kelly9mm Napisano Piątek o 23:37 Share Napisano Piątek o 23:37 Czołem, Historia fińskich samolotów Hurricane jest dobrze udokumentowana, więc nie będę jej tutaj obszernie przytaczał. Z grubsza zatem: w styczniu 1940 Finlandia zakupiła 12 samolotów Hawker Hurricane Mk.I. Otrzymały one oznaczenia HU451-HU462 (później zmieniono prefiks HU na HC). Część maszyn miała jeszcze skrzydła kryte płótnem, część już metalowe. Do Finlandii ostatecznie dotarło 10 maszyn w dniach 7-10 marca 1940. Nie zdążyły wziąć już one udziału w Wojnie Zimowej. Maszyna HC-452 (N2394) pilotowana była głównie przez ppor. Esko Ruotsila, który zaliczył na niej w sumie 2,5 zwycięstw powietrznych. Prezentowany tu egzemplarz przedstawia stan na jesień 1941 roku. Samolot wciąż ma malowanie RAF, choć posiada już kompletne żółte oznaczenia identyfikacyjne z frontu wschodniego. Na sterze odnotowane są dwa zwycięstwa z czerwca 1941, kolejne pół por. Ruotsila odniesie w styczniu 1942 roku. Samolot ten przetrwał wojnę i jest obecnie prezentowany Muzeum Fińskich Sił Powietrznych w Tikkakoski (choć w późniejszym malowaniu). Model wykonany został w oparciu o najnowszy zestaw Arma Hobby. Jego budowa to była czysta przyjemność. Znakomite spasowanie części, bogate detale, proste rozwiązania konstrukcyjne. Duża frajda. Przy okazji chciałbym podziękować Arma Hobby za świetną obsługę klienta, bo udało mi się zgubić jeden element. Nieśmiało poprosiłem ich o pomoc – następnego dnia była już w skrzynce pocztowej. Nieodpłatnie. Szacunek. Ponieważ fińskie maszyny nieco odbiegały od dość późnego Mk.I z zestawu AH, musiałem wprowadzić kilka modyfikacji, ciekawe czy ktoś je wyłapie . Miłego oglądania i krytykowania. Pozdrawiam, Marcin 22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano wczoraj o 00:28 Share Napisano wczoraj o 00:28 Piękny Garbusek, świetna praca . A co do różnic, to na pewno wczesny maszt anteny i brak lusterka wstecznego. Fińskie maszyny miały też felgi z pięcioma otworami i kołpaki o większej średnicy. To tak na szybko z głowy . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 17 godzin temu Share Napisano 17 godzin temu Fajny super replika 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej R Napisano 17 godzin temu Share Napisano 17 godzin temu Świetna praca. Aż miło się ogląda. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 16 godzin temu Share Napisano 16 godzin temu O cholera, świetny Hurek! I jak zawsze super fotki. Gratulacje 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano 16 godzin temu Share Napisano 16 godzin temu Bardzo ładny model jak i cała scenka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 15 godzin temu Share Napisano 15 godzin temu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MIRO Napisano 13 godzin temu Share Napisano 13 godzin temu Krytykowania? Wolne żarty! Świetny model. Ma to "coś". 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soris Napisano 10 godzin temu Share Napisano 10 godzin temu "Trafiłeś" mnie tym modelem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kelly9mm Napisano 8 godzin temu Autor Share Napisano 8 godzin temu Dzięki wielkie, cieszę się, że się Wam spodobał PS: @barszczo pięknie wskazał charakterystyczne cechy Finów, ale może ktoś jeszcze znajdzie jakiś detalik? Pozdrawiam, Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano 8 godzin temu Share Napisano 8 godzin temu Może brak zgarniacza oleju za kołpakiem? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 5 godzin temu Share Napisano 5 godzin temu Różnic doszukiwać się nie będę, niech czynią to biegli, sam zaś uznanie dla bardzo udanego modelu wyrażam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kelly9mm Napisano 5 godzin temu Autor Share Napisano 5 godzin temu 3 godziny temu, RogerM napisał: Może brak zgarniacza oleju za kołpakiem? Faktycznie, zgarniacza nie było, ale to akurat AH w swoim zestawie przewidziało. Przyznaję, że odpowiedź wymaga znajomości modelu AH, co niekoniecznie jest powszechne, spieszę zatem z odpowiedzią - brak dodatkowego panelu na sterburcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 5 godzin temu Share Napisano 5 godzin temu Przyłączam się do "achów" i "ochów". Zwróciłem uwagę na nienachalne ale wyraziste obicia i delikatne, nie przesadzone ślady eksploatacji (+pozorant). Dla równowagi: coś mi nie podchodzi maszt. Czy faktycznie wyglądał jak kij od miotły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawelek Napisano 4 godziny temu Share Napisano 4 godziny temu Rewelacyjna praca Świetnie ukryłeś dodatkowy panel na prawej burcie kadłuba. PS czy masz może informacje na temat obecności tego panela (lub też jego braku) w Hurricane'ach drugiej serii dla Jugosławii (N2718 - N2729)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 4 godziny temu Share Napisano 4 godziny temu (edytowane) 57 minut temu, Baas ArK napisał: Dla równowagi: coś mi nie podchodzi maszt. Czy faktycznie wyglądał jak kij od miotły? Tak było, nie zmyślam . Widać go tam wśród naciętych sosenek: Zdjęcie z archiwum SA-Kuva EDIT: @kelly9mm, jeszcze jednej, a w zasadzie dwóch rzeczy nie powinno być u Fina. Tych malutkich wlotów powietrza pod wiatrochronem z lewej i prawej strony . Edytowane 4 godziny temu przez barszczo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 1 godzinę temu Share Napisano 1 godzinę temu @barszczo podziękował dobry człowieku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi