Skocz do zawartości

M1A2 Abrams SEP V3, 1 WBPanc/ RFM 1:35

Grzegorz Grabowski

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 weeks later...
18 minut temu, Kapitan_Kurt napisał:

To mi wygląda na Orange Hobby do Tajwańskiego SEPa

Dokładnie tak jest. Na Aliexpres, można kupić coś równie fajnego. Mianowicie przepak RFM z żywicznymi dodatkami. Wszystko sprzedawane jest pod szyldem FREEDOM MODEL KITS, jako ROCA M1A2T. 

Screenshot_20260121_125408_Chrome.jpg

Nie chce się za bardzo mądzrzyć  ale myślę ze stać cię na ładniejszy otworek w tym hipsie, ile to ma średnicy  ? , wygląda na nie więcej niż 2mm, to na luzie zrobisz lepiej  wywiercając np otwór , są mikrowiertła od 0.1 wzwyż , wiercisz raz z jednej strony bez dużego nacisku , byle ostre wiertło , poprawiasz z z drugiej grubszym nawet co 0,1  itd , i zbierasz ten plastikowy rant niepotrzebny, są tez iglaki okrągłe, są opcje .. tu np da się zrobić przykładowo 0.4 mm tym sposobem, 

0.4mm.jpg

Edytowane przez Evildead
  • Like 2

No niestety często zwracanie uwagi, pomimo że jest w dobrej wierze,  a nie na złość i  nawet jak dosyć subtelnie napisane odbierane jest jako atak..., dlatego później mamy takie milczące wątki, monologi, bo ludzie wolą się nie udzielać, nie chcą np wyjść na  dupka itd, chyba takie czasy , lizanie się po j.... jak za granica , zero krytyki, wszystko trzeba cedzić ...

• Like 1

W dniu 21.01.2026 o 12:43, Kapitan_Kurt napisał:

To mi wygląda na Orange Hobby do Tajwańskiego SEPa

https://www.mojehobby.pl/products/M1A2T-Model-Upgrade-Set-For-Tamiya-35269.html

W cenie złota.....

Napisano (edytowane)
20 minut temu, Tazman79 napisał:

A ten zestaw nie jest do modelu Tamiyi?

Tak. Zgadza sie. Do Tamiyi.  Czyżbym popełnił jakiś błąd adaptując go do Rye Field Model? 

Edytowane przez Grzegorz Grabowski

13 minut temu, Grzegorz Grabowski napisał:

Tak. Zgadza sie. Do Tamiyi.  Czyżbym popełnił jakiś błąd adaptując go do Rye Field Model? 

Nie, tylko byłem ciekaw jak pasuje do RFM

Napisano (edytowane)
32 minuty temu, Tazman79 napisał:

Nie, tylko byłem ciekaw jak pasuje do RFM

Powiedzmy że pasuje choć nie idealnie. 😉. Dobra. Wyjaśnię o co chodzi. Kopuła dowódcy z konwersji, jest troszkę mniejsza niż oryginalny element RFM.  Dlaczego mimo wszystko zdecydowałem, że zostanie? Ano dlatego, że nie ma absolutnie żadnej pewności, że kopuła Rye Field jest zwymiarowana prawidłowo.  Są jakieś wzmianki o średnicy prawdziwej  kopuły która oscyluje wokół 2-2,5 stopy, ale to nie są twarde dane i nie ma żadnej pewności, że RFM, miał dostęp do danych, które dostępne są tylko dla armii USA.  Kilka Abramsów już złożyłem  między innymi z Dragona, i wiem, że te kopuły były mniejsze niż w RFM.  Kto ma rację? Dragon, Meng, Academy, czy może RFM? Nie wiadomo. 

Tak korzystając z okazji. Patryku. Ja wiem, bardzo dobrze wiem o antypoślizgu na Abramsie, czy na jego modelu. Tylko kwestia jest taka, że w porównaniu do gładkiego jak pupa niemowlaka, modelu Strykera, model Abramsa ma odwzorowany antypoślizg i to w zadowalającym mnie stopniu. Jedyne, gdzie będę musiał o to zadbać, to właśnie kopuła dowódcy. Reszta modelu już tego nie wymaga ;). Co do obu panów, którzy zwrócili uwagę na otworki. Zgoda. Mogły wyjść lepiej, ale... elementy są tak małe, że  poszarpane krawędzie widać tylko w wielkim przybliżeniu. Przyznaję, nie są idealnie okrągłe, ale gdybyście czytali co piszę, zauważyli byście, że napisałem. "Niezbyt dokładnie to wyszło" itp. Sam jak patrzę na te elementy z otworami, zaczynam kręcić nosem i znając siebie, poprawię to. 

• Like 1

W dniu 21.01.2026 o 13:04, Grzegorz Grabowski napisał:

Dokładnie tak jest. Na Aliexpres, można kupić coś równie fajnego. Mianowicie przepak RFM z żywicznymi dodatkami. Wszystko sprzedawane jest pod szyldem FREEDOM MODEL KITS, jako ROCA M1A2T. 

Screenshot_20260121_125408_Chrome.jpg

Lepiej się opłaca kupić przepak RFM z wydrukami niż konwersję ORANGE:

abrams.jpg

Napisano (edytowane)

Tylko jest mała kwestia. Model, który wsadzili do pudła FREEDOM, to podobno jakiś zwykły abrams, bez charakterystycznych dla wersji V3 elementów, takich jak "trójkątne" ucha holownicze z przodu, troszkę inne relingi na zasobnikach 😉. Nie wspominam już nawet o zmienionym w V3 przodzie wieży. :)