Hubert Kendziorek Napisano 1 Maja Autor Share Napisano 1 Maja Intermediate blue i maski. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 6 Maja Autor Share Napisano 6 Maja I reszta kolorów, wszystko MRP. 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 7 Maja Share Napisano 7 Maja 7 godzin temu, Hubert Kendziorek napisał: wszystko MRP. I o to chodzi . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 13 Czerwca Autor Share Napisano 13 Czerwca Aktualizacja. Kalkomanie a'la Eduard - jutro spróbuję zdjąć film. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 14 Czerwca Autor Share Napisano 14 Czerwca Zdjęte folie, straty są - ale minimalne, w zasadzie tylko po lewej, nazwisko pilota... zrobię tam otarcia. Nie udało się też zdjąć folii z "pin-up girl”. Rozdzielały się warstwy: kolorowa i podkładowa, biała — trudno, zostaje tak, jak jest. Fajnie, że przetrwały napisy na stateczniku pionowym i sterze kierunku. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 14 Czerwca Share Napisano 14 Czerwca Jakim sposobem ściągałeś film? Mechanicznie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 14 Czerwca Autor Share Napisano 14 Czerwca 40 minut temu, jachud3 napisał: Jakim sposobem ściągałeś film? Mechanicznie? Tak, folia bardzo ładnie schodzi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 14 Czerwca Share Napisano 14 Czerwca Gwiazdy wyglądają na dość grube albo to tylko złudzenie, sam Korsarz bardzo smakowity . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 14 Czerwca Share Napisano 14 Czerwca Patrzę na to i myślę jak mi się nie chce z tym walczyć. Mam na myśli folie oczywiście... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 14 Czerwca Autor Share Napisano 14 Czerwca Naklejona reszta kalkomanii oraz pryśnięty połysk przed brudzeniem. 9 godzin temu, barszczo napisał: Gwiazdy wyglądają na dość grube albo to tylko złudzenie, sam Korsarz bardzo smakowity . Fakt, są dość grube, ale wygląda to na żywo bardzo dobrze. Jak grubo malowane 2 godziny temu, kozborn napisał: Patrzę na to i myślę jak mi się nie chce z tym walczyć. Mam na myśli folie oczywiście... Walczyć trzeba. W sumie też się trochę cykałem, ale zrobiłem próby na boku, po jednej porażce, kolejna poszła dobrze, więc się zdecydowałem. Zresztą, chciałem właśnie to malowanie, nie było innego wyjścia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 14 Czerwca Share Napisano 14 Czerwca @Hubert Kendziorek walczyłem już z tym jakiś czas temu i w sumie do przodu. Ale jednak sama procedura jest dla mnie zniechęcająca. Cóż może tym razem ją odczaruję... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 15 Czerwca Autor Share Napisano 15 Czerwca 9 godzin temu, kozborn napisał: @Hubert Kendziorek walczyłem już z tym jakiś czas temu i w sumie do przodu. Ale jednak sama procedura jest dla mnie zniechęcająca. Cóż może tym razem ją odczaruję... W przypadku kalkomanii HGW absolutnie kluczowe było zastosowanie płynów pod i na kalkomanie. Tak jak sami opisują w instrukcji, podlałem szczodrze płynami Gunze - bez tego folia odklejała się z nadrukiem. Procedura usunięcia folii jest bardzo prosta, podważasz ostrzem nożyka w jednym miejscu, chwytasz pęsetą i odklejasz, jak taśmę maskującą. That's it. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 17 Czerwca Autor Share Napisano 17 Czerwca Złoszowany, zmatowiony do dalszych prac. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano Czwartek o 21:24 Autor Share Napisano Czwartek o 21:24 Aktualizacja. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano Czwartek o 21:32 Share Napisano Czwartek o 21:32 Już bliżej niż dalej . