Skocz do zawartości

INDIAN 1916 - budowa od podstaw - 1:9

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 260
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

No to ja trochę powybrzydzam, czy te szprychy są prawidłowo zaplecione, bo jak zaplatam koła to z reguły jedna warstwa szprych jest na górze a druga na dole powierzchni piasty bo inaczej by się powyginały jeśli by były zaplecione na jednej płaszczyżnie.

Inaczej mówiąc z dziurek raz wychodzi szprycha a raz wystaje łepek szprychy.

Napisano
No to ja trochę powybrzydzam, czy te szprychy są prawidłowo zaplecione, bo jak zaplatam koła to z reguły jedna warstwa szprych jest na górze a druga na dole powierzchni piasty bo inaczej by się powyginały jeśli by były zaplecione na jednej płaszczyżnie.

Inaczej mówiąc z dziurek raz wychodzi szprycha a raz wystaje łepek szprychy.

Masz rację Andrzeju, ale wiesz, w tej skali jest to raczej trudne do wykonania. Samo przeplatanie jest upierdliwe, a do tego robić to na przemian - tragedia! Ale to nie z lenistwa. Można w ten sposób zrobić jedną stronę koła, ale z drugą byłby już znaczny problem.

Pozdro - Dariusz Beck

Napisano

Ani chwili nie posądzałem Cię o lenistwo, o czym zresztą świadczy twoja praca, którą wykonujesz z sercem.

Też czasami idę na pewne uproszczenia w modelach, tym bardziej jeśli robi się coś od podstaw, a wiadomo ile to zajmuje czasu, a ile jeszcze fajnych tematów do wykonania.

W jaki sposób centrowałeś koła?

Masz już ładną kolekcję motocykli i jeśli masz w planach następne, to czy nie myślałeś aby wykonać wzór opony i ją na przykład odlewać, bo te same rozmiary fartuchówek są we wszystkich Twoich motocyklach - 26".

Napisano
Ani chwili nie posądzałem Cię o lenistwo, o czym zresztą świadczy twoja praca, którą wykonujesz z sercem.

Też czasami idę na pewne uproszczenia w modelach, tym bardziej jeśli robi się coś od podstaw, a wiadomo ile to zajmuje czasu, a ile jeszcze fajnych tematów do wykonania.

W jaki sposób centrowałeś koła?

Masz już ładną kolekcję motocykli i jeśli masz w planach następne, to czy nie myślałeś aby wykonać wzór opony i ją na przykład odlewać, bo te same rozmiary fartuchówek są we wszystkich Twoich motocyklach - 26".

Widzisz Andrzeju są różne wzory opon. Co model to inny. A co do centrowania: od szerokości piasty odejmujemy szerokość felgi, dzielimy na połowę i wychodzi nam ile piasta wystaje po obu stronach poza obrys felgi. I cała tajemnica choć może brzmi skomplikowanie.

Pozdrawiam Dariusz Beck

Napisano

Nie żebym był wścibski, ale jakiego szczelinomierza mistrz używa do ustawiania luzów zaworowych swoich motocykli?

Napisano
Oj, ale jeszcze wiele pracy Cię z nimi czeka

Nie da się ukryć

Dariusz Beck

Napisano
Nie da się ukryć

Dariusz Beck

Tzn, nie powiem - wygląda zaj..efajnie!! Ale do perfekcji potrzeba jeszcze z godzinki

Napisano
A ile dziennie poświęcasz na model? Bo kosztował masę roboty...

Około 4 godzin, ale nie codziennie. Bywa, że nie dotykam się do Indiana przez parę dni. Czasami wykonam 1-ną część i mam dosyć.

Pozdrawiam - Dariusz Beck

Napisano

Czołem mości modelarze

Dziś tylko 4 fotki, a ich tytuł to łańcuch (jeden z dwuch)

IMG_3181.JPG

IMG_3182.JPG

IMG_3184.JPG

IMG_3185.JPG

Pozdrowienia dla wszystkich - Dariusz Beck

Napisano

Witam! Dawno się nie odzywałem, ale jak zobaczynie na fotkach trochę przy Indianie przybyło.

IMG_3186.JPG

IMG_3187.JPG

IMG_3188.JPG

IMG_3189.JPG

IMG_3190.JPG

IMG_3191.JPG

IMG_3192.JPG

IMG_3193.JPG

Pozdrawiam Dariusz Beck

Napisano

No i brakuje kluczyka do skrzyneczki

Natomiast ciekaw jestem jak Darku zrobisz sztywne cięgła , no i lampę karbidową to jest to co nadaje pojazdom z tamtego okresu smaczku.

Napisano

Pięknie się to prezentuje Na niektórych elementach widać jakieś rysy ale to pewnie makro wyciąga te niedoskonałości których w realu nie widać.

Pozdrawiam

Messer