Skocz do zawartości

Projekt grupowy- Amerykańskie patrolowce typu PC-461, 1/350

Szydercza Gała

Rekomendowane odpowiedzi

Brawo dla tego Pana!

To może ja pokaże pierwsze zetknięcie z wrogą materią. Ale najpierw - psychoanaliza pacjenta i klasyczny gryplan:

2023118298_00Norwaydiagram.jpg.74f3f4870cf62ad7fa9957d0df14ccdd.jpg

I faza działań "from destruction to creation" to przede wszystkim destruction. Zdarłem niemal wszystkie detale z nadbudówki, ściąłem też osłonę Boforsa. Podobny los spotkał dziwne długi narośla na burtach - jakby poziome listwy powyżej stępek przeciwprzechyłowych... Zasklepiłem też na dziobie płytkie nisze na moustrapy.   

DSC_5180.thumb.JPG.2849b04bf6cd1edf52acde74d95dd057.JPG

Żeby nie być tylko tak okrutny w stosunku do tego starego strupa, zafundowałem mu także lekki facelifting: za pomocą pasków polistyrenu, przedłużyłem wysoką osłonę mostka. ten detal odróżnia model L'Arsenala od Seeda. L'Arsenal odtwarza powojenną konfigurację okrętów w służbie Francji, które miały osłonę mostka metalową, natomiast Król Haakon, miał jeszcze inaczej rozwiązane to miejsce, jedyne w swoim rodzaju - ale o tym może więcej kiedy indziej. 

DSC_5181.thumb.JPG.6edd2b9cd7ff586d3c3d55d2701ea687.JPG

Mój mały wiking taplać się będzie w kiślu, więc teoretycznie nie powinienem się kłopotać o część podwodną. Trochę jednak z poczucia przyzwoitości czarnym gęstym klejem CA nieco wyrównałem największą nierówność dna (róznica "wysokości" kadłuba w miejscu łączenia połówek silikonowej formy, z której wyciągano żywiczny kadłub sięgała kilku milimetrów!). Z grubsza pozalepiam też dziury będace pozostałością po słabo odpowietrzonej żywicy... 

DSC_5182.thumb.JPG.7d39f596a10c2ab3fc56a7715ba3bee7.JPG

Teraz przede mną oblepienie nadbudówki drzwiami i bulajami, wykonanie podziałów blach kadłuba (hull plates) oraz podkład. 

A co tam, Byki,  słychać u Was?

Ukkaråpete sövsjon krikkæla!

Mikelson.

Edytowane przez socjo1
  • Like 4

Napisano (edytowane)

@M.A.V.a to nie wiedziałem ze oni mają tez PGM'a. W sumie logiczne, z czasem SEED tez pewnie zrobi.

@socjo1 Ty sie widze tez SEED'a dorobiłeś, bedzie robil tylko za tło?

Edytowane przez Szydercza Gała

3 godziny temu, Szydercza Gała napisał:

@socjo1 Ty sie widze tez SEED'a dorobiłeś, bedzie robil tylko za tło?

Za całym należnym szacunkiem, ale ja tu nie widzę żadnego SEEDa. Obawiam się, że Wasza Szyderczość raczyła ulec złudzeniu optycznemu, tak zwanej fatamruganie. Nazywa się to: cień, a polega na tym, że jak jakiś przedmiot oświetlimy ostrym światłem, to na płaszczyźnie która jest za tym przedmiotem, powstaje właśnie taki jego cień. A nie żaden seed. Ale obiecuję na przyszłość popracować nad tym problemem!

A zresztą Wielki Nadszyszkownik @M.A.V. wpisał mi wyraźnie w kwitach:

Cytat

nadszedł 01.01.2026,  zatem podsumowując,  wszystkie znaki na niebie i wodzie wskazują, iż obecna sytuacja wygląda tak :

(...)

@socjo1  ---> HNoMS King Haakon VII , ex PC-467

Więc tylko Haakona robimy i jemu tylko wierną służbę i gorące serce oddajemy!

Zresztą, reasumując posłużmy się klasykiem:

Ukkaråpete sövsjon krikkæla!

Mikelson.

PS. @jawkers Ty mieszkasz w PL czy też gdzieś w owczych krajach, lub w krainie piratów drogowych, gdzie wszyscy jeżdzą pod prąd?

Edytowane przez socjo1
  • Haha 1

• Super Moderator
3 godziny temu, socjo1 napisał:

PS. @jawkers Ty mieszkasz w PL czy też gdzieś w owczych krajach, lub w krainie piratów drogowych, gdzie wszyscy jeżdzą pod prąd?

