abtb Napisano Niedziela o 18:45 Share Napisano Niedziela o 18:45 (edytowane) Witam wszystkich porą wieczorową Dziś do galerii trafia trzeci model zrobiony w ramach konkursu "1940 - 85-ta rocznica" - Dornier Do-17Z ze stajni Airfixa. Model jak to Airfix - trochę dobry a trochę taki se. Ogólnie składa się dobrze, nawet lepiej niż brat - bliźniak Helniek 111. Gondole silnikowe i szklarnia pasują wręcz wzorowo. Minusem są tradycyjnie już linie podziałowe - takie siermiężne i nie do zatarcia przy szlifowaniu. Jakby @Hubert Kendziorek się pokusił i połasił na wykonanie (jak w przypadku Heńka) to uczulam na małe okienka z góry kadłuba - należy przykleić, zalać CA i wyszlifować. Kalki całkiem znośne. Model wzbogaciłem pasami Edka oraz żywicznymi MG-15 z Qb. Puryści mi zarzucą, że brakuje dwóch MG w bocznych stanowiskach tylnego strzelca - no cóż - świadomie ich tam nie zamontowałem gdyż albo żywiczne odlewy są ciut za duże albo kabina za wąska bo zamontowany km był na tyle długi że zajmował 2/3 szerokości kabiny. A zamontowanie dwóch bocznych i tylnego tworzyło przysłowiowy klincz i nie mam zielonego pojęcia jak to mogło być obsługiwane. Nie zrobiłem też obicia łopat, gdyż nie do końca byłem pewien czy były drewniane czy metalowe ( choć znalazłem zdjęcie rozbitego Dorniera w którym łopaty były ewidentnie metalowe) , i nie znalazłem też zdjęć na których te obicia by występowały - wszystkie zdjęcia przedstawiały łopaty w pełnym "malowaniu". Kopcie też trochę za bogate ale to tak dla podkreślenia pięknych okoliczności przyrody. Podsumowując - dziś można dać do pieca i trochę posarmacić Dornier Do-17Z, 7/Kampfgeschwader 3, Saint-Trond, Limburg, Belgia, 26 sierpnia 1940r (za instrukcją Airfixa ) I na zakończenie - cały szwabski urobek z 1940-tego roku: Edytowane Niedziela o 18:47 przez abtb 26 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano Niedziela o 19:01 Share Napisano Niedziela o 19:01 Przeważnie galeria była do porannej kawy ale do kolacji też może być. Bardzo ładny model. Gdyby kolegę naszło na kolejnego Dorniera polecam model ICM. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano Niedziela o 19:02 Share Napisano Niedziela o 19:02 EKSTRA! I tyle w temacie tego tematu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano Niedziela o 19:28 Share Napisano Niedziela o 19:28 Dornier świetny, śmigła metalowe, rodzinka zacna. Tak w skrócie . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano Niedziela o 20:09 Share Napisano Niedziela o 20:09 (edytowane) Piękny ołówek (tak, ta nazwą nie jest zarezerwowana tylko dla 21szego) Czysto wykonany i nie przesadzony, dla mnie lux Rodzinka też ładna (rozpatrujesz uzupełnienie o Ju-88?), teraz trza zbudować dla niej... kontrrodzinkę zza kanału (chyba że już się coś tworzy?) Tradycyjnie zapytam o farby bo dobrze mi te RLMy wyglądają Pozdr ww Edytowane Niedziela o 20:10 przez wuwumaster 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano Niedziela o 20:15 Share Napisano Niedziela o 20:15 Godzinę temu, abtb napisał: ...cały szwabski urobek z 1940-tego roku: Jak na 85 letnie modele, to trzymają się całkiem nieźle 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArtuRze Napisano Niedziela o 20:21 Share Napisano Niedziela o 20:21 Mnie sie bardzo podoba. To kiedy wczesny Ju-88? 18 minut temu, barszczo napisał: Dornier świetny, śmigła metalowe, rodzinka zacna. Tak w skrócie . Byłaby wielka szkoda, gdyby wleciał w tą rodzinkę jakiś huragan albo złośnica. ]:> Dobry prompt nie jest zły, jeśli wynik nie wali długimi wszechobecną na potęgę ejajozą. Nie mogłem się oprzeć temu ujęciu . 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szkodnik Napisano Niedziela o 20:35 Share Napisano Niedziela o 20:35 Pięknie wykonany 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano wczoraj o 08:54 Share Napisano wczoraj o 08:54 Fajny ołówek podoba się 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 22 godziny temu Share Napisano 22 godziny temu Elegancki. Podoba się. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 5 godzin temu Autor Share Napisano 5 godzin temu (edytowane) Dziękuję bardzo panowie za opinie i uwagi W dniu 21.12.2025 o 20:01, Xmen napisał: Gdyby kolegę naszło.............. Nie ma szans Szafa pełna - a plan na przyszły rok jest taki aby odchudzić ją o jakieś kolejne 20-ścia modeli W dniu 21.12.2025 o 21:09, wuwumaster napisał: Tradycyjnie zapytam o farby bo dobrze mi te RLMy wyglądają Tradycyjnie używam Gunze C - C115, C017 i C018, oczywiście jak to w moim przypadku kolory bazowe są rozjaśniane więc trzeba wziąć mała poprawkę na to co jest w słoiczku a co na modelu W dniu 21.12.2025 o 21:09, wuwumaster napisał: rozpatrujesz uzupełnienie o Ju-88? Nie. Co prawda przez moment myślałem o "wzbogaceniu" rodzinki o Me -110 w malowaniu z 1940-go roku w wykonaniu Airfixa ( była by kolekcja "Szwabski Airfix 1940" ) ale na razie mi przeszło W dniu 21.12.2025 o 21:15, Rafał B napisał: Jak na 85 letnie modele, to trzymają się całkiem nieźle Wiadomo - to jeszcze solidna niemiecka technika i wykonanie W dniu 21.12.2025 o 21:21, ArtuRze napisał: Nie mogłem się oprzeć temu ujęciu A niech to krakers! Skąd masz tak dobrze zachowaną pocztówkę z Belgii? Teoretycznie jest to ostatni model pokazany prze zemnie w tym roku ale ............. jest jeszcze Iskra nadziei że coś wpadnie do galerii jak przysłowiowy korek od szampana Edytowane 5 godzin temu przez abtb 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 5 godzin temu Share Napisano 5 godzin temu 39 minut temu, abtb napisał: Teoretycznie jest to ostatni model pokazany prze zemnie w tym roku ale ............. jest jeszcze Iskra nadziei że coś wpadnie do galerii jak przysłowiowy korek od szampana A więc powiadasz że TS-11 Iskrę jeszcze dlubiesz? No to czekamy, do końca 2025 jeszcze chwila jest Pozdr ww Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 5 godzin temu Share Napisano 5 godzin temu 46 minut temu, abtb napisał: Co prawda przez moment myślałem o "wzbogaceniu" rodzinki o Me -110 w malowaniu z 1940-go roku w wykonaniu Airfixa ( była by kolekcja "Szwabski Airfix 1940" ) ale na razie mi przeszło Gdybyś zmienił zdanie odezwij się na Priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi