Skocz do zawartości

POLES VS SOVIETS – od idei do książki

Boch

Rekomendowane odpowiedzi

13 minut temu, zaruk napisał:

Bardzo jestem ciekaw zdjęć i dalszych informacji. Taka publikacja to, moim zdaniem, zasłużone wyróżnienie. Przyjmij gratulacje. 

Bardzo dziękuję za miłe słowa.

Właśnie zablokowali mi wszystkie sociale 🤐, chyba sformułowanie "Agresja Rosji na Ukrainę" nie spodobało się. 

• Sad 1

Pisząc tę książkę założyłem, że trafi ona również do osób, które nie znają specyfiki konfliktu z lat 1919–1920. Dlatego całość musiała zostać ułożona tak, aby z jednej strony tworzyć pełną, przystępną syntezę wojny, a z drugiej — przedstawiać ją w sposób, którego potencjalny czytelnik nie znajdzie na Wikipedii ani w innych powszechnie dostępnych źródłach.

Wojna polsko-bolszewicka była konfliktem absolutnie niezwykłym, łączącym w sobie kilka epok. Z jednej strony widzimy taktyki przypominające najazdy mongolskie z XIII wieku, manewry rodem z wojen napoleońskich czy walk powstańczych XIX wieku. Z drugiej — na polach bitew pojawiają się czołgi, broń maszynowa, samoloty i pociągi pancerne. Aby wprowadzić czytelnika w tę niecodzienną mieszankę, przygotowałem dział „Interesujące fakty”, prezentujący przekrój niezwykłych wynalazków, taktyk, formacji wojskowych i bitew z lat 1919–1920.

0762f0_504422fd700c4b88aa9ba71fc3c15561~

Warto również wspomnieć, że grafiki, zdjęcia i rysunki w książce nie znalazły się tam przypadkiem. Każdy element został starannie dobrany i jest ściśle związany z opisywanymi wydarzeniami — tak, aby czytelnik mógł jeszcze pełniej wejść w historię.

Na koniec chciałbym przekazać informację natury organizacyjnej. Niestety, w trakcie promocji książki w mediach społecznościowych padłem ofiarą ataku hakerskiego. Po przejęciu mojego konta przez osoby trzecie, Facebook zablokował mój prywatny profil, który był jedynym administratorem strony Aces in Scale. W efekcie straciłem do niej dostęp. Sprawą zajmuje się już kancelaria specjalizująca się w odzyskiwaniu kont — robimy wszystko, aby stronę odzyskać.

Nie miałem wielkiego konta, ale przez ostatni rok udało mi się zgromadzić ponad trzy tysiące pasjonatów i stworzyć miejsce, z którego byłem naprawdę dumny — miejsce, w które włożyłem ogrom pracy i serca. Każde polubienie, każdy follow i każde udostępnienie będzie dla mnie ogromną pomocą w podnoszeniu się po tym dotkliwym ciosie.

Na ten moment utworzyłem stronę zastępczą. Będzie mi ogromnie miło, jeśli zechcecie ją odwiedzić i wesprzeć swoim obserwowaniem. Poniżej link. 

https://www.facebook.com/acesscale/

0762f0_886720770802435da9929d13768df25c~

Dzięki wielkie i do zobaczenia
Łukasz

• Like 8

W dniu 7.12.2025 o 23:46, Boch napisał:

Niestety, w trakcie promocji książki w mediach społecznościowych padłem ofiarą ataku hakerskiego.

Z ciekawości, miałeś dwuetapową weryfikację? 

Gratulację! Własna publikacja to jest coś! I na dodatek temat nieoklepany i zapewne mocno nieodkryty wśród zagranicznych modelarzy, a dający ciekawe alternatywy na wykonanie znanych modeli w nieznanych aranżacjach, a także żeby zdobyć zarys wiedzy z tego kawałka historii. Oby tylko producenci kalkomanii poszli za ciosem i być może będzie to natchnieniem dla powstania wielu ciekawych modeli, które by bez tego nigdy nie powstały. 