Mieszkam w południowej Polsce. I choć są tutaj góry to u nas w kotlinie jest mało śniegu. Tak że możliwe, iż statek z paczką dotarł już do portu, ale na północy szaleje zima i dojazdu na południe nima.

• Haha 1

Jeden z Ojców Założycieli niedawno napomniał mnie ojcowsko, że wątek zamarł i należałoby go ożywić. W zasadzie jest to zadanie przekraczające możliwości zwykłego znachora, postanowiłem jednak poszukać choćby słabych oznak życia i coś napisać. Zwłaszcza, że Red Dead Redemption 2 wypuściło mnie niedawno ze swoich macek... Kto nie grał, niech nie próbuje - gwarantowany rozwód, a przynajmniej dyscyplinarne zwolnienie z pracy. Ale nie o tym miałem...

Od początku walka idzie o usunięcie omułków zaśmiecających spód kadłuba, a będących pozostałością po procesie druku. Po pierwszych szlifach wydawało się być dobrze, ale podkład (Mr. Surfacer 1500 biały) obnażył bezlitośnie moje bumelanctwo.  Dalej więc szorowałem po dnie.

1.thumb.jpg.7359d01bcbd5cb87ce6a335da799e833.jpg

2.thumb.jpg.b953c2ae564eae1225a63cad8bf13e4b.jpg

Usuwane omułki nieraz pozostawiały po sobie wredne dziurki, wymagające wypełnienia. Podjąłem próbę z klejem PVA i, na razie, spełnia on swoje zadanie. Wolno schnie, ale jest łatwiejszy do szlifowania, niż CA. 

4.thumb.jpg.ad891981be38f29f7bea65d17d493992.jpg

3.thumb.jpg.b0938504eca72021af1ff9efcb6179e6.jpg

Przy okazji usunąłem drobne nierówności pozostałe po druku, co na dolnych powierzchniach nie było niczym trudnym. Gorzej wygląda ich dostępność na pokładzie, nie mam przekonania o konieczności ingerencji w tych obszarach. No bo sami popatrzcie:

5.thumb.jpg.e326f00ee96d10e4732a5dc5865cd5bc.jpg

6.thumb.jpg.b400bf8c6bd65d27365ddfb4fc288ec6.jpg

Może nie  będzie tego widać? Na razie uznaję, że nie będzie 😉

• Like 3

No i fajnie - pierwsze koty za płoty!

Jakoś nie miałem świadomości istnienia tego białego Surfacera - zawsze używałem albo szarego, albo (dla okrętów) brązowego.

Czym ten Twój PVA różni się od wikolu? 

No i najważniejsze: kto następny, Panowie? Odcumowujemy, za chwilę miną już dwa tygodnie!

Zapewne nazwą MIchu. Co do szpachlowania wikolem, to on raczej średnio się szlifuje, bo jest gumowaty, choc da się.

Mój sobie grzecznie siedzi w pudełku i patrza co sie tu bedzie działo :haha:

Zaczałem składac juz kutra, wię ci ja pewnie niedługo ruszę.....

Cierpliwości, masz tu dość solidną ekipę:szczerbol:. Skończę sznelłUtke pod primer'a to wskakuje tutaj.

23 godziny temu, zaruk napisał:

Zwłaszcza, że Red Dead Redemption 2 wypuściło mnie niedawno ze swoich macek... Kto nie grał, niech nie próbuje - gwarantowany rozwód, a przynajmniej dyscyplinarne zwolnienie z pracy.

Ja pograłem ale jakoś nie wciągnęło:szczerbol: 

3 godziny temu, Szydercza Gała napisał:

Co do szpachlowania wikolem, to on raczej średnio się szlifuje, bo jest gumowaty, choc da się.

No właśnie nie jest gumowaty. Tylko musi wyschnąć. Czym się różni od Wikolu? Ceną?

1 godzinę temu, Szydercza Gała napisał:

@zaruka ten Twój to bedzie w kisielu czy na prONciach?

Na telewizorze w stołowym chcę postawić, więc w pełnej krasie, z całym kadłubem. 

Tylko te barokowe protezy wymienię na coś innego. 

Tymczasem, prowadzony niewidzialną ręką Pana Kierownika, postanowiłem podoklejać jakieś cośki po bokach nadbudówki.

Pierwiej jednak przeprowadziłem próbne osadzenie masztu.

7.thumb.jpg.a8abc372a4536564e2d81cb77eb6c08c.jpg

Po udanej próbie, osadziłem po obu stronach po kilka par drzwi percepcji i wyloty dla klimy.

