Skocz do zawartości

Fieseler Fi-156 "ZKR" 1/72

Vieh_san

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, cześć, cześć wita was Wieś ;D w galerii modeliku, który wykonałem tak (powiedzmy) dla przełamania lodów. Dawno niczego nie wrzuciłem, chciałem model prosty, niedrogi żebym się nie denerwował, że się do niego nie przykładam. No taki relaks, a że założyłem warsztat to i galerię wypada zrobić. Początkowo chciałem wykonać sanitarkę SP-BAS, ale nie tą wersję samolotu posiadałem. Dałoby się przerobić, ale kolidowałoby to z tym o czym pisałem powyżej. Chciałem trochę bezmyślnego klejenia i w taki frajdolraski sposób powstał ten model. Obiecuję, że do następnego przyłożę się bardziej, wybaczcie :stolek: Jest jednak jedna rzecz, która mi się naprawdę podoba w tym modelu, a robiłem ją pierwszy raz- chodzi o imitację drewna na śmigle.  Muszę przyznać, że jestem zadowolony z tego pierwszego podejścia. Może nie rzucałbym się od razu na szmatopłaty i malowania połowy samolotu w ten sposób, ale już się tematu tak nie obawiam.
Model łatwy, dobrze spasowany. Jedynie oszklenie trochę problemów sprawiało i musiałem trochę nagimnastykować się z nim. Linie podziału są w nim wypukłe, oprócz okapotowania na silniku, które przeryłem. Więcej za bardzo nawet linii nie było. Nie mam za bardzo co tutaj więcej pisać, po prostu stary modelik, a jaki koń jest każdy widzi ;D.

bc2cb71d-b9e3-4390-abd1-f66573568a5a.thumb.png.111295b7419e34dd2b08202c8987a222.png

2b7ff881-5a34-4ac8-a98c-f3c4a15d7c42.thumb.png.cc329a89edb49500a4620c26e59114c0.png

3e1433ba-6fc0-4fad-bbdf-43c59445e81f.thumb.png.ec5922131fd2b6253dc144ec81e698ce.png

Jeszcze po złożeniu "scenografii" :szczerbol: pomyślałem, że fajnie by było cyknąć fotkę z Wilgą, więc taki mały bonus. I opalcowane lusterko :nauka2:

2a55c5bd-05eb-4aff-aaa9-98910f7fa1a0.thumb.png.02b664e017924ac21b5715a1d774fb5f.png

• Like 9

Ej przecież dopiero zaczynałeś warsztat przed weekendem :)
Pacze na niego, i w żaden sposób nie razi to ze to stary heller. 
Śmigielko sikalafą, tylko jedna rzecz, drewniane smigła chyba miały na krawedzi natarcia metolwe okucia. 
I średnio podoba mi się niebieski, chyba powinien byc bardziej taki idący w zieleń i szarość?

• Thanks 1

1 godzinę temu, Moses napisał:

Ej przecież dopiero zaczynałeś warsztat przed weekendem :)
Pacze na niego, i w żaden sposób nie razi to ze to stary heller. 
Śmigielko sikalafą, tylko jedna rzecz, drewniane smigła chyba miały na krawedzi natarcia metolwe okucia. 
I średnio podoba mi się niebieski, chyba powinien byc bardziej taki idący w zieleń i szarość?

Próbowałem się przyglądać jak mogłem tym zdjęciom oryginału w warsztacie i właśnie nie mogłem za nic się dopatrzyć tych okuć. Z tym kolorem to zawsze mam problem, pod ręką był Mr. Color soviet interior/blue i dałem cienką warstwę na szary podkład żeby go przygasić. Zrobiłem tak, bo mieszanie go skończyłoby się jeszcze gorzej, a nie mam pojęcia jaki kolor byłby tu najlepszy (preferowane gunze/tamiya)

Kurde, ledwo wrócił, a już model zlepiony... Super! :piwo:

3 godziny temu, Vieh_san napisał:

wita was Wieś

Wiesia pozdrawia Grześ :mrgreen:

• Thanks 1

Fajny modelik. Podoba się. Fajnie, że z szachownicami. Nawet nie wiedziałem, że i u nas latały.

11 godzin temu, Vieh_san napisał:

. I opalcowane lusterko :nauka2:

Przynajmniej widać jaka to skala. :mrgreen:

• Thanks 1

12 godzin temu, Vieh_san napisał:

fajnie by było cyknąć fotkę z Wilgą, więc taki mały bonus. I opalcowane lusterko :nauka2:

2a55c5bd-05eb-4aff-aaa9-98910f7fa1a0.thumb.png.02b664e017924ac21b5715a1d774fb5f.png

Kiedyś widziałem porównanie oryginałów L-60 Brigadyr i Jak-12A na zdjęciu z Gocławia. Proporcje bardzo podobne jak na Twoim zdjęciu. Storch wąski, ale dość sporawy tak jak L-60. Wilga smukła, a Jak taki skrzynkowy ale gabarytowo podobne. Daktyloskopia dobrze że na lustrze niż na oszkleniu lub kadłubie :lol: Modelik świetny :super: Śmigiełko eleganckie i fajny efekt wypłowiałego zielonego. No i fajnie że wróciłeś :szampan1:

• Thanks 1

59 minut temu, Artek82 napisał:

Kiedyś widziałem porównanie oryginałów L-60 Brigadyr i Jak-12A na zdjęciu z Gocławia. Proporcje bardzo podobne jak na Twoim zdjęciu. Storch wąski, ale dość sporawy tak jak L-60. Wilga smukła, a Jak taki skrzynkowy ale gabarytowo podobne. Daktyloskopia dobrze że na lustrze niż na oszkleniu lub kadłubie :lol: Modelik świetny :super: Śmigiełko eleganckie i fajny efekt wypłowiałego zielonego. No i fajnie że wróciłeś :szampan1:

Chyba pójdę za ciosem i zrobię tego Jaka 12. Chociaż nie zaglądałem jeszcze dobrze do pudełka, a jest to Amodel ;D Plusem jest zestaw trawionek, który do niego posiadam.

4 minuty temu, Vieh_san napisał:

Chyba pójdę za ciosem i zrobię tego Jaka 12

Jestem za, a nawet przeciw :lol:

8 minut temu, Vieh_san napisał:

Chociaż nie zaglądałem jeszcze dobrze do pudełka, a jest to Amodel

Na pewno mniej irytujący niż ichnia Wilga wink4