Skocz do zawartości

Messerschmitt Bf-110F-4 Aeronautica Regala Romana Eduard 1:72

Xmen

Rekomendowane odpowiedzi

Mi to wygląda na "czysty" RLM76. Nawet jeśli ciapki są, to zacząłbym od 76 i ewentualnie mocno rozcieńczone plamki fukał później.

@barszczo toż od początku taki miał być 😉 Romanian Fighter Colours do makaronów by się nie przydało :szczerbol:

P.S. super smaczek w postaci kopcia na ogonie :super:

Edytowane przez jachud3

Teraz, jachud3 napisał:

Nawet jeśli ciapki są, to zacząłbym od 76 i ewentualnie mocno rozcieńczone plamki fukał później.

Ciapków ni hu hu nie widać...

1 minutę temu, jachud3 napisał:

@barszczo toż od początku taki miał być 😉

Wiem, coś mnie poniosło ze szczęścia że łikend... 😂

• Haha 1

Właśnie na zdjęciach wygląda na dość starannie pomalowany 76 a w publikacji Stratusa kolorowe sylwetki mają mocny "moting" plamkami 75.

Jest jeszcze jedno zdjęcie zrobione bardziej z boku przedniej części kadłuba i coś tam widać.Jednak czy to brud czy plamki 75 nie wiem.

Kopeć na ogonie już robiłem w C6 i gdy pokazałem pierwszą galerię @barszczo zwrócił na to uwagę.

Na jednej sylwetce była jeszcze pokazana zamalowana swastyka na stateczniku pionowym.

29 minut temu, Xmen napisał:

Właśnie na zdjęciach wygląda na dość starannie pomalowany 76 a w publikacji Stratusa kolorowe sylwetki mają mocny "moting" plamkami 75.

Wal samo 76, masz na to mocny podkład w postaci zdjęć :super:

3 godziny temu, barszczo napisał:

No i jest całkiem ok, choć brakuje mi chyba jednej linii podziału na kadłubie wink4.

Jeżeli chodzi o linię wzdłuż kadłuba to jest tylko słabo ją widać.wink3

Kalkomanie położone.

Niestety zestaw Xtradecal ma błędy, sporo też dołożyłem od siebie i wyszło tak po japońsku czyli jako tako.

Niestety nikt inny nie robi kalkomanii do tych oznaczeń.

IMG_20260303_185829.jpg

Edytowane przez Xmen
  • Like 3

Trochę post factum, ale może przyda się na przyszłość - jakiś czas temu sprawiłem sobie ploter tnący i całkiem fajnie daje radę ciąć maski w papierze kabuki. Tworzenia masek od zera na razie nie próbuję, bo i merytorycznie nie czuję się odpowiednio przygotowany, ale zrobić maski ze skanu kalkomanii czy wprowadzić w nich jakieś małe modyfikacje mam w miarę opanowane. Następnym razem puść PW - może będę mógł pomóc :)

• Thanks 1

27 minut temu, jachud3 napisał:

Trochę post factum, ale może przyda się na przyszłość - jakiś czas temu sprawiłem sobie ploter tnący i całkiem fajnie daje radę ciąć maski w papierze kabuki. Tworzenia masek od zera na razie nie próbuję, bo i merytorycznie nie czuję się odpowiednio przygotowany, ale zrobić maski ze skanu kalkomanii czy wprowadzić w nich jakieś małe modyfikacje mam w miarę opanowane. Następnym razem puść PW - może będę mógł pomóc :)

Dzięki za propozycję ale na obecnym poziomie moich umiejętności malowanie oznaczeń od masek odpada.

10 godzin temu, jachud3 napisał:

A jaki kupiłeś ten ploter? 

10 godzin temu, Xmen napisał:

Dzięki za propozycję ale na obecnym poziomie moich umiejętności malowanie oznaczeń od masek odpada.

Przecież to nie jest trudniejsze od wynalowania kamuflażu od maski czy patafixu. To nie jest żadne rocket science, a faktycznie podnosi jakość modelu. 

A co do modelu, jakiś taki po 410 nudny, ale czekam może jeszcze się rozkreci 😉

4 minuty temu, Moses napisał:

A jaki kupiłeś ten ploter? 

Silhouette Portrait 3. Z drugiej ręki na znanym portalu za nieco ponad 3 stówki dorwałem razem z nowym nożem i matą do cięcia. Śmiga elegancko, bez najmniejszego problemu wycina paromilimietrowe oznaczenia (cyfra ma niecałe 6mm wysokości):

Messenger_creation_65A016CA-CB0A-4EC0-B74B-AA0F035D55ED.png.f6c9f3e0cd7df45de9e40fb1e66865fa.png

Edytowane przez jachud3

A możesz zobaczyć jaka najcieńsza linie, i literę jest w stanie wyciąć?

Dobrze, też mi przeszło to przez głowę, aby się usamodzielnić w kwestii masek. 

29 minut temu, Moses napisał:

Dobrze, też mi przeszło to przez głowę, aby się usamodzielnić w kwestii masek. 

Polecam ploter laserowy. Diodowy i małej mocy (do 5 W). Jest precyzyjniejszy od nożowego i nie wymaga wymiany ostrzy. A oprócz masek można użyć do cięcia i grawerunków na drewnie, tworzywie a nawet metalu. Co może być przydatne przy budowie dioram. Ja kupiłem mały model AlgoLaser Pixi. Bardzo dobrze mi się sprawdza. Ale nie będę tu śmiecił. Jeśli są chętni, to mogę założyć wątek i opisać co i jak.

• Like 1
  • Thanks 1

Niestety z tego co widzę, to ma jeden zasadniczy minus, to jest wielki kombajn

PS. @Administratormoże wydzielić nasza ploterową dyskusje jako oddzielny temat?

25 minut temu, Moses napisał:

Niestety z tego co widzę, to ma jeden zasadniczy minus, to jest wielki kombajn

A gdzie tam, ten mój to maleństwo. Kostka 20x20x25 cm. A są i mniejsze.

Algolaser PIXI Mini Portable Laser Engraver 3W/5W/10W,3.5" Touch Screen Engraving Machine for Metal

@Administrator@Greif Przyłączam się do prośby o wydzielenie wątku o cięciu masek na laserach itp.

Edytowane przez HKK