Skocz do zawartości

Hawker Hurricane Mk I, Stanisław Skalski, 1/72 Arma Hobby

Bercik

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Trzecia maszyna Stanisława Skalskiego w kolekcji. Doskonały model Arma Hobby wraz z drukowanym w 3D prototypowym kokpitem, który, mam nadzieję, kiedyś ukaże się w sprzedaży 😉 

Muszę pochwalić kalkomanie Army. Obawiałem się tego malowania, bo litery są charakterystycznie koślawe i specyficznie upchane między kokardą, a pasem na ogonie - nie byłem pewien, czy uda się to dopasować tak, jak na zdjęciu oryginału. Ale udało się, projekt kalkomanii jest idealnie zwymiarowany. Niezmiennie zapraszam też na mój YouTube :) 

IMG_8337.JPG

IMG_8328.JPG

IMG_8335.JPG

IMG_8333.JPG

IMG_8330.JPG

IMG_8331.JPG

IMG_8339.JPG

IMG_8336.JPG

IMG_8338.JPG

IMG_8327.JPG

• Like 40

Hej :)

10 godzin temu, barszczo napisał:

Piękny Hurricane. Jedyna rzecz do której się przyczepię to kołpak śmigła. Powinien być długi, jak w maszynach Mk.II wink4.

Dzięki, może przy okazji podmienię. Nie zauważyłem na zdjęciu, żeby ta użyta część odbiegała.

8 godzin temu, martinello napisał:

Coś więcej ?

A model - bardzo przyjemny w odbiorze.

Nie mam zdjęcia akurat do tego modelu, ale mam do jego braciszka. Oba powstawały w tym samym czasie i kokpity są identyczne. Więc tak to mniej więcej wygląda (na dłoni jest wydruk w jednym kawałku, tablica to druk 3D i kalka z modelu):

IMG20240821234019.jpg

IMG20240822202615.jpg

• Like 5

Piękny - i najważniejsze że toruński 😎 Co do wydruku, to wymiarowo jest 1:1 to co w ramkach, czy po drobnej korekcie? Bo pamiętam, że miałem ten model i się odbiłem, między innymi przez problemy z domknięciem połówek z wnętrzem.

• Like 1

Jeśli chodzi o szerokość, pasował idealnie. Trochę podpiłowałem sufit wnęk podwozia i lekko podciąłem tylną ścianę za fotelem (tę plastikową) żeby łatwiej go zamontować ale to nie jest komercyjny produkt więc absolutnie nie ma powodu do narzekania :) wygląda to kosmicznie, jak jest pomalowane i wklejone, szczególnie gołym okiem :)

Co dokładnie modyfikowałem będzie widać na filmiku, jeśli masz czas i ochotę, zerknij :)

• Thanks 1

Bardzo ładny huragan. Już wiem na kim będę się wzorował robiąc mojego radzieckiego IIb 😉 

• Like 1

Bardzo przyjemny w odbiorze Hurri. Kokpit rządzi. Urzekły mnie kolory, tak sobie wyobrażam je w rzeczywistości. Możesz zdradzić nam jakich kolorów/producenta użyłeś do pomalowania?

Filmu jeszcze nie widziałem albo źle patrzyłem.

• Like 1

Pięknie dziękuję! Niestety tego modelu nie filmowałem, w okolicach lutego będzie film"full build" z drugim Hurrim, morskim. 

Spód to Mr. Paint. Kolory na górze były kładzione na czarnym podkładzie. Dark Earth to Mr Hobby. Dark Green to złożony temat, bo odcień Mr Paint na czarnej bazie zupełnie mi nie wyszedł i na koniec model dostał jeszcze filtr z aerografu bardzo rozcieńczonym Mr Hobby. Więc o ile mi też się podoba, to raczej już nie uda mi się powtórzyć tego odcienia 🙃 

Fabry mieszałem również z białym i miejscami robiłem trochę subtelnych przebarwień i plamek, które potem podmalowywałem odcieniami podstawowymi i punktowo wzmacniałem Smoke.

• Like 1

6 minut temu, Bercik napisał:

Pięknie dziękuję! Niestety tego modelu nie filmowałem, w okolicach lutego będzie film"full build" z drugim Hurrim, morskim. 

Spód to Mr. Paint. Kolory na górze były kładzione na czarnym podkładzie. Dark Earth to Mr Hobby. Dark Green to złożony temat, bo odcień Mr Paint na czarnej bazie zupełnie mi nie wyszedł i na koniec model dostał jeszcze filtr z aerografu bardzo rozcieńczonym Mr Hobby. Więc o ile mi też się podoba, to raczej już nie uda mi się powtórzyć tego odcienia 🙃 

Fabry mieszałem również z białym i miejscami robiłem trochę subtelnych przebarwień i plamek, które potem podmalowywałem odcieniami podstawowymi i punktowo wzmacniałem Smoke.

Wszystko jasne, czyli jednak rzeźba :D

• Haha 1

11 minut temu, Woit napisał:

Wszystko jasne, czyli jednak rzeźba :D

Może niekoniecznie, ten Mr Paint w buteleczce ma fajny odcień i na drugim Hurrim, obok koloru szarego a nie earth, wygląda tak jak powinien. Tutaj coś nie zagrało, może przez ten czarny podkład (który jednak mocno wpływa na odcienie farb). Nie jest to ostatni mój Hurri więc będę dawał znać 😉

• Like 1

4 godziny temu, martinello napisał:

Gratulacje za zdjęcie tygodnia !

Pytanie techniczne - waloryzowałeś reflektory ?

Dzięki! Nie, reflektory są prosto z zestawu, fragment skrzydła za nimi pomalowałem (nieprawidłowo 😉 )  na czarno aby wydobyć z nich głębię. Natomiast nie do końca dobrze mi pasowały więc wkleiłem je, zalałem super glue, wyszlifowalem na gładko ze skrzydłem i wypolerowałem więc zrobiły się  fajnie błyszczące.

• Thanks 1