• Thanks 1

6 godzin temu, TAW napisał:

Gratulację! Własna publikacja to jest coś! I na dodatek temat nieoklepany i zapewne mocno nieodkryty wśród zagranicznych modelarzy, a dający ciekawe alternatywy na wykonanie znanych modeli w nieznanych aranżacjach, a także żeby zdobyć zarys wiedzy z tego kawałka historii. Oby tylko producenci kalkomanii poszli za ciosem i być może będzie to natchnieniem dla powstania wielu ciekawych modeli, które by bez tego nigdy nie powstały. 

Bardzo Ci dziękuję za te słowa. 🙏

4 godziny temu, yardo napisał:

Czy można publikację gdzieś zamówić w przedsprzedaży ?

Niestety póki co nie ma takiej możliwości, proszę was jeszcze o kapkę cierpliwości. Jestem w stałym kontakcie z AK i myślę, że niebawem będzie można zamawiać książkę. 

• Like 1
  • Sad 1

Napisano (edytowane)

Witam Was ponownie w kolejnej odsłonie prezentacji książki Poles vs. Soviets.

Tym razem chciałbym przybliżyć początek i kontekst jednego z najważniejszych, rozbudowanych rozdziałów publikacji.

Od samego początku mojej modelarskiej drogi uważałem, że samo pokazywanie warsztatu i gotowych modeli jest niepełne. Bez szerszego kontekstu historycznego trudno zbudować tę specyficzną aurę, która towarzyszy modelarzowi i pasjonatowi historii lotnictwa. Dlatego od początku wiedziałem, że książka, którą planuję napisać, musi osadzać opisywane wydarzenia w czasie i przestrzeni — nie tylko technicznie, ale także historycznie i kulturowo.

W ten sposób rozpoczyna się rozdział Zapomniana wojna. To właśnie tutaj czytelnik może prześledzić sytuację ziem polskich po zakończeniu Wielkiej Wojny, w skróconej, ale spójnej formie poznać przyczyny upadku dawnej Rzeczypospolitej, okres zaborów trzech mocarstw oraz ich śmiertelną konfrontację w latach 1914–1918. Rozdział prowadzi również przez czas odradzania się państwa polskiego i pokazuje, w jakich realiach doszło do pierwszych starć z bolszewicką Rosją.

0762f0_3b66bd7c742e4e3bb2415c1ab2f68735~

Zanim jednak przejdziemy do samej wojny polsko-bolszewickiej, cofamy się jeszcze do momentu upadku Imperium Rosyjskiego: jego rozkładu w trakcie Wielkiej Wojny, rewolucji lutowej i październikowej, a także genezy konfliktu, jego przebiegu i kluczowych wydarzeń. Nie skupiam się tu na drobiazgowej analizie poszczególnych oddziałów czy struktur wojskowych — ten rozdział ma wprowadzić czytelnika w realia epoki i przygotować grunt pod dalszą, bardziej szczegółową narrację.

Przy tej okazji chciałbym również ponownie zwrócić uwagę na oprawę graficzną publikacji. Fantastyczne rysunki autorstwa Tomka Wajnkaima nie tylko znakomicie ilustrują opisywane wydarzenia, ale też współtworzą klimat książki. Tomek odpowiadał nie tylko za wykonanie prac ilustracyjnych, lecz również za całościowy projekt graficzny publikacji — dzięki temu książka jest spójną całością zarówno pod względem treści, jak i formy.

W kolejnych wpisach będę stopniowo przybliżał następne rozdziały — zarówno historyczne, jak i stricte modelarskie.

Pozdrawiam

Łukasz

Edytowane przez Boch
  • Like 4

Książka jest już w oficjalnej sprzedaży.

Na ten moment dostępna wyłącznie w sklepie AK Interactive, natomiast w najbliższym czasie pojawi się również w Waszych ulubionych sklepach modelarskich.

Dziękuję za wszystkie wiadomości, zainteresowanie i wsparcie — to dla mnie naprawdę wiele znaczy.

https://ak-interactive.com/es/producto/poles-soviets-the-1920-war-in-the-air/

0762f0_5488e099404746b2a7193b1ba761a783~

Edytowane przez Boch
  • Like 8