8.thumb.jpg.4856f503e3535f77b5d50b70b277d0e5.jpg

9.thumb.jpg.4505d4fd037d8d2bb108fa6bef3a07f3.jpg

• Like 1

W dniu 14.01.2026 o 20:16, Szydercza Gała napisał:

Póki co musicie z kErownikiem CZymac fason :wink:

@zaruk - Daj, ać ja pobrusye, a ty na narciech se poczywai.

Tak sem brusił, że oklejam Ci ja bulajami i drzwiczkami nadbudówkę i kończę formować osłonę mostka ŁODPODSTAW. Wkleiłem tylną ścianę z jednej, z drugiej i hajda szlifować gombeczkom! WTEM! gombeczka zawadziła o fragment mostku i bzdriąg - kawał mostka się odfragmencił i wykapatultował w przestrzeń okołobiurkowOM. Co gorsza - równiez się zdematerializował... 

No nic, trzeba usypać mandalę AWRUK, przybrać pozycję lotusu i dorobić kolejny raz zdematerializowany fragment.  raz.  273069990_DSC_52252.thumb.JPG.e6117f8dd0907bb88d2e6e59b1eb2006.JPG

Cytat

Póki co musicie z kErownikiem CZymac fason :wink:

@Szydercza Gała Jak widać, kErownik póki co zamiast Czymać fason - #jedzieSiarOM.

Edytowane przez socjo1
  • Like 1

26 minut temu, socjo1 napisał:

No nic, trzeba usypać mandalę AWRUK, przybrać pozycję lotusu i dorobić kolejny raz zdematerializowany fragment.  raz.  

Czakramy otwórz. 

@zaruk @Szydercza Gała @M.A.V. @Kingfisher @Lipa @jawkers

Własnie do moje hobby doszły zamówienie z BlackCata. Zamówiłem "spółdzliniano" materiały, które by mogły Was interesować:

- mousetraps

-szafka/schowek na flagi

-winda do szalupy

- skrzynie na pociski do Boforsa (to muszę sprawdzić z dokumentacją)

Jeśli Was interesuję - dajcie znać, to podeslę Wam razem z Boforsami (na które wciąż czekam, powinny być w ciągu ok. tygodnia).

Dla przypomnienia - tak blaszka, jak i kalkomanie będą pod koniec stycznia - na pocz. lutego. 

Mój miał chyba maustrapy, więc będę chętny na parkę rozpłodową. 

Blaszka i kalki też. 

Edytowane przez zaruk

6 godzin temu, socjo1 napisał:

-szafka/schowek na flagi

-winda do szalupy

wstępnie byłbym zainteresowany - jakie to są numery produktów żeby można była zobaczyć jak to wygląda dokładnie ?

6 godzin temu, socjo1 napisał:

Dla przypomnienia - tak blaszka, jak i kalkomanie będą pod koniec stycznia - na pocz. lutego.

na jedno i drugie chętny jestem ---> tak tylko się przypominam   :szczerbol:

a co do warsztatu tu u mnie nuda, nawet nie ma co fotek wrzucać....

likwiduje pozostałości po słupkach z wydruku, na razie zeszło mi łącznie z 5h szlifowania i dalej u moich greków nie wygląda to idealnie. @zaruk  wrzucił kilka fotek swojego i coś tam narzekał że kostropaty, ale wierzcie mi że przy chińczyku który "pudełkowo" jest już wycięty i na oko gładziutki jak niemowlak, to grek po likwidacji podpór przypomina ropuszy zad  :haha:

....no i zacząłem dłubanie przy odtwarzaniu wałów  bo u mnie wszystko będzie na prONciaH    :szczerbol:

• Like 1

wyciągnąłem dziś z przesyłki taką pozycję :

99.jpg.13670721cf4a9a9b45338c31251620ab.jpg

niestety mocno rozczarowująca i modelarsko nic ciekawego... nawet zdjęć raptem kilka sztuk.

Całość to spisane różne wspomnienia marynarzy z czasów służby

Zwiad zrobiony. Złamałem jedną stępkę przeciw przechyłową - bez znaczenia. Nie są rozmieszone  symetrycznie więc do poprawki. Mój wypust ma zbyt gruby brzuszek. Najpierw zrównam stępkę od rufy do dziobu próbując CZymać geometrię. Potem usunę rufową część i wprowadzę poprawki. Następnie wkleję bardziej filigranowy kawałek tworzywa w jego miejsce. Myślę, że obejdzie się bez betoniarki szpachli:szczerbol:  Spacer w słońcu. :haha:15 minutUF zaliczone.

DSC01409.thumb.JPG.bbc58f460b09e169dfe5ac46a600af3b.JPG

DSC01413.thumb.JPG.8c4c8fbc5f1d18d2629d470b2785c306.JPG

• Like 1