nic czekam dalej.

A może są jakieś dostępne do druku, to bym sobie sam wydrukował.

Na przyszłość, zakładajcie takie projekty, do których modele będą dostępne od ręki :D

Nie krępuj się kolego:wink:

https://www.mojehobby.pl/products/WWII-173-foot-Patrol-Craft-PC.html

Napisano (edytowane)

Byly dostepne od ręki w Chinach, moj doszedł w 10 dni, kolega Zaruk zdaje sie tez od mojego chińskiego przyjaciela z Chin zamowił...

Edytowane przez Szydercza Gała

Dorobiłem stępki przeciw przechyłowe. Są nieco za długie jak patrzę na rysunek, który któryś z Was wrzucił w tym wątku. Wygłaskałem ładnie kadłub i miałem malować pasy poszycia ale wylazły mi dziury pod dziobem gdy robiłem ostatnie testy paznokciowe.... Zerknijcie fachowymi oczyma.

DSC01433.thumb.JPG.bd7a9c9dab42a4e989ec005aa0552803.JPGDSC01431.thumb.JPG.f61da6f0bad6a1a41e610f883ff7ee01.JPGDSC01430.thumb.JPG.0142f96980fba263a54fa3bf699f4236.JPG

• Like 2

"Klątwa doliny węży" nie dostarczyła mi takich emocji, jak wycinanie "największych" dział na okręcie. 

Dwa udało mi się wyciąć bez szwanku, trzecie - zapasowe - uszkodziłem mimo, że nie wycinałem go :)

Rekomenduję najostrzejszy skalpel w kuchni, piłka może się nie sprawdzić. 

1.thumb.jpg.de5a2271f65bf6bafb2a74b735fe945e.jpg

2.thumb.jpg.37bcab8854e8dfded730d805033034ae.jpg

3.thumb.jpg.03898a5f9bb4c0d652e4488a0e6a6f4b.jpg

• Like 3

No to jestem libsieny :haha: Komisyjnie przeprowadziłem dzis planktona z jego pudełka do stoczniowej puszki. Także koniec udawania że coś sie tu dzieje. DO ROBOTY :haha:

IMG_20260217_085023.jpg

• Like 2

Napisano (edytowane)

Nie ma miENtkiej gry :haha:

Siur numer 2 i troche osprzętu. Mniej obytym z wydrukami fspułmodelażom podpowiadam: zbananowane elementy w stylu tych tratew wystarczy podgrzac suszarką i wyprostować. Tych zywic nie trzeba maczać we wrzątku. 

IMG_20260218_144029.jpg

IMG_20260218_144004.jpg

IMG_20260218_143935.jpg

IMG_20260218_143922.jpg

Edytowane przez Szydercza Gała
  • Like 2