Skocz do zawartości

Dornier Do-17Z, Airfix, 1/72

abtb

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich porą wieczorową :D

Dziś do galerii trafia trzeci model zrobiony w ramach konkursu "1940 - 85-ta rocznica" - Dornier Do-17Z ze stajni Airfixa.  Model jak to Airfix - trochę dobry a trochę taki se. Ogólnie składa się dobrze, nawet lepiej niż brat - bliźniak Helniek 111. Gondole silnikowe i szklarnia pasują wręcz wzorowo. Minusem są tradycyjnie już linie podziałowe - takie siermiężne i nie do zatarcia przy szlifowaniu. Jakby @Hubert Kendziorek się pokusił i połasił na wykonanie  (jak w przypadku Heńka) to uczulam na małe okienka z góry kadłuba - należy przykleić, zalać CA i wyszlifować. Kalki całkiem znośne.

Model wzbogaciłem pasami Edka  oraz żywicznymi MG-15 z Qb. Puryści mi zarzucą, że brakuje dwóch MG w bocznych stanowiskach tylnego strzelca - no cóż  - świadomie ich tam nie zamontowałem gdyż albo żywiczne odlewy są ciut za duże albo kabina za wąska bo zamontowany km był na tyle długi że zajmował 2/3 szerokości kabiny. A zamontowanie dwóch bocznych i tylnego tworzyło przysłowiowy klincz  i nie mam zielonego pojęcia jak to mogło być obsługiwane. Nie zrobiłem też obicia łopat, gdyż nie do końca byłem pewien czy były drewniane czy metalowe ( choć znalazłem zdjęcie rozbitego Dorniera w którym łopaty były ewidentnie metalowe) , i nie znalazłem też zdjęć na których te obicia by występowały - wszystkie zdjęcia przedstawiały łopaty w pełnym "malowaniu". Kopcie też trochę za bogate ale to tak dla podkreślenia pięknych okoliczności przyrody. Podsumowując - dziś można dać do pieca i trochę posarmacić :mrgreen:

Dornier Do-17Z,  7/Kampfgeschwader 3, Saint-Trond, Limburg, Belgia, 26 sierpnia 1940r (za instrukcją Airfixa :chytry:)

gMRnGH7.jpg

uerc4cs.jpg

mdR8hZ0.jpg

Ex03FzO.jpg

gStkzYJ.jpg

TcHL18U.jpg

pdAIkVe.jpg

GtHeVby.jpg

q7KHgsG.jpg

WcSLEXh.jpg

dxrxpGC.jpg

kdUWe7n.jpg

crlz5xk.jpg

bsHAIUk.jpg

f2ZDNHT.jpg

5Eo2dp7.jpg

u4G4HAe.jpg

I na zakończenie - cały szwabski urobek z 1940-tego roku:

R9YVbzJ.jpg

G7Gtgn9.jpg

:kawa:

Edytowane przez abtb
  • Like 26

Przeważnie galeria była do porannej kawy ale do kolacji też może być.:mrgreen:

Bardzo ładny model.:super:

Gdyby kolegę naszło na kolejnego Dorniera polecam model ICM.

• Thanks 1

Piękny ołówek👍

(tak, ta nazwą nie jest zarezerwowana tylko dla 21szego)

Czysto wykonany i nie przesadzony, dla mnie lux 😉

Rodzinka też ładna (rozpatrujesz uzupełnienie o Ju-88?),

teraz trza zbudować dla niej... kontrrodzinkę zza kanału 😁 (chyba że już się coś tworzy?)

Tradycyjnie zapytam o farby bo dobrze mi te RLMy wyglądają 

Pozdr ww 

Edytowane przez wuwumaster
  • Thanks 1

Mnie sie bardzo podoba. To kiedy wczesny Ju-88? 😉

18 minut temu, barszczo napisał:

Dornier świetny, śmigła metalowe, rodzinka zacna. Tak w skrócie wink4.

Byłaby wielka szkoda, gdyby wleciał w tą rodzinkę jakiś huragan albo złośnica. ]:>

Dobry prompt nie jest zły, jeśli wynik nie wali długimi wszechobecną na potęgę ejajozą. Nie mogłem się oprzeć temu ujęciu 😛 . 

image.thumb.png.5b6397bfb89539c94f08f5eb34ff0e41.png

• Like 3

Dziękuję bardzo panowie za opinie i uwagi :piwo:

W dniu 21.12.2025 o 20:01, Xmen napisał:

Gdyby kolegę naszło..............

Nie ma szans :nienie: Szafa pełna - a plan na przyszły rok jest taki aby odchudzić ją o jakieś kolejne 20-ścia modeli :pompki:

W dniu 21.12.2025 o 21:09, wuwumaster napisał:

Tradycyjnie zapytam o farby bo dobrze mi te RLMy wyglądają 

Tradycyjnie używam Gunze C - C115, C017 i C018, oczywiście jak to w moim przypadku kolory bazowe są rozjaśniane więc trzeba wziąć  mała poprawkę na to co jest w słoiczku a co na modelu :mrgreen:

W dniu 21.12.2025 o 21:09, wuwumaster napisał:

rozpatrujesz uzupełnienie o Ju-88?

Nie. Co prawda przez moment myślałem o "wzbogaceniu" rodzinki o Me -110  w malowaniu z 1940-go roku w wykonaniu Airfixa ( była by kolekcja "Szwabski Airfix 1940" :haha: ) ale na razie mi przeszło :D

W dniu 21.12.2025 o 21:15, Rafał B napisał:

Jak na 85 letnie modele, to trzymają się całkiem nieźle 

Wiadomo - to jeszcze solidna niemiecka technika i wykonanie :haha:

W dniu 21.12.2025 o 21:21, ArtuRze napisał:

Nie mogłem się oprzeć temu ujęciu

A niech to krakers! Skąd masz tak dobrze zachowaną pocztówkę z Belgii? :mrgreen:

Teoretycznie jest to ostatni model pokazany prze zemnie w tym roku ale ............. jest jeszcze Iskra nadziei że coś wpadnie do galerii jak przysłowiowy korek od szampana :szczerbol:

Edytowane przez abtb
  • Like 1
  • Thanks 1

39 minut temu, abtb napisał:

Teoretycznie jest to ostatni model pokazany prze zemnie w tym roku ale ............. jest jeszcze Iskra nadziei że coś wpadnie do galerii jak przysłowiowy korek od szampana :szczerbol:

A więc powiadasz że TS-11 Iskrę jeszcze dlubiesz? 🤔😁😁

No to czekamy, do końca 2025 jeszcze chwila jest 😉

Pozdr ww 

46 minut temu, abtb napisał:

Co prawda przez moment myślałem o "wzbogaceniu" rodzinki o Me -110  w malowaniu z 1940-go roku w wykonaniu Airfixa ( była by kolekcja "Szwabski Airfix 1940" :haha: ) ale na razie mi przeszło :D

Gdybyś zmienił zdanie odezwij się na Priv.