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano Piątek o 11:34 Share Napisano Piątek o 11:34 Fajnie przyuważone przesunięcia cyfr w osiemnastce. Niestety cała 18 jest na modelu wyraźnie przesunięta, co ciekawe do przodu i do tyłu, zależnie od strony :). Biały, pionowy pasek do stopnia na prawej burcie jest nieodłącznym elementem zestawów kalkomanii do Korsarza, ale w przypadku samolotów VF-17 go nie było i w ogóle warto sprawdzić nim się go naklei. Wiem, to nieważny model, ale tutaj jak już ktoś robi model jakiegoś samolotu, na którym mi zależy, to zawsze są to jakieś nic nieznaczące wprawki dla zabicia czasu (tak, Panie abtb), także nie mam gdzie się uzewnętrzniać :). Zatem jeszcze słowo o kalkomaniach oznaczeń. Takie ich zastosowanie nie ma sensu , gdy chodzi o realia. Pomijam wszelkie wątpliwości związane z tym jaki był rzeczywiście kolor obramowania, Jeśli przyjmiemy taką wersje jak w modelu, to oznacza, że czerwone obwódki zamalowano farbą IB. Wyróżnianie się ich w stosunku do farby IB na samolocie ma sens. ale po pierwsze niebieski to wciąż ma być IB i korespondować z tym co jest na samolocie, a po drugie zamalowanie nie wygląda idealnie równo i dokładnie jak ramka fabryczna. Technicznie modelarsko fajnie, ale jednak bez serca. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano Piątek o 11:48 Share Napisano Piątek o 11:48 (edytowane) 14 minut temu, greatgonzo napisał: ale tutaj jak już ktoś robi model jakiegoś samolotu, na którym mi zależy, to zawsze są to jakieś nic nieznaczące wprawki dla zabicia czasu O przepraszam bardzo - ja czasu "nie zabijam", ja, co najwyżej się relaksuję Edytowane Piątek o 11:49 przez abtb 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano Piątek o 11:51 Share Napisano Piątek o 11:51 Nic nieznaczące wprawki dla relaxu. Tuidi tuidi tuididi... . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano Piątek o 21:20 Autor Share Napisano Piątek o 21:20 9 godzin temu, greatgonzo napisał: Fajnie przyuważone przesunięcia cyfr w osiemnastce. Niestety cała 18 jest na modelu wyraźnie przesunięta, co ciekawe do przodu i do tyłu, zależnie od strony :). Biały, pionowy pasek do stopnia na prawej burcie jest nieodłącznym elementem zestawów kalkomanii do Korsarza, ale w przypadku samolotów VF-17 go nie było i w ogóle warto sprawdzić nim się go naklei. Wiem, to nieważny model, ale tutaj jak już ktoś robi model jakiegoś samolotu, na którym mi zależy, to zawsze są to jakieś nic nieznaczące wprawki dla zabicia czasu (tak, Panie abtb), także nie mam gdzie się uzewnętrzniać :). Zatem jeszcze słowo o kalkomaniach oznaczeń. Takie ich zastosowanie nie ma sensu , gdy chodzi o realia. Pomijam wszelkie wątpliwości związane z tym jaki był rzeczywiście kolor obramowania, Jeśli przyjmiemy taką wersje jak w modelu, to oznacza, że czerwone obwódki zamalowano farbą IB. Wyróżnianie się ich w stosunku do farby IB na samolocie ma sens. ale po pierwsze niebieski to wciąż ma być IB i korespondować z tym co jest na samolocie, a po drugie zamalowanie nie wygląda idealnie równo i dokładnie jak ramka fabryczna. Technicznie modelarsko fajnie, ale jednak bez serca. Ja wiem, ja się z tym wszystkim niemal zgadzam, poza zabijaniem czasu. Ja ciągle nie mam czasu, mimo to kleję, maluję, bo to mi daje radość i odskocznię od zabieganej codzienności. A jeżeli to moje majstrowanie jest okazją do wytknięcia wpadek, tym lepiej - niech każdy coś z tego dla siebie wyciągnie pozytywnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano Piątek o 21:52 Share Napisano Piątek o 21:52 Zgodziłem się zamienić zabijanie czasu na czas relaxu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano Sobota o 01:30 Share Napisano Sobota o 01:30 3 godziny temu, greatgonzo napisał: Zgodziłem się zamienić zabijanie czasu na czas relaxu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi