Skocz do zawartości

Pz. IV ausf. D - Tamiya 1/35

Robi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

Prezentuję dzisiaj panzera IV w skali 1/35. Model malowany farbami AK. Było parę problemów, ale małych. Ogólnie model składa się bardzo łatwo, tylko wkurza mnie umiejscowienie kalek w nierównych miejscach. Zapraszam do komentowania:

IMG_20260328_192033.jpg

IMG_20260328_192022.jpg

IMG_20260328_192009.jpg

IMG_20260328_191955.jpg

IMG_20260328_191942.jpg

IMG_20260328_191841.jpg

IMG_20260328_191836.jpg

IMG_20260328_191848.jpg

IMG_20260328_191845.jpg

IMG_20260328_191933.jpg

• Like 2
  • Haha 1
  • Confused 1
  • Sad 3

Czołem!

Model wykonany niestandardowo. Malowanie również.

Doszukuję się plusów w tym modelu i mam przemyślenia. 

Klej i maluj następny model bo trening i ciężka praca czyni Mistrza!

I nie ma w tym krzty ironi ani uszczypliwości.

To dzięki nam, modelarzom, firmy modelarskie dalej istnieją i produkują, co byśmy mieli co lepić.

Mariusz

• Like 3
  • Confused 1

12 minut temu, marioba napisał:

Czołem!

Model wykonany niestandardowo. Malowanie również.

Doszukuję się plusów w tym modelu i mam przemyślenia. 

Klej i maluj następny model bo trening i ciężka praca czyni Mistrza!

I nie ma w tym krzty ironi ani uszczypliwości.

To dzięki nam, modelarzom, firmy modelarskie dalej istnieją i produkują, co byśmy mieli co lepić.

Mariusz

Dzięki za miły komentarz🙂

• 1 month later...

Nie chciałem tego tak wprost pisać, ale skoro się Domagasz to proszę bardzo.
To dla pełnej jasności - jest to model firmy Tamiya Pz.Kpfw.IV ausf.D - numer katologowy 35096.

Jest to najsłabsze/najgorsze wykonanie i malowanie tego modelu jakie kiedykolwiek widziałem. 

Pozdrawiam
Krzysztof

• Like 3

11 godzin temu, Albatros napisał:

@Robiile masz lat? Jeżeli mogę Ci zadać takie niedyskretne pytanie… bo domyślam się po Twoich wpisach, że jesteś dość młodym chłopakiem.

13, się przyznam🙂

• Like 1

Panowie, i tak się zastanawiam teraz, przy całym szacunku do ogromu wiedzy i chęci pomocy @meser262 w różnych „dorosłych” wątkach, umiejętności modelarskich pozostałych - naprawdę musicie tak jechać po dziecku? Te teksty o najsłabszym modelu, jaki się widziało w życiu, ikonki pod postami z wyśmiewaniem się - przecież w ten sposób zamordujecie w chłopaku to hobby… na konkursach też podeszlibyście do stołu dzieci i tak komentowali ich prace? Dzieciom prosto w oczy? Chcielibyście, żeby Waszym dzieciom ktoś tak jechał w internecie po ich pracach, jakiekolwiek by one nie były? Jprd…

@Robifajnie że sobie działasz, fajnie że próbujesz kombinować ze spawami, z dorabianiem części, zabłoceniem, fajnie że próbujesz sobie doczytywać o budowanych pojazdach, jak już kilka razy widziałem. Super, że Tata siada z Tobą do modeli, pomaga Ci i razem próbujecie sobie kleić. Widać, że Cię to kręci i sobie po swojemu działasz. Działaj dalej aby sprawiało Ci to frajdę, nie musisz się porównywać ze starymi wyjadaczami. Nie musisz mieć modeli zgodnych merytorycznie ani super dokładnych, ważne aby była to teraz dla Ciebie dobra zabawa i abyś miał swoją zajawkę. Nie pozwól zabić sobie tego w sobie. 

• Like 1

26 minut temu, Albatros napisał:

Panowie, i tak się zastanawiam teraz, przy całym szacunku do ogromu wiedzy i chęci pomocy @meser262 w różnych „dorosłych” wątkach, umiejętności modelarskich pozostałych - naprawdę musicie tak jechać po dziecku? Te teksty o najsłabszym modelu, jaki się widziało w życiu, ikonki pod postami z wyśmiewaniem się - przecież w ten sposób zamordujecie w chłopaku to hobby… na konkursach też podeszlibyście do stołu dzieci i tak komentowali ich prace? Dzieciom prosto w oczy? Chcielibyście, żeby Waszym dzieciom ktoś tak jechał w internecie po ich pracach, jakiekolwiek by one nie były? Jprd…

@Robifajnie że sobie działasz, fajnie że próbujesz kombinować ze spawami, z dorabianiem części, zabłoceniem, fajnie że próbujesz sobie doczytywać o budowanych pojazdach, jak już kilka razy widziałem. Super, że Tata siada z Tobą do modeli, pomaga Ci i razem próbujecie sobie kleić. Widać, że Cię to kręci i sobie po swojemu działasz. Działaj dalej aby sprawiało Ci to frajdę, nie musisz się porównywać ze starymi wyjadaczami. Nie musisz mieć modeli zgodnych merytorycznie ani super dokładnych, ważne aby była to teraz dla Ciebie dobra zabawa i abyś miał swoją zajawkę. Nie pozwól zabić sobie tego w sobie. 

Słuchaj kolego. 

Od pierwszego modelu Robiego wielu kolegów mu próbowało pomagać w dobrej wierze ale delikatnie mówiąc Robi se nic z tego nie robi i dalej robi. 

Jest trochę lepiej z poprawności ą klejenia ale nadal jest miejsce na poprawę. 

Wielokrotnie doradzaliśmy Robiemu aby skupił się na poprawności a na spawy czy inne przeróbki przyjdzie czas. Aby w warsztat inwestował itd. 

Więc nie mów że się koledzy na niego jakoś u wzięli i może poczytaj wcześniejsze warsztaty. 

30 minut temu, Albatros napisał:

dziękuję. ja doceniam waszą dużą wiedzę, a już szczególnie kolegi @meser262i wierzę, że to pomaga wielu modelarzom jak i mi. doceniam każdą podpowiedź itd. a tym że ktoś mnie wyśmiewa czy krytykuje, ja to ignoruję jak inne złośliwe komentarze. @kzugajwy mi pomagaci i ja próbuję wielu różnych waszych metod, ale nie mam 100 rąk i nie wiadomo jakich umiejętności, więc wiadomo że za pierwszym razem mi to nie wyjdzie

13 minut temu, kzugaj napisał:

Słuchaj kolego. 

Od pierwszego modelu Robiego wielu kolegów mu próbowało pomagać w dobrej wierze ale delikatnie mówiąc Robi se nic z tego nie robi i dalej robi. 

Jest trochę lepiej z poprawności ą klejenia ale nadal jest miejsce na poprawę. 

Wielokrotnie doradzaliśmy Robiemu aby skupił się na poprawności a na spawy czy inne przeróbki przyjdzie czas. Aby w warsztat inwestował itd. 

Więc nie mów że się koledzy na niego jakoś u wzięli i może poczytaj wcześniejsze warsztaty. 

Kolego, czytałem jego warsztaty od początku i Wasze rady i do pewnego momentu było to bardzo pozytywne z Waszej strony. Robi mógł skorzystać, ale nie skorzystał - miał obowiązek? Coś się stało, że robi dalej po swojemu? Wy natomiast od pewnego momentu pod każdym jego postem wrzucacie wykrzywione buźki, śmiechy itd, nie mówiąc już o ostatnim komentarzu. Kilkukrotnie deklarowaliście, że odpuszczacie sobie rady, no to po prostu odpuśćcie i niech robi tak jak chce i mu sprawia frajdę. To dziecko. Dajcie mu czas a nie jedziecie po nim jakby Wam krzywdę zrobił bo rad nie stosuje i nie jest w stanie sprostać Waszym oczekiwaniom. Może próbuje ale mu wychodzi tak, więc nie ma tu co go cisnąć tak jak to robicie od pewnego czasu. 

Więc się nie unoś, tylko zastanów się, i zrozum że to dziecko. 

@Robi rób swoje 🙂👍

Edytowane przez Albatros
  • Like 1
  • Haha 1

Godzinę temu, Albatros napisał:

Te teksty o najsłabszym modelu, jaki się widziało w życiu, ikonki pod postami z wyśmiewaniem się - przecież w ten sposób zamordujecie w chłopaku to hobby…

Bo to prawda.  I wiek tu nie ma znaczenia. 

Tłumaczenie nie przynosiło niczego lepszego tak jakbyś grochem rzucał o ścianę. Dlatego dałem sobie spokój.

Piszesz że czytałeś warsztaty Autora to Wiesz jak i co. 

Jak pisałem - "nie chciałem pisać tego wprost", ale postanowiłem napisać to wprost dla pełnej jasności oceny Jego modelu.

Spytasz się dlaczego?

Odpowiedź jest jedyna z mojej strony -  Autor wątku wiedząc o swoim słabym modelu polecał go innym też "Nowym modelarzom" co moim zdaniem jest niedopuszczalne.

Dlatego ten mój wpis. Zabrakło moim zdaniem zwykłej przyzwoitości ze strony Autora wątku oraz samokrytyki swojej pracy.

No właśnie cytat na zakończenie tej części - "Takie będą Rzeczypospolite, jakie ich młodzieży chowanie".

14 godzin temu, Albatros napisał:

@Robiile masz lat?

Odpowiedz jest dobrze widoczna. Jak Widzisz 13-naście - skończone. Piszesz że to dziecko - moim zdaniem to nie taka kategoria - to młody modelarz - jeśli pisze na tym Forum.

1568194290_meser262@0000.jpg.35d3afa2c85d498fae90914ed8ebf193.jpg

Wiedziałem to od Jego pierwszego wpisu i miałem na uwadze od początku. Wiek tylko mógł usprawiedliwić niewiedzę. Cała reszta nazywa się inaczej.

Pozdrawiam

Krzysztof

• Sad 1

Czołem!

"Pax inter omnes homines bonae voluntatis", powiedział dawno temu klasyk...

I trzymajmy się tego. Co nam da wzięcie się za łby?

Studźmy emocje i trzymajmy języki na uwięzi.

A Robi? Podtrzymuję to co napisałem wcześniej. Kolega musi jeszcze dużo ćwiczyć. A czy będzie przyjmował rady i porady, to już niestety zależeć będzie tylko i wyłącznie od niego.

I tyle...

Mariusz

2 minuty temu, meser262 napisał:

I wiek tu nie ma znaczenia. 

Wiek ma znaczenie.

Zapomniał wół jak cielęciem był??

4 minuty temu, meser262 napisał:

Tłumaczenie nie przynosiło niczego lepszego tak jakbyś grochem rzucał o ścianę. Dlatego dałem sobie spokój

No to po co się odzywasz? Daj sobie spokój...

Mariusz 60+

Dzieckiem też kiedyś byłem...

• Like 1

39 minut temu, meser262 napisał:

Bo to prawda.  I wiek tu nie ma znaczenia. 

Tłumaczenie nie przynosiło niczego lepszego tak jakbyś grochem rzucał o ścianę.

To pokaz swoje modele, no ja na przykład twojego warsztatu nie widziałem a ciekaw jestem jak je robisz